Sam Muhammad


Biodata

 

Muhammad bin Samsudian
Peniaga
Bekerja di Kuching, asal Segamat
25 Tahun (2017)

 

Pencapaian

Ketiga SVM7(A)
Juara SVM1


 

SVM7 (A) :
Ke-3 (6 Peserta)

(19 Tamu SV)


6 Tim AJK SV
7.8 Mata (19 Tamu SV)
Azhar Imran (Pengulas Vokal)
Saya nampak sini anda kurang mengambil serius dlm nyanyian ni. Anda seolah mahu experiment runs anda. Nak tengok "apa aku bleh buat".Singers ni ada 3 category. 1) Singers yg hanya titikberatkan penyampaian mesej. Penjiwaan lirik. 2) Singers yang hanya nak "impress" dgn menunjukkan "vocal acrobatics" 3) Singers yg ada kombinasi dua niSam lebih leaning towards no. 2. Tapi warmth dlm tone anda boleh masuk sikit ke no. 1. 80% no 2. 20% no 1Jika anda nak pergi lagi jauh, dgn penerimaan yg berskala lebih besar, anda perlu jadikan ia at least 50/50. Jangan sia2kan bakat yg ada. Tone anda bagus. Gunakan weapon runs yg ada di tempat2 yg sesuai. Sekali sekala ia lazat. Byk kali ia tawar.
Hatta (Pengulas Karakter)
Ada beberapa Sam yang saya kagumi dalam dunia muzik. Antaranya Sam Smith, Sam Bailey (X-Factor 2013), Sam Raimi (director), Sam Maya (Drummer Metalasia), Sam (Cromok), Sam Totman (Dragonforce) dan banyak lagi Sam yang hebat.Tiba-tiba ada Sam Muhamad, bereputasi mantan juara SV. Adakah Sam yang ini akan masuk dalam senarai Sam yang saya kagumi?Secara bakatnya... YA! Namun berdasarkan persembahan itu... TIDAK!Saya mengibaratkan Sam seperti Keanu Reeves yang gah dengan watak John Wick tiba-tiba menjadi 'hero yang tewas' di dalam filem Knock-Knock. Agak sayang kerana Sam ada teras personaliti dan pesona vokal yang kuat. Dan dengan persembahan yang itu, saya tak tahu yang mahu Sam serlahkan itu apa sebenarnya.Namun sekali lagi saya katakan, Sam sangat berbakat, cuma mungkin untuk kali ini Sam terkhilaf, terlanjur atau termengada-ngada dengan persembahan ini.Dan buktikan Sam yang ini mampu masuk ke dalam list Sam yang saya akan kagumi.
Zainal Zulia (Pengulas Konteks)
Pertama kali dengar, saya langsung tidak impress. Pasal tu saya minta buat balik dengan key GMajor (yang ini AMajor). Terlalu banyak falseto terutama pada korus yang membuatkan lagu ini kehilangan weight nya.Saya faham anda mungkin sukakan key ini kerana ia challenging. Tapi nampak anda struggle pada keseluruhan lagu, yang mana membuatkan ada runs tidak kena.Tapi masih ramai orang impress dengan kebolehan Sam membuat runs sebegini. Dari konteks produser, ia tidak menyampai dengan bulat mesej lagu ini.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

SVM1 :  Juara

 

Video Penyertaan