Zainie 


Biodata

Nama: Norzainie binti Joba (Amie J)
Pekerjaan: Surirumah
Asal/tempat tinggal: Kajang, Selangor
Umur: 29 (2016)

 

Pencapaian

Juara SVM8(A)
Persembahan Terbaik SVM6
Juara P1M6
Naib-Juara P6M4
Juara P5M4 .


SVM8(A) :
Juara (12 Peserta)

(13 Tamu SV)

8.32 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (13 Tamu SV)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Ni lagu makanan Amie la ni kan. Hehe. Amie punya magic mmg pada vibrato. Getarannya dia is as natural as org berjalan kaki. Amie punya forte saya nampak sini lebih kepada low to mid range. Mmg sedap, mmg merdu, mmg lembut. Tapi high range amie yg kena banyak lagi kerja. Amie perlu pelajari bagaimana nak project suara melalui diaphragm atau "chest voice". Baru boleh dpt nafas yg secukupnya utk tackle high range tu. Boleh je kalau nak kekalkan head voice tu. Tapi amie perlu kuasainya. Byk juga terkucil tu.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
hi amie. tahniah untuk sebuah nyanyian yg pada sy lengkap. tone dan feel yg diletakkan kene pada setiap bait bait lirik. cumenye on technical part, sy rase nyanyian amie masih ade kedengaran leper kerana pergerakkn rongga mulut sy nampak lebih berat kesisi. sepattunya jaw kene turun lebih kebawah. agak jelas jugak kedengaran bunyi konsonen yg di tebalkan contoh part "Kan Ku Kenang dirimu" amie ade membuat double phrassing. boleh nak buat, tp dlm environment lagu mellow sebegini, sy rase tak berapa sesuai sbb anda boleh nyanyikan die dgn lebih clean. cavity area amie perlu diseimbangkan. sbb kedengaran more tu area atas hidung (pharnyx) yg mana kalau tak balance die akan kedengaran sengau. tp area atas hidung mampu mencantikkan suara taw. cume perlu seimbang. overall, tahniah !
Zainal Zulia (Komposer)
Aduh Amie. Walaupun saya dah dengar banyak kali nyanyian anda lagu ini sebelum ini, kali ini persembahan ada sungguh kemas dan mantap sekali. SV ada "Dayang Nurfaizah" kita sendiri. Semuanya cukup...feel...anda menyuntik feel yang saya sendiri (selaku penyanyi demo) takde...dengar sekali pun...saya tahu Amie boleh jadi juara..sukar orang lain untuk mencabar anda... Biar saya jadi orang pertama ucapkan tahniah...bersedia ya kumpul dana...boleh minta nasihat abang Muadz kita hehe...
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Finalis SVM6 :
Persembahan Terbaik

Final SVM6

Pusingan 1 Musim 6 :
Juara (12 Peserta)

(25 Tamu SV)


7.5 / 10 Tim Arab SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (18 Tamu SV)
Azhar Imran
Anda mempunyai lenggok vokal yang cantik. Anda juga mempunyai vibrato yang paling natural, konsisten dan effortless dalam SV ni. Tapi sy rasa key ni agak rendah untuk anda. Intensity hanya kedengaran di part modulasi. Pegangan setiap note anda pun harus lagi firm. Kelonggaran disana sini itu merosakkan nyanyian anda yg baik. Pitching pon ada lari. Tapi yg paling utama anda harus memperkukuhkan kawalan suara. Setiap note itu penting dan harus firm.
Zainal Zulia
Nampak majoriti SVian memilih anda sebagai juara. Syabas saya ucapkan, ini bermakna nyanyian anda berjaya menyentuh perasaan mereka. Namun bagi saya, agak 'shaky', agak longgar pegangan note di beberap tempat. Ia ada menganggu feel keseluruhan. Nasibaiklah tak banyak. Nyanyian diiringi alat muzik ringkas seperti Piano/Gitar menyerlahkan kelebihan Amiey dengan tone, vibrato dan lenggok ala Dayang Nurfaizah (seperti lagu Terbang Bersamamu sebelum ini, dimana anda juga juara). Anda pantas mengambil peluang ini. Tak ramai penyanyi lain punya kelebihan ini. Cuma perlu perbaiki tempo dan pitching yang shaky tadi. Pasti sempurna.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}


Pusingan 6 Musim 4 :
Naib-Juara (12 Peserta)

(28 Tamu SV)

8 / 10 Tim SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (24 Tamu SV)
Kelebihan
  1. Zainal Zulia : Projeksi, julat, feel, kekemasan, dan vibrato serba lengkap bagi saya. Saya bangga penyanyi seperti anda menyanyikan lagu saya ini.
  2. Shahrul Hafiz :Tone, pengawalan suara, projection, dinamik, vibrato dan feels sangat bagus. Pandai mencorakkan lagu ini dengan lebih baik daripada lagu dan penyanyi asal. Seolah olah anda telah berjaya membawa pendengar lebih terbang tinggi daripada terbang normal. Anda telah berjaya menghidupkan lagu ini dengan feel anda yang tersendiri. Tahniah kerana berjaya memukau kami.
Kekurangan
  1. Zainal Zulia : Tiada kelemahan yang nyata, tempo lari pun, tiada masalah, hanya pernyataan feel lagu.
  2. Shahrul Hafiz :Ada sedikit sahaja tempo yang lari dan ianya tidak perasan. Anda pandai mengaburinya dengan kebolehan dan kemampuan yang anda ada.
Kesimpulan
  1. Zainal Zulia : Amie adalah juara dalam Pusingan lepas, dan Top2 dalam Pusingan ini. Tidak diragukan antara penyanyi terbaik SV pernah anda. Anda berjaya membawa pertandingan ini ke aras membanggakan. Tahniah.
  2. Shahrul Hafiz : Anda merupakan salah seorang peserta favourite di dalam P6 ini dan bakat yang ada memang tidak boleh di sangkalkan lagi. Tahniah kerana anda berjaya mengeluarkan skills vocal anda pada lagu kesukaan pengilham lirik dan melodi bagi lagu Terbang Bersamamu.
Pic & Tempo
Penghayatan
Persembahan

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

 

Pusingan 5 Musim 4 :
Juara (11 Peserta)

(26 Tamu SV)

7 / 10 Tim SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (17 Tamu SV)
Kelebihan
Zainie mempunyai ton dan vibrato yang sungguh kemas. Pemilihan julat lagu juga baik. Penghayatan juga cemerlang. Aksi di depan kamera juga baik.
Kekurangan
Ada masalah pernafasan terutama pada korus. Ini menyebabkan pic anda lari.
Kesimpulan
Anda menaikkan taraf pertandingan ke aras lebih tinggi. Kami mengalu-alukan penyertaan Zainie di masa depan.
Pic & Tempo
Penghayatan
Persembahan

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}