Kartika


Biodata

Nama : Kartika Sari
TTL : Sibolga 8 April 1983
Address : Pekanbaru Riau Indonesia
Religion: Islam

Pencapaian

Ke-6 SVM8(A)


 

SVM8 (A):
Ke-6 (12 Peserta)

(13 Tamu SV)

7.03 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (11 Tamu SV)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Hmmmm. Suara n tone yang jelas. A good singing voice. Tp nyanyian anda terlalu one dimensional. Pastu setiap 2, 3 phrase anda pakai lenggok yg sama di pengakhirannya. Key pun kedengaran terlalu rendah yg menjadikan ianya tidak menonjol kerana tiada intensity dan tiada lontaran berkesan. Anda juga stuck di mid range shj. Note tinggi anda hanya menggunakan falsetto. Anda perlu menunjukkan lebih kesungguhan dan suntik sedikit feel ketika menyanyi.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
buat semua SVians, apa yg kite boleh cuba belajar melalui penyertaan kartika ini adalah kualiti suara yg ade tone clarity. mmg terbukti artis dr Indonesia punya karakter suara yang compact, jelas dan berat. walaupun rongga rongga penting tidak digunakan secara total, tp kerana cara mereka bercakap seharian telah melatih rongga rongga tersebut untuk bekerja jd bila nyanyi tu komposisi suaranya sentiasa pas gitu. namun kartika, sedikit masukan dr saya untuk penambahbaikan. sy tetap merasa nyanyian kartika biasa biasa saja. kerna key yg dipilih menurut saya terlalu rendah. hingga ianya menjejaskan keupayaan kartika untuk melontar suaranya, tembakan suaranya tidak puas. tp lenggok dan patah lagunya ada. cantik. nyanyian secara teknikal, asasnya adalah disiplin ronga untuk memastikan suara kite jelas. untuk bahagian itu kartika tidak punye masalah. ttp dinamika lagu itu tidak terserlah kerana placement suara anda sentiasa diaras selesa sahaja. terus maju dan tahniah ya kartika.
Zainal Zulia (Komposer)
Saya secara peribadi suka dan terhibur dengan persembahan Tika ini. Anda membawa lagu ini ke tempat lain, lain dari apa yang saya gambarkan, dimana sepatutnya ia lebih 'dark' dan sadis, tapi Tika membawa lagu ke arah yang lebih berwarna. Tetap best. Ada beberapa note yang Tika ambil menjadikan lagu ini cerah. Tapi masih ada feel yang best. Tika berpotensi untuk pergi lebih jauh, saya rasakan lagu ini tidak mencabar, ataupun mungkin kerana key diambil agak rendah. Yang mahal mengenai Tika, anda punyai lenggok yang jarang saya jumpa dalam SV. HArap boleh sertai lagi. *trivia : Tika merupakan peserta Indonesia pertama yang sertai SV!
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}