Sam Muhammad


Biodata

 

Muhammad bin Samsudian
Peniaga
Bekerja di Kuching, asal Segamat
25 Tahun (2017)

 

Pencapaian

Ke-7 SVM8(B)
Naib Juara SVM8(A)
Ketiga SVM7(A)
Juara SVM1


SVM8 (B) :
Ke-7 (12 Peserta)

(16 Tamu SV)


6.48 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (11 Tamu SV)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Sam sam. Talent sv yg paling rare dan eccentric. Sy cuba utk mendalami apa yg sebenarnya yg ada dlm otak sam. Apa yg sam nak cuba sampaikan. Apa yg kami bleh nampak sini adalah sam cuba sedaya upaya utk menyampaikan skill. Bukan mesej. Masalah paling utama sini, nak tayang skill tu 1 tapi skill tu pon tak menjadi. Mcm seorg awek yg sungguh2 pakai makeup nak cun tp jadi comot sana sini sbb taktau mcm mana nak betul2 make up. Sam ada kreativiti, ada rnb influence yg tebal. Sam mgkin nak terapkan the voice or am idol punya cara singers yg kdg2 mengubah lagu. Tp sam kena ingat, itu adalah singing competition semata2 dan lagu yg dinyanyikan mmg dah lama established org dh tau lagu tu mcm mana. Sini lain. Sini sape yg menang tu akan dpt rekod single. So xkan nak rekod single dgn lagu yg ditukar habis? Bila dh rekod single ia akan jadi original song. So pikir dari sudut itu. Dgn menyampaikan vocal acrobatics, asas nyanyian tak bole pula diabaikan. Pitch semasa verse byk yg flat. Pitch di adlib pon byk tunggang langgang. Intonation kemane, pitch kemane, nafas kemane. Nasihat sy. Lepas ni, cuba amalkan vocal restrain 1st half of d song. Ikut melodi asal dulu, 2nd half nak kasi lipat bole lipat tapi confirmkan dulu lipatan tu kat mana dan mcm mana.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Sketch yg sam buat kali ni agak menganggu saya sbg pendengar. Sy lihat nyanyian sam kali ini lebih kepada untuk menjadikan lagu Mutiara ini sbg karya anda sendiri. Tapi sayang sam. Melody, rythem dan tempo dlm nyanyian anda kali ni sgt ketara tidak berada dalam komposisi yg spttnya. Kalau anda inginkan cara sendiri sekalipun, penghormatan perlu diberikan kpd lagu itu. Seolah olah anda baru pertama kali mendengar lagu ini. Always lock your adlib way bro. Once kite lock the way nk ablib, kite boleh plan patah suku lagu. Kt mne nk tarik nafas, curi nafas, mane nk attack dan sbgnya. Phrasing anda juga banyak terganggu kerana breathing anda tidak strong. Banyak patah patah lagu yg tidak sesuai. Sayang sgt sam. Potensi yg kau ade sgt besar dan anda dh buktikan pun pada lagu KTPT.
Zainal Zulia (Komposer)
Hari ditunggu sudah tiba. Saya dah lama tahan nak komen haha. Sepanjang penglibatan Sam dalam SV, rasanya ini penyertaan terburuk (itu pun boleh dapat no 6/7, kira masih hebat berbanding yang lain). Bagi saya sebagai pencipta lagu, saya ok jika anda mengubah sedikit sebanyak melodi asalkan ia membawa feel yang lebih baik. Tapi ini dicapai setelah anda memeram dan memahami melodi dan feel keseluruhan. Dan ini mengambil masa. Maksud saya di sini, anda mengubah beberapa hook melodi yang penting untuk dijaga : 'seandainya....', nota tension 'segala memori'....ini hook dan identiti lagu...tapi sam mengubahnya menjadikan ia bukan lagu saya...macam lagu ciptaan Sam sendiri... ini tak termasuk part bridge 'seumpama mutiara'...ini juga terlalu lain...tapi saya boleh terima lagi...kerana ia bukan bahagian hook...klu, hook ini selalu pada korus.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

SVM8 (A) :
Naib Juara (12 Peserta)

(13 Tamu SV)


7.78 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (10 Tamu SV)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Sam. Anda sebenarnya ada gift. Anda boleh mewarnakan suatu melodi dgn baik. Tone pon bagus. Nyanyian yg ini anda lebih restrain, lebih straight. Tapi disini saya ingin menyentuh cara anda kaler lagu. Ada masa anda tiada control dalam craft anda sendiri. Kadang2 adlib yg tiada halatuju dan saya percaya anda sendiri pon taktau nak pergi mana kadang2 tu. Apa anda boleh try lepas ni, cuba rasa sepenuhnya melodi original dulu. Pastu try selitkan lenggok rnb tu sedikit demi sedikit. Kena ingat, dalam nyanyian yg memorable tu, jiwa kena letak depan. Bila kita dah trap dlm jiwa tu, teknik2 rnb tu akan keluar sendiri tanpa dipaksa
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Hi Sam ! Pertamanya, tahniah sbb anda berjaya membawa "build up" lagu ini dengan sangat baik. Komposisi dr verse awal ke chorus mmg terbaik. Feel yg anda smpikan melalui alunan suara sgt berkesan. Ttp feel anda kurang pada sebutan bait bait lirik. Kerana saya mendengar nyanyian anda bunyinya agak leper, terutama apabila anda menyebut lirik lirik yg bunyi ending nye "aaaa". Sy yakin, sekiranya anda bulatkan sebutan setiap bait bait lirik, projection anda pasti lebih complex dan kami akan lebih feel dengan bait bait lirik yg disebut ditambah dengan feel alunan yg mmg memukau. Keseluruhan nyanyian anda baik bagi saya tanpa ada major isu tetapi saya masih mencari apakah X factor anda yg boleh anda tonjolkan lagi, lain dari yg anda telah berikan untuk persembahan sebelum sebelum ini.
Zainal Zulia (Komposer)
Agak janggal melihat Sam menyanyikan lagu minor sebegini. Kali ini memang berbeza, anda menyanyi dengan konteks sekali, tanpa ada lenggok mengarut. Tahniah atas usaha ini. Tapi ini juga menjadikan persembahan anda jadi biasa-biasa je, tiada berbeza dengan peserta lain. Maksudnya, ia 'tidak edgy' sepertimana biasa. Yang membezakan anda adalah, feel anda dalam lagu ini. Saya boleh rasa kejujuran yang sudah lama saya tak rasa dari anda. Atas dasar ini, tahniah, anda adalah salah satu peserta terkuat untuk pusingan ini.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

 

SVM7 (A) :
Ke-3 (6 Peserta)

No review found! Insert a valid review ID.



No review found! Insert a valid review ID.

No review found! Insert a valid review ID.


SVM1 :  Juara

 

Video Penyertaan