Sam Muhammad


Biodata

 

Muhammad bin Samsudian
Peniaga
Bekerja di Kuching, asal Segamat
25 Tahun (2017)

 

Pencapaian

Naib Juara SVM8(A)
Ketiga SVM7(A)
Juara SVM1


SVM8 (A) :
Naib Juara (12 Peserta)

(13 Tamu SV)


7.78 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (13 Tamu SV)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Sam. Anda sebenarnya ada gift. Anda boleh mewarnakan suatu melodi dgn baik. Tone pon bagus. Nyanyian yg ini anda lebih restrain, lebih straight. Tapi disini saya ingin menyentuh cara anda kaler lagu. Ada masa anda tiada control dalam craft anda sendiri. Kadang2 adlib yg tiada halatuju dan saya percaya anda sendiri pon taktau nak pergi mana kadang2 tu. Apa anda boleh try lepas ni, cuba rasa sepenuhnya melodi original dulu. Pastu try selitkan lenggok rnb tu sedikit demi sedikit. Kena ingat, dalam nyanyian yg memorable tu, jiwa kena letak depan. Bila kita dah trap dlm jiwa tu, teknik2 rnb tu akan keluar sendiri tanpa dipaksa
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Hi Sam ! Pertamanya, tahniah sbb anda berjaya membawa "build up" lagu ini dengan sangat baik. Komposisi dr verse awal ke chorus mmg terbaik. Feel yg anda smpikan melalui alunan suara sgt berkesan. Ttp feel anda kurang pada sebutan bait bait lirik. Kerana saya mendengar nyanyian anda bunyinya agak leper, terutama apabila anda menyebut lirik lirik yg bunyi ending nye "aaaa". Sy yakin, sekiranya anda bulatkan sebutan setiap bait bait lirik, projection anda pasti lebih complex dan kami akan lebih feel dengan bait bait lirik yg disebut ditambah dengan feel alunan yg mmg memukau. Keseluruhan nyanyian anda baik bagi saya tanpa ada major isu tetapi saya masih mencari apakah X factor anda yg boleh anda tonjolkan lagi, lain dari yg anda telah berikan untuk persembahan sebelum sebelum ini.
Zainal Zulia (Komposer)
Agak janggal melihat Sam menyanyikan lagu minor sebegini. Kali ini memang berbeza, anda menyanyi dengan konteks sekali, tanpa ada lenggok mengarut. Tahniah atas usaha ini. Tapi ini juga menjadikan persembahan anda jadi biasa-biasa je, tiada berbeza dengan peserta lain. Maksudnya, ia 'tidak edgy' sepertimana biasa. Yang membezakan anda adalah, feel anda dalam lagu ini. Saya boleh rasa kejujuran yang sudah lama saya tak rasa dari anda. Atas dasar ini, tahniah, anda adalah salah satu peserta terkuat untuk pusingan ini.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

 

SVM7 (A) :
Ke-3 (6 Peserta)

(19 Tamu SV)


6.03 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (17 Tamu SV)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Saya nampak sini anda kurang mengambil serius dlm nyanyian ni. Anda seolah mahu experiment runs anda. Nak tengok "apa aku bleh buat". Singers ni ada 3 category. 1) Singers yg hanya titikberatkan penyampaian mesej. Penjiwaan lirik. 2) Singers yang hanya nak "impress" dgn menunjukkan "vocal acrobatics" 3) Singers yg ada kombinasi dua ni Sam lebih leaning towards no. 2. Tapi warmth dlm tone anda boleh masuk sikit ke no. 1. 80% no 2. 20% no 1 Jika anda nak pergi lagi jauh, dgn penerimaan yg berskala lebih besar, anda perlu jadikan ia at least 50/50. Jangan sia2kan bakat yg ada. Tone anda bagus. Gunakan weapon runs yg ada di tempat2 yg sesuai. Sekali sekala ia lazat. Byk kali ia tawar.
Hatta (SVM7A) / Shahril (SVM7B)
Ada beberapa Sam yang saya kagumi dalam dunia muzik. Antaranya Sam Smith, Sam Bailey (X-Factor 2013), Sam Raimi (director), Sam Maya (Drummer Metalasia), Sam (Cromok), Sam Totman (Dragonforce) dan banyak lagi Sam yang hebat. Tiba-tiba ada Sam Muhamad, bereputasi mantan juara SV. Adakah Sam yang ini akan masuk dalam senarai Sam yang saya kagumi? Secara bakatnya... YA! Namun berdasarkan persembahan itu... TIDAK! Saya mengibaratkan Sam seperti Keanu Reeves yang gah dengan watak John Wick tiba-tiba menjadi 'hero yang tewas' di dalam filem Knock-Knock. Agak sayang kerana Sam ada teras personaliti dan pesona vokal yang kuat. Dan dengan persembahan yang itu, saya tak tahu yang mahu Sam serlahkan itu apa sebenarnya. Namun sekali lagi saya katakan, Sam sangat berbakat, cuma mungkin untuk kali ini Sam terkhilaf, terlanjur atau termengada-ngada dengan persembahan ini. Dan buktikan Sam yang ini mampu masuk ke dalam list Sam yang saya akan kagumi.
Zainal Zulia (Komposer)
Pertama kali dengar, saya langsung tidak impress. Pasal tu saya minta buat balik dengan key GMajor (yang ini AMajor). Terlalu banyak falseto terutama pada korus yang membuatkan lagu ini kehilangan weight nya. Saya faham anda mungkin sukakan key ini kerana ia challenging. Tapi nampak anda struggle pada keseluruhan lagu, yang mana membuatkan ada runs tidak kena. Tapi masih ramai orang impress dengan kebolehan Sam membuat runs sebegini. Dari konteks produser, ia tidak menyampai dengan bulat mesej lagu ini.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

SVM1 :  Juara

 

Video Penyertaan