Pio


Biodata

– Mohammed Fiqrie bin Mohd Rosli (Pio Rusley)

– Pelajar

– Machang, Kelantan/Kajang, Selangor

– Bersukan badminton, menulis lirik lagu, menulis karya dan puisi, berniaga online.

 

Pencapaian

Juara P1M5
Ke-9 (12 Peserta) P6M4 .


Pusingan 1 Musim 5 :
Juara (12 Peserta)

(35 Tamu SV)


8.2 Tim Arab SV
8 Mata (35 Tamu SV)
Azhar Imran
Tone n control yg baik. Satu2 nye peserta yg mampu dan berani mengolah lagu jadi lagu sendiri. Anda mempunyai Natural singing tone yang sedap di dengar. Be careful on the runs. Kalau sikit2 dia "tasty". Kalau byk sgt dia jadi "tawar". Contoh part "Naamuunn...", lenggok di "...muuun" tu sedap. Tp klu boleh jgn buat setiap kali lenggok yg sama. Cuba variasikan. Sy percaya Pio boleh buat lebih lagi sbb masih kedengaran Pio tak all out.Tp sy suka part last chorus bila pio main n lenggokkan phrasing tu. Itu tasty. Itu creative n original. Ia menunjukkan Pio ada knowledge mengenai choice of notes. Dan sebab ini lah, pio berjaya mendapat markah tertinggi dari saya utk P1 ni. Tahniah.
Shahrul Hafiz
Tahniah kerana anda berjaya menduduki top 3. Saya amat suka dengan tone anda dan scalling turun naik note anda yg cukup kemas. Feel anda sangat kene dengan lagu ini dan ianya nmpk lagu ini hidup. Anda pandai mewarnakan lagu ini dan berjaya membawa lagu ini ke dimensi RnB anda. Lagu anda nyanyikan ini mempunyai dinamik yang sangat bagus. Persembahan anda agak sempoi juga tapi saya tidak menghiraukan persembahan anda kerana hati sudah terpukau dengan gaya nyanyian anda. Tempo anda juga ada sikit saja lari waktu scalling itu dilakukan. Anda juga salah seorang peserta favourite saya. Tone anda ini ada seakan Haziq AF, tapi beliau adalah versi lagu asli dan anda pula adalah versi Haziq bergenre RnB. Lenggok kemas harus diteruskan utk nyanyian pada lagu2 lain tetapi kene berhati hati juga dengan tempo kerana takut nanti akan jadi tak sedap. Lenggok seakan macam ini adalah secukup rasa dan jangan berlebihan sangat. Tahniah sekali lagi saya ucapkan pada anda.
Zainal Zulia
Bagi pendapat saya, Pio layak memenangi pusingan ini. Lenggok R&B anda ini secukup rasa, tidak keterlaluan sepertimana Tebang Bersamamu tika P6M4. Penuh dengan feel dan kesyahduan juga. Dari segi teknikal juga baik, pemilihan kekunci nada yang betul, dan pic juga spot on. Anda boleh dibandingkan dengan Juara SVM1, iaitu Sam Muhammad, yang membawa lagu ini dengan gaya sendiri, dimana saya sebagai komposer telah 'lock' lagunya Kau Tak Pernah Tahu sebagai miliknya, tidak boleh 'ditarik-balik' sampai bila-bila. Adakah sama dengan lagu ini untuk Pio?
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}


Pusingan 6 Musim 4 :
Tempat ke-9 (12 Peserta)

(28 Tamu SV)


6 Tim SV
7.1 Mata (28 Tamu SV)
Kelebihan
  1. Zainal Zulia : Nyanyian Pio punyai personaliti R&B yang unik. Seakan artis Afgan, dan juara SVM1, Sam Muhammad. Julat key juga baik, dan nampak kesungguhan anda untuk membawakan lagu ini dengan cara tersendiri. Syabas.
  2. Shahrul Hafiz : Anda seorang penyanyi yang mempunyai feel dalam genre RnB. Tone suara yang unik dan scalling yang cukup bagus notes turun naik dengan membuktikan anda seorang berjiwa RnB. Scalling yang anda lakukan itu sangat sukar bagi bukan berjiwa RnB. Vibrato yang cukup sempurna. Pandai mencorakkan lagu sehingga lagu ballads itu dibawa ke dimensi RnB. Feel yang sangat bagus dan sebutan yang jelas.
Kekurangan
  1. Zainal Zulia : Cuma memang agak melebih lengkok, ini takpe lagi, ada not yang tak masuk scale dan terbabas. Lenggok R&B ini harus dirancang sebelum buat persembahan, bukan impromtu saja.
  2. Shahrul Hafiz : Anda terebih lenggok dan terlebih memainkan notes daripada awal sehingga habis dan ianya telah keluar daripada selera lagu orang melayu kita. Dan majoriti pendengar tidak suka akan terlebih banyak sangat lenggok di dalam lagu. Ada sedikit part notes tidak hit kerana terlebih fokus pada lenggok.
Kesimpulan
  1. Zainal Zulia :Kami mengharapakan Pio terus sertai Pusingan seterusnya kerana percayakan bakat anda. Cuma selepas ini pastikan buat kerja rumah dengan lebih teliti mengenai lenggok anda itu.
  2. Shahrul Hafiz : Anda seorang peserta yang mempunyai skills di dalam kawalan notes turun dan naik. Kurangkan setiap lenggok kerana kalau terebih lenggok akan mudah memusnahkan sesebuah lagu. Lagu yang anda nyanyikan adalah selera jiwa orang melayu kita. Maka kurangkan lenggok pada peringkat awalan verse dan korus. Gunakan lenggok itu pada tempatnya yakni di bahagian klimaks dan akhir verse / korus / free style. Ini akan membuatkan lagu itu hidup dengan jiwa anda.
Pic & Tempo
Penghayatan
Persembahan

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}