Hidayat


Biodata

Nur Hidayat Bin Nor Azlan
32
Klang
Menjadi seorang penyanyi profesional

Pencapaian

Ke-5 SVM8(B)
Ke-9 SVM8(A)


  

SVM8 (B):
Ke-5 (12 Peserta)

(17 Tamu SV)

7.1 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (9 Tamu SV)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Bagus tenaga dan projection. Padu dan diperlukan utk lagu sebegini. Arrangement lagu ni besar, instrumentation yg padu n agressive. Betapa besar arrangement sesuatu lagu tu, vocals kita harus duduk diatas, muzik dibawah. Anda berjaya dri segi itu. Tp sayangnya anda tiada tempo awareness. Main langgar je tempo. Sila download App metronome. Set kan berapa laju (bpm) tempo utk apa2 lagu yg nk nyanyi dan cuba nyanyi dgn metronome tu shj. Tanpa lagu. Praktis ulang2 kali. Lama kelamaan akan improve. Pitching anda kena jaga terutama part tinggi. Note tggi tu sampai tp note selepas tu bila turun blk pitch anda akan off/flat. Kena aware ya.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Bang yat, tahniah untuk persembahan yg ade improvement dr nyanyian pertama C2D yg mana genre lagu sebegini nampaknye in dgn jiwa abg. Tahniah dan terus baiki lagi kualiti nyanyian. Untuk kali ini, sy dengar kawalan suara abg tak berapa cantik. Dimana keadaan suara abg tak cukup rounded. Die kejap ade kejap hilang. Jd abg kene latih untuk keluarkan bunyi degn lebih rounded, bright dan deep. Dah ade bang, just polish sikit lagi ye bang yat. Kedua, sy nampak build up abg untuk second part agak terganggu. Baiki pengawalan rythem, melody dan tempo abg. Untuk baiki elements ini its goes back to our breathing technic. Teknik pernafasan mmg element paling penting. Sbb bile tak cukup pernafasan bukan saje masalah hold notes n pitching. Tp ia akan ganggu sebutan lirik, ade words yg tenggelam seperti yg berlaku kt persembahan abg. Jd nk baiki pernafasan ade banyak cr. Nnt masuk vocal class, kite practise same same k. Anyway gudluck bang yat !!
Zainal Zulia (Komposer)
Tahniah Hidayat, persembahan kali ini jauh lebih baik dan bertenaga berbanding penyertaan pertama. Ternyata feel dan tona vokal anda sesuai dengan lagu rock sebegini. Anda memang mat rock kental. Tapi secara keseluruhan, saya agak terganggu dengan masalah tempo anda. Tidak terlalu ketara, tapi agak kerap. Saya tak pasti adakah ini masalah teknikal di smule, ataupun daripada anda sendiri. Agak mengah dan terkejar-kejar dengan tempo. Ini mungkin masalah pernafasan. Jika HIdayat dapat memperbaiki ini, tidak mustahil boleh menang pun. Banyak juga mata diberikan oleh SVian lain.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

SVM8 (A):
Ke-9 (12 Peserta)

(13 Tamu SV)

6.92 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (10 Tamu SV)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Baik juga tone anda ni. 1st half tempo ok. 2nd half kandas. Pitching agak baik. Tapi tiada suntikan feel, nyanyi tegak ala pembaris.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Akhirnya sy dpt dgr nyanyian yg bunyi konsonen lirik dan patah lagu nye disebut satu persatu dgn jelas. Tahniah untuk usaha abg itu. Walau yg demikian bang, saya sukar mencari warna dalam persembahan abg. Kedengaran sama sahaja tanpa ada sesuatu yg abg boleh lakukan untuk pikat hati pendengar. Abg mengekalkan cara penyampaian yg sama dri verse awal, chorus dan verse akhir. Sy yakin abg boleh tambah kreativiti untuk letak adlib yg berbeza dan build up yg lebih menarik. Kalau tak ianya agak biasa dan bosan.
Zainal Zulia (Komposer)
Saya berpendapat tone anda unik, tapi untuk lagu ini, ia kedengaran biasa-biasa saja. Tiada apa yang istimewa. Nyanyian baik, tidak mencabar julat vokal anda. Juga tiada impak.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}