Pusingan 1

 


Juara

 

 


Kedudukan Muktamad
8.2 Tim SV
8 35 Tamu SV
Pic & Tempo
8.5
Penghayatan
8
Persembahan
8
7.8 Tim SV
7.7 36 Tamu SV
Pic & Tempo
8
Penghayatan
8
Persembahan
7.5
8 Tim SV
7.4 39 Tamu SV
Pic & Tempo
8
Penghayatan
8
Persembahan
8
8 Tim SV
6.7 34 Tamu SV
Pic & Tempo
8
Penghayatan
8
Persembahan
8
7 Tim SV
6.9 34 Tamu SV
Pic & Tempo
7
Penghayatan
7
Persembahan
7
6.8 Tim SV
6.8 35 Tamu SV
Pic & Tempo
6.5
Penghayatan
7
Persembahan
7
6.5 Tim SV
6.8 34 Tamu SV
Pic & Tempo
6
Penghayatan
7
Persembahan
6.5
6.7 Tim SV
6.6 37 Tamu SV
Pic & Tempo
7
Penghayatan
6.5
Persembahan
6.5
7 Tim SV
6.2 37 Tamu SV
Pic & Tempo
7.5
Penghayatan
7
Persembahan
6.5
6.5 Tim SV
6.5 37 Tamu SV
Pic & Tempo
6.5
Penghayatan
6.5
Persembahan
6.5
6.5 Tim SV
6.2 37 Tamu SV
Pic & Tempo
6.5
Penghayatan
7
Persembahan
6
6 Tim SV
5.9 36 Tamu SV
Pic & Tempo
6
Penghayatan
6.5
Persembahan
5.5

 

 

Iecha – Cinta Dua Dunia

(39 Tamu SV)

8 Tim Arab SV
7.4 Mata (39 Tamu SV)
Azhar Imran
Mid tone yg baik; ada presence. Tapi hilang kawalan at higher registers. Key mungkin terlalu tinggi. Practice projection, bulatkan tone di nada tinggi.IechaLow to mid tone yg baik; ada presence. Anda ada "smoky tone" yang unik dibanding dgn peserta P1 yg lain. Vibrato yg strong dan terkawal.Tp suara hilang kawalan di higher registers. Key mgkin terlalu tinggi. Practice projection, bulatkan tone di nada tinggi. Anda terlalu byk menggunakan "head voice" di high register membuatkan lontaran jadi tak sampai. Bakat anda besar. Sy tau anda mampu buat lebih baik lagi. Nampak ketika live performance hari tu. Presence anda hidup. Tapi kena hidupkan di recording juga. Lontaran kena bulat dan solid. Cuba lagi di pusingan seterusnya ok!
Shahrul Hafiz
Tahniah kerana anda telah berjaya menduduki top 3. Anda mempunyai tone yang sangat empuk dan lunak. Video persembahan yg berada di dua lokasi yang berbeza adalah buat pertama kali uniknya di dalam sejarah SV ini. Saya amat kagum dengan persembahan anda. Pitching anda tiada masalah dan masih ada pada paksi nya. Tempo pun begitu juga. Cuma anda ada masalah high note tu dan tidak lepaskan habis dan saya yakin dengan kemampuan suara anda, anda mampu utk beri yang the best lagi. Kebanyakan nyanyian anda lebih banyak menggunakan teknik falsetto seolah olah sama seperti penyanyi yang masyhur ning baizura. Feel anda sangat terbaik dan ianya berjaya menembus permukaan hati saya. Jikalau anda tidak menang di dalam M5P1 ini, saya harap anda dapat beri yang lebih terbaik vocal anda pada pusingan seterusnya. Syabas sekali lagi untuk anda.
Zainal Zulia
Video persembahan Iecha agak impresif dan dramatik. Mungkin kerana mengambil jurusan drama di Aswara. Ada kreativiti di situ.Tapi saya lebih impress dengan lantunan vokal dan vibrato anda. Jika tak silap saya, kita pernah kaji julat vokal anda mencapai julat suprano.Tapi kekunci lagu ini agak tinggi juga, kerana intonasi vokal agak menipis ketika tarikan di hujung lagu.Iecha merupakan calon fav untuk menang, tapi kesilapan kecil sebegini kan memberi kesan kerana pusingan ini sangat kompetitif.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Rifqi – Cinta Dua Dunia

(37 Tamu SV)

6.5 Tim Arab SV
6.2 Mata (37 Tamu SV)
Azhar Imran
Kekuatan: Tone Jantan. Sedap. Ada smoothness in your tone tu. Tiada banyak masalah di intonasi n pic. Kalau ada ujibakar macam AF tu, saya akan pilih awak utk diserap masuk dlm Akademi.   Kelemahan : Tempo bro. Please bro. Lagu ni mungkin ada sikit mencabar sebab tiada dram iringan. Dengar di mana piano dan bila kord tu berubah.
Shahrul Hafiz
Tahniah kerana anda berjaya memasuki M5P1. Anda mempunyai tone pure kejantanan. Tempo anda ada sedikit tak sama sewaktu music note piano tu masuk dan tidak seiring untuk seketika. Suara anda ada kelihatan keaslian serak sedikit. Persembahan anda agak sempoi tapi feel itu ada. Lagu seperti ini anda harus pelajari untuk melembutkan dan melunakkan ia lagi agar ballads song ini nmpk timbul dan strong. Sebutan anda didalam penyampaian lagu tiada masalah.
Zainal Zulia
Nyanyian anda punyai feel dan karakter tersendiri. Atas sebab ini anda terpilih dalam Top 12. Memang masih ada kelemahan sedikit, terutama dari segi tempo, tapi tidak menjejaskan persembahan.   Pendapat saya, anda patut menduduki Top 6, tapi Tamu SV yang meletakkan anda dalam kedudukan ini, menjelaskan feel saja tidak mencukupi, mereka mengharapkan sesuatu yang lebih unik dan istimewa.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Altaf – Cinta Dua Dunia

(37 Tamu SV)

6.7 Tim Arab SV
6.6 Mata (37 Tamu SV)
Azhar Imran
Strength: Ure a good singer bro. Terkejut tak? Tone anda cantik. Ada sikit2 macam Cikgu Sharul. Pitching bagus, intonation pon stable n consistent even di high registers. Bakat awak besar tapi awak taktau mcm mana nak guna pakai.Weakness: Awak umpama ada kereta BMW tapi taktau nak bawa. Kehulu kehilir. Pusing sana sini tak reti nak bawa kereta straight. Belajar nyanyi SIMPLE. Tolong buang lenggok dangdut mengarut yang tak kena tempat. Suara yg lunak disia-siakan dgn bad habits. Belajar nyanyi dgn penghayatan lirik yang betul. Bayangkan awak nyanyi kepada ibu tersayang. Awak perlu belajar nyanyi secara jujur. Bukan sekadar nak "impress" org dgn lenggok2 yg sebegitu. Saya look forward utk dengar lagu awak lepas ni. Harap awak belajar sesuatu disini.
Shahrul Hafiz
Tone anda sama seperti artis yg sudah sedia ada Anuar Zain. Feel anda ada pada lagu dibawakan. Lontaran yg kurang padu dan teknik anda menyanyi byk kpd whisper dari awal hingga akhir. Ia tidak ada dinamik. Tempo ada yang lari sampai lenggok ada yang tak match dengan muzik. Timing masuk dan stop x sama. Gaya persembahan anda best dan pemakaian scarf tu menampakkan anda adalah steven tyler (aerosmith) di dalam sajakiri vocal. (Your trademark bro!). Vibrato anda kemas dan lembut kene pada lagu ballads. Tahniah kerana anda berjaya memasuki M5P1 ni dan nampak kesungguhan awak utk mencapai matlamat awak utk ke final itu ada. Kipidap bro.
Zainal Zulia
Kuat elemen Anuar Zain (siap ada hembusan nafas pada awal lagu). Penyampaian anda baik, cuma originaliti anda kurang. Masih ada feel tersendiri, vibrato juga kemas ( walau ada ketika ia beralun pada tempat kurang sesuai).Walaupun persembahan ini menduduki tangga Bottom 6, tapi pendapat saya ini lebih baik berbanding ketika anda menjadi Juara P4M4 dulu. Mungkin kerana Musim 5 ini lebih kompetitif. Untuk perspektif ini, tahniah saya ucapkan.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Maya – Cinta Dua Dunia

(37 Tamu SV)

6.5 Tim Arab SV
6.5 Mata (37 Tamu SV)
Azhar Imran
Anda punya tempo agak baik utk lagu yang tiada iringan drum sebegini. Ada penghayatan, walaupun agak terlebih tapi ada usaha situ. Intonation juga agak stabil.Pitching ada lari walaupun tak banyak tempat. Tapi dimana lari tu ia sgt ketara. Perlu lebihkan praktis pitch. Range lagu ni pun tak mencabar untuk vokalis wanita. Next round masuk lagi, sila pilih range yg lebih mencabar.
Shahrul Hafiz
Tahniah diatas pernyertaan anda buat pertama kali. Anda mempunyai tone tersendiri. Feel anda pada muka dan lagu tidak sama. Feel pada muka lebih nampak ekspresinya daripada feel pada lagu. Anda cuba memainkan note untuk di lenggokkan tetapi bunyinya tidak berapa solid. Turun dan naik note scalling itu nampak seperti seketul seketul yang tidak berapa solid. Last part note yang anda cuba mainkan itu seolah olah ada yang tergantung. Dinamik pada lagu yang anda bawa itu tidak nampak berapa kuat. Sepatutnya pada waktu klimaks dan seterusnya anda harus beri attacking lagi. Pitching dan tempo ada juga yang lari pada beberapa tempat sahaja. Kaji dulu lagu yang hendak dibawa agar kita boleh isikan ia dengan attacking agar ianya nampak dinamik dan bercorak lagi.
Zainal Zulia
Penyampaian anda punyai feel dan tone yang tersendiri. Tiada keistimewaan nyata, namun persembahan baik. Tapi masih cukup unik untuk menduduki Top 12.Saya juga tidak dapat menjumpai kelemahan nyata, kecuali ada kesilapan pic semasa korus akhir. Presence dan penghayatan anda cukup kuat, menutup kelamahan kecil tersebut.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Oniey – Cinta Dua Dunia

(37 Tamu SV)

7 Tim Arab SV
6.2 Mata (37 Tamu SV)
Azhar Imran
Kekuatan : Ton vokal yang berkrim. Warna dan tekstur suara baik. Low to mid range yangg enak. Salah satu peserta yg mampu dan berani mengolah phrasing setiap lagu yg dinyanyikan. Itu harus dipuji. Ini menunjukkan originality. Selain Rifqi, anda pun layak diserap di dalam "academy".Kelemahan: Tiada kekuatan di high range. Tone berubah menjadi nipis dan kdg2 tak sampai. Pitching pun perlu improve lagi. Perlu byk praktis turun naik major scale.
Shahrul Hafiz
Anda mempunyai tone anda tersendiri. Pandai main pada note untuk melenggokkan lagu. Keseluruhan sebutan tiada masalah dan ada sedikit sengau untuk beberapa perkataan. Feel anda ada dan saya teringat pattern feel anda sama dengan penyanyi kaer azami - izinkan ku pergi. Vibrato yang tiada kedengaran dan jikalau anda pandai adakan vibrato itu nescaya ia akan jadi best lagi. Persembahan awak agak kurang kerana eye contact awak tak fokus pada kamera. Ia ada menampakkan awak seolah segan atau tak yakin pada diri sendiri. Tempo ada sedikit tak masuk utk certain part. Tahniah kerana anda berani mencuba membawa lagu ini dan juga merupakan ahli baru dalam sajakiri vocal.
Zainal Zulia
Tahniah Oniey, anda membawa lagu mengikut alunan anda tersendiri. Tidak mudah, kerana melodi lagu sudah berdiri kuat dengan sendirinya. Ruang-ruang untuk improvasi agak terhad, tapi anda berjaya juga.Cuma nampak ketidakselesaan anda berakasi di depan kamera. Anda kekok dan banyak memandang tepi. Ini walaupun agak remeh dan tidak menjejaskan nyanyian, tapi boleh mempengaruhi undi Tamu SV kepada anda.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Amerul Farhan – Nan Semesta

(36 Tamu SV)

6 Tim Arab SV
5.9 Mata (36 Tamu SV)
Azhar Imran
Perlu lebih praktis. Intonasi yang kucar-kacir. Pitching pun kesana sini. Tone awak okay. Ada corak rock disitu. Tp awak kena pelajari utk hold sesuatu note dgn konsisten. Nak serak boleh, tapi serak terlebih dia jadi "artificial" dan tak jujur.Lebihkan mendengar n mendalami nyanyian various rock singers. Kalau boleh daftarlah kelas vokal sv.
Shahrul Hafiz
Tahniah kerana anda berjaya memasuki M5P1 ni. Saya suka karakter kamu sewaktu kamu menyanyikan lagu ini dengan muka selamba dan tiada perasaan. Anda menyanyi seumpama anda berada di dalam dunia anda sendiri yang tidak ada orang kacau. Mempunyai serak yang best akan tetapi cara nyanyian awak banyak yang mendatar. Tiada sedikit vibrato untuk melunakkan nyanyian anda pada lagu tersebut. Pitching anda juga ada yang lari sedikit. Lontaran yang kurang padu dan tidak menampakkan genre rock itu power. Jaga-jaga dengan nyanyian yang santai kerana ia juga dapat menjunamkan presentation nyanyian anda. Feel anda juga ada nampak sedikit dan tidak all out habis. Syabas kerana anda berani mencuba lagu ini dan diharap saya dapat berjumpa dengan anda lagi di pusingan yang seterusnya.
Zainal Zulia
Saya sukakan atitud anda pada lagu ini, bersahaja tapi masih ada feel rock tersendiri. Julat lagu agak rendah untuk anda, membuatkan anda agak selamba dalam menyampainya.Serak (semasa pre-korus dan korus) anda punyai karakter tersendiri. Ini keunikkan anda mengapa dipilih untuk menjadi Top 12. Walaupun bukanlah peserta terkuat, tapi anda ada keunikkan tersendiri.Syabas Amerul kerana berani mencuba sesuatu yang lain dari yang lain.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Dana – Cinta Dua Dunia

(36 Tamu SV)

7.8 Tim Arab SV
7.7 Mata (36 Tamu SV)
Azhar Imran
Nyanyian baik. Intonasi ok. Pitching ok. Lontaran suara yg jelas "Feel"/penghayatan yang kena utk lagu seperti ini.Style nyanyian agak 80an. Tempo banyak tercepat. Sayang sbb suara n feel yg elok diganggu oleh nyanyian yg "rushing". Pastikan dengar dulu penukaran chord piano tu sebelum memulakan setiap phrase.
Shahrul Hafiz
Tahniah kerana anda telah berjaya menduduki top 3. Anda merupakan salah seorang peserta favourite saya juga selain Pio. Tone anda sangat lunak di dengar ibarat ada lemaknya. Suara anda ada weight. Pic dan tempo anda juga tiada apa masalah sangat. Feel anda sangat kene dengan alunan nyanyian anda. Lagu sudah best dan kalau anda pandai mencorakkan ia lagi pasti ia akan jadi lebih daripada best. Nyanyian anda ada dinamik, projection yang bagus dan sebutan juga jelas di dengari. Persembahan anda agak simple tapi ianya sangat menarik. Macam saya duk makan di restoran yang ada penyanyi serta iringan muzik. Anyway saya ucapkan syabas dan bravo untuk anda.
Zainal Zulia
Pertama kali saya mendengar vokal Dana, saya sudah boleh bayangkan yang anda akan berada dalam Top 2. Anda punyai cukup rasa : tone merdu, vibrato, feel, disamping comel.Teknik nyanyian juga baik, dari segi intonasi, projeksi dan pic. Tiada cacat jela. Dana merupakan calon juara. Ini merupakan kelebihan Dana.Kekurangan Dana, berbanding Pio, saingan terdekat anda, adalah kekurangan kreativiti.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Shuhaizad – Kaca

(35 Tamu SV)

6.8 Tim Arab SV
6.8 Mata (35 Tamu SV)
Azhar Imran
Shu sebenarnya penyanyi yg bagus. Tone anda ada character. Nyanyian pun dynamic. Maybe antara yg plg dynamic dlm P1 ni. Pitching pun bagus. Verse anda strong dan intense. Ni kelebihan anda jika dibanding dgn Kamal. Sampailah part modulate chorus. Modulate je hancur lebur jadinya.Kalau anda nyanyi dgn tone asli. Anda boleh jadi contender sebenarnya. Tp bila meneran secara paksaan mcm tu, terus potong. Sy ingin mendengar anda nyanyi dgn tone asli kesuluruhan lagu
Shahrul Hafiz
Tahniah kerana berjaya menduduki top 5 dalam M5P1 ini. Tone anda sangat best dan pengawalan pada lagu ada kucar kacir. Byk notes yang tinggi anda tidak hold dengan betul dan kelihatan seperti genggam tak genggam saja. Serak yang anda buat tiada keasliannya dan nmpk keseluruhannya di buat2. Saya rasa kalau anda tidak serak lebih sedap lagi daripada diserakkan. Sewaktu key bertukar ke next step key itu pitching anda sudah lari dan nampak goyang seperti hilang arah sebentar. Vibrato anda pada overall sangat best especially low note pada setiap verse kerana tak nampak pressure. Feel anda ada pada lagu dan persembahan awak juga layan. Anda sesuai dengan lagu2 ballads, pop dan pemilihan lagu ini tak berapa kene untuk jiwa anda. Tapi saya kagum akan keberanian anda untuk mencuba sesuatu yang baru. Tempo anda juga ada sedikit kelam kabut especially kt part high notes semua tu. Tahniah sekali lagi kerana anda tidak berputus asa untuk memasuki semua pusingan yang ada. Jangan segan silu untuk berhubung dengan saya untuk vocal guiding.
Zainal Zulia
Ini penyertaan Shu ke-3, dan merupakan persembahan terbaik setakat ini. Anda memang sesuai membawakan lagu balada minor melayu seperti Tidurku Lena, Cinta Dua Dunia dan lagu ini. Cuma lagu ini lebih tepat julat kekunci nadanya, berbanding 2 lagu sebelum ini. Anda boleh jadi peserta terkuat, tapi Pertandingan SV sekarang lebih kompetitif.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Kamal Hairie – Kaca

(34 Tamu SV)

8 Tim Arab SV
6.7 Mata (34 Tamu SV)
Azhar Imran
Intonation yg konsisten n kawalan yg baik di nada tinggi. Badan relax ketika nyanyi. Itu penting, ia menunjukkan anda masih santai n boleh pergi lagi. Nampak genre anda lebih kearah Rock sbb anda excel di higher register.Kawalan n intonation di lower register perlu improve lagi. Lebihkan tumpuan kepada lower range sebab di part verse lagu ni kedengaran mendatar, tiada dynamic. Kualiti suara anda keluar hanya di part chorus. Kita perlu tangkap minat pendengar dari mula lagi.
Shahrul Hafiz
Saya suka akan tone anda sebab ianya mempunyai clean tone rock dalam lagu ini. Apabila mendengar nyanyian anda, ibarat saya berada di era muzik awal tahun 90an. Lontaran yang padu dan dinamik. Anda telah berjaya menghidupkan genre rock ini. Feel yang amat bagus. Pengawalan suara, vibrato yang kemas. Sebutan juga jelas. Ada beberapa part saja pitching dan tempo lari tapi ianya tak nampak ketara sangat. Masih boleh disembunyikan lagi dengan lontaran padu anda itu. Syabas serta tahniah kerana berjaya membuat mata dan telinga saya tertumpu pada kelazatan nyanyian anda.
Zainal Zulia
Pada permulaan lagu, ada kesilapan kecil dari segi tempo. Tapi selepas itu, Kamal cemerlang melantun vokal tenor yang padu, siap dengan gaya dan penghayatan yang menghiburkan. Ketika naik key semasa korus akhir juga, lantunan anda tetap konsisten. Tahniah Kamal, anda berjaya menghidupkan dengan persembahan bertenaga ini.Anda antara peserta yang layak menduduki top 3, tapi saya tak tahu mengapa Tamu SV tidak berpendapat sedemikian. Saya masih mencari di mana kelemahan ketara, tapi saya tak jumpa pun.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Ainie – Cinta Dua Dunia

(34 Tamu SV)

6.5 Tim Arab SV
6.8 Mata (34 Tamu SV)
Azhar Imran
Sy suka penghayatan ainie. Nampak ainie menjiwai lirik lagu ni. Tapi apapun pitching kena jaga ye.Key lagu ni pun agak rendah. So tak dapat nak judge range suara ainie. Tone tu ada. And part last chorus tu mcm hilang arah. Taktau nak kemana. Dia mcm eh eh eh kemana ni?
Shahrul Hafiz
Tahniah untuk penyertaan anda buat pertama kali. Anda mempunyai tone yang best dan sedap didengari. Feel pada nyanyian anda pada permulaan nampak dan bila sampai selepas klimaks ianya nampak seperti hilang arah sekejap. Lontaran anda kurang nampak power dan dinamik pada lagu anda nyanyikan juga agak kurang. Pitching tiada nampak masalah yang ketara cuma ada la sikit2 lari tu. Tempo ada sedikit masalah untuk beberapa tempat sahaja. Persembahan anda juga nampak sempoi. Ianya saya nampak seolah olah sedang melihat DJ Radio sedang berceloteh di konti radio dan ekspresi muka anda saya tidak dapat melihat menyeluruhnya. Wajah anda dihalang oleh filter micing ketika menyanyi.
Zainal Zulia
Persembahan Ainie dipilih untuk Top 12 kerana saya sukakan 'presence' anda untuk lagu ini. Vokal anda punyai karekter dan tone yang sesuai, disamping feel yang sampai.Walaupun saya sedar juga, dengan persembahan ini, tidak mungkin anda boleh memenangi pusingan ini. Kerana ramai yang lebih 'kuat' penyampaiannya, tapi saya masih nampak persembahan anda hidup.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Syakir – Cinta Dua Dunia

(34 Tamu SV)

7 Tim Arab SV
6.9 Mata (34 Tamu SV)
Azhar Imran
Anda ada tone dan lenggok yg kena dgn genre ballad pop. Pitching agak baik. Tempo pun baik. TahniahAnda tgh nyanyi dlm camera utk kami menilai. Eye contact kena ada. Cara awak mcm tgh duduk nyanyi sorg2 dan macam tak tidur 3 hari. Intonasi anda perlu diperbaiki lagi di higher range Kena perlu lebih solid.
Shahrul Hafiz
Tahniah kerana anda berjaya menduduki Top 5 bagi M5P1 ini. Kali ini anda telah membuat satu perubahan yang besar di dalam vocal anda berbanding penyertaan anda sebelum ni. Pengawalan vocal anda telah meningkat. Nyanyian bagi feel anda amat bagus dan sesuai dengan mood lagu tersebut. Anda pandai mewarnakan lagu tersebut. Pitching dan tempo ada sedikit aje lari tapi tidak ketara sangat. Dinamik pada lagu anda nyanyi ada tapi tidak la begitu strong sangat. Persembahan trademark anda nyanyi di dalam bilik yang gelap juga saya tak nafikan lagi best dan sesuai mengikut mood lagu. Ibarat sedang menyanyi di candle dinner depan kekasih anda. Penyertaan anda buat kali ini sangat best dan diharap penyertaan anda akan datang dapat meningkatkan lagi vocal anda. Kalu nak mantap vocal anda sila pm zainal untuk penyertaan kelas vocal. Syabas sekali lagi untuk anda.
Zainal Zulia
Tahniah Syakir, anda merupakan pemegang rekod "peserta terbanyak kali sertai Pertandingan SV" setakat ini, iaitu sebanyak 4 kali.Memang nampak peningkatan ketara sejak anda sertai pada P1M4 lepas. Tahniah saya ucapkan.Untuk persembahan ini, anda masih layak mendudukii Top 12, membuktikan anda masih relevan untuk Pertandingan SV. Penyampaian anda punyai rasa, presence, dan karakter secukupnya. Dan masih punyai keunikkan.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Pio – Cinta Dua Dunia

(35 Tamu SV)

8.2 Tim Arab SV
8 Mata (35 Tamu SV)
Azhar Imran
Tone n control yg baik. Satu2 nye peserta yg mampu dan berani mengolah lagu jadi lagu sendiri. Anda mempunyai Natural singing tone yang sedap di dengar. Be careful on the runs. Kalau sikit2 dia "tasty". Kalau byk sgt dia jadi "tawar".Contoh part "Naamuunn...", lenggok di "...muuun" tu sedap. Tp klu boleh jgn buat setiap kali lenggok yg sama. Cuba variasikan. Sy percaya Pio boleh buat lebih lagi sbb masih kedengaran Pio tak all out.Tp sy suka part last chorus bila pio main n lenggokkan phrasing tu. Itu tasty. Itu creative n original. Ia menunjukkan Pio ada knowledge mengenai choice of notes. Dan sebab ini lah, pio berjaya mendapat markah tertinggi dari saya utk P1 ni. Tahniah.
Shahrul Hafiz
Tahniah kerana anda berjaya menduduki top 3. Saya amat suka dengan tone anda dan scalling turun naik note anda yg cukup kemas. Feel anda sangat kene dengan lagu ini dan ianya nmpk lagu ini hidup. Anda pandai mewarnakan lagu ini dan berjaya membawa lagu ini ke dimensi RnB anda. Lagu anda nyanyikan ini mempunyai dinamik yang sangat bagus. Persembahan anda agak sempoi juga tapi saya tidak menghiraukan persembahan anda kerana hati sudah terpukau dengan gaya nyanyian anda. Tempo anda juga ada sikit saja lari waktu scalling itu dilakukan. Anda juga salah seorang peserta favourite saya. Tone anda ini ada seakan Haziq AF, tapi beliau adalah versi lagu asli dan anda pula adalah versi Haziq bergenre RnB. Lenggok kemas harus diteruskan utk nyanyian pada lagu2 lain tetapi kene berhati hati juga dengan tempo kerana takut nanti akan jadi tak sedap. Lenggok seakan macam ini adalah secukup rasa dan jangan berlebihan sangat. Tahniah sekali lagi saya ucapkan pada anda.
Zainal Zulia
Bagi pendapat saya, Pio layak memenangi pusingan ini. Lenggok R&B anda ini secukup rasa, tidak keterlaluan sepertimana Tebang Bersamamu tika P6M4. Penuh dengan feel dan kesyahduan juga. Dari segi teknikal juga baik, pemilihan kekunci nada yang betul, dan pic juga spot on.Anda boleh dibandingkan dengan Juara SVM1, iaitu Sam Muhammad, yang membawa lagu ini dengan gaya sendiri, dimana saya sebagai komposer telah 'lock' lagunya Kau Tak Pernah Tahu sebagai miliknya, tidak boleh 'ditarik-balik' sampai bila-bila.Adakah sama dengan lagu ini untuk Pio?
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}