Ryan Muhaimi


Biodata

 

Nama : Ryan Muhaimi
Email : rayx1991@gmail.com
Pekerjaan : kontraktor
T.tinggal : Mantin , N9
Umur : 26

Pencapaian

Ke-4 SVM9(B)
Naib Juara SVM9(A)
Ke-10 SVM8(B)
Ke-4 SVM7(A)
Finalis SVM6
Ke-3 P3M6
Ke-3 P2M6
Ke-6 P1M6


Sajakiri-Vokal Musim 9 (B):
Ke-4 (5 Peserta)

(13 SVian)


6.97 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (13 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
1st time sy dgr suara ryan, x pasti bila maybe 3 ke 4 musim lepas. Sy impress. Tone mcm ni mmg ada market. Tp sejak tu, awak pegi backwards. Makin lama makin sy x impress. Maybe awak semakin terlalu cuba nak impresskan org, dia backfired. Awak ada nasal rock tone. Kekalkan benda tu. Bila awak buat2 serak, dia dah jadi fake. Pendengar hanya boleh relate dgn org yg nyanyi melalui jiwa. Jiwa awak dh tersasar, awk cuba nak impress dgn mengeluarkan tone "rock serak". Bagi sy bunyinya mcm kartun jepun budak menjerit. Awak rasa x bila nyanyi lagu ni? Confirm tak. Org lain pon tak.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Wutt wutt ryan. beb, aku jujur la ngan ko ye ryan. aku rase suara ko tak berat langsung. so pada aku on technical part ko mmg masalah buat aku. setiap attacking voice ko die tade impak. pendengar akan dengar then lupa dah ape yg ko nyanyi. semakin jauh sketch ko lontaran suara ko semakin sempit dan ketat. try to release your mouth/jaw more bigger, then try to lapangkan the way ko releasekan suara ko. ko boleh rase bile ko nyanyi dalam keadaan sempit tu. try tengok balik video ko ni, then cari penyempitan tu berlaku kt mane. aku rase aku ade komen pasal suara ketat n sempit kt penyertaan ko yg lepas, so harapnye ko dapat baiki style nyanyian sebegini. bukan tak sedap ryan, tapi ko boleh bg lagi sedap sekiranya ko dpt kuasai kelemahan yg ni. aku tahu, kite dah biasa menyanyi cara mcm ni tetapi dalam teknik vokal, kite mmg kene fahami teknik yg betul, baiki teknik yg terbiasa tu.
Zainal Zulia (Komposer)
Bagi saya, persembahan ini sungguh baik, penuh penghayatan, boleh jadi sama atau lebih baik berbanding pusingan sebelum ini, dimana anda mendapat tempat ketiga (hampir naib juara juga). Tapi menghairankan, setakat ini Ryan menduduki tempat terakhir kali ini. Mungkin juga kerana saingan kali ini lebih kuat. Tapi apapun, syabas saya ucapkan, bagi pendapat saya, ini penyertaan terbaik anda (sudah 7 kali penyertaan! berkongsi tempat dengan Syakir, dimana korang berdua adalah pemegang rekod SV!).
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}


Sajakiri-Vokal Musim 9 (A):
Naib Juara (8 Peserta)

(10 SVian)


7.32 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (10 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Lagu yg sesuai utk ryan. Stailing yg mengena dgn lagu. Tapi ryan hilang control di higher range. Kawalan suara selalunya lebih mudah dtgnye dari dada atau chest. Ryan terlalu nasal. Sy x kisah nasally voice. Singers yg power2 byk juga yg cenderung ke nasal. Tapi diorg bkn nasal shj. Diorg mix dgn chest voice. Bila tiada lgsg chest voice. Tone anda jadi nipis dan tiada weight/depth seterusnya tiada impak. Mid range okay. Sampai. Boleh masuk kelas vokal utk belajar terapkan chest voice dlm nyanyian anda ya.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
erm ryan, pada pendengaran sy nyanyian awak kali ni agak tak firm la ryan. maksud saya tak firm tu adalah sketch yg ryan cuba tampilkan tu agak tak tersusun. tp diawal sketch ianya sgt berkesan. sampi second verse je, sketch awak terganggu. sketch ni die merngkumi bukan sahaja penceritaan dlm lagu tp ia juga membawa makna yg lebih besar. dlm sketch juga kite boleh tonjolkan die melalui sisi sisi suara yg berbeza. ade part part yg klu ryan lebih firm ia akan lebih wau. ade few part yg sy rase ryan tak hold the note dgn firm, adlib way ryan juga tak confiden. setiap nyanyian yg baik tu bukan bergantung pada sejauh mana tinggi suara kite boleh pegi, tetapi ianya bergantung pada kualiti tone yg dihasilkan, klu tinggi menggunung suara kite tp tone jd leper dan nyaring tak kemana ryan usaha tu.
Zainal Zulia (Komposer)
Tahniah Ryan, anda kini sedang menuju untuk memecah rekod penyertaan, ini kali ke-6 (yang tertinggi masih Syakir, iaitu 7 kali). Tapi mengikut pendapat peribadi saya, ini penyertaan terbaik anda. Memberi saingan sengit kepada Aida. Ini kerana anda sudah berani memilih key yang lebih tinggi, dan sememangnya vokal anda punyai julat yang tinggi pun. Tapi selama ini anda tak berani pilih, tak tahu kenapa, mungkin kerana kurang keyakinan. Adakah anda akan jadi juara? Menarik untuk disaksikan.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Sajakiri-Vokal Musim 8 (B):
Ke-10 (12 Peserta)

(16 Tamu SV)


6.52 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (9 Tamu SV)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Ryan ada tone n styling yg rock-ish. Bagi sy elok kekal di landasan rock. Ni anda nak masuk lenggok rnb pula apa cer? Tak kena bro. Tak dengar kesebatian disitu. Ada pulak pitch yg dilanggar masa lenggok rnb tu. Ryan punya "money range" adalah di level tenor. Sini dengar key agak rendah so x dpt dgr "money tone" tu. Ryan juga ada tone yg "cut thru" bila nyanyi di nada tinggi. Kaca ni sesuai dgn style ryan tp key sikit rendah, dan rnb style yg x mengena. Patut nyanyi tegak dan sustain. Lagi padu.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Secara jujurnya nyanyian anda tidak sampai ryan. phrasing anda tidak membawa lagu ini kepada yg sepatutnya anda lakukan. Resonance anda tidak membantu anda menyerlahkan karakter dalam suara. Jdnye phrasing anda kedengaran tidak energetic. lagu moderate mcm ni, memerlukan kekuatan penyanyi dr segi projection dan anda perlu firm dgn adlib way anda. kurangkan legato lebihkan kepada staccato. dan ianya lebih mudah ryan kerana nyanyian staccato tidak memerlukan komitment yg banyak seperti nyanyian legato. perlu ade character dalam olahan suara dan cr nyanyian anda untuk menyerlahkan dinamik yg cube ryan sampaikan. build up ade ryan dlm persembahan, cume pada saya ianya lambat kerana build up anda jelas pada part part akhir di verse kedua. diawal nyanyian ianya kedengaran biasa saja.
Zainal Zulia (Komposer)
Nyanyian anda secara keseluruhan tiada impak. Ini kerana key lagu yang agak rendah. Jika tak silap saya, key anda adalah tenor. Mungkin juga kerana Ryan kurang berani ambil key yang lebih tinggi. Bagi saya, baik kantoi nyanyi tinggi (asalkan tak banyak sangat silap) daripada nyanyian selamat sebegini. Apatah lagi lagu yang memerlukan instensity yang tinggi seperti lagu Kaca ini. Apapun terimakasih Ryan kerana menjadi Peserta kedua terbanyak menyertai iaitu 5 kali, dibelakang pemegang rekod Syakir iaitu 7 kali.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Sajakiri-Vokal Musim 7 (A):
Ke-4 (6 Peserta)

No review found! Insert a valid review ID.



No review found! Insert a valid review ID.

No review found! Insert a valid review ID.


 

Finalis SVM6

Final SVM6

 

Pusingan 3 Musim 6 :
Ke-3 (6 Peserta)

(23 Tamu SV)


6.6 / 10 Tim Arab SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (16 Tamu SV)
Azhar Imran
Lagu ni sesuai dgn style dan tone anda sebenarnya. Tapi malang sekali tidak kesampaian. Anda terlalu struggle dgn intonasi. Banyak sangat note yang goyang. Tempo pun banyak cepat je. Dengar lagu tu betul2 semasa nyanyi. Jangan main langgar je. Tone rock yang anda cuba pakai tu pun tak berada di tempat yg sepatutnya. Pastu tiba2 tarik tinggi, tak kena tempat juga. Nampak sangat anda langsung tak menghayati pengisian lagu. Sekadar nyanyi di bibir saja. Sangat mengecewakan sbb dari pusingan lepas anda agak baik. Cuba lagi.
Zainal Zulia
Kali ini anda memilih key yang lebih menyerlahkan vokal anda, iaitu tenor. Nampak lebih 'keluar' feel dan tone anda. Tahniah atas usaha ini. Ada beberapa note 'longgar' di bahagian korus. Mungkin kerana ada note 'rendah'. Tapi selepas modulasi, lebih menyerlahkan sisi rock anda. Best juga. Teruskan usaha menyertai SV, insyallah akan ada lagu yang sesuai dengan anda.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Pusingan 2 Musim 6 :
Ke-3 (8 Peserta)

(13 Tamu SV)


7.33 / 10 Tim Arab SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (11 Tamu SV)
Azhar Imran
Anda mempunyai tone sengau ala Jay jay dan Mail xpdc. Ini satu kelebihan sebenarnya. Anda mampu menyampaikan nada tinggi dgn baik dan ianya "cut thru". Tapi kelemahan disini anda hanya menyanyi. Tiada cerita disebalik nyanyian. Jadi penyampaian jadi kurang sampai. Anda harus menyanyi dgn "a sense of purpose". Nyanyi sbb anda boleh rasa liriknya. Bukan sekadar menyampaikan melodi. Tp dari segi talent, anda ada benda tu. Kena bijak memakainya.
Zainal Zulia
Saya hampir 'tidak lulus'kan penyertaan ini, kerana melodi korus yang Ryan alunkan, walaupun masuk pic, tapi tidak sama langsung dengan demo asal. Seolah-olah ini lagu berlainan. Tetapi setelah anda menghantar penyertaan lain dengan mengambil melodi asal, takde feel pula. Saya mengambil keputusan untuk ambil saja penyertaan ini kerana feel anda lebih jujur. Ini membuktikan anda seorang kreatif, berkebolehan melakukan improvasi (tidak semua penyanyi boleh lakukan), demi punyai feel. Tapi harus hati-hati kerana boleh 'terlajak'.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Pusingan 1 Musim 6 :
Ke-6 (12 Peserta)

(26 Tamu SV)


6.77 / 10 Tim Arab SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (18 Tamu SV)
Azhar Imran
Saya suka tone anda. Mengingatkan saya pada lagu2 lama 80an. Anda ada sikit tone ala Jay Jay. Tapi sayang saya rasa boleh pergi lagi. Jangan takut. Cuba tambah lagi adlib. Jangan terlalu terikat dgn melodi asal. Kami mahukan creativity. Intonation anda pun perlu lebih bulat di sesetengah tempat. Pitching ok. Gaya ada, rambut pun ada. Bagus.
Zainal Zulia
Tone vokal anda biasa-biasa saja (tapi wajah anda persis Judika). Tiada kecacatan nyata pada nyanyian anda, agak baik cuma kurang impak. Anda kelihatan terlalu berhati-hati dalam melantun vokal, mungkin khuatir jika terlalu kuat.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}