Pusingan 3

 


Juara

 

 


 

Kedudukan Terkini
8.7 Tim Arab SV
8.2 27 Tamu SV
Pic & Intonasi
8.5
Penghayatan
8.8
Originaliti
8.8
7.7 Tim Arab SV
8 27 Tamu SV
Pic & Intonasi
8.3
Penghayatan
7.5
Originaliti
7.3
7.8 Tim Arab SV
7.8 26 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.9
Penghayatan
8.1
Originaliti
7.5
7.9 Tim Arab SV
7.3 27 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.8
Penghayatan
8
Originaliti
8
7.7 Tim Arab SV
7 26 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.1
Penghayatan
7.7
Originaliti
8.3
6.8 Tim Arab SV
7.3 27 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.1
Penghayatan
7.1
Originaliti
6.3
6.7 Tim Arab SV
6.9 27 Tamu SV
Pic & Intonasi
6.8
Penghayatan
6.5
Originaliti
6.7
6.8 Tim Arab SV
6.4 28 Tamu SV
Pic & Intonasi
6.7
Penghayatan
6.8
Originaliti
6.9
6.8 Tim Arab SV
6 26 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.2
Penghayatan
6.9
Originaliti
6.4
6.5 Tim Arab SV
6.3 26 Tamu SV
Pic & Intonasi
6.5
Penghayatan
6.8
Originaliti
6.3
6.5 Tim Arab SV
6.3 27 Tamu SV
Pic & Intonasi
7
Penghayatan
6.1
Originaliti
6.3
6.1 Tim Arab SV
5.8 26 Tamu SV
Pic & Intonasi
6.2
Penghayatan
6.3
Originaliti
5.8

 

 

Oniey – Bidara Tak Berduri

(26 Tamu SV)

7.7 Tim Arab SV
7 Mata (26 Tamu SV)
Azhar Imran
Video ni disubmit pada hari yg sama selepas menghadiri kelas vokal. Mmg nampak improve dari segi projection dan pernafasan berbanding dgn yang lepas. Onie sememangnya mempunyai "distinctive" tone dimana sesiapa yang mendengar terus tahu suara siapa ini. Dan anda mewakili segelintir sahaja peserta yang mampu menyuntik identiti dan kreativiti sendiri. Walauapapun, anda masih ada sedikit kelemahan di bab pitching yang harus diperbaiki. Dengan menghadiri banyak lagi kelas vokal, mungkin dapat perbaikinya.
Zainal Zulia
Oniey : Seperti pernah kita komen, vokal Oniey 'stand out' kerana punyai karekter tersendiri. Orang boleh kenal siapa nyanyi ni. Tak semua penyanyi ada kelebihan ini. Feel juga secukup rasa, sedap didengar berulang-kali. ada sedikit kesilapan di hujung solo, dan sedikit masalah pernafasan. Tapi apapun ia masih persembahan yang memuaskan. Oniey konsisten mendapat tempat Top-6 terbaik. Saya mengharapkan anda boleh jadi juara satu hari nanti. Ternyata anda bukan 'penyanyi pertandingan', dan sebenarnya boleh berdiri sendiri, jika diberi peluang.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Muiz – Bidara Tak Berduri

(27 Tamu SV)

6.5 Tim Arab SV
6.3 Mata (27 Tamu SV)
Azhar Imran
Melodi lagu ni agak simple utk dinyanyikan, jadi ia memberi byk ruang kpd peserta utk mewarnai phrasing lagu sebenarnya. Malangnya disini anda gagal untuk mewarnainya atau membawa sebarang kelainan. Nyanyian tegak sahaja. Feel pun takda. Sekadar menyentuh pitch yang betul. Apapun terima kasih kerana mencuba.
Zainal Zulia
Ada sedikit pitchy sana sini, tapi penyampaian ada tone dan feel tersendiri. Muiz kelihatan ada tercungap sedikit, mungkin perlu kawalan pernafasan. Dinamik juga boleh diperbaiki.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Asraf – Bidara Tak Berduri

(27 Tamu SV)

6.7 Tim Arab SV
6.9 Mata (27 Tamu SV)
Azhar Imran
Agak baik asrap nyanyi lagu ni. Tempo dan pitch baik. Intonation susah skit nak dengar sebab muzik kuat dan vokal tenggelam dgn ketiadaan mic. Nak nyanyi lagu ni kena ada "centre" yang kuat. Sbb ia lebih kepada feel daripada teknik. Asrap macam nak cuba kesana kesini tanpa arah tuju yg firm. Lagu ni mungkin nampak senang nyanyi, nampak mcm bleh try itu ini. Tapi hakikatnya, Jiwa kena depan, minda di belakang.
Shahrul Hafiz
Tahniah kerana anda berjaya memasuki pusingan kali ini. Tone anda sangat macho dan cara nyanyian awak ada mendayu. Cuma sayang sekali di dalam dayu anda ada lari pitching nya. Lenggok ada kurang kekemasan. Nyanyian anda ada dinamik. Penggunaan vibrato ada kurang pada tempatnya dan gunakan vibrato anda pada tempat sesuai ya. Tempo anda tiada masalah sangat cuma ada lah sedikit saja lari. Sebutan anda jelas tapi bunyi kurang bulat sangat. Projection anda bagus cuma waktu high notes tu anda gunakan cara jeritan melalui tekak semata mata dan bukan menggunakan teknik projection yg lebih tepat. Feel anda agak kurang sebab awal2 anda sudah menunjukkan improvised anda yakni dah menunjukkan sesuatu terlebih awal. Sepatutnya anda letakkan ia pada waktu chorus yg terakhir. Baru jalan ceritanya best. Anyway good job untuk anda kerana berani membawa lagu mempunyai feel yg tinggi ini.
Zainal Zulia
Penghayatan Asraf agak tinggi untuk lagu ini. Mungkin key lagu ini agak tinggi untuk anda. Nampak percubaan anda menyuntik gaya sendiri. Kudos untuk anda. Tapi keseluruhan kelihatan agak struggle dan nampak macam pancit juga. Tapi anda terpilih kerana adanya suntikan feel yang lebih, berbanding persembahan peserta lain yang hambar.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Faris Idris – Bidara Tak Berduri

(27 Tamu SV)

6.8 Tim Arab SV
7.3 Mata (27 Tamu SV)
Azhar Imran
Saya suka feel anda. Sedap je dengar. Anda tidak membuat lenggok2 yang tak sepatutnya. Lenggok yg ada secukup rasa. Vibrato anda kedengaran seolah seorg jiwa yg sdg menangis. Bagus tu. Anda juga mempunyai tone moden ala aiman tino, sufian suhaimi yg sedang hangat skang ni. Walauapapun, anda kena ingat ini adalah suatu pertandingan. Bila kita bersaing, kita patut cuba keluarkan sesuatu yg lebih kreatif yg membuatkan kita "stand out". Cubaan yg baik.
Shahrul Hafiz
Tahniah kerana anda berjaya memasuki pusingan kali ini. Anda mempunya tone tersendiri yang bagus. Pitching dan tempo anda tiada masalah. Penggunaan vibrato yang kene pada tempatnya dan sangat lazat bunyinya. Sebutan yang jelas. Nyanyian yang ada alunan mendayu nya serta dinamik yang ok. Projection agak kurang sedikit kerana saya nampak anda tidak lontarkan lagi pada tmpt sepatutnya anda lontar. Saya nampak kesemua pattern melodi anda nyanyi semua sama saja dan tidak ada kreativiti main pada notes ataupun patterns di pelbagaikan. Feel anda tidak berapa sampai pada hati saya kerana alunan melodi itu ceritanya macam tidak kesampaian.
Zainal Zulia
Kawalan vokal anda baik, cukup dengan feel, lenggok dan vibrato. semua cukup rasa. Cuma tone vokal anda yang agak 'kurang jantan' untuk lagu ini. Dinamik keseluruhan jugak agak mendatar, inilah cabaran lagu ini ; melodi mendayunya yang agak mendatar, memaksa peserta menambah sendiri kreativiti dan stail unik. Faris tiada masalah dalam nyanyian ini, cuma tidak 'memorable'.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Shafiq – Mutiara

(26 Tamu SV)

6.8 Tim Arab SV
6 Mata (26 Tamu SV)
Azhar Imran
Nyanyian anda agak baik n kemas. Intonation ada jelas dan stabil. Pitching dan tempo pon ok. Tapi dahagakan creativity dan originality. Untuk anda dan kepada semua peserta, jangan takut untuk mengubah sedikit phrasing atau selitkan lenggok sikit disana sini. Kalau anda nyanyi tegak sahaja. Anda hanya akan jadi peserta kebanyakkan yang kami tidak akan ingat. Cuba lagi ya.
Zainal Zulia
Feel dan persembahan anda baik, tiada masalah dari segi nyanyian. Lagu ini adalah lagu sukar dinyanyikan kerana julat melodinya yang besar, tapi tenyata tiada masalah untuk Shafiq. Tapi dinamik keseluruhan agak mendatar, anda kelihatan terlalu berhati-hati (memang penting untuk menjaga melodi), tapi ia menjejaskan penceritaan lagu. Diharap Shafiq akan terus menyertai pertandingan SV ini, kerana saya lihat anda ada potensi.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Eiz – Bidara Tak Berduri

(27 Tamu SV)

8.7 Tim Arab SV
8.2 Mata (27 Tamu SV)
Azhar Imran
Setakat ni anda lah yg meyampaikan lagu ni dgn terbaik. Feel dan teknik yg secukup rasa. Tapi harus juga ingat. Kita menyanyi utk org, eye contact tu harus juga ada. Ini langsung tak buka mata. Harus kongsi dunia anda dgn org ramai. Lagu ini tidak banyak high notes, tapi part yang ada tu kelihatan anda agak strain dan sempit lontarannya. Phrasing anda original di part akhir chorus. Overall bagus, dan layak untuk dinobatkan sbg juara p3.
Zainal Zulia
Terus terang, saya berpendapat Eiz membawa lagu ini dengan sempurna sekali. Layak untuk bergelar juara. Kebanyakkan orang menyanyikan lagu ini dengan mengambil melodi asal tanpa ubah sedikit pun. Ini yang membezakan Eiz, anda menyuntik feel sendiri dan mengalunkan melodi mengikut citarasa anda sendiri. Inilah tujuan asal Pertandingan SV : mencari penyanyi yang 'memandu lagu ke destinasi' sendiri. Tahniah.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Azrul – Bidara Tak Berduri

(26 Tamu SV)

6.5 Tim Arab SV
6.3 Mata (26 Tamu SV)
Azhar Imran
Sungguh segak Azrul. Dgn background mcm bangunan kerajaan. Kerja kerajaan ke? Hehe. Anyway, nyanyian ok sahaja. Intonasi n pitching masih byk perlu improve. Tone. Hmm bleh la kan sekada syok2 suka2 nyanyi. Feel tu ada tp teknik kurang. Cuba lagi ya.
Zainal Zulia
Saya sukakan feel dan vibrato Azrul dalam lagu ni. Agak cukup bagi saya. Anda penyanyi berbakat, dan boleh digilap lagi tekniknya. Walaupun nyanyian anda kurang variasi dan dinamik, tapi feel nya kuat boleh membuatkan terbuai juga. Secara keseluruhan, nyanyian anda baik, cuma perlukan lebih umph untuk bergelar juara.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Azim – Bidara Tak Berduri

(27 Tamu SV)

7.9 Tim Arab SV
7.3 Mata (27 Tamu SV)
Azhar Imran
Personally, saya memang kagum dgn talent dan ability anda. Anda mempunyai "soul styling" yang jarang kedengaran di dalam industri tanahair. Cuma dalam lagu ni, dia agak melimitkan kebolehan anda yg sebenar. Jadi character anda yang sebenar tidak keluar sepenuhnya dlm lagu ini, mgkin antara sebab kenapa markah tidak terlalu tinggi di kalangan tetamu sv. Apapun teruskan "on this lane". Jangan ubah stail anda sebab Malaysia memerlukan lebih penyanyi yang sebegini. Di Indonesia agak common, penyanyi yg ada feel dan influence sebegini. Tapi sini sgt kurang. Keep it up bro.
Zainal Zulia
Azim merupakan seorang peserta yang memberi saingan hebat dalam pusingan ini. Persembahan dan penghayatan anda baik. Cuma rasa seolah lagu ini tidak mencabar untuk Bob. Kerana mungkin kerana key nya rendah, dan melodinya agak straight-forward. Rasa macam Bob 'disekat' untuk lagu ini. Mungkin jika Bob cuba lagu Mutiara, lebih padan kerana lagu itu lebih mencabar, dan range melodi nya yang besar.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Emily – Mutiara

(26 Tamu SV)

7.8 Tim Arab SV
7.8 Mata (26 Tamu SV)
Azhar Imran
Sememangnya nampak peningkatan anda berbanding dgn yg lepas. Dua pusingan nyanyikan lagu yg sama, menunjukkan betapa gigihnya usaha anda untuk improve. Antara semua peserta sv ni saya rasa anda yg paling banyak menyerap dan belajar dari kritikan serta tunjuk ajar kami. Untuk lagu ini, ada kedengaran pitch sedikit off di certain parts tapi tidak banyak. Projection byk improve. Intonation agak stabil. Kekurangannya disini adalah pada tone+styling. Anda nyanyi baik, tapi lacking in color/styling yang membuka mata seseorang.
Zainal Zulia
Bagi pendapat saya, nyanyian Emily kali ini lebih baik berbanding penyertaan lepas. Projeksi dan tone kali ini lebih firm dan bulat. Lagu Mutiara ini lagu yang sangat mencabar, tak ramai yang berani bawa lagu ini. Setakat 2 pusingan ini, Emily adalah penyanyi terbaik untuk lagu ini. Tapi Pusingan ini tetap kompetitif sepertimana Pusingan lalu, adakah Emily boleh menjadi Juara? Di peringkat ini, tiada lagi masalah teknikal, hanya 'feel' yang menentukan pemenangnya.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Ann – Bidara Tak Berduri

(28 Tamu SV)

6.8 Tim Arab SV
6.4 Mata (28 Tamu SV)
Azhar Imran
Tone anda agak lunak dan sedap didengar. Namun nyanyian anda mendatar dan tegak sahaja. Tiada alunan lenggok atau vibrato disini. Pitching anda juga banyak flat (note dibawah key yg sepatutnya). Feel tu ada. Pitch harus diperbaiki dan lembutkan pertukaran note tu.
Zainal Zulia
Saya sukakan tone vokal anda, ada keunikkan di situ. Cuma dari segi feel, Ann kedengaran agak relaks untuk lagu sedih ini. Dinamik juga akan kurang. Tiada masalah lain dari segi nyanyian.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Nana San – Bidara Tak Berduri

(27 Tamu SV)

7.7 Tim Arab SV
8 Mata (27 Tamu SV)
Azhar Imran
Suara dan tone anda memang lunak didengari. Intonation anda juga baik, mungkin antara yang terbaik dlm sv ni. Pitching dan tempo ok.Tapi kedengaran sedikit kurang mencabar utk anda kerana anda tidak membawa lagu ni kemana2. Rasa macam nana ada lebih lagi. Tiada suntikan jiwa yang diberikan. But a solid all round singing.
Zainal Zulia
Superb sungguh persembahan Nana untuk lagu ini. Dari segi teknikal, hampir sempurna. Vibrato dan projeksi yang kemas. Tidak hairanlah kerana anda Juara SVM4. Tidak ada cacat cela, cuma agak robotik, dan agak 'old school' penyampaiannya. Adakah Nana akan menjadi juara? Top3 di sini teknikal agak baik, yang membezakan adalah feel nya.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Achik Sem – Bidara Tak Berduri

(26 Tamu SV)

6.1 Tim Arab SV
5.8 Mata (26 Tamu SV)
Azhar Imran
Saya dengar awak nyanyi ni ketika tengah driving ke kerja. Nak tertido saya dibuatnya. Nasih baik tak. Awak nyanyi sekadar masuk pitch saja. Intonation tak firm. Tone tak bulat, lenggok pon tiada. Sejujurnya, membosankan. Maaf.
Shahrul Hafiz
Tahniah kerana anda berjaya terpilih untuk pusingan kali ini. Anda mempunyai tone yang baik. Pitching anda ada yang out pada sesetengah tempat. Tiada dinamik pada lagu yang anda nyanyikan. Projection juga tiada kedengaran. Feel anda agak kurang bagi saya kerana suara anda ada juga dengar dan tidak dengar. Anda cuba pamerkan bahawa anda ada feel pada video saja dengan meletakkan teks lagu itu di tujukan untuk kekasih anda tapi dari segi persamaan video dan voice tidak sama. Tiada warna pada penyampaian nyanyian anda. Semuanya pattern sama saja. Sebutan anda juga ada yang jelas dan tak jelas. Muzik lebih kuat dari vocal nyanyian anda.
Zainal Zulia
Nyanyian Achik ada feel, nyanyian baik, cuma tone anda biasa2 je, seperti mana stail nyanyian rock kapak 80-an. Tiada keunikkan, ditambah lagi video gelap, jadi menjejaskan 'connection' anda kepada penonton.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}