Kartika


Biodata

Nama : Kartika Sari
TTL : Sibolga 8 April 1983
Address : Pekanbaru Riau Indonesia
Religion: Islam

Pencapaian

Juara SVM11(A)
Ke-6 SVM8(A)


 

SVM11 (A):
Juara (8 Peserta)

(13 SVian)

7.75 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (13 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Saya pernah dgr Kartika nyanyi sebelum ni. Tapi saya tak rasa bagus mana. Tapi utk lagu ni, baru nampak. Agak jelas, kamu punya feel, mengena dgn lagu ni. Lenggok kamu tasty, tak terlalu lebih. Dinamik yang cukup. Penyampaian kamu juga seolah kamu ada connection dgn lagu ini. Itu membuatkan ianya lebih efektif. Baik. Teruskan.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Oke kartika. overall ianya nyanyian yg berjaya menarik sy untuk mendengar sehingga abis. sy menantikan ape yg awak akan bg untuk verse verse yg seterusnya. saya dpt warna warna yg awak cube lakarkan melalui kawalan suara awak. isu teknikal nyanyian pada sy hampir saja tiada masalah. tetapi masih ade notasi notasi yg kedengaran tidak tepat pada notasinye menurut saya. sikit sikit sahaja. cume bile kartika nyanyi lagu ini, sy seolah olah kehilangan sesuatu dr kartika. erm, sy juga tidak pasti apa, ttp ade sesuatu yg dulu sy suka, ttp sy tidak dpt dlm penyertaan kali ini. hurm.. atau mungkin kerana sy mahukan yg lebih lagi dari kartika. walau apapun, nyanyian anda masih berjaya membuatkan saya untuk terus mendengar. tahniah !
Setakat ini, Tika merupakan peserta yang paling padu. Dengan feel, pic dan tempo secukup rasa. Saya percaya suami anda Ryan juga memberi nasihat tentang pemilihan key yang sesuai. Ini menjadikan tension yang cukup untuk dinamik lagu ini. Tiada cacat cela. Tapi mungkin Tika tampak agak mengah melantunkan lagu ini. Adakah Tika akan mengiringi suami bergelar juara? sama-sama kita saksikan.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

SVM8 (A):
Ke-6 (12 Peserta)

(13 Tamu SV)

7.03 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (11 Tamu SV)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Hmmmm. Suara n tone yang jelas. A good singing voice. Tp nyanyian anda terlalu one dimensional. Pastu setiap 2, 3 phrase anda pakai lenggok yg sama di pengakhirannya. Key pun kedengaran terlalu rendah yg menjadikan ianya tidak menonjol kerana tiada intensity dan tiada lontaran berkesan. Anda juga stuck di mid range shj. Note tinggi anda hanya menggunakan falsetto. Anda perlu menunjukkan lebih kesungguhan dan suntik sedikit feel ketika menyanyi.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
buat semua SVians, apa yg kite boleh cuba belajar melalui penyertaan kartika ini adalah kualiti suara yg ade tone clarity. mmg terbukti artis dr Indonesia punya karakter suara yang compact, jelas dan berat. walaupun rongga rongga penting tidak digunakan secara total, tp kerana cara mereka bercakap seharian telah melatih rongga rongga tersebut untuk bekerja jd bila nyanyi tu komposisi suaranya sentiasa pas gitu. namun kartika, sedikit masukan dr saya untuk penambahbaikan. sy tetap merasa nyanyian kartika biasa biasa saja. kerna key yg dipilih menurut saya terlalu rendah. hingga ianya menjejaskan keupayaan kartika untuk melontar suaranya, tembakan suaranya tidak puas. tp lenggok dan patah lagunya ada. cantik. nyanyian secara teknikal, asasnya adalah disiplin ronga untuk memastikan suara kite jelas. untuk bahagian itu kartika tidak punye masalah. ttp dinamika lagu itu tidak terserlah kerana placement suara anda sentiasa diaras selesa sahaja. terus maju dan tahniah ya kartika.
Saya secara peribadi suka dan terhibur dengan persembahan Tika ini. Anda membawa lagu ini ke tempat lain, lain dari apa yang saya gambarkan, dimana sepatutnya ia lebih 'dark' dan sadis, tapi Tika membawa lagu ke arah yang lebih berwarna. Tetap best. Ada beberapa note yang Tika ambil menjadikan lagu ini cerah. Tapi masih ada feel yang best. Tika berpotensi untuk pergi lebih jauh, saya rasakan lagu ini tidak mencabar, ataupun mungkin kerana key diambil agak rendah. Yang mahal mengenai Tika, anda punyai lenggok yang jarang saya jumpa dalam SV. HArap boleh sertai lagi. *trivia : Tika merupakan peserta Indonesia pertama yang sertai SV!
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}