Pusingan 2

 


Juara

 

 


Kedudukan Muktamad
7.9 Tim Arab SV
7.7 31 Tamu SV
Pic & Intonasi
8.3
Penghayatan
8
Originaliti
7.5
7.7 Tim Arab SV
7.5 30 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.3
Penghayatan
7.8
Originaliti
8
7.3 Tim Arab SV
7.8 31 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.2
Penghayatan
7.3
Originaliti
7.3
7.6 Tim Arab SV
7.5 30 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.4
Penghayatan
7.7
Originaliti
7.6
7.6 Tim Arab SV
7.5 31 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.7
Penghayatan
7.3
Originaliti
7.7
7.4 Tim Arab SV
7.1 31 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.3
Penghayatan
7
Originaliti
8
6.7 Tim Arab SV
6.9 31 Tamu SV
Pic & Intonasi
6.7
Penghayatan
6.5
Originaliti
7
6.7 Tim Arab SV
6.6 30 Tamu SV
Pic & Intonasi
6.8
Penghayatan
6.5
Originaliti
6.7
6.3 Tim Arab SV
6.1 31 Tamu SV
Pic & Intonasi
6.3
Penghayatan
5.8
Originaliti
6.7
6.4 Tim Arab SV
5.8 31 Tamu SV
Pic & Intonasi
7
Penghayatan
6.3
Originaliti
5.8
6.2 Tim Arab SV
5.9 31 Tamu SV
Pic & Intonasi
6
Penghayatan
6.2
Originaliti
6.3
5.8 Tim Arab SV
5.8 30 Tamu SV
Pic & Intonasi
6
Penghayatan
5.8
Originaliti
5.5

 

 

Neyjam – Kaca

(31 Tamu SV)

7.9 Tim Arab SV
7.7 Mata (31 Tamu SV)
Azhar Imran
Tone dan styling anda memang kena dgn lagu Kaca ni. Walaupun pergerakan terhad sbb dalam Smule tapi nampak anda selesa dan ada 'style' dalam persembahan. Kemungkinan anda juga selesa diatas pentas. Itu penting sebagai seorang singer/performer. Tapi masih ada sedikit off pitch. Boleh didengar ketika chorus masuk. Semasa melontarkan suara di part tinggi, pitch juga harus dijaga. Jangan terlalu ghairah melontarkan suara sampai abaikan pitch. Tempo ok. Intonation pun ok. Dynamic pun ada. Keep it up.
Shahrul Hafiz
Tahniah kerana anda berjaya memasuki pusingan kali ini buat kali kedua. Sememangnya anda adalah salah seorang peserta favourite saya. Anda merupakan salah satu pakej yang lengkap untuk memasuki di persada seni tanah air ini. Tone anda sangat rock di mana teran serak anda itu melambangkan signature anda. Pengawalan pernafasan anda sangat bagus sekali. Pitching anda tiada permasalahan yang ketara. Penjagaan tempo anda cukup bagus. Lontaran anda sangat padu dan berdinamik. Sebutan juga jelas di dengari. Volume control pada suara sangat balance. Feel anda sangat layan cuma kalu anda pandai mewarnainya sedikit pasti ianya akan tembus lebih dalam lagi di hati saya. Satu aje pesanan saya, jangan selalu menggunakan satu teknik saja ya untuk high note. Saya nampak anda force pada tekak anda untuk serak. Cuba anda belajar untuk dapatkan clean voice pada high notes tu. Seseorang rockers harus menguasai kedua dua cara tersebut yakni clean dan distort tone. Saya berharap anda dapat menempah tiket ke final nanti. Saya yakin dengan kehadiran anda di final mampu untuk menggoyahkan perasaan seseorang peserta daripada yakin hingga rasa patah semangat yang ingin beradu nasib di final M5 ini. Tahniah dan syabas sekali lagi di atas usaha anda. Rock never dies bro! 🤘
Zainal Zulia
Saya cipta lagu ini dengan bervisikan vokal tenor anda. Terbukti Neyjam berjaya membawa lagu ini dengan baik sekali. Projeksi anda superb, dan secara peribadi saya mengharapkan Neyjam menang dengan lagu ini.Tiada apa isu, cuma ada orang mempertikaikan originaliti anda, tapi bagi saya asalkan feelnya sampai, sudah bagus.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Emily – Mutiara 

(31 Tamu SV)

7.3 Tim Arab SV
7.8 Mata (31 Tamu SV)
Azhar Imran
Emily ni seorang penyanyi yg steady dan konsisten. Tiada byk masalahnya. Pitching dan tempo bagus. Intonation boleh bagi solid lagi. Tapi kekurangan nya disini adalah dynamic anda. Anda punya tone, volume and projection sama shj dari awal sampai habis. Tapi ini bkn maknanya tak bagus. Ia okay, cuma ia kekurangan character yang "distinctive" yang mampu membuat orang ingat suara anda. Falsetto tu takda masalah, stengah part tu falsetto membawa kaler kpd nyanyian tu. Cuma bila kurang lontarannya, intensity pun sedikit kurang. But its ok to stick to ur zone. Kita boleh push n push utk improve tapi at the end of the day kita kena selesa dgn apa yg kita nyanyi. Walauapapun, saya tau emily cuba sedaya upaya utk keluar dari comfort zone tu. Itu harus dipuji.
Shahrul Hafiz
Tahniah kerana anda berjaya memasuki pusingan kali ini. Pertama kali saya ingin mengucapkan tahniah kerana anda telah berjaya membuat satu improvement dari masa ke semasa. Saya amat suka dengan tone anda. Penjagaan note anda dalam lagu ini sangat sentuh kesemuanya. Tempo tiada masalah. Anda pandai mengawal lagu ini dengan baik. Lontaran anda agak kurang momentum kerana saya dengar volume anda kesemuanya sama saja. Untuk notes yang tinggi cuba anda gunakan normal voice atau teknik mixing voice kerana ia akan membezakan volume anda antara verse dan chorus seterusnya part attacking. Jangan gunakan falsetto pada part note tinggi kerana ia akan menenggelamkan jiwa pada lagu itu sendiri. Senang katanya adalah mematikan feel itu sendiri. Sebutan anda jelas di dengar. Satu masalah yang saya nampak pada anda ialah pernafasan anda. Ia nampak seakan kurang cukup untuk menghabiskan sesuatu notes itu dengan timing tempo yang cun. Pelajari teknik breathing untuk memanjangkan lagi pernafasan anda. InsyaAllah kalau anda menguasi teknik breathing ini, nescaya apa lagu pun anda bawa pasti akan jadi lebih sedap dan bertenaga. Jikalau anda terpilih untuk ke final, buat lebih daripada video ini lagi ya.
Zainal Zulia
Lunak rone vokal Emily untuk lagu ini. Disamping bibir seksi di awal lagu. Tertanya persembahan ini memberi kesan kepada Tetamu SV, dimana anda mendapat mata tertinggi iaitu 7.8.Anda merupakan pesaing kuat dalam pusingan ini.Saya selaku komposer juga berpuas hati dengan penyampaian anda, secukup rasa. Cuma, rasanya anda sedar juga, di akhir lagu, falsetto itu mengurangkan dinamik yang intense di hujung lagu.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Asraf .Co – Mutiara

(31 Tamu SV)

6.3 Tim Arab SV
6.1 Mata (31 Tamu SV)
Azhar Imran
Lain kali rekod pastikan pakai mic, baru kami dpt dengar dgn jelas. Nyanyian yg mungkin terlalu santai. Nampak tiada focus dlm nyanyian anda. Pitching ada senget2.Lontaran suara anda agak baik di part tinggi. Keseluruhan, teknik tu ada, tp tiada control. Next time cuba nyanyi dgn lebih focus. Mungkin bole improve dari segi control tadi.
Shahrul Hafiz
Tahniah kerana anda berjaya memasuki pusingan M5P2 dengan penyertaan buat pertama kali. Anda mempunyai suara yang baik. Pitching dan tempo ada lari skit. Feel anda tak berapa sampai ke hati saya. Lontaran yang tak berapa power dan sy nampak awak x lepaskan lagi. Awak ada masalah teknik breathing. Jikalau teknik breathing anda solid nescaya lagu ni akan jadi makanan anda. Sebutan anda juga tidak berapa kemas sangat dan bulat. Perbaiki permasalahan ini teknik breathing, sebutan dan lontaran. Jikalau masalah ini dapat di atasi saya yakin anda mampu membawa lagu ni lebih baik dari video yang saya saksikan ni.
Zainal Zulia
Gaya Asraf menghiburkan di depan kamera. Nyanyian juga baik, adalah sikit-sikit pitchy, tapi nampak usaha anda menyampaikan dengan gaya sendiri. Tahniah. Anda punya karekter lucu dan bersahaja, dan ini merupakan kelebihan anda. Nyanyian anda bukanlah yang terbaik, tapi kehadiran anda agak penting kerana memberikan warna yang berlainan kepada Pertandingan ini.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Ejouy – Kaca

(30 Tamu SV)

6.7 Tim Arab SV
6.6 Mata (30 Tamu SV)
Azhar Imran
Bagi saya anda mempunyai tone yg biasa didengari. Tiada keunikan. Saya juga kurang gemari phrasing yg diputus2kan semasa verse. Ada cara lain utk menukar atau mewarnakan phrasing tanpa menganggu feel sesuatu lagu. Pitching anda juga tak tepat di sesetengah end of phrase. Juga tiada intensity dlm nyanyian anda disaat lagu ini memerlukan itu. Walau apapun anda masih berjaya nyanyikan lagu dgn ok dan in tune. Tahniah.
Shahrul Hafiz
Tahniah kerana anda telah berjaya memasuki pusingan kali ni dengan penyertaan anda buat pertama kali. Anda mempunyai tone yang baik. Pitching anda tiada masalah dan masalah yang ada pada anda adalah tempo saja. Ada part yang terawal masuk dan ada part yg lewat masuk. Intonasi anda ada yang loose skit. Projection kurang power di sebabkan anda nyanyi dalam keadaan baring dan ianya juga nampak santai bagi anda. Notes tinggi lebih sedap bila di lontarkan dengan normal voice daripada menggunakan teknik falsetto. Nyanyian anda pada lagu kaca ni ada gaya anda tersendiri dengan kelihatan ada warna pada lagu. Feel anda juga ada pada nyanyian anda.
Zainal Zulia
Nyanyian Ejouy unik, berlainan dari original. Tone anda juga sedap didengar. Ada beberapa line melodi yang anda reka secara kreatif. Saya sebagai komposer iktiraf usaha anda ini. Tiada masalah dari segi nyanyian.Penyampaian anda juga kelihatan bersahaja dan terlalu rileks. Mungkin ada yang tidak suka kerana anda kelihatan baring, tapi bagi saya ia menampakkan kreativiti dan atitud.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Shuhaizad – Mutiara

(30 Tamu SV)

7.6 Tim Arab SV
7.5 Mata (30 Tamu SV)
Azhar Imran
Shu :Anda sebenarnya mempunyai voice control yg baik. Pitch, tempo dan intonation semua baik. Lagu yg mencabar mcm ni anda boleh bawa n control mcm takda hal je. Masalah nye sini cuma tone anda di higher registers. Terlalu "throaty". Kena belajar menumpulkan tone itu. Cuba keluarkan suara dari dada utk lontaran instead of tekak sahaja. Kalau anda boleh improve disitu rasa tak mustahil shu boleh menang. Sebab intonation low to mid tu dah sgt kemas. Dapatkan tone consistency, low to mid to high register.
Shahrul Hafiz
Peserta : Shuhaizad Lagu : Mutiara -Tahniah kerana berjaya memasuki pusingan kali ini. Tone anda ada gaya tersendiri dan ada lunaknya. Semakin hari suara dan teknik anda semakin ada improvement. Anda berjaya membawa lagu ini dengan pitching yang bagus. Kebanyakan notes itu anda sentuh dan memegangnya dengan baik. Lontaran yang bagus dan ada sedikit warna di notes itu. Tempo anda ada sedikit tidak masuk. Ada tercepat dan ada terlambat sedikit untuk sesetengah tempat tapi tiada apa masalah ketara sangat. Overall feel nyanyian anda sampai pada saya cuma ada part last tu ada sedikit potong feel saya tu. Sikit aje pun dan tak banyak. Sebutan jelas di dengar. Vibrato anda sangat lazat di dengar. Dan nasihat saya cuba praktikkan lagi untuk high notes tu. Saya dengar untuk high notes tu tone anda seolah olah di paksa lagi. Biarkan ianya sampai notes itu tapi dalam keadaan santai dan tidak stress pada vocal chord anda. Takut2 ianya akan memudahkan untuk merosakkan vocal chord anda. Pelajari lagi untuk teknik2 yang lain bagi memudahkan lagi mixing voice itu dan juga memberikan solid projection. Jikalau anda terpilih untuk ke final, lakukan lebih baik lagi dari video ini. Tahniah sekali lagi.
Zainal Zulia
Saya suka persembahan Shu kali. Tampak anda selesa di depan kamera, mungkin kerana sudah berpengalaman sertai pertandingan kali ke-4.Anda menyuntik sendiri feel dan gaya sendiri, dan feel ini memang boleh dirasai ramai, yang membuat kedudukan anda Top 4 pada persaingan sengit P2M5 ini.Cuma ketika anda tarik tinggi, vokal anda akan menjadi nyaring dan kuat. Ini mungkin boleh dielakkan dalam persembahan pentas, dimana mikrofon boleh dijauhkan.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Roti Sardin – Sarapan

(30 Tamu SV)

7.7 Tim Arab SV
7.5 Mata (30 Tamu SV)
Azhar Imran
Anda kata anda bukan seorang penyanyi. Mmg nampak pun. Tp kdg2 benda tu bleh jadi satu kelebihan. Sebab anda tiada tumpuan di bhg teknikal, anda bagi saja apa yg anda rasa. Hasilnya ada sesuatu yg segar. Tetapi bila tiada tumpuan teknikal, kesilapan akan ada. Tiada masalah pada part delivery. Cuma pitching yang kena jaga. Lebihkan tumpuan kpd pitching, asas kpd sesuatu nyanyian. Bridge last tu bagus tapi tempo tercepat.
Shahrul Hafiz
Tahniah kerana anda berjaya memasuki pusingan kali ini dengan buat pertama kali. Saya amat kagum dengan keberanian anda dengan mengadakan persembahan yang begitu santai, unik dan ada story telling nya. Persembahan anda sangat saya gemari dan membuat saya tercuit hati. Anda sememangnya seorang penghibur. Tone anda saya sangat suka kerana ianya ada originaliti nya. Serak yang bukan di buat2. Intonasi anda tiada masalah dan sebutan anda jelas di dengari. Tempo yang kemas dan pitching ada juga sedikit lari nya. Feel anda saya dapat rasai dengan mendengar sambil melihat video anda, mesej itu sudah sampai. Lontaran anda nampak bertenaga. Jikalau anda terpilih untuk juara, naib juara atau wild cards, saya mengharapkan persembahan anda waktu live sama seperti apa yang saya saksikan pada video anda ini. Pertama kali di dalam sejarah SV, saya dapat menyaksikan nyanyian dari peserta di dalam bentuk persembahan yang berkomedi. Tahniah dan syabas!
Zainal Zulia
Pertama kali dalam sejarah SV, ada orang membawa watak lucu dalam persembahan. Kudos untuk anda, ia sangat menghiburkan, atitud anda sangat sesuai dengan lagu ; sebagai seorang kemaruk cinta yang serabai.Bukan saja itu, kebetulan, nama pena adan Roti, dan lagunya Sarapan. Kuat jodoh anda dengan lagu ini.Dari aspek teknikal, saya sukakan serak anda bila ditarik. Namun lagu ini tidak mencabar sangat, tapi saya sukakan improvasi anda di akhir lagu. Masih ada sedikit sebanyak masalah pic di sesetengah kawasan.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Cyprian Kenny – Sarapan

(30 Tamu SV)

5.8 Tim Arab SV
5.8 Mata (30 Tamu SV)
Azhar Imran
Ni lagi sorang tak pakai mic. Lepas tu berdiri jauh pula. Belom apa lagi dah buat anda kalah situ sbb suara dah tak jelas.Pitching dan tone ok. Tempo bridge last tu out. Tiada focus dan tiada kesungguhan dlm persembahan anda.
Shahrul Hafiz
Tahniah kerana anda berjaya terpilih sebagai top 12 buat pertama kali penyertaan anda. Overall saya lihat nyanyian anda banyak masalah dan saya tak rasa apa2 dari segi feel yang anda cuba berikan. Lagu ini walaupun nampak santai tetapi ianya juga memerlukan kekuatan juga. Pitching dan tempo anda ada yang lari. Intonasi anda agak tidak stabil. Saya nampak anda macam stress nak lepaskan suara anda dan sekaligus anda memegang sesuatu notes tu agak goyah, terutama pada high notes. Lontaran juga kurang padu dan volume nyanyian anda semuanya sama. Tiada alunan dan dinamik di situ.
Zainal Zulia
Tone vokal anda biasa saja, malah agak kurang jelas. Anda hampir TIDAK berada dalam Top 12, tapi kami terima juga kerana penyertaan tidak sebanyak P1.Apapun, nyanyian lagu ini harus punya atitud (lihat persembahan Roti), dan anda nampak berusaha untuk memberikannya. Tapi kelihatan terlalu sederhana berbanding Roti.Harap dapat sertai lagi pada pusingan seterusnya, cuba lagi lagu berlainan genre.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Tineey – Kaca

(31 Tamu SV)

6.2 Tim Arab SV
5.9 Mata (31 Tamu SV)
Azhar Imran
Suara anda ada kualiti. Agak lantang juga. Pitching pun ok. Tapi intonasi anda diganggu hebat dengan vibrato yg sgt pelik. Bunyi seperti radio rosak. Vibrato adalah suatu alunan yg lembut dan indah. Anda perlu belajar menjinakkan vibrato tu. Jangan sampai korbankan intonasi. Belajar la dgn rakan senegeri anda Amie Joba.
Shahrul Hafiz
Tahniah kerana berjaya memasuki carta pusingan ini. Tone anda bagus. Pitching ada masalah skit pada certain part. Yang paling ketara masalah anda di sini adalah tempo. Saya nampak anda ada kekeliruan di dalam tempo. Bila masalah tempo ni lari, feel akan hancur dan tidak ada penghayatan di situ. Penggunaan vibrato yang anda cuba sampaikan ada yang kene pada tempat dan ada yang tak kene pada tempat. Penggunaan vibrato yang tidak seimbang. Lontaran anda nampak tidak nampak power di situ dan anda menyanyikan lagu ini dengan santai. Sebutan anda jelas. Corak warna yang anda cuba sampaikan di sini agak kelam kabut. Anda secara automatik mematikan arts of singing dan arts of song tersebut. Sila dengar berulang kali sesuatu lagu yang anda ingin nyanyikan dan study akan lagu tersebut. Jikalau anda tidak lakukan cara begini, anda akan mensia siakan anugerah yg dah diberi.
Zainal Zulia
Ada masalah tempo pada permulaan lagu. Setelah masuk band, baru baik nyanyian. Tini mempunyai tone vokal yang baik dan original. Vibrato juga baik. Punyai gaya sendiri dan tampak selesa dengan lagu ini. Ini penyertaan anda ketiga dalam siri Pertandingan SV ini, nampak anda semakin baik, dan ini merupakan penyertaan terbaik anda. Kudos.6 6.5 6.5
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Syawal – Mutiara

(31 Tamu SV)

6.4 Tim Arab SV
5.8 Mata (31 Tamu SV)
Azhar Imran
Firstly, tahniah kerana anda berjaya membawa lagu ni "on pitch" keseluruhan lagu. Ramai yg dah terbabas dgn lagu ni, tapi anda nampak selesa n bersahaja.Namun begitu, tiada dynamic n lontaran suara yg signifikan yg dapat didengari. Last chorus anda ambil Falsetto. Ia tak salah sebab ia on pitch. Tapi ia menunjukkan anda tiada kekuatan dan kurang kesungguhan disitu.
Shahrul Hafiz
Tahniah untuk penyertaan anda buat pertama kali di SV ini. Anda mempunyai suara yang bagus. Pitching dan tempo anda tiada yang nampak permasalahan yang ketara sangat. Corak lenggok nyanyian anda banyak berulang yang sama. Tiada nampak dinamik pada lagu. Volume semua seperti sama saja. Anda tidak memberi projection yang sepenuhnya pada part chorus dan naik key chorus on last part. Tiada penekanan note di situ so feel anda saya tidak rasa. Sepatutnya anda harus lepaskan lagi suara anda untuk menampakkan kekuatan vocal anda. Nampak awak terlalu santai. Saya percaya anda mampu untuk buat lebih dari ini.
Zainal Zulia
Persembahan anda bersahaja, nampak agak 'effortless', tone baik, dan key yang sesuai.Semuanya ok sahaja, tapi anda kekurangan X-faktor, tiada kelebihan nyata, Oleh kerana persaingan agak sengit, harapan untuk bergelar juara agak sukar.Saya cadangkan agar join lagi Pertandingan, dan mungkin lagu lain akan menampakkan lagi aura anda.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Oniey – Kaca

(31 Tamu SV)

7.4 Tim Arab SV
7.1 Mata (31 Tamu SV)
Azhar Imran
Tone serak2 basah yang mahal. Anda adalah "stylistic" singer. Penyanyi yg sebegini mungkin sukar utk excel di semua genre. Anda mempunyai specific style yang duduk cantik di dalam sesetengah genre shj.Rata2 nampak byk improve dari P1 dulu. Tiada lagi falsetto dan anda menggunakan full voice keseluruhan lagu. Effort tu harus dipuji. Genre lagu mungkin bukan makanan anda tapi anda berjaya membawa lagu ni ke tempat baru.
Shahrul Hafiz
Tahniah buat penyertaan anda buat kali kedua. Memang tidak di sangkal lagi kerana anda mempunyai tone yang unik. Kali ini anda memberi satu pattern yang sangat menarik pada lagu genre rock ni dengan gaya tersendiri. Lontaran anda biasa saja tapi uniknya ada. Pitching ada juga lari skit dan ada certain part notes tu hold tidak kemas. Feel anda sampai. Tahniah kerana membuat satu kejutan dari anda di dalam pusingan kali ini.
Zainal Zulia
Oniey adalah antara penyanyi yang mempunyai identiti yang dapat dikenali sekali lalu, kerana keunikkan tone dan penyampaian vokal. Cara persembahan Oniey adalah kontemporari, seperti mana penyanyi Yuna dan Elizabeth Tan. Mid-range adalah kawasan jelajahan vokal anda.Untuk lagu Kaca ini, lagu ini mempunyai julat vokal lagu yang besar, bermakna Oniey mempunyai kelebihan di situ juga, julat vokal yang besar.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Iecha – Kaca

(31 Tamu SV)

7.6 Tim Arab SV
7.5 Mata (31 Tamu SV)
Azhar Imran
Bila seseorang tu mempunyai 12 color pencil di tangannya, haruskah dia memakai kesemuanya untuk mewarnakan sekuntum bunga? Jawapannya anda ditangan anda.
Shahrul Hafiz
Tahniah kerana anda berjaya memasuki pusingan kali ini dengan penyertaan anda buat kali ketiga. Tone anda sememangnya sangat lazat di dengar. Pitching anda tiada masalah dan tempo anda ada sedikit cepat dan sedikit lambat pada sesetengah tempat. Pengawalan suara dan teknik pernafasan anda sangat baik. Lontaran anda sangat padu dan ada dinamik nya. Anda berjaya mewarnainya dengan feel anda dan saya sangat terhibur. Signature "ngilaian" anda sangat kene pada part adlibs. Ianya memberi satu tenaga pada kekuatan vocal anda di mana saya percaya tiada seorang pun peserta2 atau ahli2 sv khususnya perempuan yang mampu untuk sampai notes tinggi signature anda itu. Sebutan juga jelas di dengari dan persembahan anda saya sangat suka kerna ianya ada kreativiti. Saya berharap anda dapat menempah tiket untuk ke final nanti. Syabas dan tahniah sekali lagi di atas usaha anda yang semakin hari semakin ada improvement nya.
Zainal Zulia
Iecha, anda punyai pakej ; rupa, bakat dan teknik. Antara penyanyi SV yang boleh diketengahkan dengan serius. Bagi pendapat saya, antara Top 3 dalam P2M5. Nyanyian anda memang impresif. Lagu Kaca ini memerlukan penghayatan yang jitu, dan anda berjaya membawanya dengan berkesan.Anda tidak sebarang masalah seperti kebanyakkan peserta lain, iaitu dari segi pic dan tempo. Level anda agak advance berbanding mereka.Jadi, agak menghairankan mengapa anda tidak pernah menjadi juara (ini penyertaan kali ke-3). Apa yang boleh saya kata kan, mungkin 'feel kejujuran' itu tidak sampai kepada penonton. Anda mungkin sibuk mempersembahkan segala teknik, tapi feel kejujuran itu tidak sampai. Anda ada feel bagi saya, saya boleh rasakan, tapi tidak sampai kepada kebanyakkan penonton
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Zuraidah – Mutiara

(31 Tamu SV)

6.7 Tim Arab SV
6.9 Mata (31 Tamu SV)
Azhar Imran
Anda mempunyai tone yang okay di mid range. Kelebihan yg ada pada anda adalah "choice of notes" pada lenggok anda. Anda melenggokkan dengan bersahaja, tetapi kena. Ada creativity disitu. Tetapi tiada lontaran suara n intonation yg rapuh di nada tinggi. Lontaran suara perlu ada di sesetengah part lagu baru kita dapat rasa mesej sebenar sesebuah lagu. Bila tiada lontaran, akan kedengaran seperti "lullaby" utk tidurkan anak. Pitching pun ada senget2. Tempo ok.
Shahrul Hafiz
Tahniah kerana berjaya memasuki pusingan kali ini dan kalau tak salah saya anda sudah lama berada di dalam sv ini dan ini adalah penyertaan anda buat kali pertama. Firstly tone anda sangat best. Tempo anda tiada masalah yang ketara sangat dan pitching anda ada sedikit saja yang lari nya. Antara banyak part yang saya suka keunikan nyanyian anda pada bridge lagu tersebut. Ianya sangat kemas walaupun nampak macam tak masuk. Saya dapat rasakan feel dari situ kerana ianya ada sedikit kelainan daripada nyanyian asal. Anda berjaya mewarnakannya. Kalau personally bagi saya, saya pasti tidak akan terfikir untuk lakukan idea seperti tersebut. Yang keduanya adalah lontaran anda tidak berapa padu sangat dan nampak ianya seperti santai saja. Saya yakin dengan vocal anda ini, anda mampu untuk pergi ke range lebih tinggi. Intonasi anda tiada masalah yang ketara. Syabas kerana anda telah membuat satu kejutan untuk kami dengan kehadiran anda di dalam pusingan ini.
Zainal Zulia
Antara banyak2 penyertaan, penyertaan Zuraidah yang saya dengar berulang-ulang kali (7 kali jika tak silap). Minda saya sedar, ada peserta yang lebih baik, tetapi kemerduan vokal Zu agak memeranjatkan saya. Ini bermakna anda punyai bakat natural, yang sebenarnya boleh digilap lagi.Dari segi pic dan intonasi, masih ada beberapa nota yang tidak sempurna, tetapi tetap menghiburkan secara keseluruhan. Zu juga nampak seperti 'belum keluar', masih malu2, dan terlalu bersahaja.Menduduki Top 6 adalah pencapaian yang baik untuk usaha 'bersahaja' ini. Diharap Zu dapat sertai lagi di masa depan.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}