Shauqi


Biodata

Nama: Ahmad Shauqi bin Ashad
Pekerjaan: Pemandu
Asal/tempat tinggal: Shah Alam
Umur: 21 (2016)
Impian : nak buat duit dengan hobi saya iaitu buat lagu . dan impian saya juga saya nak lagu saya masuk radio.

 

Pencapaian

Naib Juara SVM11(B)
Ke-3 P1M6
Ke-5 (11 Peserta) P5M4 .


  

SVM11(B) :
Naib Juara (3 Peserta)

(11 SVian)


7.27 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (11 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Saya suka minit yg pertama saja dlm nyanyian ni. Anda kena faham keseluruhan bibit melodi dulu baru boleh cuba mengolah. Walaupun pujian harus diberikan kerana anda cuba memberi kelainan dan kreativiti. Tapi menukar phrasing dan melodi sesuatu lagu memerlukan penilitian yg lebih mendalam. Saya dpt merasakan anda hanya seolah "berjamming" dgn lagu ini. Sesuatu lagu hanyalah enak diubah setakat 10-15%. Selainnya melodi asal perlu ditekankan demi menyokong notes di dlm sesuatu kord. Bila diubah terlalu byk, hilang konteks dan makna sesuatu melodi itu. Delivery anda juga tidak strong dan tidak mengangkat melodi yg diolah itu. Feel mungkin ada, tapi delivery nye tidak firm dan tiada arah tuju.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
salam bro. aku tak taw kenapa dan mengapa nyanyian ko aku rase “sedapnye”. simple but aku rasa bro ! tahniah untuk itu. penyampaian ko teramat jujur. tanpa ko pikir langsung pasal teknik, atau nk org kagum dengan penyampaian ko. just ko bg ape yg ko rase nak bagi. tetapi aku kene menilai ko dari aspek teknikaliti yang mana aku nampak banyak ruang ruang yg ko biarkan die berlalu tanpa ade cobaan cobaan yg memberi impak yg lebih besar kepada lagu tu. tone dah ade, kawalan dh ade. just work on your technic to enhance further the dynamic of the song ya. untuk mencipta sebuah nyanyian yg berdinamik, satu ko kene paham lagu. bukan sja memahami lirik malah juga melodi. all the best ya !
Nyanyian anda penuh kejujuran. Nampak benar nyanyian anda improve banyak, berbanding dulu. Nampak macam ada pergi kelas vokal. Projeksi vokal semakin mantap. Tone semakin keluar dengan yakin. Harmoni juga masuk, cuma ada ganggu sedikit dinamik. Saya tahu anda seorang yang kreatif, berbakat dalam penciptaan lagu. Biasanya jika ada kebolehan ini, kita akan cuba untuk mengubah melodi seikut rasa. Tapi secara keseluruhan, lagu ini terlalu besar untuk anda, dan hasilnya semacam kurang impak. Hampir 50 peserta memilih lagu, takde siapa dapat buat single lagi. SAya sudah katakan ini, tapi anda tetap memilih lagu ini kerana cabaran.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Pusingan 1 Musim 6 :
Tempat ke-3 (12 Peserta)

(26 Tamu SV)


7.5 / 10 Tim Arab SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (19 Tamu SV)
Azhar Imran
Jiwa tu ada. Tone pon agak baik. Tapi ada kelonggaran di bab pitching di beberapa tempat. Walaupun anda seorang rapper, bukan satu alasan utk tak mghiraukan bab pitching. Ini adalah singing contest. Saya suka part modulation dimana anda bawa melodi yg baru. Itu creative. Rap pun ok tp kalau klu nak lagi bagus cari identiti/style rap sendiri. Terlalu dekat dgn style Malique. Altimet, waris, joe flizzow, malique, semua ada cara diorg sendiri.
Tak sangka, walaupun anda lebih kepada rapper berbanding penyanyi, penyampaian anda dengan lagu ini sangat mengesankan. Sesuai dengan range, dan tone vokal anda. Nampak sekali Shauqi juga sungguh menjiwai lagu ini. Terbuai juga saya. Trademark rap anda 'ala-Malique' juga menambahkan lagi feel lagu ini. Sesuai walaupun hanya berlatarkan piano. Bridge juga anda mengikut feel sendiri, dan korus akhir semasa modulasi anda ubahsuai mengikut kemampuan vokal anda yang tidak tinggi, tapi masih 'masuk' dan punyai feel. Tahniah Shauqi, penyampaian anda meninggalkan kesan, dan saya dengar berulang kali juga.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}


Pusingan 5 Musim 4 :
Tempat ke-5 (11 Peserta)

(26 Tamu SV)


6.5 / 10 Tim SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (22 Tamu SV)
Kelebihan
Tone vokal Shauqi biasa-biasa je, tapi masih menghiburkan dan feelnya sendiri. Anda tidak kekok di depan kamera, dan kelainan anda yang menjadi adalah meletakkan rap di belakang lagu. Ini saja menambah markah yang banyak untuk anda.
Kekurangan
Tiada kelemahan nyata, kecuali persembahan anda terlalu fokus pada baca lirik semata.
Diharap Shauqi dapat memilih lagu yang lebih sesuai dengan karektor 'fun' anda, dalam pusingan seterusnya.
Pic & Tempo
Penghayatan
Persembahan

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}