Pusingan 1

 


Juara :


 

Kedudukan Muktamad
7.5 Tim Arab SV
8.4 25 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.3
Penghayatan
7.6
Originaliti
7.6
7.6 Tim Arab SV
7.7 25 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.4
Penghayatan
7.8
Originaliti
7.6
7.5 Tim Arab SV
7.6 26 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.5
Penghayatan
7.5
Originaliti
7.5
7.2 Tim Arab SV
6.9 25 Tamu SV
Pic & Intonasi
7
Penghayatan
7.5
Originaliti
7
6.8 Tim Arab SV
7.1 25 Tamu SV
Pic & Intonasi
6.9
Penghayatan
7
Originaliti
6.5
6.8 Tim Arab SV
6.7 26 Tamu SV
Pic & Intonasi
6.8
Penghayatan
6.7
Originaliti
6.8
6.3 Tim Arab SV
7.1 25 Tamu SV
Pic & Intonasi
6.5
Penghayatan
6.3
Originaliti
6
6.4 Tim Arab SV
6.9 25 Tamu SV
Pic & Intonasi
6.3
Penghayatan
6.5
Originaliti
6.3
6.6 Tim Arab SV
6.3 26 Tamu SV
Pic & Intonasi
6.3
Penghayatan
7
Originaliti
6.5
6.6 Tim Arab SV
6 25 Tamu SV
Pic & Intonasi
6.7
Penghayatan
6.3
Originaliti
6.8
6.2 Tim Arab SV
6.2 25 Tamu SV
Pic & Intonasi
5.9
Penghayatan
6.5
Originaliti
6.3
6.3 Tim Arab SV
5.9 26 Tamu SV
Pic & Intonasi
6.4
Penghayatan
6.1
Originaliti
6.3

 

 

Relesion – Demi Masa

(26 Tamu SV)

6.6 Tim Arab SV
6.3 Mata (26 Tamu SV)
Azhar Imran
Anda mempunyai tone yg baik. Tapi kawalan vokal yg agak lemah. Pitching anda pon byk tak sampai. Tempo dalam phrasing anda pon kurang tepat. Lontaran suara agak baik. Banyak lagi latihan. Kalau ada duit, masuk kelas vokal, mesti lagi ok.
Zainal Zulia
Tahniah Sern layak juga ke Top 12. Kali terakhir anda sertai adalah P2M4, iaitu hampir setahun yang lalu. Feel anda baik, walaupun ada masalah pitching dan kawalan note. Stail 'opera cina' masih menjadi trademark anda. Ini baik kerana ia berkarekter unik sendiri. Tapi untuk menjadi juara, anda perlu memperkemaskan lagi kawalan nota anda .
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Shauqi – Mutiara (Piano)

(26 Tamu SV)

7.5 Tim Arab SV
7.6 Mata (26 Tamu SV)
Azhar Imran
Jiwa tu ada. Tone pon agak baik. Tapi ada kelonggaran di bab pitching di beberapa tempat. Walaupun anda seorang rapper, bukan satu alasan utk tak mghiraukan bab pitching. Ini adalah singing contest. Saya suka part modulation dimana anda bawa melodi yg baru. Itu creative. Rap pun ok tp kalau klu nak lagi bagus cari identiti/style rap sendiri. Terlalu dekat dgn style Malique. Altimet, waris, joe flizzow, malique, semua ada cara diorg sendiri.
Zainal Zulia
Tak sangka, walaupun anda lebih kepada rapper berbanding penyanyi, penyampaian anda dengan lagu ini sangat mengesankan. Sesuai dengan range, dan tone vokal anda. Nampak sekali Shauqi juga sungguh menjiwai lagu ini. Terbuai juga saya. Trademark rap anda 'ala-Malique' juga menambahkan lagi feel lagu ini. Sesuai walaupun hanya berlatarkan piano. Bridge juga anda mengikut feel sendiri, dan korus akhir semasa modulasi anda ubahsuai mengikut kemampuan vokal anda yang tidak tinggi, tapi masih 'masuk' dan punyai feel. Tahniah Shauqi, penyampaian anda meninggalkan kesan, dan saya dengar berulang kali juga.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Anis – Mutiara

(26 Tamu SV)

Anis
6.3 Tim Arab SV
5.9 Mata (26 Tamu SV)
Azhar Imran
Senyuman anda lebih manis dari nyanyian. Terlalu santai nyanyian. Nak tertido dibuatnya. Tiada intensity. Pitching pon ada senget2. Part modulate ada feel sikit. Byk lagi berlatih.
Zainal Zulia
Nyanyian dan tone vokal awak baik, cuma saya berpendapat key lagu agak rendah pada awal lagu sehinggalah sebelum modulasi. Ini agak mengurangkan feel dan impak lagu secara keseluruhan. Selepas modulasi (naik key) baru boleh rasai impaknya. Diharap Anis boleh sertai pusingan seterusnya, kerana saya masih nampak ada potensi.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Ryan – Demi Masa

(26 Tamu SV)

6.8 Tim Arab SV
6.7 Mata (26 Tamu SV)
Azhar Imran
Saya suka tone anda. Mengingatkan saya pada lagu2 lama 80an. Anda ada sikit tone ala Jay Jay. Tapi sayang saya rasa boleh pergi lagi. Jangan takut. Cuba tambah lagi adlib. Jangan terlalu terikat dgn melodi asal. Kami mahukan creativity. Intonation anda pun perlu lebih bulat di sesetengah tempat. Pitching ok. Gaya ada, rambut pun ada. Bagus.
Zainal Zulia
Tone vokal anda biasa-biasa saja (tapi wajah anda persis Judika). Tiada kecacatan nyata pada nyanyian anda, agak baik cuma kurang impak. Anda kelihatan terlalu berhati-hati dalam melantun vokal, mungkin khuatir jika terlalu kuat.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Ahmad Kamil – Demi Masa

(25 Tamu SV)

6.8 Tim Arab SV
7.1 Mata (25 Tamu SV)
Azhar Imran
Tone anda agak baik. Anda ada "the makings of a good singer". Tapi utk nyanyian ini dicemari oleh intonation anda yang banyak tak stabil. Effect yang dipakai cover skit kelemahan itu, tapi saya still boleh dengar. Perlu byk perbaiki stabiliti dan kawalan suara. Good luck.
Zainal Zulia
Tahniah Kamil, anda berada dalam kelompok Top 3 dalam P1M6. Penyampaian anda hampir sempurna ; feel, julat vokal, pitching dan tone yang sesuai dengan lagu ini. Penyampaian anda juga mengesankan. Tiada cacat cela. Cuma untuk menjadi juara, persembahan anda haruslah 'edgy', iaitu membawa kelainan dan identiti tersendiri. Mungkin di sini anda boleh cuba 'discover' lagi keunikkan vokal anda agar ia menjadi lebih 'stand out'. p/s : kami baru sedar yang anda menggunakan 'effect', jadi kami akan 'diskaun' mata anda sikit ya.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Fazren Farhan – Demi Masa

(25 Tamu SV)

6.6 Tim Arab SV
6 Mata (25 Tamu SV)
Azhar Imran
Nyanyian anda ok, sedap didengari. Pitching ok sampai lah part last tu. Mgkin sebab dah hilang fokus. Perlu fokus 100% sepanjang lagu. Anda juga tak menyuntik sebarang kelainan atau tambahan, anda nyanyi ikut asal saja. Ini akan menyebabkan anda akan berada di kelompok pertengahan atau biasa2 saja. Cuba lagi.
Zainal Zulia
Persembahan dan tone ada biasa-biasa saja. Tiada keunikkan. Namun tiada masalah pitching juga.Mungkin Faz perlu menjadi lebih kreatif dengan melodi, perlu lebih berani menyuntik gaya tersendiri untuk 'stand-out;.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Renelon – Demi Masa

(25 Tamu SV)

6.4 Tim Arab SV
6.9 Mata (25 Tamu SV)
Azhar Imran
Anda ada belaian di tone anda yg agak baik. Lontaran pon jelas. Tapi perlu berlatih banyak dalam kawalan vokal. Banyak notes yg anda tak pegang firm dan goyah sana sini.
Zainal Zulia
[In reply to Zainal Zulia] Persembahan Renelon kali ini lebih solid berbanding penyertaan pertama P1M4 (setahun yang lalu!). Tone vokal kedengaran lebih firm, walaupun pengawalan vokal perlu diperbaiki lagi. Apapun persembahan keseluruhan adalah selamat, tanpa ditambah perasa 'keunikkan' menjadikan kedudukan anda di tengah-tengah saja. Ini juga perlu diberi perhatian ya Elon.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Burhanuddin – Mutiara

(25 Tamu SV)

7.6 Tim Arab SV
7.7 Mata (25 Tamu SV)
Azhar Imran
Tone anda baik, tebal dan lunak. Lontaran pon bertenaga. Feel anda pun sampai. Tempo ada sikit2 lari di dalam phrasing. Tp mmg agak sukar untuk lekatkan tempo dgn hanya iringan piano. Vibrato anda perlu diperbaiki lagi terutamanya di nada tinggi. Ia akan lambatkan phrasing anda bila anda masih nak pegang pada vibrato yang tak berapa nak jadi. Keseluruhannya agak baik.
Zainal Zulia
Persembahan Dean punya feel tersendiri. Ternyata anda boleh menyanyi dengan baik. Boleh menduduki Top 3 dalam P1M6. Teknikal anda agak baik jika dibandingkan dengan yang lain. Pitching, tone, vibrato dan julat vokal agak baik. Yang best nya bagi pendapat saya, nyanyian anda skema (mengikut melodi asal) tanpa improvasi kreatif, tapi 'jiwa' nya masih boleh dirasai. Teruskan sertai SV.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Razman – Piano

(25 Tamu SV)

6.3 Tim Arab SV
7.1 Mata (25 Tamu SV)
Azhar Imran
Nyanyi pitching dan tempo ok. Feel tak sampai. Intonation tak stabil. Lagu balada mcm ni, nyanyian perlu firm dan harus ada jiwa. Anda nyanyi tegak saja, vibrato pon tiada.
Zainal Zulia
Vokal Raz mempunyai tone Baritone yang besar, dan nyanyian anda mempunyai stail koir. Tidak ada banyak cacat cela, cuma persembahan anda kurang dinamik yang membuatkan orang akan terus mahu mendengar. Cadangan : persembahkan melodi dengan lebih kreatif. improvasikan nyanyian anda.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

AmieJ – Mutiara

(25 Tamu SV)

7.5 Tim Arab SV
8.4 Mata (25 Tamu SV)
Azhar Imran
Anda mempunyai lenggok vokal yang cantik. Anda juga mempunyai vibrato yang paling natural, konsisten dan effortless dalam SV ni. Tapi sy rasa key ni agak rendah untuk anda. Intensity hanya kedengaran di part modulasi. Pegangan setiap note anda pun harus lagi firm. Kelonggaran disana sini itu merosakkan nyanyian anda yg baik. Pitching pon ada lari. Tapi yg paling utama anda harus memperkukuhkan kawalan suara. Setiap note itu penting dan harus firm.
Zainal Zulia
Nampak majoriti SVian memilih anda sebagai juara. Syabas saya ucapkan, ini bermakna nyanyian anda berjaya menyentuh perasaan mereka. Namun bagi saya, agak 'shaky', agak longgar pegangan note di beberap tempat. Ia ada menganggu feel keseluruhan. Nasibaiklah tak banyak. Nyanyian diiringi alat muzik ringkas seperti Piano/Gitar menyerlahkan kelebihan Amiey dengan tone, vibrato dan lenggok ala Dayang Nurfaizah (seperti lagu Terbang Bersamamu sebelum ini, dimana anda juga juara). Anda pantas mengambil peluang ini. Tak ramai penyanyi lain punya kelebihan ini. Cuma perlu perbaiki tempo dan pitching yang shaky tadi. Pasti sempurna.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Asraf – Mutiara

(25 Tamu SV)

7.2 Tim Arab SV
6.9 Mata (25 Tamu SV)
Azhar Imran
Boleh tahan asrap. Ada jiwa la. Terima kasih atas sokongan asrap yg tetap slalu masuk walaupun tau takkan menang. Dari segi nyanyian, boleh la.
Zainal Zulia
Wow, antara 3 kali penyertaan Asraf, ini yang paling feel bagi saya. Boleh rasa yang anda selesa menyanyikan feel piano yang syahdu sebegini. Tiada masalah teknikal yang ketara. Walaupun ada 'tak cukup nafas', tapi ia sekadar menambahkan feel pada lagu. Modulasi akhir juga baik, menambahkan intensity. Harap Asraf boleh sertai lagi SV.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Hafiz – Mutiara

(25 Tamu SV)

6.2 Tim Arab SV
6.2 Mata (25 Tamu SV)
Azhar Imran
Anda mempunyai tone "baritone" yg agak baik. Tapi kadang2 kedengaran kurang bertenaga. Terlalu mendayu. Pitching pun anda tidak kesedaran yang anda totally out, itu pun satu masalah. Perlu byk latihan lagi.
Zainal Zulia
Saya sukakan tone dan vibrato anda. Hafiz boleh menyanyikan lagu dengan baik. Feel juga mengesankan. Cuma sayangkan semasa modulasi akhir, nyanyian anda tidak masuk langsung (pada awal korus). Jika diikutkan tidak lulus, tapi saya masukkan juga dalam P1M6 ini kerana nyanyian anda yang sangat baik pada sebelum itu. Diharapkan Hafiz boleh sertai lagi untuk Pusingan seterusnya.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}