Neyjam


Biodata

Nama : Shahrizam bin Asmah
Pekerjaan : pool attandent di sebuah hotel
Asal : Sandakan Sabah dan sekarang menetap di taman sungai besi indah area sri kembangan
Umur : 23
Minat : selain dari muzik saya juga meminati sukan seperti bola sepak dan futsal..saya juga bleh bermain alat muzik seperti gitar.

 

Pencapaian

Finalis SVM6
Juara P3M6
Naib Juara P2M6
Finalis SVM5
Juara P2M5
Persembahan Terbaik Final SVM4
Juara P6M4 .


Pusingan 3 Musim 6 :
Juara (6 Peserta)

(23 Tamu SV)

7.47 / 10 Tim Arab SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (15 Tamu SV)
Azhar Imran
Neyjam ada gaya sebagai rocker. Suara pon ada. Tp saya agak terganggu dgn posisi kepala dan mata semasa nyanyi. Kalau pandang depan mata ke kamera, tapi kenapa pandang kiri pon mata ke kamera? Disitu anda nampak terlalu "concern" dgn eye contact atau penghayatan dan ia memberi kesan terhadap penyampaian. Bila perform tu bagi apa yg kita rasa dulu, jgn hirau apa yg org rasa. Kalau kita rasa, org lain akan automatik rasa. Nyanyian ok.
Zainal Zulia
Ini kali ke-5 anda sertai Pertandingan SV. Bagi pendapat saya, ini bukan persembahan anda, ada yang lebih baik sebelum ini. Tapi masih boleh jadi juara, kerana saingan yang kurang sengit dalam pusingan kali ini. Range yang dipilih juga baik, kerana menyerlah tone vokal anda. Tapi ada pitchy pada korus akhir yang bermodulasi tinggi. Jumpa anda di final (kali ke-3 ni kan).
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Pusingan 2 Musim 6 :
Naib Juara (8 Peserta)

(13 Tamu SV)

7.37 / 10 Tim Arab SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (9 Tamu SV)
Azhar Imran
Anda nyanyi okay utk lagu ni. Tidak lah "wow" tapi okay. Ini yg saya maksudkan jika anda rocker, bawa lagu sebagai rocker, jangan cuba nak nyanyi stail pop. Identiti perlu dikekalkan. Anda berjaya kekalkan identiti tu. Macam Amy Search dengan lagu Tiada Lagi. Ini yg saya mahukan. Boleh menjadi sebenarnya rocker dalam pop ballad. Tapi penyampaian anda okay sahaja. Intonation tak berapa solid. Rata2 anda nyanyi pun ikut saja original tiada apa2 dari segi creativity.
Zainal Zulia
Neyjam memang punyai feel untuk lagu ini, cuma tone vokal anda tak sesuai dengan lagu balada sebegini. Kerana ada seorang 'rocker'. Contoh Amy Search juga tak sesuai nyanyi lagu sebegini. Mungkin kerana diiringi piano. Jika lagu ini dimainkan oleh band rock, lebih sesuai dengan anda. Apapun, anda masih merupakan pencabar terkuat dalam Pusingan ini.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Finalis SVM5 :
5 Finalis

 

Final SVM5

Pusingan 2 Musim 5 :
Juara (12 Peserta)

No review found! Insert a valid review ID.


No review found! Insert a valid review ID.

No review found! Insert a valid review ID.


 

Pusingan 6 Musim 4 :
Juara (12 Peserta)

(28 Tamu SV)

7.83 / 10 Tim SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (24 Tamu SV)
Kelebihan
  1. Zainal Zulia : Ejam memang mempunyai aura seorang penyanyi rock. Berdasarkan pengundi, anda merupakan pilihan popular. Penyampaian lagu juga baik, seolah-olah Black.
  2. Shahrul Hafiz :Keseluruhan tone vocal anda sangat terbaik di dalam tone Rock. Lontaran yang padu dan pengawalan teknik pernafasan yang sangat bagus. Anda berjaya mendinamikkan lagu ini dengan menampakkan lagu ini teramat "power" dan hidup. Vibrato yang sangat bagus dan suara teran (distort) anda adalah paling mahal sekali dan menampakkan ianya adalah kelebihan anda.
Kekurangan
  1. Zainal Zulia : Ejam terlalu banyak bergerak, ini bukanlah masalah, dan ini mungkin ada menganggu lontaran vokal, dan juga keyakinan anda.
  2. Shahrul Hafiz : Lagu yang dibawa sudah ada feel di dalam penyampaian lagu, akan tetapi anda telah mematikan ia di waktu nak masuk ke kemuncak (klimaks). Jikalau anda menggunakan low soft falsetto selepas pertengan slot solo guitar itu, nescaya feel itu tidak akan berhenti. Dan seterusnya anda juga sepatutnya serakkan lagi dengan serangan di saat klimaks sewaktu timing muzik akan masuk secara mengejut (pertengahan lagu untuk masuk ke korus). Ia akan memberikan lagi feel itu dan klimaks tidak akan terputus.
Kesimpulan
  1. Zainal Zulia : Anda mempunyai potensi untuk diserap ke Projek Tikus, dan menjadi Juara Pusingan ini. Lagu bergenre rock balada adalah pilihan terbaik anda, dan selera melayu juga sebegitu.
  2. Shahrul Hafiz : Pemilihan lagu yang sangat tepat dengan jiwa anda sehingga anda telah berjaya membawa ia ke dimensi rock dan ianya telah terbukti akan tone rock anda. Cuma kene pandai mencorakkan lagu ini dengan lebih lagi agar feel itu tidak akan berhenti. Anda juga adalah salah seorang peserta favourite di dalam P6 ini dan juga saingan yang sangat sengit bagi peserta-peserta yang lain.
Pic & Tempo
Penghayatan
Persembahan

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}