Juara A : Amie.J
Terbang Bersamamu 

Juara B : Dana
Mutiara

Kad SV : Nama
Judul

 

Keseluruhan
8.32 Tim AJK SV
6.13 13 Tamu SV
Pic & Intonasi
8.25
Penghayatan
8.25
Originaliti
8.45
7.85 Tim AJK SV
5.69 13 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.85
Penghayatan
7.85
Originaliti
7.85
7.78 Tim AJK SV
5.72 13 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.75
Penghayatan
7.85
Originaliti
7.75
7.57 Tim AJK SV
5.87 13 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.2
Penghayatan
7.75
Originaliti
7.75
8.28 Tim AJK SV
5.06 16 Tamu SV
Pic & Intonasi
8.35
Penghayatan
8.25
Originaliti
8.25
7.03 Tim AJK SV
5.87 13 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.25
Penghayatan
6.85
Originaliti
7
7.23 Tim AJK SV
5.38 13 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.4
Penghayatan
7.15
Originaliti
7.15
7.42 Tim AJK SV
4.9 13 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.35
Penghayatan
7.4
Originaliti
7.5
7.15 Tim AJK SV
5.13 13 Tamu SV
Pic & Intonasi
6.95
Penghayatan
7.25
Originaliti
7.25
6.92 Tim AJK SV
5.36 13 Tamu SV
Pic & Intonasi
7
Penghayatan
7
Originaliti
6.75
7 Tim AJK SV
5.23 13 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.05
Penghayatan
7
Originaliti
6.95
7.12 Tim AJK SV
4.87 13 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.05
Penghayatan
7.15
Originaliti
7.15
7.17 Tim AJK SV
4.74 13 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.35
Penghayatan
7
Originaliti
7.15
7.2 Tim AJK SV
4.45 17 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.3
Penghayatan
7.15
Originaliti
7.15
7.38 Tim AJK SV
4.08 17 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.35
Penghayatan
7.4
Originaliti
7.4
6.48 Tim AJK SV
4.81 16 Tamu SV
Pic & Intonasi
6.1
Penghayatan
6.35
Originaliti
7
6.83 Tim AJK SV
4.15 16 Tamu SV
Pic & Intonasi
6.75
Penghayatan
6.8
Originaliti
6.95
6.67 Tim AJK SV
3.94 17 Tamu SV
Pic & Intonasi
6.6
Penghayatan
6.75
Originaliti
6.65
7.1 Tim AJK SV
3.49 17 Tamu SV
Pic & Intonasi
6.85
Penghayatan
7.2
Originaliti
7.25
6.98 Tim AJK SV
3.52 16 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.15
Penghayatan
6.85
Originaliti
6.95
6.4 Tim AJK SV
4 17 Tamu SV
Pic & Intonasi
6.45
Penghayatan
6.3
Originaliti
6.45
7.03 Tim AJK SV
3.11 16 Tamu SV
Pic & Intonasi
6.95
Penghayatan
7.05
Originaliti
7.1
7.02 Tim AJK SV
3.06 16 Tamu SV
Pic & Intonasi
6.65
Penghayatan
7.35
Originaliti
7.05
6.52 Tim AJK SV
3.5 16 Tamu SV
Pic & Intonasi
6.65
Penghayatan
6.35
Originaliti
6.55

SVM8(B)


 

SVM8(B)
8.28 Tim AJK SV
5.06 16 Tamu SV
Pic & Intonasi
8.35
Penghayatan
8.25
Originaliti
8.25
7.2 Tim AJK SV
4.45 17 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.3
Penghayatan
7.15
Originaliti
7.15
7.38 Tim AJK SV
4.08 17 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.35
Penghayatan
7.4
Originaliti
7.4
6.48 Tim AJK SV
4.81 16 Tamu SV
Pic & Intonasi
6.1
Penghayatan
6.35
Originaliti
7
6.83 Tim AJK SV
4.15 16 Tamu SV
Pic & Intonasi
6.75
Penghayatan
6.8
Originaliti
6.95
6.67 Tim AJK SV
3.94 17 Tamu SV
Pic & Intonasi
6.6
Penghayatan
6.75
Originaliti
6.65
7.1 Tim AJK SV
3.49 17 Tamu SV
Pic & Intonasi
6.85
Penghayatan
7.2
Originaliti
7.25
6.98 Tim AJK SV
3.52 16 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.15
Penghayatan
6.85
Originaliti
6.95
6.4 Tim AJK SV
4 17 Tamu SV
Pic & Intonasi
6.45
Penghayatan
6.3
Originaliti
6.45
7.03 Tim AJK SV
3.11 16 Tamu SV
Pic & Intonasi
6.95
Penghayatan
7.05
Originaliti
7.1
7.02 Tim AJK SV
3.06 16 Tamu SV
Pic & Intonasi
6.65
Penghayatan
7.35
Originaliti
7.05
6.52 Tim AJK SV
3.5 16 Tamu SV
Pic & Intonasi
6.65
Penghayatan
6.35
Originaliti
6.55

 

 

Syuib – Mutiara

(17 Tamu SV)

6.67 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (11 Tamu SV)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Bagus nyanyi dlm kereta ni ye. Jelas kedengaran tone dan sebutan. Syuib ada masalah di pernafasan, angin tak cukup mengakibatkan anda tiada sustain yg mencukupi. Putus2 nyanyiannya. Jadi untuk 1st step ni, work on sustaining setiap phrasing tu n bagi kesinambungan dgn phrase seterusnya.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
[In reply to Zainal Zulia] Tahniah Shuib untuk percubaan kali ini dan secara jujurnya penyertaan kali ni lebih baik berbanding penyertaan yg lepas dri sudut technical nyanyian. Dimana sebutan anda jelas disebut satu persatu dan lontaran suara anda juga dalam keadaan yg konsisten tp belum baik lagi. Shuib kene ingat projection perlu dibantu dengan pernafasan yg baik dan cukup. Jd untuk peringkat awal, cuba elakkan menyanyi dlm keadaan duduk. posture nyanyian semasa duduk perlu dijaga dgn sgt teliti. Kemudian, nyanyian shuib agak mendatar dan penegesan dlam sebutan yg shuib buat menyebabkan nyanyian shuib kedengaran sedikit robot. Bagus untuk shuib membulatkan suara/sebutan tetapi ianya perlu kedengaran natural dan tidak dipaksa atau dibuat buat. untuk itu, shuib boleh cuba nyanyi lagu lagu yg upbeat (rancak) dan latih sebutan bulat itu didepan cermin. pastikan suara bulat, jaw dlm keadaan tepat dan ianya perlu kedengaran bersahaja. Overal tahniah Shuib.
Zainal Zulia (Komposer)
Nyanyian Syuib penuh penghayatan, walaupun adanya limit kepada penyampaian anda. Banyak nota ada 'pendek' (macam kurang harkat, kekurangan sustain), yang menyebabkan feel keseluruhan agak terencat, walaupun anda berusaha untuk beri yang terbaik. Saya secara peribadi salut Syuib kerana rajin belajar, dan tidak putus asa untuk mencuba. Tidak ramai yang ada kualiti ini. Cuma persaingan dalam platform ini agak sengit, dan anda harus ada kualiti unik dan kuat untuk terus berdaya saing.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Ryan – Kaca

(16 Tamu SV)

6.52 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (9 Tamu SV)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Ryan ada tone n styling yg rock-ish. Bagi sy elok kekal di landasan rock. Ni anda nak masuk lenggok rnb pula apa cer? Tak kena bro. Tak dengar kesebatian disitu. Ada pulak pitch yg dilanggar masa lenggok rnb tu. Ryan punya "money range" adalah di level tenor. Sini dengar key agak rendah so x dpt dgr "money tone" tu. Ryan juga ada tone yg "cut thru" bila nyanyi di nada tinggi. Kaca ni sesuai dgn style ryan tp key sikit rendah, dan rnb style yg x mengena. Patut nyanyi tegak dan sustain. Lagi padu.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Secara jujurnya nyanyian anda tidak sampai ryan. phrasing anda tidak membawa lagu ini kepada yg sepatutnya anda lakukan. Resonance anda tidak membantu anda menyerlahkan karakter dalam suara. Jdnye phrasing anda kedengaran tidak energetic. lagu moderate mcm ni, memerlukan kekuatan penyanyi dr segi projection dan anda perlu firm dgn adlib way anda. kurangkan legato lebihkan kepada staccato. dan ianya lebih mudah ryan kerana nyanyian staccato tidak memerlukan komitment yg banyak seperti nyanyian legato. perlu ade character dalam olahan suara dan cr nyanyian anda untuk menyerlahkan dinamik yg cube ryan sampaikan. build up ade ryan dlm persembahan, cume pada saya ianya lambat kerana build up anda jelas pada part part akhir di verse kedua. diawal nyanyian ianya kedengaran biasa saja.
Zainal Zulia (Komposer)
Nyanyian anda secara keseluruhan tiada impak. Ini kerana key lagu yang agak rendah. Jika tak silap saya, key anda adalah tenor. Mungkin juga kerana Ryan kurang berani ambil key yang lebih tinggi. Bagi saya, baik kantoi nyanyi tinggi (asalkan tak banyak sangat silap) daripada nyanyian selamat sebegini. Apatah lagi lagu yang memerlukan instensity yang tinggi seperti lagu Kaca ini. Apapun terimakasih Ryan kerana menjadi Peserta kedua terbanyak menyertai iaitu 5 kali, dibelakang pemegang rekod Syakir iaitu 7 kali.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Juhairi – Sesuatu

(16 Tamu SV)

6.98 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (8 Tamu SV)
Azhar Imran (Ketua Juri)
[In reply to Zainal Zulia] Lagu baik yg dipilih. Stail abg mengingatkan sy dgn Jimmy Palikat. Kelantangan org sabah. Projection dan vibrato yg baik. Sy juga suka dgn komitmen yg abg bagi dalam melontarkan setiap phrasing. Sedikit kekurangan mungkin di bab styling dan dynamics. Delivery style n tone nyanyian mgkin lebih kpd genre lain. Bukan kearah pop ballad sprt lagu ini. 7.2 7 7.2
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Salam Juhari. Tahniah kerana berjaya melayakan diri ke top 12 SVM8(B). Permulaan lagu sy nampak anda tiada kawalan dalam voice projection dimana ia spttnya kedengaran lebih soft. kene kawal projection anda disitu kerana banyak berlaku over pressure di setiap phrasing anda. dalam nyanyian ade 3 jenis attacking voice yg boleh digunakan. dan perlu juhari faham, tiada kesalahan dlm penggunaan teknik tersebut cume ianya perlu hadir dengan kawalan. itu yg akan membezakan dan mencantikan nyanyian anda. Apabila anda tiada kawalan anda akan sukar untuk membezakan sketch anda sbb tu ia kedengaran sama je dr verse awal hingga akhir. sayang bang. untuk latihan kawalan suara, cuba nyanyi di hadapan lilin atau letak tapak tangan dihadapan mulut. lepasan udara dr mulut perlu dikawal jgan smpi lilin terpadam atau tapak tangan kite rase lepasan angin dengan kuat. InsyaAllah kuasai kawalan suara, anda akan dapat bina sketch nyanyian yg lebih baik.
Zainal Zulia (Komposer)
Terimakasih Juhairi kerana menyertai pertandingan ini. Mengikut rekod, anda merupakan peserta paling senior yang menyertai. Saya hargai usaha anda untuk terus belajar dan belajar. Harus dicontohi oleh anak muda kita. Mengenai vokal anda, saya berpendapat yang anda mungkin pernah belajar vokal, kerana anda punyai teknikal dan kawalan vokal yang baik. Cuma tempo di akhir lagu semacam lari (macam ada glitch dalam smule). Cuma dari segi feel, kedengaran seperti agak robotik. Terlalu menegak dan keras. Lagu ini memerlukan alunan 'merayu' dan 'mendayu'. Ini perkara yang Ju boleh mempertingkatkan lagi.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Asrul Fahmi – Mutiara

(17 Tamu SV)

6.4 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (11 Tamu SV)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Lain kali bila rekod suara camni, bagi betul2 jelas ya. Pakai mic/earphone ke atau pastikan mic laptop tu dekat dgn kita. Bila dengar samar2 mcm ni. Apresiasi pon jadi samar2. Nyanyian anda biasa saja. Phrasing anda tukar2. Taktau sbb feel anda sndiri atau anda belum mendalami versi ori.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Salam Asrul. Sebuah persembahan yg biasa dan tiada effort diletakkan dlam nyanyian. Dalam erti kata lain malas. Maaf ye. Walhal suara anda punye karakter dan punya kebolehan yg lebih untuk adlib dan lain lain. Tp anda melimitkan nyanyian anda cukup smpi takat itu saja. Anda boleh bg lebih lagi. On overall technic, not much sy boleh sentuh sbb awak tak bagi. But for now, baiki technic sebutan, projection, drop jaw, dan learn how to build your singing. Mcm bawak keter, ade gear 1 - 5 setiap gear ade fungsi masing masing. Sama lah juga mcm menyanyi.
Zainal Zulia (Komposer)
Persembahan anda terlalu bersahaja, walaupun sebenarnya nyanyian anda baik. ada feel mellow tersendiri, dan vibrato yang nyaman juga. anda membawa lagu ini ke dalam mood tersendiri. kuat karakter anda. tapi malangnya, separuh lagu, penyampaian anda jadi membosankan kerana tiadanya elemen dinamik. agak robotik. anda boleh menyanyi, ini tidak dapat dinafikan. tapi bukan semua penyanyi dapat menyampai dengan penuh rasa dan jiwa. dan di sini yang anda harus perbaiki. mungkin boleh cuba dengan mencari lagu yang benar2 keluar 'rasa' itu.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Ann – Terus Setia

(17 Tamu SV)

7.2 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (11 Tamu SV)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Sy suka nyanyian awak ni. Sbb kedengaran sgt jujur. Awak nyanyi lgsg tak memikirkan hal teknik. "Aku tak peduli aku nak nyanyi, lantak la org suka ke tak". Hasil yg keluar, seperti tgk budak kecil bermain bola yg berpotensi tapi kelam kabut sbb takda proper technique. Teruskan usaha awak ni. Tapi banyakkan mendengar. Dengar lagi nyanyian artis2 ballad diluar sana, absorb sebanyak mungkin. Lagi 2 tahun kita akan nampak kelainan dari Ann.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Ann ! Anda mempunyai resonance yg sedap cume perlu jaga kawalan suara supaya tidak kedengaran pitchy terutama bila anda mengeluarkan bunyi "aaa". Kene more rounded and firm. Jgan langgar langgar. Part awal awak ade guna soft voice. Cantik sgt kt verse 1. Melody piano secara teknikal mmg memerlukan soft voice tu. Tp masuk chorus sygnyeeeee. Banyak kesilapan yg ann buat kerana pernafasan yg tidak strong. Nyanyian legato sgt memerlukan penyanyi meletakkan sepenuh komitmen. Bile nk hold note, kene hold note betul betul. Klu nak adlib, adlib betul betul. Jd untuk nk bagi komitmen dlm nyanyian legato sebegini, pernafasan kene sentiasa cukup. Bile pernafasan cukup, resonance akan lebih mampat dan bulat malah hasil bunyi gema lebih cantik. Tengok balik tips tips pernafasan dr website atau utube. Overal tahniah ann !
Zainal Zulia (Komposer)
Anda punyai vokal yang lantang dan cut-thru. Ternyata tanpa sebarang kesan 'delay' atau 'reverb', vokal anda menjadi terlalu 'tajam' untuk didengari. Tapi apapun persembahan ini lebih baik berbanding penyertaan pertama ; anda lebih mempunyai feel, dan juga key yang lebih sesuai. sudah hampir 2 tahun tiada siapa menyanyikan lagu ini (dimana sepatutnya dirakam oleh Nana San (sebagai Juara Musim 4), tapi dia membatalkan hasrat itu. Persembahan anda juga mendapat sambutan di kalangan SVian, dimana rata-ratanya memberi markah tinggi.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Hidayat – Pelangi

(17 Tamu SV)

7.1 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (9 Tamu SV)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Bagus tenaga dan projection. Padu dan diperlukan utk lagu sebegini. Arrangement lagu ni besar, instrumentation yg padu n agressive. Betapa besar arrangement sesuatu lagu tu, vocals kita harus duduk diatas, muzik dibawah. Anda berjaya dri segi itu. Tp sayangnya anda tiada tempo awareness. Main langgar je tempo. Sila download App metronome. Set kan berapa laju (bpm) tempo utk apa2 lagu yg nk nyanyi dan cuba nyanyi dgn metronome tu shj. Tanpa lagu. Praktis ulang2 kali. Lama kelamaan akan improve. Pitching anda kena jaga terutama part tinggi. Note tggi tu sampai tp note selepas tu bila turun blk pitch anda akan off/flat. Kena aware ya.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Bang yat, tahniah untuk persembahan yg ade improvement dr nyanyian pertama C2D yg mana genre lagu sebegini nampaknye in dgn jiwa abg. Tahniah dan terus baiki lagi kualiti nyanyian. Untuk kali ini, sy dengar kawalan suara abg tak berapa cantik. Dimana keadaan suara abg tak cukup rounded. Die kejap ade kejap hilang. Jd abg kene latih untuk keluarkan bunyi degn lebih rounded, bright dan deep. Dah ade bang, just polish sikit lagi ye bang yat. Kedua, sy nampak build up abg untuk second part agak terganggu. Baiki pengawalan rythem, melody dan tempo abg. Untuk baiki elements ini its goes back to our breathing technic. Teknik pernafasan mmg element paling penting. Sbb bile tak cukup pernafasan bukan saje masalah hold notes n pitching. Tp ia akan ganggu sebutan lirik, ade words yg tenggelam seperti yg berlaku kt persembahan abg. Jd nk baiki pernafasan ade banyak cr. Nnt masuk vocal class, kite practise same same k. Anyway gudluck bang yat !!
Zainal Zulia (Komposer)
Tahniah Hidayat, persembahan kali ini jauh lebih baik dan bertenaga berbanding penyertaan pertama. Ternyata feel dan tona vokal anda sesuai dengan lagu rock sebegini. Anda memang mat rock kental. Tapi secara keseluruhan, saya agak terganggu dengan masalah tempo anda. Tidak terlalu ketara, tapi agak kerap. Saya tak pasti adakah ini masalah teknikal di smule, ataupun daripada anda sendiri. Agak mengah dan terkejar-kejar dengan tempo. Ini mungkin masalah pernafasan. Jika HIdayat dapat memperbaiki ini, tidak mustahil boleh menang pun. Banyak juga mata diberikan oleh SVian lain.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Ridwan Asmat – Mimpi

(17 Tamu SV)

7.38 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (10 Tamu SV)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Intonation n pitch anda agak baik. Sebutan pon jelas. Tapi stail anda stail melayu yg old fashioned. Vibrato dari perut instead of dari tekak. Biasanya mat salleh vibrate di tekak, kedengaran note bend nya. Vibrate dari perut ni dia main dgn udara. Tak salah dua2 cara ni. Cuma anda lakukan terlalu berat. Bila berat sgt dia dah kacau delivery. Dan jangan terlalu cepat vibrate, sustain kejap dulu baru vibrate. Baru ada depth dlm note itu. Sy nampak sini anda maybe ada influence Tomok atau Lan Kristal. Stail nyanyian anda agak kekampungan. Tapi kdg2 stail mcm ni dia appeal to the masses (melayu). Tapi mungkin kurang sesuai utk aranjmen lagu moden sprt ini.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Sebuah nyanyian yg sedap dengan adanya pengawalan udara yg baik. tetapi ianya hanya berlaku diperingkat awal nyanyian awak sahaja. kelapangan suara diperingkat awal nyanyian, gagal untuk dibawa sehingga kehujung persembahan. semakin ke chorus posisi nyanyian anda semakin sempit dan bunyi sebutan lirik anda menjadi semakin leper. jadi pernafasan adalah elemen yg paling penting untuk ada baiki.. tanpa udara yg cukup, bunyi yang bagus tidak akan terhasil. tp sy kene bg kredit kat cr ridwan nyanyi note note tinggi. banyak penyanyi termasuk sy, bila nk hit high note kita akan bawa muka kite ke sisi samada kanan, ke kiri atau ke atas. tu adalah cr yg salah. posisi yg anda beri adalah betul. tidak perlu gerakkan posisi muka kite sbb semakin kite gerakkan muka ke sisi, environment area tekak kita akan lebih selesa. tapi nyanyian awak masih ketat ye walaupun posisinye sudah betul. sy pasti ianya terjadi kerana udara yg cukup tidak ade. syabas ridwan !
Zainal Zulia (Komposer)
Anda menyampaikan lagu ini lebih baik berbanding penyanyi asal. Lebih bertenaga dan feel. Dan terbukti ramai SVian juga sukakan persembahan anda, memberi markah lebih 8.0, agak tinggi juga. Ternyata dalam pusingan ini, anda antara yang terbaik juga, dan berpotensi dipilih untuk slot Kad Liar. Cuma bagi pendapat saya, vibrato agak melebih-lebih. jika dikurangkan adalah lebih baik.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Azlan – Cinta Dua Dunia

(16 Tamu SV)

6.83 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (10 Tamu SV)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Tone anda bagus. Macho. Macho man Randy Savage. Tp lagu seperti ini memerlukan sedikit kelembutan. Oleh sbb kemachoan anda menyanyi, kedengaran agak keras dan mendatar. Tempo juga ada tercepat. Nyanyian juga terganggu sbb kerap pandang bwh ke kamera. Ia menganggu intonasi dan udara anda.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Hi bang lan. Pertama sekali dalam kite menyampaikan sebuah sketch nyanyian, perlu kita betul betul hadam melodi sesebuah lagu. Bila abg dah kuasai melodi, baru abg boleh olah sketch abg dgn yakin dn sedap. Abg ade masalah dalam meletakkan suara abg. Placement abg yg kurang tepat menyebabkan penghasilan bunyi tu agak kehidung. Abg kene baiki cara pembukaan mulut abg, dalam latihan asas vokal pembukaan mulut (jaw) perlu dibuka lebih luas dri biasa. Ini untuk mengelakkan dri berlaku penyempitan dalam nyanyian. Sy nampak abg pun ade masalah dalam melepaskan bunyi. Seolah olah tiada kawalan. Tp ade part part yg kawalan abg tu dpt dibuat dgn cantik sekali. Bile ade kene part tu sedap bang. Tp majoriti abg perlu ade kawalan dalam melepaskan sebutan nyanyian abg. Tahniah bang lan sampai ke top 12. terus baiki nyanyian abg yew !
Zainal Zulia (Komposer)
Saya secara peribadi sukakan tona vokal anda yang jantan dan macho. Dan berharap ada tona vokal yang sama hehe. Tapi memang jelas nyanyian anda tidak polish langsung. Bermakna anda tiada langsung teknik vokal yang betul. Ini boleh diselesaikan dengan memasuki kelas vokal yang baik. Jomlah join kelas vokal SV hehe. Cikgu Muadz yang ajar pun.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Sam – Mutiara

(16 Tamu SV)

6.48 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (11 Tamu SV)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Sam sam. Talent sv yg paling rare dan eccentric. Sy cuba utk mendalami apa yg sebenarnya yg ada dlm otak sam. Apa yg sam nak cuba sampaikan. Apa yg kami bleh nampak sini adalah sam cuba sedaya upaya utk menyampaikan skill. Bukan mesej. Masalah paling utama sini, nak tayang skill tu 1 tapi skill tu pon tak menjadi. Mcm seorg awek yg sungguh2 pakai makeup nak cun tp jadi comot sana sini sbb taktau mcm mana nak betul2 make up. Sam ada kreativiti, ada rnb influence yg tebal. Sam mgkin nak terapkan the voice or am idol punya cara singers yg kdg2 mengubah lagu. Tp sam kena ingat, itu adalah singing competition semata2 dan lagu yg dinyanyikan mmg dah lama established org dh tau lagu tu mcm mana. Sini lain. Sini sape yg menang tu akan dpt rekod single. So xkan nak rekod single dgn lagu yg ditukar habis? Bila dh rekod single ia akan jadi original song. So pikir dari sudut itu. Dgn menyampaikan vocal acrobatics, asas nyanyian tak bole pula diabaikan. Pitch semasa verse byk yg flat. Pitch di adlib pon byk tunggang langgang. Intonation kemane, pitch kemane, nafas kemane. Nasihat sy. Lepas ni, cuba amalkan vocal restrain 1st half of d song. Ikut melodi asal dulu, 2nd half nak kasi lipat bole lipat tapi confirmkan dulu lipatan tu kat mana dan mcm mana.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Sketch yg sam buat kali ni agak menganggu saya sbg pendengar. Sy lihat nyanyian sam kali ini lebih kepada untuk menjadikan lagu Mutiara ini sbg karya anda sendiri. Tapi sayang sam. Melody, rythem dan tempo dlm nyanyian anda kali ni sgt ketara tidak berada dalam komposisi yg spttnya. Kalau anda inginkan cara sendiri sekalipun, penghormatan perlu diberikan kpd lagu itu. Seolah olah anda baru pertama kali mendengar lagu ini. Always lock your adlib way bro. Once kite lock the way nk ablib, kite boleh plan patah suku lagu. Kt mne nk tarik nafas, curi nafas, mane nk attack dan sbgnya. Phrasing anda juga banyak terganggu kerana breathing anda tidak strong. Banyak patah patah lagu yg tidak sesuai. Sayang sgt sam. Potensi yg kau ade sgt besar dan anda dh buktikan pun pada lagu KTPT.
Zainal Zulia (Komposer)
Hari ditunggu sudah tiba. Saya dah lama tahan nak komen haha. Sepanjang penglibatan Sam dalam SV, rasanya ini penyertaan terburuk (itu pun boleh dapat no 6/7, kira masih hebat berbanding yang lain). Bagi saya sebagai pencipta lagu, saya ok jika anda mengubah sedikit sebanyak melodi asalkan ia membawa feel yang lebih baik. Tapi ini dicapai setelah anda memeram dan memahami melodi dan feel keseluruhan. Dan ini mengambil masa. Maksud saya di sini, anda mengubah beberapa hook melodi yang penting untuk dijaga : 'seandainya....', nota tension 'segala memori'....ini hook dan identiti lagu...tapi sam mengubahnya menjadikan ia bukan lagu saya...macam lagu ciptaan Sam sendiri... ini tak termasuk part bridge 'seumpama mutiara'...ini juga terlalu lain...tapi saya boleh terima lagi...kerana ia bukan bahagian hook...klu, hook ini selalu pada korus.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Amira – Harapanku

(16 Tamu SV)

7.02 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (8 Tamu SV)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Nyanyian ni dlm apa yg sy dengar, mira seolah2 menyanyi pada diri sendiri. Mmg cukup feel. Mmg nampak terasa setiap bait2 liriknya. Tp delivery mira adalah utk audience. Mira sepatutnya combine feel yg ada tu dgn teknik dan projection. Baru betul2 tangkap. Mira nyanyi terlalu diawang2an n dunia sendiri. Part yg patutnya lontar mira buat falsetto. Intonation pon tak stabil, kejap nipis kejap tebal. Sgt mengecewakan sbb penyertaan yg seblum ni menampakkan potensi. Suara yg lunak. Tp sini jadi lain. Lepas ni, jangan terlalu feel sampai lupakan audience ya. Cuba lagi.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
teknik asas menyanyi perlu amira baiki. sbb amira menyanyi dlm keadaan rongga rongga asas tidak digunakan secara maksimum. kene ingat untuk keluarkan suara yg sedap, effort kene diletakkan lebih dr biasa. juga kene sentiasa ingat without enough air, the voice will not supported and the sound will not sustaine and clear. baiki lg your breathing technic. pakej yg lengkap amira ade, just work hard on you skills and technic.
Zainal Zulia (Komposer)
Saya agak hairan, kerana ramai SVian mengundi anda rendah. atau saya ada tak nampak sesuatu yang mereka nampak. bagi saya, persembahan ini jauh lebih baik berbanding sebelum ini. mungkin kerana key dipilih lebih sesuai dengan julat vokal Mimi. Mimi juga menyanyi dengan sepenuh hati dan ada feel sekali. memang tidak sempurna, ada pitchy sana sini, tapi secara keseluruhan memang baik. saya menyangka anda boleh merangkul 3 tempat terbaik. tapi 3 tempat terbawah pula. anda sebenarnya adalah harapan calon kad liar untuk saya (pada pusingan sikit lagi nak layak). Tapi mungkin rezeki Mimi sampai sini saja (kerana mimi ada menyampaikan hasrat untuk keluar SV lepas ini, saya pun tak tahu kenapa, tapi nampaknya memang tercapailah). Gudlak.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Izy – Cinta Dua Dunia

(16 Tamu SV)

7.03 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (8 Tamu SV)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Overall izy nyanyi ni agak polished dan ada pakej. Layak utk dpt top 6 sebenarnya. Tp maybe atas faktor2 berikut izy jd corot. 1) hasil recording yg kurang jelas; tidak memakai mic dan music dgr terlalu halus. Menjadikan hasil yg kurang impak. 2) part yg sepatutnya lontar secara chest voice anda pakai falsetto. Jadi kurang impak. Izy memakai runs yg smart n agak tasteful. Tp bila pakai runs yg sama berulang kali, hilang tastefulness tadi. Nxt time cuba pelbagaikan. Atau sulam2 dgn nyanyi straight pon dh memadai.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
kreativiti yg ade dalam mewarnakan suara dalam persembahan perlu diberikan kredit. tahniah untuk itu. overall technic mmg perlu juga diberi penekanan. Voice placement banyak ke hidung dan perlu belaja mcm mne nk guna placement placement yg lain i.e mix voice. back to basic, rongga asas kurang bekerja. penggunaan airy voice sgt memerlukan teknik dan ianya tak boleh ade kt semua tempat. cuba elakkan.. tp ianya membantu dlam mewarnai emosi. so teruskan belaja ye !
Zainal Zulia (Komposer)
Saya akui, pertama kali mendengar, saya langsung tidak impress. tapi kali ini, saya berasa nyanyian IZy penuh halus, seperti nyanyian seorang ibu yang sedang mendodoi anak (kebetulan lagu ini juga mengenai ibu kehilangan anak juga). Saya sukakan falseto anda, penuh feel dan keikhlasan. cuma dari segi dinamik, anda mengambil nota adlib terlalu kerap (pada korus), sepatutnya main dulu dengan melodi asal. Barulah tak bosan tak dengar. ini menjadikan pada hujung korus, agak bosan kerana anda nyanyi adlib berulang. part tu memang sedap, tapi kerap dilulang. harap dapat sertai lagi.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Dana – Mutiara

(16 Tamu SV)

8.28 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (10 Tamu SV)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Comel kaca mata tu kan. Tp kalau tak pakai lagi comel. Anyway, nyanyian dana solid molid. Rasa yg cukup. Pembawaan dana sgt kena dgn melodi ni. Sy rasa peserta2 lain patut mencontohi cara/bila dana mengambil nafas. Walaupun agak ketara bunyi tarikan nafas tu tp takpa, yg penting bunyian yg keluar selepas itu. Hasil nafas yg cukup, intonasi yg keluar dari dada tu jadi cantik dan bulat. Tempo ada sikit off stengah tempat tp itu biasa dgn hanya diiringi piano legato sprt ini. Juga kedengaran dana boleh pergi lagi ni, tapi mcm stuck di gear 3. Next time amik sedikit risiko dan push diri dana supaya keluar sedikit dari comfort zone. Ini recording, kalau x sedap rekod je balik. Tahniah!
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Tone yg deep, sedap dan jarang ade pada penyanyi perempuan.. tp di Indonesia sgt banyak artis perempuan yg punye tone sebegini. overal technic mase ade ruang untuk dana baiki. projection wise sy rasa boleh diberi lg. mcm you ade simpan lagi. mungkin key yg rendah menyebabkan nyanyian awak nampak sama dan tiada dinamika.. erm, dana cuba improvisekan dan kreatifkan lagi phrasing dan the way you adlib. but jgn terover k. cuba berusaha untuk menghidupkan bunyi dgn lebih jelas dn ianya akan kembali meminta anda untuk sentiasa ade cukup udara. Tahniah ye !
Zainal Zulia (Komposer)
Saya gembira dengan pernyetaan kembali Dana setelah hampir lebih setahun menghilangkan diri dari SV. Kerana saya berpendapat Dana mempunyai potensi yang sangat besar, hanya tewas tipis sahaja kepada Juara SVM6/Naik Juara SVM5, iaitu Pio ketika P1M5 dengan lagu Cinta Dua Dunia. Jadi atas itu, saya tidak terkejut dengan kemampuan Dana memenangi pusingan ini dengan kali dengan mudah dan tanpa saingan kuat. Apa yang saya suka adalah kerana Dana betul2 study lengkok, hook dan feel ini. Saya sebagai pencipta lagu sangat berpuas hati dengan penyampaian yang hampir sempurna untuk lagu ini. Sudah ramai orang menyanyikan lagu ini, dan ternyata ini adalah penyampaian terbaik untuk lagu ini. Saya sendiri berasa sebak mendengar ini kerana teringatkan "saat kenapa lagu ini ditulis" (berdasarkan kisah sebenar). Tahniah.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}


 

SVM8(A)

 


SVM8(A)
8.32 Tim AJK SV
6.13 13 Tamu SV
Pic & Intonasi
8.25
Penghayatan
8.25
Originaliti
8.45
7.85 Tim AJK SV
5.69 13 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.85
Penghayatan
7.85
Originaliti
7.85
7.78 Tim AJK SV
5.72 13 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.75
Penghayatan
7.85
Originaliti
7.75
7.57 Tim AJK SV
5.87 13 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.2
Penghayatan
7.75
Originaliti
7.75
7.03 Tim AJK SV
5.87 13 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.25
Penghayatan
6.85
Originaliti
7
7.23 Tim AJK SV
5.38 13 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.4
Penghayatan
7.15
Originaliti
7.15
7.42 Tim AJK SV
4.9 13 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.35
Penghayatan
7.4
Originaliti
7.5
7.15 Tim AJK SV
5.13 13 Tamu SV
Pic & Intonasi
6.95
Penghayatan
7.25
Originaliti
7.25
6.92 Tim AJK SV
5.36 13 Tamu SV
Pic & Intonasi
7
Penghayatan
7
Originaliti
6.75
7 Tim AJK SV
5.23 13 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.05
Penghayatan
7
Originaliti
6.95
7.12 Tim AJK SV
4.87 13 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.05
Penghayatan
7.15
Originaliti
7.15
7.17 Tim AJK SV
4.74 13 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.35
Penghayatan
7
Originaliti
7.15

 

 

Sam Muhammad – Cinta Dua Dunia

(13 Tamu SV)

7.78 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (10 Tamu SV)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Sam. Anda sebenarnya ada gift. Anda boleh mewarnakan suatu melodi dgn baik. Tone pon bagus. Nyanyian yg ini anda lebih restrain, lebih straight. Tapi disini saya ingin menyentuh cara anda kaler lagu. Ada masa anda tiada control dalam craft anda sendiri. Kadang2 adlib yg tiada halatuju dan saya percaya anda sendiri pon taktau nak pergi mana kadang2 tu. Apa anda boleh try lepas ni, cuba rasa sepenuhnya melodi original dulu. Pastu try selitkan lenggok rnb tu sedikit demi sedikit. Kena ingat, dalam nyanyian yg memorable tu, jiwa kena letak depan. Bila kita dah trap dlm jiwa tu, teknik2 rnb tu akan keluar sendiri tanpa dipaksa
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Hi Sam ! Pertamanya, tahniah sbb anda berjaya membawa "build up" lagu ini dengan sangat baik. Komposisi dr verse awal ke chorus mmg terbaik. Feel yg anda smpikan melalui alunan suara sgt berkesan. Ttp feel anda kurang pada sebutan bait bait lirik. Kerana saya mendengar nyanyian anda bunyinya agak leper, terutama apabila anda menyebut lirik lirik yg bunyi ending nye "aaaa". Sy yakin, sekiranya anda bulatkan sebutan setiap bait bait lirik, projection anda pasti lebih complex dan kami akan lebih feel dengan bait bait lirik yg disebut ditambah dengan feel alunan yg mmg memukau. Keseluruhan nyanyian anda baik bagi saya tanpa ada major isu tetapi saya masih mencari apakah X factor anda yg boleh anda tonjolkan lagi, lain dari yg anda telah berikan untuk persembahan sebelum sebelum ini.
Zainal Zulia (Komposer)
Agak janggal melihat Sam menyanyikan lagu minor sebegini. Kali ini memang berbeza, anda menyanyi dengan konteks sekali, tanpa ada lenggok mengarut. Tahniah atas usaha ini. Tapi ini juga menjadikan persembahan anda jadi biasa-biasa je, tiada berbeza dengan peserta lain. Maksudnya, ia 'tidak edgy' sepertimana biasa. Yang membezakan anda adalah, feel anda dalam lagu ini. Saya boleh rasa kejujuran yang sudah lama saya tak rasa dari anda. Atas dasar ini, tahniah, anda adalah salah satu peserta terkuat untuk pusingan ini.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Syakir Mansur – Terbang Bersamamu

(13 Tamu SV)

7.12 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (10 Tamu SV)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Saya ada sedikit terganggu dgn raut wajah anda sepanjang video ni, seolah2 anda sedang diberi kesedapan oleh seseorang :wink:. Nyanyian anda okay. Bleh la buat minum2 petang.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Hi syakir ! Tahniah kerana berjaya melayakkan diri ke top 12. Voice placement yg baik dan kerana itu anda kelihatan bersahaja ketika menyanyi. Namun dalam disiplin asas menyanyi adalah kawalan. Apabila kite rasa selesa menyanyi, kadang kadang ia akan menyebabkan kawalan suara jd merata rata. Dan ini yg terjadi pada nyanyian syakir. Perlu ingat suara yg baik bukan diukur dr keupayaan kite hit note note tinggi, ttp ianya lebih kepada keupayaan kawalan dan warna warna yg mampu kita tonjolkan dalam sesebuah lagu. Dari aspek teknikal, nyanyian syakir agak biasa walaupun anda mempunyai karakter suara yang pada sy agak menarik. Jdnya, syakir boleh cr lagu lagu yg syakir minat dan kaji cr penyampaian artis tersebut. InsyaAllah syakir akan terus improve !
Zainal Zulia (Komposer)
Setakat ini Syakir memegang rekod peserta paling banyak menyertai pertandingan SV, iaitu 7 kali. Terimakasih atas kesetiaan Syakir. Kami sungguh hargai. Dari situ juga saya secara peribadi dapat melihat kemajuan Syakir dalam nyanyian. Nyanyian Kir ada gaya tersendiri. Pic, tempo dan penghayatan tiada masalah untuk menempat anda dalam Top 12. Sekarang ini Top 12 dikira pencapaian kerana untuk pusingan ini kami mendapat sehingga 18 penyertaan. Tapi untuk menang, agak sengit juga. Saya cadangkan agar Kir terus ke studio untuk buat rakaman.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Roti Sardin – Dari Syurga DiNikmati

(13 Tamu SV)

7.57 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (11 Tamu SV)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Sori la roti lambat skit komen. Nanti sy belanja roti telur goyang ehh. Hmm roti kurang garing la kali ni nampaknya. Lagu ni seolah2, 5bpm terlalu slow utk anda. Anda nyanyi "ahead of the beat" hampir keseluruhan lagu. Pitching pun alahai, ke tasik chini banyak perginya. Mungkin dgn ketidakselesaan tempo ini, vocals anda mcm seolah tak boleh nak steady. Tone tu ada. Kemon roti kemonn
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Pertama sekali bile sy play video roti. sy tengok alahai comel berserban. tetapi bile roti buka suara. comel tu terus hilang kerana karakter yg awak bawak dlm lagu ni sangat jelas. Kekuatan suara awak adalah pada volume. volume yg diberikan tu tidak lebih dh tidak kurang. apabila volume tu cukup, dinamik lagu akan terkeluar dgn natural. tidak perlu dipaksa paksa. cuma sebagai penambahbaikan untuk roti, since ini first time sy mendengar nyanyian awak. saya rasa projection awak baik kerana sebutan anda disebut dgn jelas. ini dapat dilihat apabila pembukaan mulut anda berada di posisi yg betul. cumenye bila anda menyanyikan lagu lagu sebegini, patah sebutan dan pernafasan perlu dikawal. sbb ujung ujung notasi anda kedengaran goyah. kita sama sama terus belaja dan baiki diri ye roti sardine garing ! heee ! tahniah sekali lg
Zainal Zulia (Komposer)
Saya secara peribadi sungguh menggemari persembahan ini. TIdak keterlalu jika saya katakan ini persembahan terbaik kategori lelaki dalam pusingan ini. Saya sukakan lantunan vokal yang pandu, dicampur dengan serak anda. Vokal anda punya weight, tidak seperti penyanyi rock lain, bila tarik tinggi, akan jadi 'nipis'. Anda juga bijak memilih lagu (seperti sebelum ini, lagu Sarapan). Anda punya feel rock, dan memilih lagu bergenrekan sedemikian. Saya tak pasti anda boleh menang dalam pusingan ini, tapi kita ada slot Kad Liar (dimana anda gunakan juga sebelum ini haha).
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Lisa – Cinta Dua Dunia

(13 Tamu SV)

7.17 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (9 Tamu SV)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Anda ada sedikit potensi. Terutama di part projection, ada kelantangan disitu. Nyanyian anda terlalu jelas, disebabkan itu anda tiada kelembutan dan tiada dinamik. Anda perlu pelajari bagaimana nak melembutkan alunan suara dan menyelitkan "air" atau udara semasa nyanyian "soft" untuk mendinamikkan nyanyian anda.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Hi lisa. nama lisa ni selalu dlm bayangan saya org yg lembut. dr raut wajat lembut. tp suara lisa tidak menonjolkan kelembutan tu. lisa menyanyi dalam keadaan volume yg sentiasa terlebih lebih atau org kata over projection. nyanyian ni ibarat kite meluahkan kata kata sayang pd seseorang. setiap lirik, notasi ade cara yg sepatutnya dan kene sesuai. jd klu lisa kawal your volume, sy pasti akan dpt rasa ape yg lisa ingin sampaikan.
Zainal Zulia (Komposer)
Lisa sudah merakam lagu ini sebelum ini di studio. ternyata anda sangat selesa dengan key dan lenggok ini. tiada masalah. semasa P6M4 pun, anda menduduki tempat ketiga. Lisa masih konsisten (setakat ini tempat ke-4), cuma pusingan ini agak sengit kerana adanya juara SV iaitu Sam, dan 2 kali finalis AmieJ, jadi saya tak berapasti peluang anda untuk memenangi pusingan ini. Saya mengalukan juga penyertaan Lisa kerana menambahkan kualiti keseluruhan pertandingan. harap boleh sertai lagi. terimakasih kerana setia bersama SV.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Noah – Terbang Bersamamu

(13 Tamu SV)

7.23 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (10 Tamu SV)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Anda mempunyai suara yg lantang. Itu adalah satu aset. Vibrato anda strong tapi tak konsisten. Vibrato ni kalau nak buat kena commit. Kalau rasa mcm tak perlu, jangan letak. Kalau tak akan kedengaran vibrato yg lemah dan akan kehilangan langsung feel nye sebab kedengaran tidak jujur. Secara overall nyanyian anda agak baik tapi tiada rasa/feel. Anda sekadar nyanyi dgn jelas dan lantang. Tiada inti yg kukuh.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
ni pada sy contoh suara yg ade weight. control technic yg juga baik tp perlu dikemaskan lagi. lebih lebih bila awak cuba adlib sikit sikit kat belakang. bile kite nk try adlib sesebuah lagu tu. perkara yg penting adalah firm dan confident. anda kene pastikan kt mane nk adlib. kene practise n lock the way u nk adlib. klu tak buat cm tu nyanyian kite jd mcm main kereta langgar kt fun fair tu. lg langgar lg syok. tp end up tak kemane pun rase syok tu. tone awak baik n sedap. tp tone yg baik klu tak pndi pakai, rugi bro. sayang sgt. die jd biasa je tanpa ade ape ape yg dpt tampar pendengar.
Zainal Zulia (Komposer)
Anda punyai vokal yang baik dan lantang dan punyai feel yang sangat baik. Tidak bosan didengar. Nyanyian anda agak sempurna bagi pandangan saya, sehinggakan saya kehabisan idea untuk menulis. Walaupun begitu, naluri saya berkata agak sukar untuk anda memenangi pusingan ini, kerana mungkinnya faktor X anda tidak seberapa kuat. Diharap Noah terus sertai, tidak mustahil boleh menang di musim lain.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Syahmie – Cinta Dua Dunia

(13 Tamu SV)

7 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (10 Tamu SV)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Comey noh lesung pipit. Tp awat time solo hang pi sedutt sedutt pipi tunjuk pipit tu. Kan lagi elok buat adlib ka apa. Anyway. Baik tone anda. Anda ada tone jantan yg semulajadi. Tp anda lalai utk menjaga intonasi di setiap akhir phrasing. End of phrase itu adalah satu pelengkap, satu ruangan utk kami "anticipate" dan menikmati phrase seterusnya. Ambil nafas yg secukupnya dan deliver setiap phrasing itu dengan intonasi yg konsisten. Anda mempunyai nilai tone komersil yg boleh digilap tp kena harus rajin usaha dan improve bab2 yg disebut tadi. Pitching pon harus diperbaiki.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Salam syahmie. Tahniah kerana berjaya melayakkan diri bg top 12 SVM8. Tone "deep" yg anda anda mampu membuat aweks aweks kt luar sana meronta ronta bro. Agak sukar nk jumpa tone "lelaki" skang ni. Tp awak ade. On overall technic bro, sy rase nyanyian awak terlampau ketat. Kata kasar die nyanyian malas. Sebutan tak lepas, udara tak support your projection. Ni adalah major issues yg awak kene baiki n pelajari. Tone seyes jantan abis, tp tu la tak cukup pergi sbb awak menyanyi dalam keadaan yg sempit. Rongga rongga penting semua kurang berkerja. Potensi kamu sgt besar bro. Teruskan usaha anda dan jgan letih sertai pertandingan. Sbb from there you will get such positive input for your improvement.
Zainal Zulia (Komposer)
Tone vokal anda macho, tapi kedengaran agak 'compressed'. Saya tidak pasti ada kesan 'effect', ataupun vokal anda sebegitu. Saya memahami julat vokal anda mungkin tidak terlalu besar (saya juga begitu). Walaupun nyanyian anda baik, tapi tiada warna yang bisa membuatkan ia dinamik dan variasi. Terlalu biasa, tapi saya percaya anda boleh belajar untuk lebih kreatif bermain dengan warna melodi.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Amira – Terbang Bersamamu

(13 Tamu SV)

7.85 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (10 Tamu SV)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Lunak dan manis. Gaya pon ada. Pandai bermain dgn kamera. Anda dah ada tools yg baik sbg penyanyi. Cuma intonasi belum cukup solid. Anda dah ada tone, ada styling. Anda sebenarnya boleh bagi lebih lagi. Kedengaran seolah ada satu gear boleh naik lagi tapi anda simpan. Mungkin sbb tak konfiden. Try je. Silap takpa. Take risks. Yang penting kita all out. Boleh timbul magik.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
tone suara anda sedap dan anda mempunyai pakej lengkap untuk menjadi label artis. tetapi dalam konteks nyanyian awak td, sy rase awak mcm on off sikit. ade part yg awak deliver dgn sgt baik and ade part yg pitchy sikit terutama kt part verse. nampak mcm awak tak firm sama ada nk hit ke tak. sy rase awak kene add in energy sikit dalam nyanyian awak. boleh bersahaja tetapi kene bertenaga. and bile nk gunakan technic whisper voice, udara kene betul betul suppport your projection. klu tak die nnt ibarat dengar tak dengar.
Zainal Zulia (Komposer)
Saya lihat anda punyai pakej : comel, vokal merdu dan muda. Tone vokal anda sedikit lengkok kemelayuan. Tapi saya tak pasti adakah Amira boleh menang dalam pusingan ini. Kerana nyanyian anda walaupun baik, tetapi tidak dapat menandingi kelantangan vokal Amie. Kebetulan korang nyanyi lagu yang sama. Saya juga berasa yang key ini agak terlalu 'selamat' dan rendah untuk Amira. Rasanya boleh pergi lebih tinggi. Tapi, mana tahu, anda boleh memenuhi slot Kad Liar, yang penting markah anda mesti melebihi 7.5/7.5.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Razman – Cinta Dua Dunia

(13 Tamu SV)

7.15 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (10 Tamu SV)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Superb tone. Ini mcm punya tone susah mau cari, agak rare. Tapi malangnya terlalu banyak kandas di bhg teknikal. Yg paling ketara disini tempo. Disebabkan tiada drum disini anda tak dapat nak tangkap dimana jatuhnya downbeat utk setiap phrasing tu. Pitching pon flat sana sini. Lenggok pon tiada, suara tegak saja. Setengah org technical power tp tone biasa. Anda tone power tp technical gagal.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
hi Razman.. kredit untuk usaha anda kerana cuba meletakkan "soul" dlm nyanyian anda dengan menggunakan teknik nyanyian "cresendo" atau bahasa mudah die suara yg kedengaran tenggelam timbul. mmg tepat pemilihan tersebut untuk lagu lagu sebegini. ttp caranya perlu diperbaiki. pertama sekali sy rase placement suara angah berada pada tempat yg kurang tepat. menyebabkan angah tak dpt nk sustain the note bile part part hujung and ade few yg agak pitchy. bile placement salah, projection akan terganggu sbb kite dalam keadaan antara nk kluar ke tak nak. hati hati ye kt situ.
Zainal Zulia (Komposer)
Persembahan kali ini jauh lebih baik berbanding penyertaan P1M6. Tahniah. Sebenar agak feel juga nyanyian anda. Bagi saya secara peribadi, lebih feel berbanding nyanyian Sam Muhammad. Tona anda juga baik. Memang masih belum sempurna, masih ada pitchy sana sini, dan tempo juga lari. Tapi saya boleh rasakan kejujuran Angah dalam lagu ni. Kekurangan anda mungkin pada karisma. Harus ada 'gaya' / stailo sikit. Ini sesuatu yang boleh dipelajari. Harap sertai lagi pada musim seterusya.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Hidayat – Cinta Dua Dunia

(13 Tamu SV)

6.92 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (10 Tamu SV)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Baik juga tone anda ni. 1st half tempo ok. 2nd half kandas. Pitching agak baik. Tapi tiada suntikan feel, nyanyi tegak ala pembaris.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Akhirnya sy dpt dgr nyanyian yg bunyi konsonen lirik dan patah lagu nye disebut satu persatu dgn jelas. Tahniah untuk usaha abg itu. Walau yg demikian bang, saya sukar mencari warna dalam persembahan abg. Kedengaran sama sahaja tanpa ada sesuatu yg abg boleh lakukan untuk pikat hati pendengar. Abg mengekalkan cara penyampaian yg sama dri verse awal, chorus dan verse akhir. Sy yakin abg boleh tambah kreativiti untuk letak adlib yg berbeza dan build up yg lebih menarik. Kalau tak ianya agak biasa dan bosan.
Zainal Zulia (Komposer)
Saya berpendapat tone anda unik, tapi untuk lagu ini, ia kedengaran biasa-biasa saja. Tiada apa yang istimewa. Nyanyian baik, tidak mencabar julat vokal anda. Juga tiada impak.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

AmieJ – Terbang Bersamamu

(13 Tamu SV)

8.32 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (10 Tamu SV)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Ni lagu makanan Amie la ni kan. Hehe. Amie punya magic mmg pada vibrato. Getarannya dia is as natural as org berjalan kaki. Amie punya forte saya nampak sini lebih kepada low to mid range. Mmg sedap, mmg merdu, mmg lembut. Tapi high range amie yg kena banyak lagi kerja. Amie perlu pelajari bagaimana nak project suara melalui diaphragm atau "chest voice". Baru boleh dpt nafas yg secukupnya utk tackle high range tu. Boleh je kalau nak kekalkan head voice tu. Tapi amie perlu kuasainya. Byk juga terkucil tu.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
hi amie. tahniah untuk sebuah nyanyian yg pada sy lengkap. tone dan feel yg diletakkan kene pada setiap bait bait lirik. cumenye on technical part, sy rase nyanyian amie masih ade kedengaran leper kerana pergerakkn rongga mulut sy nampak lebih berat kesisi. sepattunya jaw kene turun lebih kebawah. agak jelas jugak kedengaran bunyi konsonen yg di tebalkan contoh part "Kan Ku Kenang dirimu" amie ade membuat double phrassing. boleh nak buat, tp dlm environment lagu mellow sebegini, sy rase tak berapa sesuai sbb anda boleh nyanyikan die dgn lebih clean. cavity area amie perlu diseimbangkan. sbb kedengaran more tu area atas hidung (pharnyx) yg mana kalau tak balance die akan kedengaran sengau. tp area atas hidung mampu mencantikkan suara taw. cume perlu seimbang. overall, tahniah !
Zainal Zulia (Komposer)
Aduh Amie. Walaupun saya dah dengar banyak kali nyanyian anda lagu ini sebelum ini, kali ini persembahan ada sungguh kemas dan mantap sekali. SV ada "Dayang Nurfaizah" kita sendiri. Semuanya cukup...feel...anda menyuntik feel yang saya sendiri (selaku penyanyi demo) takde...dengar sekali pun...saya tahu Amie boleh jadi juara..sukar orang lain untuk mencabar anda... Biar saya jadi orang pertama ucapkan tahniah...bersedia ya kumpul dana...boleh minta nasihat abang Muadz kita hehe...
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Asraf – Pelangi

(13 Tamu SV)

7.42 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (10 Tamu SV)
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Hai asraf. Sebuah nyanyian yg pada sy ade effort diletakkan. Dr aspek projection, kawalan, phrasing dan resonance kesemuanya anda letakkan usaha untuk buat. Syabas. Menyanyi secara teknikal ini ade 2 (1) penyanyi itu punya skill dn ia dtg secara natural (2) penyanyi itu kurang skill dan usaha fokus kepada teknikal. Untuk anda adalah kategori 2 yg mana apabila anda terlalu fokus kepada teknikal, feel anda sedikit terganggu. Menyanyi perkara pertama adalah feel, bile feel ada technical will come naturally. Dalam konteks nyanyian anda, percubaan bagus. Cume ade beberapa kesilapan yg perlu diambil perhatian. Pertama pembukaan mulut anda perlu diperbaiki dan jangan kesisi. Ianya perlu turun kebawah dan ke belakang. Resonance anda agak terlampu straight forward. Cube berdiri mengadap cermin, kemudian buka mulut perlahan lahan sehingga jelas nampak lidah kite melengkung kedalam. Haa, kt situ ruang cavity yg perlu ada untuk bantu nyanyian awak menjadi lebih dalam, bright, dan nyata. Gema yg terhasil akan lebih sedap, nk lg jelas cuba bayangkan gua. Kenapa nyanyi dalam gua pasti kedengaran sedap. Semoga berjaya !
Zainal Zulia (Komposer)
Satu perkara konsisten mengenai persembahan Asraf ialah jiwa. boleh nampak anda selalu memberikan sepenuh rasa pada lagu. orang sampai ke tak tu citer lain. tapi asraf selalu jujur dengan lagu. ini saya kagumi. lagu Pelangi ini lagu yang mencabar kerana ia mempunyai 3 bahagian berlainan dan 2 key yang berlainan. note korus anda tak ambil note 7th (warna-warni pelaNGI), jadi kedengaran janggal kerana itu bahagian hook lagu tersebut. Harap Asraf terus sertai SV di musim seterusnya.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Kartika – Bidadari

(13 Tamu SV)

7.03 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (11 Tamu SV)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Hmmmm. Suara n tone yang jelas. A good singing voice. Tp nyanyian anda terlalu one dimensional. Pastu setiap 2, 3 phrase anda pakai lenggok yg sama di pengakhirannya. Key pun kedengaran terlalu rendah yg menjadikan ianya tidak menonjol kerana tiada intensity dan tiada lontaran berkesan. Anda juga stuck di mid range shj. Note tinggi anda hanya menggunakan falsetto. Anda perlu menunjukkan lebih kesungguhan dan suntik sedikit feel ketika menyanyi.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
buat semua SVians, apa yg kite boleh cuba belajar melalui penyertaan kartika ini adalah kualiti suara yg ade tone clarity. mmg terbukti artis dr Indonesia punya karakter suara yang compact, jelas dan berat. walaupun rongga rongga penting tidak digunakan secara total, tp kerana cara mereka bercakap seharian telah melatih rongga rongga tersebut untuk bekerja jd bila nyanyi tu komposisi suaranya sentiasa pas gitu. namun kartika, sedikit masukan dr saya untuk penambahbaikan. sy tetap merasa nyanyian kartika biasa biasa saja. kerna key yg dipilih menurut saya terlalu rendah. hingga ianya menjejaskan keupayaan kartika untuk melontar suaranya, tembakan suaranya tidak puas. tp lenggok dan patah lagunya ada. cantik. nyanyian secara teknikal, asasnya adalah disiplin ronga untuk memastikan suara kite jelas. untuk bahagian itu kartika tidak punye masalah. ttp dinamika lagu itu tidak terserlah kerana placement suara anda sentiasa diaras selesa sahaja. terus maju dan tahniah ya kartika.
Zainal Zulia (Komposer)
Saya secara peribadi suka dan terhibur dengan persembahan Tika ini. Anda membawa lagu ini ke tempat lain, lain dari apa yang saya gambarkan, dimana sepatutnya ia lebih 'dark' dan sadis, tapi Tika membawa lagu ke arah yang lebih berwarna. Tetap best. Ada beberapa note yang Tika ambil menjadikan lagu ini cerah. Tapi masih ada feel yang best. Tika berpotensi untuk pergi lebih jauh, saya rasakan lagu ini tidak mencabar, ataupun mungkin kerana key diambil agak rendah. Yang mahal mengenai Tika, anda punyai lenggok yang jarang saya jumpa dalam SV. HArap boleh sertai lagi. *trivia : Tika merupakan peserta Indonesia pertama yang sertai SV!
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}