Shuhaizad


Biodata

Nama: Shuhaizad Mohamed Sa’ad
Pekerjaan: ATM Service
Asal/tempat tinggal: Kuching, Sarawak
Umur: 30 (2016)

 

Pencapaian

Ke-4 P2M6
Ke-4 P2M5
Ke-6 P1M5
Ke- 9 P6M4
Ke-6  P5M4 .


Pusingan 2 Musim 6 :
Ke-4 (8 Peserta)

(13 Tamu SV)

6.9 Tim Arab SV
7.5 Mata (13 Tamu SV)
Azhar Imran
Saya tak nampak dimana "rasa" lagu ni untuk anda. Mungkin nyanyi sambil driving ni membuat anda kurang penghayatan. Key pon mungkin sedikit rendah, kedengaran tiada "intensity" dlm nyanyian dimana lagu ini memerlukan nyanyian yg lebih padu dan intense.Tempo anda semasa verse ada yg tercepat, pitching semasa modulasi pon ada terkucil di awal phrase. Ada gangguan "multi tasking" (driving) disini. Lenggok ala ballad di beberapa end of phrase juga tidak sesuai dlm genre rock sebegini. Overall biasa sahaja.
Zainal Zulia
Saya benar-benar terkesan dengan persembahan Shu kali ni. Melodi dialunkan berbeza, dan lebih baik berbanding demo. Dapat dirasakan feelnya.Ditambah dengan 'video klip' anda memandu, ini membantu juga dalam persembahan anda, tampak bersahaja, dan berkeyakinan.Bagi saya secara peribadi, ini persembahan terbaik anda dalam 5 penyertaan SV selama ini.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Pusingan 2 Musim 5 :
Ke-4 (12 Peserta)

(30 Tamu SV)

7.6 Tim Arab SV
7.5 Mata (30 Tamu SV)
Azhar Imran
Shu :Anda sebenarnya mempunyai voice control yg baik. Pitch, tempo dan intonation semua baik. Lagu yg mencabar mcm ni anda boleh bawa n control mcm takda hal je. Masalah nye sini cuma tone anda di higher registers. Terlalu "throaty". Kena belajar menumpulkan tone itu. Cuba keluarkan suara dari dada utk lontaran instead of tekak sahaja. Kalau anda boleh improve disitu rasa tak mustahil shu boleh menang. Sebab intonation low to mid tu dah sgt kemas. Dapatkan tone consistency, low to mid to high register.
Shahrul Hafiz
Peserta : Shuhaizad Lagu : Mutiara -Tahniah kerana berjaya memasuki pusingan kali ini. Tone anda ada gaya tersendiri dan ada lunaknya. Semakin hari suara dan teknik anda semakin ada improvement. Anda berjaya membawa lagu ini dengan pitching yang bagus. Kebanyakan notes itu anda sentuh dan memegangnya dengan baik. Lontaran yang bagus dan ada sedikit warna di notes itu. Tempo anda ada sedikit tidak masuk. Ada tercepat dan ada terlambat sedikit untuk sesetengah tempat tapi tiada apa masalah ketara sangat. Overall feel nyanyian anda sampai pada saya cuma ada part last tu ada sedikit potong feel saya tu. Sikit aje pun dan tak banyak. Sebutan jelas di dengar. Vibrato anda sangat lazat di dengar. Dan nasihat saya cuba praktikkan lagi untuk high notes tu. Saya dengar untuk high notes tu tone anda seolah olah di paksa lagi. Biarkan ianya sampai notes itu tapi dalam keadaan santai dan tidak stress pada vocal chord anda. Takut2 ianya akan memudahkan untuk merosakkan vocal chord anda. Pelajari lagi untuk teknik2 yang lain bagi memudahkan lagi mixing voice itu dan juga memberikan solid projection. Jikalau anda terpilih untuk ke final, lakukan lebih baik lagi dari video ini. Tahniah sekali lagi.
Zainal Zulia
Saya suka persembahan Shu kali. Tampak anda selesa di depan kamera, mungkin kerana sudah berpengalaman sertai pertandingan kali ke-4.Anda menyuntik sendiri feel dan gaya sendiri, dan feel ini memang boleh dirasai ramai, yang membuat kedudukan anda Top 4 pada persaingan sengit P2M5 ini.Cuma ketika anda tarik tinggi, vokal anda akan menjadi nyaring dan kuat. Ini mungkin boleh dielakkan dalam persembahan pentas, dimana mikrofon boleh dijauhkan.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Pusingan 1 Musim 5 :
Tempat ke-6 (12 Peserta)

(35 Tamu SV)

6.8 Tim Arab SV
6.8 Mata (35 Tamu SV)
Azhar Imran
Shu sebenarnya penyanyi yg bagus. Tone anda ada character. Nyanyian pun dynamic. Maybe antara yg plg dynamic dlm P1 ni. Pitching pun bagus. Verse anda strong dan intense. Ni kelebihan anda jika dibanding dgn Kamal. Sampailah part modulate chorus. Modulate je hancur lebur jadinya.Kalau anda nyanyi dgn tone asli. Anda boleh jadi contender sebenarnya. Tp bila meneran secara paksaan mcm tu, terus potong. Sy ingin mendengar anda nyanyi dgn tone asli kesuluruhan lagu
Shahrul Hafiz
Tahniah kerana berjaya menduduki top 5 dalam M5P1 ini. Tone anda sangat best dan pengawalan pada lagu ada kucar kacir. Byk notes yang tinggi anda tidak hold dengan betul dan kelihatan seperti genggam tak genggam saja. Serak yang anda buat tiada keasliannya dan nmpk keseluruhannya di buat2. Saya rasa kalau anda tidak serak lebih sedap lagi daripada diserakkan. Sewaktu key bertukar ke next step key itu pitching anda sudah lari dan nampak goyang seperti hilang arah sebentar. Vibrato anda pada overall sangat best especially low note pada setiap verse kerana tak nampak pressure. Feel anda ada pada lagu dan persembahan awak juga layan. Anda sesuai dengan lagu2 ballads, pop dan pemilihan lagu ini tak berapa kene untuk jiwa anda. Tapi saya kagum akan keberanian anda untuk mencuba sesuatu yang baru. Tempo anda juga ada sedikit kelam kabut especially kt part high notes semua tu. Tahniah sekali lagi kerana anda tidak berputus asa untuk memasuki semua pusingan yang ada. Jangan segan silu untuk berhubung dengan saya untuk vocal guiding.
Zainal Zulia
Ini penyertaan Shu ke-3, dan merupakan persembahan terbaik setakat ini. Anda memang sesuai membawakan lagu balada minor melayu seperti Tidurku Lena, Cinta Dua Dunia dan lagu ini. Cuma lagu ini lebih tepat julat kekunci nadanya, berbanding 2 lagu sebelum ini. Anda boleh jadi peserta terkuat, tapi Pertandingan SV sekarang lebih kompetitif.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}


Pusingan 5 Musim 4 :
Tempat ke-9 (11 Peserta)

(28 Tamu SV)

6.2 Tim SV
6.8 Mata (28 Tamu SV)
Kelebihan
  1. Zainal Zulia : Seperti penyertaan lepas, Shuhaizad punyai feel dan tone tersendiri untuk menyanyi lagu balada seperti ini. Penghayatan juga baik.
  2. Shahrul Hafiz : Kawalan suara yang bagus dan lontaran yang lembut untuk hits pada low notes. Feel yang bagus melalui lagu dan ia telah menampakkan ekspresi muka anda menjadi feel.
Kekurangan
  1. Zainal Zulia : Cuma, seperti kita pernah bincangkan, jika naik +2 key nya, lebih sesuai. Ini mengakibatkan persembahan anda nampak 'struggle' kerana ingin memasukkan sepenuh penghayatan pada key yang BUKAN optimum ini.
  2. Shahrul Hafiz : Ada masalah pada high notes kerana ia tidak macam seakan sampai dan tidak hits dan pegang notes dengan kuat. Ia nmpk seperti longgar. Ada sedikit lari pitching dan penekanan suara teran (distort / rasp) untuk sesetengah notes itu tidak sampai.
Kesimpulan
  1. Zainal Zulia : Diharap boleh sertai Pusingan seterusnya, kerana nampak ada improvement setakat ini.
  2. Shahrul Hafiz : Mempunyai feel yang bagus dan sesuai dengan lagu ballads ini. Kene jaga setiap notes agar tidak terkehel dan high notes kene kasi power vibrato untuk menguatkan lagi vocal anda.
Pic & Tempo
Penghayatan
Persembahan

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}


Pusingan 5 Musim 4 :
Tempat ke-6 (11 Peserta)

(26 Tamu SV)

6.2 Tim SV
5.7 Mata (26 Tamu SV)
Kelebihan
Kami sukakan penghayatan, dan feel anda. Memang menusuk di kalbu. Gaya juga baik di depan kamera. Tarikan di akhir korus juga baik, walaupun kurang variasi.
Kekurangan
Tapi masa brige selepas solo itu, kami faham idea anda, malangnya pic tak sampai. Ini saja kecacatan yang jelas.
Kesimpulan
Keseluruhan persembahan agak baik. Kami percaya anda boleh jadi pencabar terkuat untuk pusingan seterusnya.
Pic & Tempo
Penghayatan
Persembahan

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}