Latihan Vokal

Khas untuk Pelajar Kelas / Tutorial Vokal SV.

Ini merupakan latihan follow up selepas kelas tersebut.

Jika berminat untuk ke kelas tersebut :

Kelas Vokal SV

AudioLabs Studio, Kota Damansara

Tutorial Online

Bersama Janice [Bahasa Inggeris]

Latihan Vokal

Latihan Follow Up untuk Pelajar Vokal SV.


Batch 2 : 19 Feb 2017

Maya – Bertakhta Di Hati

6.6 Tim SV
0 Mata (0 Pelajar SV)
Azhar Imran
Lontaran suara n tempo okay. Feel pun ada. Tapi maya kurang control terutama pada runs/lenggok. Selalu off pitch disitu. Perlu titik beratkan note lenggok tu supaya ia tak jatuh ke note sumbang. Intonasi juga masih kurang stabil. Pastikan latihan warm up vocal yg telah diberikan setiap hari. Hissing dan bubbling sgt penting utk menguatkan otot di vocal cord.
Shahrul Hafiz
Pertama sekali anda punya pitching ada yg lari nya. Hold notes anda agak tak stabil dan saya ada kedengaran half notes yang di mainkan oleh anda pada lagu. Breathing anda ada masalah sikit kerana anda tidak tahan ia dengan betul dan akhirnya anda tak sampai hit certain notes itu serta notes yg di pegang tidak habis mengikut timing tempo yang betul. Turun naik lenggok yang anda cuba bawa itu landing nya tak berapa kemas sangat. Projection bagus dan feel anda ada. Perbanyakkan lagi latihan vocal melalui warming up untuk memanjangkan pernafasan anda itu. Jikalau anda mempunyai pernafasan yang panjang nescaya anda boleh bagi lebih dari ini. Dari segi lenggok itu cuba anda praktiskan solfege. InsyaAllah lama2 akan jadi kemas lenggok anda.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Oniey – Redha

(1 undi)

7.4 Tim SV
7.3 Mata (1 undi)
Azhar Imran
Pernah dgr oniey nyanyi lagi bagus dari ni. Keseluruhan tone mmg kena dgn lagu. Lenggok tu kdg2 kena jaga supaya tak lari tempo. Part "Aakuu sakitt.." tu tak kedengaran sakit nye. Kena push lagi situ. Yg lain, tone, coloring n feel dah cukup situ. Projection/lontaran yg perlu improvr disini
Shahrul Hafiz
Nyanyian anda secara overall sangat bagus. Pitching dan tempo tiada masalah dan feel saya dapat rasai. Cuma anda harus kasi tekan sedikit beberapa notes di bahagian attacking kerana nak membezakan di antara part ada attacking dan tiada attacking. Jikalau anda ada buat seperti itu, nescaya akan menambahkan dinamik lagi, feel dan sedikit projection yang lebih bagus. Saya lihat lagu ini tiada masalah buat anda dan nampak ianya di dalam safe zone anda. Untuk akan datang cuba anda nyanyi lagu yang di luar makanan anda kerana di situ saya ingin melihat anda cuba di luar kotak anda.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Hasim – Inspirasi, Imaginasi

(1 undi)

0 Tim SV
2.7 Mata (1 undi)
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Emily – Set Fire To The Rain

(0 Pelajar SV)

0 Tim SV
0 Mata (0 Pelajar SV)
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Nelly – Sepi Sekuntum Mawar Merah

(0 Pelajar SV)

0 Tim SV
0 Mata (0 Pelajar SV)
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}


Batch 1 : 22 Jan 2017

Maya – Joget Siapa Dia

(3 Pelajar SV)

6.2 Tim SV
6.3 Mata (3 Pelajar SV)
Azhar Imran
Lagu joget ni memerlukan lenggok asli. Sikit pon xpa. Kalau nyanyi tegak je dia mcm tak sampai. Intonasi maya mmg ada masalah disini. Pitching okay, ada off sikit2 je. Nampak selesa. Apapun, maya ada eye contact yg sgt baik. Senyuman manis jek cewah. Maya tampak confident. Itu plus point. Tp masih perlu byk belajar dari segi teknik vokal. Intonasi kena stabil, volume kena consistent.
Shahrul Hafiz
Sebutan anda ada yg jelas ada sesetengah tak jelas habis. Pitcing dan tempo bagi saya ok. Breathing anda ada macam tak cukup nafas aje. Saya dengar seperti ada lembik sikit dan takde energy mungkin lagu agak catchy. Intonasi anda juga agak kurang. Feel juga ada macam chipsmore. Kejap ada kejap takde. Kurangkan pakai note sumbang terlalu banyak kerana ianya akan jadi tak sedap.
Zainal Zulia
Tone dan key yang sesuai. Feel juga baik. Agak menghiburkan juga sebenarnya. Bagi pendapat saya, lagu ini tidak mencabar Maya kerana julat nadanya tidak terlalu besar, serta nadanya berada dalam zon selesa dengan vokal Maya.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Oniey – When I Was Your Man

(2 Pelajar SV)

7.1 Tim SV
7.3 Mata (2 Pelajar SV)
Azhar Imran
Falsetto yg spot on. Sikit off pon takda. Bravo! Pitching semua ok smpai lah part end of bridge (adlib) tu. Ntah kemana2 pegi. Tempo pun ok. Intonasi x brp cantik di higher register. Sound sengau la mek nie. Nanti kena belajar kluarkan kekuatan note tinggi dari perut/dada. Baru sound jadi full dan bulat.
Shahrul Hafiz
Lagu ini menampakkan kekuatan anda. Nyanyian yang kebanyakan notes dan tempo tepat. Mahalnya suara anda adalah pada teknik falsetto tu dan timing sangat cun. Sebutan ada yang jelas dan tak jelas juga. Kasikan ianya bulat lagi ya. Dinamik pada nyanyian sangat bagus. Ada sedikit sebutan anda sengau untuk beberapa wording tu. Saya faham lagu yang bukan bahasa kita adalah sukar untuk di bawa especially dalam sebutan tu. Tapi tahniah kerana anda telah membuktikan kemampuan vocal anda dengan lebih lagi dari lagu penyertaan anda dalam M5P1. Syabas!
Zainal Zulia
Ton dan range vokal yang sesuai. Suka dengan lenggok anda, Oniey memang punyai stail dan cara tersendiri menyampai lagu. Ini adalah baik kerana ada identiti, orang boleh kenal siapa nyanyi bila dengar suara Oniey. Ada improvement kerana anda nampak lebih berkeyakinan beraksi depan kamera, jika dibandingkan penyertaan P1M5 lepas. Tahniah.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Nazmi – Bila Diburu Kenangan

(3 Pelajar SV)

5.4 Tim SV
5.5 Mata (3 Pelajar SV)
Shahrul Hafiz
Nyanyian anda agak out juga pitching nya. Pengawalan suara langsung tak stabil. Intonasi dan teknik breathing anda juga agak kelam kabut seolah olah anda menyanyi sewaktu di dalam keadaan berlari dan dikejar oleh anjing liar. Dan saya hairan adakah anda sedang bernyanyi, bersyair ataupun bersajak? Saya kelihatan anda masih mencari cari akan the real of singing. Overall bagi saya memang kurang kemas dan juga kurang memuaskan bagi telinga saya yang mendengarnya. Diharap anda harus hadir lagi untuk kelas seterusnya untuk memperbaiki lebih lagi. Gain the knowledge and practice it as ur daily assignment.
Zainal Zulia
Walaupun masih tidak sempurna, tapi kali ni tidak ke tengah lautan dalam sepertimana penyertaan Pertandingan SV. Adalah note yang hit, dan ini adalah satu kemajuan. Tidaklah lagi nampak seperti bersyair. Teruskan usaha anda Mimi!
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Emily – Dia

(2 Pelajar SV)

7.5 Tim SV
7.3 Mata (2 Pelajar SV)
Azhar Imran
As usual, overall tiada byk masalah pada pitch, intonation and tempo. Anda anda tone yang halus, santai didengari. Cubaan yg baik utk attempt chorus dgn full voice tp masih ada juga falsetto di part "...oleh orang tua.." Kamu semua disini utk belajar. Utk kami pin point dimana weakness anda semua seterusnya utk kami improve kan weaknesses tu. Kesimpulannya disini, anda semua kena tunjuk yg buruk dan yg baik, baru boleh improve. So kalau rasa nak "tarik" full voice tu tak smpai, try juga. Baru kami tau dimana weakness tu kalau ada dan we work on it.
Shahrul Hafiz
Tone anda sangat bagus dan anda telah membuat saya terlelap dlm beberapa jam sewaktu dengar sebelum sy ingin beri sebarang komen. Tiada masalah dalam pitching dan tempo. Just nice untuk keseluruhannya. Feel yang ada dan saya dpt rasakan. Cuma sayang last part high notes tu anda menggunakan falsetto. Kalu anda guna normal voice anda, nescaya ia akan jadi perfect. Dinamik dan projection tiada masalah. Tahniah kerana memilih lagu yang sesuai dengan jiwa anda.
Zainal Zulia
Wah tone Emilia sangat sedap dan sesuatu dengan lagu ini. Merdu dan penuh feel sekali. Ada sikit je pitchy semasa falseto (masa mula2 je, yang kedua kali ok cantik). Tapi keseluruhan tiada masalah ketara. Mungkin lagu ini lagu cari makan saudari. Kita ingin lihat lagu yang lebih mencabar.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Nelly – Kaca

(2 Pelajar SV)

5.5 Tim SV
5.5 Mata (2 Pelajar SV)
Shahrul Hafiz
Saya difahamkan anda mempunyai radang gusi ketika saat ini. Saya ucapkan tahniah kerana didalam kesakitan anda sanggup menyanyikan lagu demi semangat yang ada dalam diri anda. Overall bagi saya pitching dan tempo anda ada byk lari nya. Tiada lontaran yang padu. Feeling mmg tidak ada kelihatan. Sebutan juga tidak bulat. Tapi apa pun saya kagum akan keberanian anda untuk menyanyikan lagu genre ini. Tone anda sebenarnya boleh pergi lebih lagi dari ini.
Zainal Zulia
Usaha yang baik, ada sedikit masalah pitching sangat, tapi masih ada feel. Cuma mungkin ada masalah pernafasan saja, dimana ia menganggu tempo nyanyian. Tapi nampak ada perubahan ketara berbanding penyertaan sebelum ini. Tahniah, dan selamat maju jaya untuk P2M5 kelak.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}