Shuhaizad


Biodata

Nama: Shuhaizad Mohamed Sa’ad
Pekerjaan: ATM Service
Asal/tempat tinggal: Kuching, Sarawak
Umur: 30 (2016)

 

Pencapaian

Naib Juara SVM11(A)
Ke-4 SVM9(A)
Ke-4 P2M6
Ke-4 P2M5
Ke-6 P1M5
Ke- 9 P6M4
Ke-6  P5M4 .


SVM11(A) :
Naib Juara (8 Peserta)

(13 SVian)

7.87 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (12 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Peserta2 utk musim ni kurang menyerlah jadi peluang anda utk juara mungkin ada. Bagi saya anda lebih selesa berada di mid range. Sini dimana tone dan vibrato anda thrive. Control dan richness dlm tone aida hilang sedikit di higher range. Mgkin disebabkan kurang udara yg menghadkan chest voice aida. Aida kerap tak dapat nak sustain note pada end of phrases (di higher range). Disitu Aida patahkan dgn adlib yg kerap lari temponye. Ini akan menganggu kesinambungan dlm ceritanya. Ini dari segi teknikal. Boleh dengar yg aida lebih banyak memikir dari merasa. Aida dah ada tools nye. Tapi tools tu ada yg tajam ada yg tumpul. Misinye skrg utk menajamkan tools yg tumpul tu.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
As i said aida, suara anda punye sesuatu yg istimewa. overall in term of technical you memang dh ade knowledge. that is why your placement, projection and breathing semua tak ade isu sangat. oke aida, lagu cinta dua dunia ni mempunyai value yg sgt besar dr aspek lirik dan melodi. so you kene bring it up. 1st your dynamic. makse sure you paham betul betul every melody yg ade dalam tu untuk you variety kn your sketch. always remember 1st verse n 2nd verse kene berbeza. try cr ruang ruang yg possible untuk you show your adlib skills. even ni version pop rock, you kene make it color. sy percaya, ini akan bantu you untuk warnakan lagu tu dgn sedikit emosi yg sy tak dpt dlm vedio ni. overall tade major issue n your delivery is oke but there is nothing that i can remember from you performance. tu je. so teruskan belaja sbb seni persembahan adalah sesuatu yang kita sebagai anak seni perlu rasa terlebih dahulu sebelum orang lain dapat rasa ape yg kite ingin sampaikan. tahniah untuk anda !
Zainal Zulia (Komposer)
Salam AIda. Saya suka persembahan ini. semuanya serba cukup ; tone, rasa dan teknikal. tiada masalah untuk memenangi pusingan ini. anda juga memilih versi rock ini (bukan versi piano) dan ia memang sesuai dengan stail dan kelantangan anda. Tahniah.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

SVM9(A) :
Ke-4 (8 Peserta)

(11 SVian)

6.93 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (11 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Shu ni antara peserta SV yg mempunyai intonasi yg baik. Volume n lontaran yg sgt stabil. Bila sy dgr nyanyian Shu ni mcm dengar nasyid pon ada. Cara anda mewarnakan tone tu mcm stail nasyid. Ada pula lenggok asli tetiba diselit. Lenggok tu agak fresh tp kurang mengena utk lagu balada pop sprt ini. Adlib2 mini anda pon byk yg tak firm dan tiada halatuju. Kalau tak sure nak mainkan note tu mcm mana elok nyanyi straight je, lagi telus n menusuk jiwa mcm tu.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Salam bro ! selalu dgr suara kot voice note group je. Tahniah untuk penyertaan ini dan tahniah juga kerana anda memberikan kualiti tone yg sy cari. ade deep and strong disitu. posisi suara yg baik dan projection juga bagus. untuk penambahbaikan buat anda adalah, setiap bait bait melodi, patah lagu dan lirik ade peranan masing masing dalam mengindahkan sesebuah lagu. jd bro shu kene faham betul betul setiap melodi yg ade dlm lagu ni untuk bantu awak tentukan patah patah lagu. kat mane nk tarik nafas kt mane nk letak cengkok kt mane nk adlib dan sebagainya. selalu apa yg sy buat sy akan print lirik lagu dulu, kemudian ingat melodi dan lepastu baru kite conteng lirik tu dgn ape plan yg kite nak buat. pasti anda akan lebih firm dan persembahan anda akan lebih mengancam. overall tahniah bro, anda salah seorang pencabar bagi musim ni.
Zainal Zulia (Komposer)
Sudah lama Shu tak join. kali terakhir adalah Julai tahun lepas. Selamat kembali. Shu nampak lebih berkeyakinan dengan tone vokal anda sekarang. Macam sudah temui indentiti dan stail sendiri. Cuma untuk lagu balada ini, lenggok anda terlalu "naysid" menjadikan ia kombinasi yang tidak sesuai. Tapi memang boleh nampak anda selesa dan menjadi diri sendiri.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Pusingan 2 Musim 6 :
Ke-4 (8 Peserta)

(13 Tamu SV)

6.93 / 10 Tim Arab SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (10 Tamu SV)
Azhar Imran
Saya tak nampak dimana "rasa" lagu ni untuk anda. Mungkin nyanyi sambil driving ni membuat anda kurang penghayatan. Key pon mungkin sedikit rendah, kedengaran tiada "intensity" dlm nyanyian dimana lagu ini memerlukan nyanyian yg lebih padu dan intense. Tempo anda semasa verse ada yg tercepat, pitching semasa modulasi pon ada terkucil di awal phrase. Ada gangguan "multi tasking" (driving) disini. Lenggok ala ballad di beberapa end of phrase juga tidak sesuai dlm genre rock sebegini. Overall biasa sahaja.
Zainal Zulia
Saya benar-benar terkesan dengan persembahan Shu kali ni. Melodi dialunkan berbeza, dan lebih baik berbanding demo. Dapat dirasakan feelnya. Ditambah dengan 'video klip' anda memandu, ini membantu juga dalam persembahan anda, tampak bersahaja, dan berkeyakinan. Bagi saya secara peribadi, ini persembahan terbaik anda dalam 5 penyertaan SV selama ini.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Pusingan 2 Musim 5 :
Ke-4 (12 Peserta)

No review found! Insert a valid review ID.


No review found! Insert a valid review ID.

No review found! Insert a valid review ID.


Pusingan 1 Musim 5 :
Tempat ke-6 (12 Peserta)

(35 Tamu SV)

6.83 / 10 Tim Arab SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (26 Tamu SV)
Azhar Imran
Shu sebenarnya penyanyi yg bagus. Tone anda ada character. Nyanyian pun dynamic. Maybe antara yg plg dynamic dlm P1 ni. Pitching pun bagus. Verse anda strong dan intense. Ni kelebihan anda jika dibanding dgn Kamal. Sampailah part modulate chorus. Modulate je hancur lebur jadinya. Kalau anda nyanyi dgn tone asli. Anda boleh jadi contender sebenarnya. Tp bila meneran secara paksaan mcm tu, terus potong. Sy ingin mendengar anda nyanyi dgn tone asli kesuluruhan lagu
Shahrul Hafiz
Tahniah kerana berjaya menduduki top 5 dalam M5P1 ini. Tone anda sangat best dan pengawalan pada lagu ada kucar kacir. Byk notes yang tinggi anda tidak hold dengan betul dan kelihatan seperti genggam tak genggam saja. Serak yang anda buat tiada keasliannya dan nmpk keseluruhannya di buat2. Saya rasa kalau anda tidak serak lebih sedap lagi daripada diserakkan. Sewaktu key bertukar ke next step key itu pitching anda sudah lari dan nampak goyang seperti hilang arah sebentar. Vibrato anda pada overall sangat best especially low note pada setiap verse kerana tak nampak pressure. Feel anda ada pada lagu dan persembahan awak juga layan. Anda sesuai dengan lagu2 ballads, pop dan pemilihan lagu ini tak berapa kene untuk jiwa anda. Tapi saya kagum akan keberanian anda untuk mencuba sesuatu yang baru. Tempo anda juga ada sedikit kelam kabut especially kt part high notes semua tu. Tahniah sekali lagi kerana anda tidak berputus asa untuk memasuki semua pusingan yang ada. Jangan segan silu untuk berhubung dengan saya untuk vocal guiding.
Zainal Zulia
Ini penyertaan Shu ke-3, dan merupakan persembahan terbaik setakat ini. Anda memang sesuai membawakan lagu balada minor melayu seperti Tidurku Lena, Cinta Dua Dunia dan lagu ini. Cuma lagu ini lebih tepat julat kekunci nadanya, berbanding 2 lagu sebelum ini. Anda boleh jadi peserta terkuat, tapi Pertandingan SV sekarang lebih kompetitif.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}


Pusingan 5 Musim 4 :
Tempat ke-9 (11 Peserta)

(28 Tamu SV)

6.17 / 10 Tim SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (23 Tamu SV)
Kelebihan
  1. Zainal Zulia : Seperti penyertaan lepas, Shuhaizad punyai feel dan tone tersendiri untuk menyanyi lagu balada seperti ini. Penghayatan juga baik.
  2. Shahrul Hafiz : Kawalan suara yang bagus dan lontaran yang lembut untuk hits pada low notes. Feel yang bagus melalui lagu dan ia telah menampakkan ekspresi muka anda menjadi feel.
Kekurangan
  1. Zainal Zulia : Cuma, seperti kita pernah bincangkan, jika naik +2 key nya, lebih sesuai. Ini mengakibatkan persembahan anda nampak 'struggle' kerana ingin memasukkan sepenuh penghayatan pada key yang BUKAN optimum ini.
  2. Shahrul Hafiz : Ada masalah pada high notes kerana ia tidak macam seakan sampai dan tidak hits dan pegang notes dengan kuat. Ia nmpk seperti longgar. Ada sedikit lari pitching dan penekanan suara teran (distort / rasp) untuk sesetengah notes itu tidak sampai.
Kesimpulan
  1. Zainal Zulia : Diharap boleh sertai Pusingan seterusnya, kerana nampak ada improvement setakat ini.
  2. Shahrul Hafiz : Mempunyai feel yang bagus dan sesuai dengan lagu ballads ini. Kene jaga setiap notes agar tidak terkehel dan high notes kene kasi power vibrato untuk menguatkan lagi vocal anda.
Pic & Tempo
Penghayatan
Persembahan

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}


Pusingan 5 Musim 4 :
Tempat ke-6 (11 Peserta)

(26 Tamu SV)

6.17 / 10 Tim SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (19 Tamu SV)
Kelebihan
Kami sukakan penghayatan, dan feel anda. Memang menusuk di kalbu. Gaya juga baik di depan kamera. Tarikan di akhir korus juga baik, walaupun kurang variasi.
Kekurangan
Tapi masa brige selepas solo itu, kami faham idea anda, malangnya pic tak sampai. Ini saja kecacatan yang jelas.
Kesimpulan
Keseluruhan persembahan agak baik. Kami percaya anda boleh jadi pencabar terkuat untuk pusingan seterusnya.
Pic & Tempo
Penghayatan
Persembahan

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}