Ann Aff Ng


Biodata

Nama : norfadzilah nazira binti ghazali
Pekerjaan : guru tadika
Tempat tinggal : melaka
Umur : 26

Pencapaian

Ke-4 SVM8(B)
Ke-8 P3M5


Pusingan 3 Musim 5 :
Ke-8 (12 Peserta)

(17 Tamu SV)


7.2 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (17 Tamu SV)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Sy suka nyanyian awak ni. Sbb kedengaran sgt jujur. Awak nyanyi lgsg tak memikirkan hal teknik. "Aku tak peduli aku nak nyanyi, lantak la org suka ke tak". Hasil yg keluar, seperti tgk budak kecil bermain bola yg berpotensi tapi kelam kabut sbb takda proper technique. Teruskan usaha awak ni. Tapi banyakkan mendengar. Dengar lagi nyanyian artis2 ballad diluar sana, absorb sebanyak mungkin. Lagi 2 tahun kita akan nampak kelainan dari Ann.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Ann ! Anda mempunyai resonance yg sedap cume perlu jaga kawalan suara supaya tidak kedengaran pitchy terutama bila anda mengeluarkan bunyi "aaa". Kene more rounded and firm. Jgan langgar langgar. Part awal awak ade guna soft voice. Cantik sgt kt verse 1. Melody piano secara teknikal mmg memerlukan soft voice tu. Tp masuk chorus sygnyeeeee. Banyak kesilapan yg ann buat kerana pernafasan yg tidak strong. Nyanyian legato sgt memerlukan penyanyi meletakkan sepenuh komitmen. Bile nk hold note, kene hold note betul betul. Klu nak adlib, adlib betul betul. Jd untuk nk bagi komitmen dlm nyanyian legato sebegini, pernafasan kene sentiasa cukup. Bile pernafasan cukup, resonance akan lebih mampat dan bulat malah hasil bunyi gema lebih cantik. Tengok balik tips tips pernafasan dr website atau utube. Overal tahniah ann !
Zainal Zulia (Komposer)
Anda punyai vokal yang lantang dan cut-thru. Ternyata tanpa sebarang kesan 'delay' atau 'reverb', vokal anda menjadi terlalu 'tajam' untuk didengari. Tapi apapun persembahan ini lebih baik berbanding penyertaan pertama ; anda lebih mempunyai feel, dan juga key yang lebih sesuai. sudah hampir 2 tahun tiada siapa menyanyikan lagu ini (dimana sepatutnya dirakam oleh Nana San (sebagai Juara Musim 4), tapi dia membatalkan hasrat itu. Persembahan anda juga mendapat sambutan di kalangan SVian, dimana rata-ratanya memberi markah tinggi.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

 

Pusingan 3 Musim 5 :
Ke-8 (12 Peserta)

(28 Tamu SV)


6.8 / 10 Tim Arab SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (21 Tamu SV)
Azhar Imran
Tone anda agak lunak dan sedap didengar. Namun nyanyian anda mendatar dan tegak sahaja. Tiada alunan lenggok atau vibrato disini. Pitching anda juga banyak flat (note dibawah key yg sepatutnya). Feel tu ada. Pitch harus diperbaiki dan lembutkan pertukaran note tu.
Zainal Zulia
Saya sukakan tone vokal anda, ada keunikkan di situ. Cuma dari segi feel, Ann kedengaran agak relaks untuk lagu sedih ini. Dinamik juga akan kurang. Tiada masalah lain dari segi nyanyian.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}