Ryan Muhaimi


Biodata

 

Nama : Ryan Muhaimi
Email : [email protected]
Pekerjaan : kontraktor
T.tinggal : Mantin , N9
Umur : 26

Pencapaian

Ke-4 SVM7(A)
Finalis SVM6
Ke-3 P3M6
Ke-3 P2M6
Ke-6 P1M6


Sajakiri-Vokal Musim 7 (A):
Ke-4 (6 Peserta)

(19 Tamu SV)


6.5 Tim AJK SV
6.2 Mata (19 Tamu SV)
Azhar Imran (Pengulas Vokal)
Ada kepelikkan disini. Anda ada style n tone seorang rocker tapi lagu ni anda nyanyi dlm bentuk pop. Kenapa? Lagu ni memerlukan intensity sbb arrangement nye rock/metal yg intense. Tapi anda siap buat pop falsetto lagi. Sangat tak kena dan tak sampai. Intensity lagu ni memerlukan anda utk project n nyanyi dlm full voice. Key juga macam terlalu rendah yang mmbuatkan anda tidak terdorong ke arah intense itu. Dan lagi, setiap end of phrase di verse anda membuat "yeahh" yang tidak perlu sangat "fake". Sekali dua nak fake sikit, playful sikit takpa. Ni terlampau banyak.
Hatta (Pengulas Karakter)
Ryan : Jihad (Dalam bahasa kejam. Kah!) Jujurnya aku rasa dia macam terperangkap dalam dunia twilight zone. Aku tak tahu dia minat lagu apa, tapi nampak macam watak Jason Vorhees dalam filem Friday 13th dilakonkan oleh Tom Cruise.(Dalam bahasa santun) Saya suka melihat transisi Corey Taylor (Slipknot, Stonesour) dari aggressive rapstyle dengan emotional scream dalam demo dan album Slipknot awal kepada bersama band Stonesour yang saya terkejut ada lagu seperti Hesitate yang kuat rock ballad modennya. Transisi ini mungkin kita boleh kaitkan dengan faktor usia tetapi yang menariknya Corey juga membina karekter mengikut usianya dan menyanyikan lagu yang lebih mempamerkan karekter dirinya.Bagi Ryan, Jihad bagi saya bukan 'lauk' yang sepatutnya kerana berdasarkan karekter, Jihad ialah karya yang memerlukan karekter 'rebel'. Bukan perlu banging atau bercelak hitam untuk mempamer karekter, tetapi lihat bagaimana David Cook mempersembahkan lagu Mariah Carey, Always be my Baby. Dia memiliki lagu itu dengan karekternya dan bukan membiarkan karekter lagu itu menguasai dirinya.Tapi masih sebuah lontaran elok sebagai penyanyi cuma mungkin perlu transisi ke genre lain yang lebih sesuai dengan character universe yang ada dalam diri Ryan.All the best!
Zainal Zulia (Pengulas Konteks)
Anda punyai karakter bersahaja (jika jumpa pun lawak2 je), tapi susunan lagu akan terlalu rock untuk nyanyian anda.Nyanyian ini sesuai jika susunan muzik berbentuk akustik nasyid.Tapi nyanyian ada kali ini lebih ada presence, mungkin juga kerana tema islamiknya kena dengan jiwa Ryan. Tiada masalah pada nyanyian, cuma perlu lebih agresif mengikut tema lagu.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

 

Finalis SVM6

Final SVM6

 

Pusingan 3 Musim 6 :
Ke-3 (6 Peserta)

(23 Tamu SV)


6.6 Tim Arab SV
6.9 Mata (23 Tamu SV)
Azhar Imran
Lagu ni sesuai dgn style dan tone anda sebenarnya. Tapi malang sekali tidak kesampaian. Anda terlalu struggle dgn intonasi. Banyak sangat note yang goyang. Tempo pun banyak cepat je. Dengar lagu tu betul2 semasa nyanyi. Jangan main langgar je. Tone rock yang anda cuba pakai tu pun tak berada di tempat yg sepatutnya. Pastu tiba2 tarik tinggi, tak kena tempat juga. Nampak sangat anda langsung tak menghayati pengisian lagu. Sekadar nyanyi di bibir saja. Sangat mengecewakan sbb dari pusingan lepas anda agak baik. Cuba lagi.
Zainal Zulia
Kali ini anda memilih key yang lebih menyerlahkan vokal anda, iaitu tenor. Nampak lebih 'keluar' feel dan tone anda. Tahniah atas usaha ini.Ada beberapa note 'longgar' di bahagian korus. Mungkin kerana ada note 'rendah'. Tapi selepas modulasi, lebih menyerlahkan sisi rock anda. Best juga.Teruskan usaha menyertai SV, insyallah akan ada lagu yang sesuai dengan anda.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Pusingan 2 Musim 6 :
Ke-3 (8 Peserta)

(13 Tamu SV)


7.3 Tim Arab SV
7.1 Mata (13 Tamu SV)
Azhar Imran
Anda mempunyai tone sengau ala Jay jay dan Mail xpdc. Ini satu kelebihan sebenarnya. Anda mampu menyampaikan nada tinggi dgn baik dan ianya "cut thru".Tapi kelemahan disini anda hanya menyanyi. Tiada cerita disebalik nyanyian. Jadi penyampaian jadi kurang sampai. Anda harus menyanyi dgn "a sense of purpose". Nyanyi sbb anda boleh rasa liriknya. Bukan sekadar menyampaikan melodi. Tp dari segi talent, anda ada benda tu. Kena bijak memakainya.
Zainal Zulia
Saya hampir 'tidak lulus'kan penyertaan ini, kerana melodi korus yang Ryan alunkan, walaupun masuk pic, tapi tidak sama langsung dengan demo asal. Seolah-olah ini lagu berlainan.Tetapi setelah anda menghantar penyertaan lain dengan mengambil melodi asal, takde feel pula. Saya mengambil keputusan untuk ambil saja penyertaan ini kerana feel anda lebih jujur.Ini membuktikan anda seorang kreatif, berkebolehan melakukan improvasi (tidak semua penyanyi boleh lakukan), demi punyai feel. Tapi harus hati-hati kerana boleh 'terlajak'.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Pusingan 1 Musim 6 :
Ke-6 (12 Peserta)

(26 Tamu SV)


6.8 Tim Arab SV
6.7 Mata (26 Tamu SV)
Azhar Imran
Saya suka tone anda. Mengingatkan saya pada lagu2 lama 80an. Anda ada sikit tone ala Jay Jay. Tapi sayang saya rasa boleh pergi lagi. Jangan takut. Cuba tambah lagi adlib. Jangan terlalu terikat dgn melodi asal. Kami mahukan creativity. Intonation anda pun perlu lebih bulat di sesetengah tempat. Pitching ok. Gaya ada, rambut pun ada. Bagus.
Zainal Zulia
Tone vokal anda biasa-biasa saja (tapi wajah anda persis Judika). Tiada kecacatan nyata pada nyanyian anda, agak baik cuma kurang impak.Anda kelihatan terlalu berhati-hati dalam melantun vokal, mungkin khuatir jika terlalu kuat.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}