SVM7(B)

 


 

Masa Reviu :

 

 


 

Kedudukan Terkini
5.8 Tim AJK SV
6.4 12 Tamu SV
Pic & Intonasi
5.6
Penghayatan
5.8
Originaliti
6.1
6.1 Tim AJK SV
5.4 12 Tamu SV
Pic & Intonasi
6
Penghayatan
6.3
Originaliti
6.1
5.5 Tim AJK SV
5.5 11 Tamu SV
Pic & Intonasi
5.3
Penghayatan
5.6
Originaliti
5.6
5.4 Tim AJK SV
5.3 11 Tamu SV
Pic & Intonasi
5.5
Penghayatan
5.3
Originaliti
5.5

 

 

Esyam Din – Terbang Bersamamu

(12 Tamu SV)

6.1 Tim AJK SV
5.4 Mata (12 Tamu SV)
Azhar Imran (Pengulas Vokal)
Ada 2 benda yg saya nampak dlm nyanyian ni. 1) nyanyian lullaby utk anak2 tido. Dgn mata yg sayup2 mcm awak sendiri nak tertido2) mengingatkan saya cerita Pengabdian Setan, ketika vinyl lama mak nya diputarkan. Ada feel lama seperti 50an 60an.
Zainal Zulia (Pengulas Konteks)
Nyanyian anda mempunyai karakter tersendiri, seolah sedang berkeroncong. Kuat identiti anda di sini. Tahniah, bukan semua orang mempunyai ini.Terbuai-buai nyanyian anda, sehingga ada rasa ingin tidur. Sebenarnya nyanyian anda tiada masalah.Cuma kekurangan dari segi impak keseluruhan. Mungkin boleh naikkan key untuk musim seterusnnya.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Untuk Komen / Reviu, Sila
Register

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Airis Ayyue – Terbang Bersamamu

(11 Tamu SV)

5.5 Tim AJK SV
5.5 Mata (11 Tamu SV)
Azhar Imran (Pengulas Vokal)
Perbaiki intonation dan projection. Sangat tak stabil tone anda. Tenggelam timbul nipis tebal. Anda harus work on your "chest voice". Ia sangat lemah. Kalau anda serius mahu nyanyi, banyak lagi harus dipelajari. Vibrato tu ketepikan dulu, langsung tak stabil, anda pun tak sure dimana patut diletak vibratonya, main hentam je asal ada. Belajar asas nyanyian dulu ya.
Zainal Zulia (Pengulas Konteks)
Anda mempunyai vibrato yang natural, namun penggunaannya agak keterlaluan. Mungkin anda harus pergi ke kelas vokal untuk belajar mengawalnya.Jika Airis berjaya mengawalnya, saya percaya lagu akan menjadi lebih layan dan merdu. Kerana anda boleh menyanyi dengan baik ; punyai suara merdu dan pic yang baik.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Untuk Komen / Reviu, Sila
Register

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Shaiful – Terbang Bersamamu

(11 Tamu SV)

5.4 Tim AJK SV
5.3 Mata (11 Tamu SV)
Azhar Imran (Pengulas Vokal)
Gaya dan tone nyanyian anda mgkin lebih sesuai utk genre rock. Lagu ini memerlukan kelembutan pada delivery nye. Nyanyian anda terlampau tegak membuatkan lagu ini tidak berjiwa
Zainal Zulia (Pengulas Konteks)
Anda boleh menyanyi walaupun biasa-biasa saja. Tone vokal anda tiada impak walaupun ada sikit feel. Kedengaran seperti termengah-mengah.Saya percaya Epul boleh buat lagi baik. Cuma kali ni agak kurang serius, asal tangkap muat.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Untuk Komen / Reviu, Sila
Register

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Nailah : Mutiara

(12 Tamu SV)

5.8 Tim AJK SV
6.4 Mata (12 Tamu SV)
Azhar Imran (Pengulas Vokal)
Anda dari dulu ada masalah di setiap end of phrase. Belajar utk sustain and bulatkan setiap hujung frasa tu. Byk sgt anda "drop" di hujung frasa, membuatkan lagu tu jadi tiada kesinambungan, seterusnya tiada rasa. Juga lemah di "chest voice", tiada projection di saat chorus dan modulation.
Zainal Zulia (Pengulas Konteks)
Tahniah Nelly, setelah cuba berkali-kali, penyertaan kali ini lulus. Saya boleh nampak improvement nyanyian anda. Nampak anda berusaha kuat.Walaupun anda mungkin memenangi pusingan ini, tapi markah anda tidak mencapai minimum 7.5/7.5 untuk layak merakamkan single.Apapun harap boleh belajar lagi dan naikkan teknik nyanyian ke aras lebih tinggi.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Untuk Komen / Reviu, Sila
Register

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}


SVM7(A)

 


Kedudukan Muktamad
8.7 Tim AJK SV
8.5 19 Tamu SV
Pic & Intonasi
8.6
Penghayatan
8.7
Originaliti
8.7
7.5 Tim AJK SV
7.9 19 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.3
Penghayatan
7.6
Originaliti
7.7
6 Tim AJK SV
7.8 19 Tamu SV
Pic & Intonasi
6.5
Penghayatan
5.7
Originaliti
5.9
6.5 Tim AJK SV
6.2 19 Tamu SV
Pic & Intonasi
7
Penghayatan
6.3
Originaliti
6.3
5.6 Tim AJK SV
5.6 19 Tamu SV
Pic & Intonasi
5.6
Penghayatan
5.7
Originaliti
5.4
5.4 Tim AJK SV
4.6 19 Tamu SV
Pic & Intonasi
5.8
Penghayatan
5
Originaliti
5.3

 

 

Ryan – Jihad

(19 Tamu SV)

6.5 Tim AJK SV
6.2 Mata (19 Tamu SV)
Azhar Imran (Pengulas Vokal)
Ada kepelikkan disini. Anda ada style n tone seorang rocker tapi lagu ni anda nyanyi dlm bentuk pop. Kenapa? Lagu ni memerlukan intensity sbb arrangement nye rock/metal yg intense. Tapi anda siap buat pop falsetto lagi. Sangat tak kena dan tak sampai. Intensity lagu ni memerlukan anda utk project n nyanyi dlm full voice. Key juga macam terlalu rendah yang mmbuatkan anda tidak terdorong ke arah intense itu. Dan lagi, setiap end of phrase di verse anda membuat "yeahh" yang tidak perlu sangat "fake". Sekali dua nak fake sikit, playful sikit takpa. Ni terlampau banyak.
Hatta (Pengulas Karakter)
Ryan : Jihad (Dalam bahasa kejam. Kah!) Jujurnya aku rasa dia macam terperangkap dalam dunia twilight zone. Aku tak tahu dia minat lagu apa, tapi nampak macam watak Jason Vorhees dalam filem Friday 13th dilakonkan oleh Tom Cruise.(Dalam bahasa santun) Saya suka melihat transisi Corey Taylor (Slipknot, Stonesour) dari aggressive rapstyle dengan emotional scream dalam demo dan album Slipknot awal kepada bersama band Stonesour yang saya terkejut ada lagu seperti Hesitate yang kuat rock ballad modennya. Transisi ini mungkin kita boleh kaitkan dengan faktor usia tetapi yang menariknya Corey juga membina karekter mengikut usianya dan menyanyikan lagu yang lebih mempamerkan karekter dirinya.Bagi Ryan, Jihad bagi saya bukan 'lauk' yang sepatutnya kerana berdasarkan karekter, Jihad ialah karya yang memerlukan karekter 'rebel'. Bukan perlu banging atau bercelak hitam untuk mempamer karekter, tetapi lihat bagaimana David Cook mempersembahkan lagu Mariah Carey, Always be my Baby. Dia memiliki lagu itu dengan karekternya dan bukan membiarkan karekter lagu itu menguasai dirinya.Tapi masih sebuah lontaran elok sebagai penyanyi cuma mungkin perlu transisi ke genre lain yang lebih sesuai dengan character universe yang ada dalam diri Ryan.All the best!
Zainal Zulia (Pengulas Konteks)
Anda punyai karakter bersahaja (jika jumpa pun lawak2 je), tapi susunan lagu akan terlalu rock untuk nyanyian anda.Nyanyian ini sesuai jika susunan muzik berbentuk akustik nasyid.Tapi nyanyian ada kali ini lebih ada presence, mungkin juga kerana tema islamiknya kena dengan jiwa Ryan. Tiada masalah pada nyanyian, cuma perlu lebih agresif mengikut tema lagu.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Syuib – Syorgaku

(19 Tamu SV)

5.6 Tim AJK SV
5.6 Mata (19 Tamu SV)
Azhar Imran (Pengulas Vokal)
Terima kasih kerana mencuba. Talent anda mungkin ditempat lain. Tapi tak salah kita mencuba nasib kerana minat.
Hatta (Pengulas Karakter)
Komentar Syuib.Saya seharusnya memuji Syuib atas dua perkara. Pertama syabas kerana menyempurnakan minat sendiri dan kedua syabas kerana menyanyikan lagu ini dengan betul. Tetapi untuk melangkah jauh, jika orang lain memerlukan 100% usaha, mungkin Syuib perlu 300% usaha kerana 'Syorga' lagu ini tidak mencipta karekter dan tidak memberi jiwa.Tetapi ingat Syuib, walau komentar ini negatif, bukan bermakna anda gagal. Berani itu patut dipuji walau ini bukan 'syorga' dunia yang sepatutnya untuk anda.
Zainal Zulia (Pengulas Konteks)
Syuib memang benar meminati lagu ini ya. Ini penyertaan kali kedua dengan lagu yang sama.Saya akui nyanyian anda sederhana, tapi anda telah beri sebaik mungkin dalam menjiwainya. Tiada cacat cela, kerana memang saya sendiri boleh merasainya.Tapi dalam pertandingan, ada aspek lain seperti tone dan karakter yang kita lihat. Anda ada kedua-duanya, tapi tidak sekuat peserta lain.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Ahmad Muadz – Ku Kan Pergi

(19 Tamu SV)

8.7 Tim AJK SV
8.5 Mata (19 Tamu SV)
Azhar Imran (Pengulas Vokal)
Nyanyian baik. Ni antara contoh yg baik dimana lagu yang kedengaran biasa2 menjadi lagu yg lebih dari itu. Tone anda baik. Ada depth dan warmth disitu. Range dan chest voice anda juga baik tapi boleh improve lagi. Kedengaran di chorus "Di sa-at.." Anda tidak pergi ke note yg sepatutnya, sebaliknya anda kekal di note yg sama. Saya ingin dengar anda mampu push lagi utk sampai. Anda juga ada tendency utk sedikit "ahead of the beat" semasa adlib. Contoh "Bila tibaaaa....detik itu". Anda perlu lebihkan awareness kpd tempo. Apapun ini semua adalah minor sahaja. Overall nyanyian dan kelembutan lenggok anda kena pada lagu. Pitch pon ok.
Hatta (Pengulas Karakter)
Dalam filem Her arahan Spike Jonez, watak utamanya jatuh dengan dengan wanita (lakonan Scarlett Johannson) yang dikenali hanya dengan suara. DJ pada zaman 80an dan 90an juga hanya memberi 'suara' untuk para pendengarnya jatuh cinta sebelum muncul DJ yang mampu menjadi penyanyi dan pelakon.Apa kaitannya dengan Muadz?Muadz ialah seorang penyanyi 'gifted' yang berjaya memberikan karekter tanpa perlu mempertontonkan wajah. Bagi saya itu merupakan satu 'gift' yang bukan semua penyanyi perolehi. Dan dengan melihat secara live pula, ada essence pada persembahan yang mampu menjadi tali paut untuk memikat.Namun perlu diingat juga, bak kata Joe Flizzow, industri penuh peraturan dan percaturan, kita kata ya mereka tidak. Dan mungkin itulah cabaran yang sebenar yang Muadz akan hadapi iaitu untuk 'menjaja gift' yang Muadz ada.
Zainal Zulia (Pengulas Konteks)
Sudah sekian lama saya tak 'goosebumps' aka meremang bulu roma mendengar penyertaan SV. Runtun hati ini, Muadz berjaya membawa lagu sedih ini menjadi bukan lebih mendayu, malah mengesankan.Saya sebagai komposer berasa bangga dengan lagu ini, kerana nyanyian anda menjadikan ia karya masterpiece. Demo saya buat sebelum kedengaran sungguh robotik.Tone, feel, prensence, teknik semuanya serba cukup. Malah saya masih terkesan yang anda menceritakan lagu ini ditujukan untuk adik Muadz yang menghadapi down syndrome, apa akan jadi padanya jika anda pergi satu hari nanti.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Sam Muhammad

(19 Tamu SV)

6 Tim AJK SV
7.8 Mata (19 Tamu SV)
Azhar Imran (Pengulas Vokal)
Saya nampak sini anda kurang mengambil serius dlm nyanyian ni. Anda seolah mahu experiment runs anda. Nak tengok "apa aku bleh buat".Singers ni ada 3 category. 1) Singers yg hanya titikberatkan penyampaian mesej. Penjiwaan lirik. 2) Singers yang hanya nak "impress" dgn menunjukkan "vocal acrobatics" 3) Singers yg ada kombinasi dua niSam lebih leaning towards no. 2. Tapi warmth dlm tone anda boleh masuk sikit ke no. 1. 80% no 2. 20% no 1Jika anda nak pergi lagi jauh, dgn penerimaan yg berskala lebih besar, anda perlu jadikan ia at least 50/50. Jangan sia2kan bakat yg ada. Tone anda bagus. Gunakan weapon runs yg ada di tempat2 yg sesuai. Sekali sekala ia lazat. Byk kali ia tawar.
Hatta (Pengulas Karakter)
Ada beberapa Sam yang saya kagumi dalam dunia muzik. Antaranya Sam Smith, Sam Bailey (X-Factor 2013), Sam Raimi (director), Sam Maya (Drummer Metalasia), Sam (Cromok), Sam Totman (Dragonforce) dan banyak lagi Sam yang hebat.Tiba-tiba ada Sam Muhamad, bereputasi mantan juara SV. Adakah Sam yang ini akan masuk dalam senarai Sam yang saya kagumi?Secara bakatnya... YA! Namun berdasarkan persembahan itu... TIDAK!Saya mengibaratkan Sam seperti Keanu Reeves yang gah dengan watak John Wick tiba-tiba menjadi 'hero yang tewas' di dalam filem Knock-Knock. Agak sayang kerana Sam ada teras personaliti dan pesona vokal yang kuat. Dan dengan persembahan yang itu, saya tak tahu yang mahu Sam serlahkan itu apa sebenarnya.Namun sekali lagi saya katakan, Sam sangat berbakat, cuma mungkin untuk kali ini Sam terkhilaf, terlanjur atau termengada-ngada dengan persembahan ini.Dan buktikan Sam yang ini mampu masuk ke dalam list Sam yang saya akan kagumi.
Zainal Zulia (Pengulas Konteks)
Pertama kali dengar, saya langsung tidak impress. Pasal tu saya minta buat balik dengan key GMajor (yang ini AMajor). Terlalu banyak falseto terutama pada korus yang membuatkan lagu ini kehilangan weight nya.Saya faham anda mungkin sukakan key ini kerana ia challenging. Tapi nampak anda struggle pada keseluruhan lagu, yang mana membuatkan ada runs tidak kena.Tapi masih ramai orang impress dengan kebolehan Sam membuat runs sebegini. Dari konteks produser, ia tidak menyampai dengan bulat mesej lagu ini.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Herman Hassan – Cinta Dua Dunia

(19 Tamu SV)

5.4 Tim AJK SV
4.6 Mata (19 Tamu SV)
Azhar Imran (Pengulas Vokal)
Key yg anda pilih walaupun tinggi iaitu tenor tapi anda mampu menyanyikannya dgn selesa. Anda ada range yg baik. Tone yg lantang. Anda sebernarnya memiliki singing voice yg agak baik tapi anda tidak tahu memandunya. Yg paling ketara disini anda tiada feel langsung. Bila tiada feel, nyanyian anda seolah2 mcm org yg bercakap seperti membaca buku teks. Hayati sesuatu nyanyian dgn mendalami liriknya, cuba kaitkan dgn pgalaman sendiri dan bayangkan anda nyanyi lagu kpd org yg tersayang. Mesti lain jadinya.
Hatta (Pengulas Karakter)
Saya sebenarnya mahu katakan yang saya seperti melihat Steven Seagal di dalam sebuah filem. Dia sememangnya hebat dalam seni mempertahankan diri tetapi tidak dalam lakonan walau dia banyak berlakon. Tetapi dia masih berjaya memberi hiburan (telah berlakon dalam hampir 50 filem B Grade) walau bukan dengan lakonan yang sempurna.Saya merasakan Herman punya sesuatu untuk dipersembahkan, cuma mungkin Herman tergesa-gesa memilih Cinta Dua Dunia sebagai 'dunia' vokal Herman yang tidak berkarekter 'mahu bercinta' dan tidak fokus dalam memberikan emotional contact pada penonton video Herman ini. Tetapi mungkin jika Herman tonton semula video yang Herman rakam ini berulang kali, mungkin Herman tahu apa potensi yang ada pada Herman dan apa yang Herman patut lakukan. Seperti Steven Seagal (yang mungkin tahu dia bukan pelakon hebat), tetapi dia tetap yakin dapat memberi sesuatu melalui apa yang dia tahu.Dan mungkin itu yang Herman perlu lakukan iaitu meneroka ke luas alam 'penghibur' sambil bersuai kenal dengan alam nyanyian.Ya mungkin, ini pertandingan 'kecil' yang tak perlu fikir soal menang kalah, tetapi ini juga latihan untuk Herman kenal siapa diri Herman kan?
Zainal Zulia (Pengulas Konteks)
Salam Herman. Terima kasih kerana menyertai pertandingan ini. Tenyata vokal anda terlalu lantang untuk lagu yang halus sebegini.Ini tidak dapat menyentuh hati kebanyakkan Svian yang komen di bawah.Nampak agak tergesa penyertaan, asal cukup syarat saja. Anda boleh menyanyi, cuma diharap boleh memilih lagu yang lebih sesuai, seperti lagu rock rancak.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Iecha Hassan – Tidurku Lena

(19 Tamu SV)

7.5 Tim AJK SV
7.9 Mata (19 Tamu SV)
Azhar Imran (Pengulas Vokal)
Bagi saya ni penyertaan iecha yg terbaik. Visual pon comel 😉. Oleh kerana key yg agak rendah, kami dapat dengar tekstur yg lain dlm suara anda. Lebih weight dan lebih controlled. Anda lebih restrained dalam nyanyian ni berbanding dgn yg lepas. Itu tasteful. Bagi saya anda adalah antara peserta SV yg paling besar bakatnya dan paling boleh improve sebab anda ada range, warna dan alunan yang selaras dgn artis2 moden skrg ni. Pakej juga ada. Anda hanya memerlukan bimbingan yang betul. Nyanyian anda bukanlah perfect. Ada isu pitch sedikit. Tapi saya percaya bukan masalah besar untuk anda improve bab tu.
Hatta (Pengulas Karakter)
Ketika durasi awal saya menonton Charlize Theron di dalam filem Atomic Blonde, saya tertanya adakah akan wujud John Wick versi lelaki di dalam filem ini seperti yang digembar gemburkan? Begitu jugalah saat saya melihat Iecha menyanyikan lagu ini. Saya sesekali terasa yang Iecha seperti tidak selesa dengan lagu ini. Tetapi kelebihan Iecha ialah Iecha seorang awek yang tahu apa yang dia ada. Dan Iecha menggunakan kelebihan itu.Satu lagi saya gemar dengan effort Iecha dalam mempersembahkan persembahan. Nampak keyakinan dalam cuba memberi persona.Tetapi harus diingat juga, terlalu mahu memberi persona juga boleh memerangkap. Sofea Jane yang sanggup berkemban juga gagal merangkul Pelakon Wanita Terbaik Festival Filem Malaysia ke 11!
Zainal Zulia (Pengulas Konteks)
Penyertaan kali kedua dengan lagu yang sama, Tidurku Lena (memang lagu fav Eicha kan). Tapi kali ini berbeza, menampakkan kematangan, mungkin juga anda memasuki alam dewasa (tahun lepas masih pelajar kan).Dulu julat alto, dan kali ini tenor. Eicha sebenarnya mempunyai julat suprano. Biarpun rendah bagi anda, tapi saya masih rasakan feel dan 'intensity'nya.Tahniah, kali ini lebih relaks, tapi lebih mengesankan kepada kebanyakkan orang. Best juga tone dan vibrato anda walau rendah. Dan iecha masih muda dan comel. Ada nilai komersil. Paling penting, tidak mudah berputus asa. Wanita pertama yang menyertai kali-4!
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}