Asraf .Co


Biodata

Nama : Mohd asraf bin abd rashid
Karier : pembantu pegawai teknologi maklumat
Tempat Tinggal : tg.malim,perak
Umur : 31 tahun (2017)

Pencapaian

Naib-Juara SVM8(B)
Ke-8 SVM8(A)
Finalis SVM6
Naib-Juara P3M6
Ke-4 P1M6
Ke-7 P3M5
Ke-9 P2M5


SVM9(B) :
Naib Juara (5 Peserta)

(13 SVian)


7.08 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (13 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Lu ni ada raw talent brader. Suara ada jiwa. Bg sy awak ni nyanyi mcm seorang songwriter. Teknik xda, feel ada. Tone pon ada. Tp intonasi dan kawalan suara tu yg kemana mana. Suara sedap tp melayang2. Tak centred. Tp lu jujur la.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
hi asraf ! tahniah untuk nyanyian yg saya nampak ade penceritaan suara yg baik. kelapangan suara anda yg ditonjolkan pada saya menampakkan anda menyanyi dalam keadaan yg selesa dan jujur. itulah tone awak dan itulah style awak. on technical part, still ada masalah tak firm dan masih ade note note yg yak sustain ye acap. isu ni mmg satu je care kite nk baiki which is breathing. tips untuk baiki your breathing is, nyanyian acap kene tahu kt mane nk amik/curi nafas. plan every bari baris lirik untuk memudahkan awak menarik dan mengawal dan mencuri nafas. then work to control your release technic. overall tahniah.
Zainal Zulia (Komposer)
Kedengaran Asraf nyanyi agak 'strain', iaitu semacam terlalu 'menekan', nampak tak selesa. Ini baik sebenarnya kerana adanya tension, tapi ia bermula terlalu awal, sehingga menjejaskan dinamik dan penceritaan lagu. Secara keseluruhan, nyanyian ada baik dan ada feel, tapi saya cadangkan agar ambil key yang lebih rendah.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}


SVM8(A) :
Ke-8 (12 Peserta)

(13 Tamu SV)


7.42 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (10 Tamu SV)
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Hai asraf. Sebuah nyanyian yg pada sy ade effort diletakkan. Dr aspek projection, kawalan, phrasing dan resonance kesemuanya anda letakkan usaha untuk buat. Syabas. Menyanyi secara teknikal ini ade 2 (1) penyanyi itu punya skill dn ia dtg secara natural (2) penyanyi itu kurang skill dan usaha fokus kepada teknikal. Untuk anda adalah kategori 2 yg mana apabila anda terlalu fokus kepada teknikal, feel anda sedikit terganggu. Menyanyi perkara pertama adalah feel, bile feel ada technical will come naturally. Dalam konteks nyanyian anda, percubaan bagus. Cume ade beberapa kesilapan yg perlu diambil perhatian. Pertama pembukaan mulut anda perlu diperbaiki dan jangan kesisi. Ianya perlu turun kebawah dan ke belakang. Resonance anda agak terlampu straight forward. Cube berdiri mengadap cermin, kemudian buka mulut perlahan lahan sehingga jelas nampak lidah kite melengkung kedalam. Haa, kt situ ruang cavity yg perlu ada untuk bantu nyanyian awak menjadi lebih dalam, bright, dan nyata. Gema yg terhasil akan lebih sedap, nk lg jelas cuba bayangkan gua. Kenapa nyanyi dalam gua pasti kedengaran sedap. Semoga berjaya !
Zainal Zulia (Komposer)
Satu perkara konsisten mengenai persembahan Asraf ialah jiwa. boleh nampak anda selalu memberikan sepenuh rasa pada lagu. orang sampai ke tak tu citer lain. tapi asraf selalu jujur dengan lagu. ini saya kagumi. lagu Pelangi ini lagu yang mencabar kerana ia mempunyai 3 bahagian berlainan dan 2 key yang berlainan. note korus anda tak ambil note 7th (warna-warni pelaNGI), jadi kedengaran janggal kerana itu bahagian hook lagu tersebut. Harap Asraf terus sertai SV di musim seterusnya.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Finalis SVM6 :
Kouta : Naib Juara Terbaik (5 Finalis)

Final SVM6


Pusingan 3 Musim 6 :
Naib Juara (6 Peserta)

(23 Tamu SV)


7.27 / 10 Tim Arab SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (14 Tamu SV)
Azhar Imran
Ada peningkatan dlm nyanyian. Lebih intensity dan tenaga. Melodi pon ada diolah sedikit mengikut feel sendiri. Cubaan baik. Tp sayang mic yg digunakan kualiti rendah tak dapat dgr tone suara dgn baik. Tempo anda di awal verse ada yang tercepat. Sy suka cubaan improv yang terpecah sebelum masuk solo. Itu menunjukkan komitmen walaupun tak sempurna, tapi ia sampai. Cuba lagi di lain hari.
Zainal Zulia
Saya suka persembahan Asraf kali ni. Ada gaya tersendiri dan sungguh macho. Melodi korus juga anda ada ambil note lain sikt dari original, tapi masih kedengaran sedap. Tahniah di atas ini. Saya diberitahu anda tidak sihat ketika ini, dan nampak juga struggle itu. Tapi mungkin diatas persembahan anda lebih bersungguh. Cuma anda harus hati-hati dengan impromptu ketika 'string' itu, nampak kurang bersedia sehingga pitching lari. Teruskan usaha sertai pertandingan SV. Mungkin satu hari Asraf boleh menjadi juara, siapa tahu.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Pusingan 1 Musim 6 :
Ke-4 (12 Peserta)

(25 Tamu SV)


7.17 / 10 Tim Arab SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (20 Tamu SV)
Azhar Imran
Boleh tahan asrap. Ada jiwa la. Terima kasih atas sokongan asrap yg tetap slalu masuk walaupun tau takkan menang. Dari segi nyanyian, boleh la.
Zainal Zulia
Wow, antara 3 kali penyertaan Asraf, ini yang paling feel bagi saya. Boleh rasa yang anda selesa menyanyikan feel piano yang syahdu sebegini. Tiada masalah teknikal yang ketara. Walaupun ada 'tak cukup nafas', tapi ia sekadar menambahkan feel pada lagu. Modulasi akhir juga baik, menambahkan intensity. Harap Asraf boleh sertai lagi SV.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}


Pusingan 3 Musim 5 :
Ke-7 (12 Peserta)

(27 Tamu SV)


6.67 / 10 Tim Arab SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (18 Tamu SV)
Azhar Imran
Agak baik asrap nyanyi lagu ni. Tempo dan pitch baik. Intonation susah skit nak dengar sebab muzik kuat dan vokal tenggelam dgn ketiadaan mic. Nak nyanyi lagu ni kena ada "centre" yang kuat. Sbb ia lebih kepada feel daripada teknik. Asrap macam nak cuba kesana kesini tanpa arah tuju yg firm. Lagu ni mungkin nampak senang nyanyi, nampak mcm bleh try itu ini. Tapi hakikatnya, Jiwa kena depan, minda di belakang.
Shahrul Hafiz
Tahniah kerana anda berjaya memasuki pusingan kali ini. Tone anda sangat macho dan cara nyanyian awak ada mendayu. Cuma sayang sekali di dalam dayu anda ada lari pitching nya. Lenggok ada kurang kekemasan. Nyanyian anda ada dinamik. Penggunaan vibrato ada kurang pada tempatnya dan gunakan vibrato anda pada tempat sesuai ya. Tempo anda tiada masalah sangat cuma ada lah sedikit saja lari. Sebutan anda jelas tapi bunyi kurang bulat sangat. Projection anda bagus cuma waktu high notes tu anda gunakan cara jeritan melalui tekak semata mata dan bukan menggunakan teknik projection yg lebih tepat. Feel anda agak kurang sebab awal2 anda sudah menunjukkan improvised anda yakni dah menunjukkan sesuatu terlebih awal. Sepatutnya anda letakkan ia pada waktu chorus yg terakhir. Baru jalan ceritanya best. Anyway good job untuk anda kerana berani membawa lagu mempunyai feel yg tinggi ini.
Zainal Zulia
Penghayatan Asraf agak tinggi untuk lagu ini. Mungkin key lagu ini agak tinggi untuk anda. Nampak percubaan anda menyuntik gaya sendiri. Kudos untuk anda. Tapi keseluruhan kelihatan agak struggle dan nampak macam pancit juga. Tapi anda terpilih kerana adanya suntikan feel yang lebih, berbanding persembahan peserta lain yang hambar.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}


Pusingan 2 Musim 5 :
Ke-9 (12 Peserta)

No review found! Insert a valid review ID.



No review found! Insert a valid review ID.

No review found! Insert a valid review ID.