Razman


Biodata

 

a) nama : Mohamad Razman bin Abdul Hakim

b) email : razemanhakim@yahoo.com

c) pekerjaan : Pembantu Hospital

d) tempat tinggal : Baling kedah

e) umur : 28 tahun

 

Pencapaian

Juara SVM9(B)
Ke-10 SVM8(A)
Ke-7 P1M6


SVM9 (B) :
Juara (5 Peserta)

(12 SVian)


7.07 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (12 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Tone ada weight. Jiwa pon ada. Tapi nyanyian terlalu tegak. Lagu ni perlu kehalusan dan sedikit lenggok. Intonation di higher registers juga tidak firm. Anda tidak berjaya membawa lagu ni kemana2. Tidak memorable.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
control technic yg baik angah. so dgr nyanyian angah pleasant je. tp jaga jaga la ngah, ade tempo and flat. always lock your singing way then jgn ubah ubah dah mase final record. bg ape yg dah diplan. resonance angah perlu dibaiki lagi dgn cara improve your breathing, control dah baik tp masih perlu dibaiki ye. sbb ade part yg anda terover project. control ni bukan kt part mane kite rase nk sedapkan baru kite control, tp along the way tu kene ade control mechanism. angah kene sedapkan lg gema yg dihasilkan tu. tak sustain la ngah sbb ade part yg sedap adr jugak yg kurang. erm, i would strongly suggest you to go for vocal class untuk improvekn lg ape yg angah dh ade dan betulkan ape ape yg salah dalam nyanyian.
Zainal Zulia (Komposer)
Wah, lain macam kali ini. Penghayatan penuh, teknik juga baik, tone dan key yang sesuai. Rasa macam Angah dah belajar dari kesilapan dan pengalaman sebelum ini, kali ini memang terbaik bagi saya. Cuma ada masalah tempo pada bridge. To be fair, anda ada beri video lain, tapi saya tetap pilih yang ini kerana ini lebih baik dari segi keseluruhan. Boleh kah anda menang pusingan ini? Sama kita nantikan.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

SVM8 (A) :
Ke-10 (12 Peserta)

(13 Tamu SV)


7.15 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (10 Tamu SV)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Superb tone. Ini mcm punya tone susah mau cari, agak rare. Tapi malangnya terlalu banyak kandas di bhg teknikal. Yg paling ketara disini tempo. Disebabkan tiada drum disini anda tak dapat nak tangkap dimana jatuhnya downbeat utk setiap phrasing tu. Pitching pon flat sana sini. Lenggok pon tiada, suara tegak saja. Setengah org technical power tp tone biasa. Anda tone power tp technical gagal.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
hi Razman.. kredit untuk usaha anda kerana cuba meletakkan "soul" dlm nyanyian anda dengan menggunakan teknik nyanyian "cresendo" atau bahasa mudah die suara yg kedengaran tenggelam timbul. mmg tepat pemilihan tersebut untuk lagu lagu sebegini. ttp caranya perlu diperbaiki. pertama sekali sy rase placement suara angah berada pada tempat yg kurang tepat. menyebabkan angah tak dpt nk sustain the note bile part part hujung and ade few yg agak pitchy. bile placement salah, projection akan terganggu sbb kite dalam keadaan antara nk kluar ke tak nak. hati hati ye kt situ.
Zainal Zulia (Komposer)
Persembahan kali ini jauh lebih baik berbanding penyertaan P1M6. Tahniah. Sebenar agak feel juga nyanyian anda. Bagi saya secara peribadi, lebih feel berbanding nyanyian Sam Muhammad. Tona anda juga baik. Memang masih belum sempurna, masih ada pitchy sana sini, dan tempo juga lari. Tapi saya boleh rasakan kejujuran Angah dalam lagu ni. Kekurangan anda mungkin pada karisma. Harus ada 'gaya' / stailo sikit. Ini sesuatu yang boleh dipelajari. Harap sertai lagi pada musim seterusya.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

 

Pusingan 1 Musim 6 :
Ke-7 (12 Peserta)

(25 Tamu SV)


6.27 / 10 Tim Arab SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (19 Tamu SV)
Azhar Imran
Nyanyi pitching dan tempo ok. Feel tak sampai. Intonation tak stabil. Lagu balada mcm ni, nyanyian perlu firm dan harus ada jiwa. Anda nyanyi tegak saja, vibrato pon tiada.
Zainal Zulia
Vokal Raz mempunyai tone Baritone yang besar, dan nyanyian anda mempunyai stail koir. Tidak ada banyak cacat cela, cuma persembahan anda kurang dinamik yang membuatkan orang akan terus mahu mendengar. Cadangan : persembahkan melodi dengan lebih kreatif. improvasikan nyanyian anda.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}