Pusingan 1

 


 

Masa Reviu :


 

Kedudukan Terkini
7.5 Tim Arab SV
7.7 16 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.5
Penghayatan
7.5
Originaliti
7.5
6.8 Tim Arab SV
7.1 17 Tamu SV
Pic & Intonasi
6.9
Penghayatan
7
Originaliti
6.5
6.8 Tim Arab SV
6.6 17 Tamu SV
Pic & Intonasi
6.8
Penghayatan
6.7
Originaliti
6.8
6.6 Tim Arab SV
6.3 18 Tamu SV
Pic & Intonasi
6.3
Penghayatan
7
Originaliti
6.5
6.6 Tim Arab SV
5.7 16 Tamu SV
Pic & Intonasi
6.7
Penghayatan
6.3
Originaliti
6.8
6.3 Tim Arab SV
5.7 17 Tamu SV
Pic & Intonasi
6.4
Penghayatan
6.1
Originaliti
6.3
0 Tim Arab SV
8.3 16 Tamu SV
Pic & Intonasi
0
Penghayatan
0
Originaliti
0
0 Tim Arab SV
7.6 17 Tamu SV
Pic & Intonasi
0
Penghayatan
0
Originaliti
0
0 Tim Arab SV
7.3 19 Tamu SV
Pic & Intonasi
0
Penghayatan
0
Originaliti
0
0 Tim Arab SV
6.9 18 Tamu SV
Pic & Intonasi
0
Penghayatan
0
Originaliti
0
0 Tim Arab SV
6.7 17 Tamu SV
Pic & Intonasi
0
Penghayatan
0
Originaliti
0
0 Tim Arab SV
6.1 18 Tamu SV
Pic & Intonasi
0
Penghayatan
0
Originaliti
0

 

 

Relesion – Demi Masa

(18 Tamu SV)

6.6 Tim Arab SV
6.3 Mata (18 Tamu SV)
Azhar Imran
Anda mempunyai tone yg baik. Tapi kawalan vokal yg agak lemah. Pitching anda pon byk tak sampai. Tempo dalam phrasing anda pon kurang tepat. Lontaran suara agak baik. Banyak lagi latihan. Kalau ada duit, masuk kelas vokal, mesti lagi ok.
Zainal Zulia
Tahniah Sern layak juga ke Top 12. Kali terakhir anda sertai adalah P2M4, iaitu hampir setahun yang lalu. Feel anda baik, walaupun ada masalah pitching dan kawalan note. Stail 'opera cina' masih menjadi trademark anda. Ini baik kerana ia berkarekter unik sendiri. Tapi untuk menjadi juara, anda perlu memperkemaskan lagi kawalan nota anda .
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Shauqi – Mutiara (Piano)

(16 Tamu SV)

7.5 Tim Arab SV
7.7 Mata (16 Tamu SV)
Azhar Imran
Jiwa tu ada. Tone pon agak baik. Tapi ada kelonggaran di bab pitching di beberapa tempat. Walaupun anda seorang rapper, bukan satu alasan utk tak mghiraukan bab pitching. Ini adalah singing contest. Saya suka part modulation dimana anda bawa melodi yg baru. Itu creative. Rap pun ok tp kalau klu nak lagi bagus cari identiti/style rap sendiri. Terlalu dekat dgn style Malique. Altimet, waris, joe flizzow, malique, semua ada cara diorg sendiri.
Zainal Zulia
Tak sangka, walaupun anda lebih kepada rapper berbanding penyanyi, penyampaian anda dengan lagu ini sangat mengesankan. Sesuai dengan range, dan tone vokal anda. Nampak sekali Shauqi juga sungguh menjiwai lagu ini. Terbuai juga saya. Trademark rap anda 'ala-Malique' juga menambahkan lagi feel lagu ini. Sesuai walaupun hanya berlatarkan piano. Bridge juga anda mengikut feel sendiri, dan korus akhir semasa modulasi anda ubahsuai mengikut kemampuan vokal anda yang tidak tinggi, tapi masih 'masuk' dan punyai feel. Tahniah Shauqi, penyampaian anda meninggalkan kesan, dan saya dengar berulang kali juga.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Anis – Mutiara

(17 Tamu SV)

Anis
6.3 Tim Arab SV
5.7 Mata (17 Tamu SV)
Azhar Imran
Senyuman anda lebih manis dari nyanyian. Terlalu santai nyanyian. Nak tertido dibuatnya. Tiada intensity. Pitching pon ada senget2. Part modulate ada feel sikit. Byk lagi berlatih.
Zainal Zulia
Nyanyian dan tone vokal awak baik, cuma saya berpendapat key lagu agak rendah pada awal lagu sehinggalah sebelum modulasi. Ini agak mengurangkan feel dan impak lagu secara keseluruhan. Selepas modulasi (naik key) baru boleh rasai impaknya. Diharap Anis boleh sertai pusingan seterusnya, kerana saya masih nampak ada potensi.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Ryan – Demi Masa

(17 Tamu SV)

6.8 Tim Arab SV
6.6 Mata (17 Tamu SV)
Azhar Imran
Saya suka tone anda. Mengingatkan saya pada lagu2 lama 80an. Anda ada sikit tone ala Jay Jay. Tapi sayang saya rasa boleh pergi lagi. Jangan takut. Cuba tambah lagi adlib. Jangan terlalu terikat dgn melodi asal. Kami mahukan creativity. Intonation anda pun perlu lebih bulat di sesetengah tempat. Pitching ok. Gaya ada, rambut pun ada. Bagus.
Zainal Zulia
Tone vokal anda biasa-biasa saja (tapi wajah anda persis Judika). Tiada kecacatan nyata pada nyanyian anda, agak baik cuma kurang impak. Anda kelihatan terlalu berhati-hati dalam melantun vokal, mungkin khuatir jika terlalu kuat.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Ahmad Kamil – Demi Masa

(17 Tamu SV)

6.8 Tim Arab SV
7.1 Mata (17 Tamu SV)
Azhar Imran
Tone anda agak baik. Anda ada "the makings of a good singer". Tapi utk nyanyian ini dicemari oleh intonation anda yang banyak tak stabil. Effect yang dipakai cover skit kelemahan itu, tapi saya still boleh dengar. Perlu byk perbaiki stabiliti dan kawalan suara. Good luck.
Zainal Zulia
Tahniah Kamil, anda berada dalam kelompok Top 3 dalam P1M6. Penyampaian anda hampir sempurna ; feel, julat vokal, pitching dan tone yang sesuai dengan lagu ini. Penyampaian anda juga mengesankan. Tiada cacat cela. Cuma untuk menjadi juara, persembahan anda haruslah 'edgy', iaitu membawa kelainan dan identiti tersendiri. Mungkin di sini anda boleh cuba 'discover' lagi keunikkan vokal anda agar ia menjadi lebih 'stand out'. p/s : kami baru sedar yang anda menggunakan 'effect', jadi kami akan 'diskaun' mata anda sikit ya.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Fazren Farhan – Demi Masa

(16 Tamu SV)

6.6 Tim Arab SV
5.7 Mata (16 Tamu SV)
Azhar Imran
Nyanyian anda ok, sedap didengari. Pitching ok sampai lah part last tu. Mgkin sebab dah hilang fokus. Perlu fokus 100% sepanjang lagu. Anda juga tak menyuntik sebarang kelainan atau tambahan, anda nyanyi ikut asal saja. Ini akan menyebabkan anda akan berada di kelompok pertengahan atau biasa2 saja. Cuba lagi.
Zainal Zulia
Persembahan dan tone ada biasa-biasa saja. Tiada keunikkan. Namun tiada masalah pitching juga.Mungkin Faz perlu menjadi lebih kreatif dengan melodi, perlu lebih berani menyuntik gaya tersendiri untuk 'stand-out;.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Renelon – Demi Masa

(18 Tamu SV)

0 Tim Arab SV
6.9 Mata (18 Tamu SV)
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti


Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Burhanuddin – Mutiara

(17 Tamu SV)

0 Tim Arab SV
7.6 Mata (17 Tamu SV)
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti


Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Razman – Piano

(19 Tamu SV)

0 Tim Arab SV
7.3 Mata (19 Tamu SV)
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

AmieJ – Mutiara

(16 Tamu SV)

0 Tim Arab SV
8.3 Mata (16 Tamu SV)
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Asraf – Mutiara

(17 Tamu SV)

0 Tim Arab SV
6.7 Mata (17 Tamu SV)
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Hafiz – Mutiara

(18 Tamu SV)

0 Tim Arab SV
6.1 Mata (18 Tamu SV)
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}