Syakir


Biodata

Nama : Muhammad Syakir bin Mansor
Umur : 27 (2016)
Menetap : Bangi, Kajang
Pekerjaan : Berniaga Sendiri
Impian Seni : menyanyi


Pencapaian

Ke-4 P3M6
Ke-5 P1M5
Ke-10 P5M4
Ke-7 P4M4
Ke-4 P3M4
Ke-10 P1M4


Pusingan 3 Musim 6
Tempat ke-4 (6 Peserta)

(23 Tamu SV)

6.2 Tim Arab SV
6.8 Mata (23 Tamu SV)
Azhar Imran
Tak sampai nyanyian anda. Lagu rock yg sebegini memerlukan tenaga dan kecekalan. Anda mgkin seorang penyanyi balada. Pitch anda di setiap awal phrase pada verse semua bukannya flat, tapi mgkin satu full note lebih rendah. Sebagai penyanyi kita harus titik beratkan kesemua note, rendah dan tinggi.
Zainal Zulia
Tahniah Kir, nyanyian anda semakin baik sekarang. Lantunan vokal baik, tapi ada masih ada pitchy pada note rendah.Tiada masalah ketara, tapi juga tiada keistimewaan juga. Agak biasa-biasa juga.Saya cadangkan agar Kir mempelbagaikan gaya melodi, mengikut feel sendiri. Harus berani mencuba sesuatu yang baru, walaupun ada risiko 'merosakkan lagu'.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti
Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Pusingan 1 Musim 5
Tempat ke-5 (12 Peserta)

(34 Tamu SV)

7 Tim Arab SV
6.9 Mata (34 Tamu SV)
Azhar Imran
Anda ada tone dan lenggok yg kena dgn genre ballad pop. Pitching agak baik. Tempo pun baik. TahniahAnda tgh nyanyi dlm camera utk kami menilai. Eye contact kena ada. Cara awak mcm tgh duduk nyanyi sorg2 dan macam tak tidur 3 hari. Intonasi anda perlu diperbaiki lagi di higher range Kena perlu lebih solid.
Shahrul Hafiz
Tahniah kerana anda berjaya menduduki Top 5 bagi M5P1 ini. Kali ini anda telah membuat satu perubahan yang besar di dalam vocal anda berbanding penyertaan anda sebelum ni. Pengawalan vocal anda telah meningkat. Nyanyian bagi feel anda amat bagus dan sesuai dengan mood lagu tersebut. Anda pandai mewarnakan lagu tersebut. Pitching dan tempo ada sedikit aje lari tapi tidak ketara sangat. Dinamik pada lagu anda nyanyi ada tapi tidak la begitu strong sangat. Persembahan trademark anda nyanyi di dalam bilik yang gelap juga saya tak nafikan lagi best dan sesuai mengikut mood lagu. Ibarat sedang menyanyi di candle dinner depan kekasih anda. Penyertaan anda buat kali ini sangat best dan diharap penyertaan anda akan datang dapat meningkatkan lagi vocal anda. Kalu nak mantap vocal anda sila pm zainal untuk penyertaan kelas vocal. Syabas sekali lagi untuk anda.
Zainal Zulia
Tahniah Syakir, anda merupakan pemegang rekod "peserta terbanyak kali sertai Pertandingan SV" setakat ini, iaitu sebanyak 4 kali.Memang nampak peningkatan ketara sejak anda sertai pada P1M4 lepas. Tahniah saya ucapkan.Untuk persembahan ini, anda masih layak mendudukii Top 12, membuktikan anda masih relevan untuk Pertandingan SV. Penyampaian anda punyai rasa, presence, dan karakter secukupnya. Dan masih punyai keunikkan.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti
Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Pusingan 5 Musim 4
Tempat ke-10 (11 Peserta)

(26 Tamu SV)

5.2 Tim SV
5.7 Mata (26 Tamu SV)
Kelebihan
Pemilihan key yang betul, ada feel di situ. Tarikan pada korus akhir juga baik, walaupun adalah tidaklah 100%.
Kekurangan
Tiada kecacatan nyata, tapi semacam tiada impak juga. Mungkin kerana persembahan lagu sedih ini terlalu bersahaja bagi anda.
Kesimpulan
Kami hargai usaha dan kesetiaan Kir untuk sertai Pertandingan SV ini. Boleh nampak memang ada improvement anda sejak dari P! lagi, dimana anda memilih lagu yang lebih sukar, (berbanding P1, Sungai Alkali). Kami akan berikan anda 1 Kredit SV.
Pic & Tempo
Penghayatan
Persembahan
Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}


Pusingan 4 Musim 4
Tempat ke-7 (10 Peserta)

(20 Tamu SV)

5.7 Tim SV
6.1 Mata (20 Tamu SV)
Kelebihan
Ada penghayatan, dan nampaknya menghafal lirik.
Kekurangan
Agak struggle dengan lagu ini, antaranya kerana key lagu ini agak tinggi untuk anda. Boleh cuba dengan key lebih rendah.
Kesimpulan
Tahniah kepada Syakir kerana menjadi peserta pertama sertai pertandingan SV sebanyak 3 kali.
Pic & Tempo
Penghayatan
Persembahan
Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

 

Pusingan 3 Musim 4
Tempat ke-4 (14 Peserta)

(21 Tamu SV)

6.3 Tim SV
6.8 Mata (21 Tamu SV)
Kelebihan
Tahniah Syakir, penyertaan anda kali jauh lebih baik berbanding Pusingan 1, walaupun lagu yang dibawa kali ini jauh lebih sukar berbanding dulu (Sungai Alkali). Segala feel dan pic (walaupun tidaklah sempurna), tapi tidak mencacatkan keseluruhan persembahan.
Kekurangan
Ada masalah pic ada korus akhir. Ini yang membawa kepada penolakan markah.
Kesimpulan
Vokal Syakir mempunyai tone sendiri (ada macam Anuar Zain sikit2 masa mula2). Apapun, penyertaan anda ini boleh dijadikan sampel yang baik untuk peserta lain, bagaimana anda boleh 'improve' nyanyian dengan menyertai pertandingan SV ini.
Pic & Tempo
Penghayatan
Persembahan
Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Pusingan 1 Musim 4
Tempat ke-10 (14 Peserta)

(15 Tamu SV)

4.5 Tim SV
5.3 Mata (15 Tamu SV)
Kelebihan
Tona vokal yang baik. Ada penghayatan. Boleh rasa. Persembahan bersahaja.
Kekurangan
Cuma key lagu boleh ditinggikan lagi untuk disesuaikan dengan julat vokal anda. Ada perubahan melodi pada korus, macam dah jadi lagu lain. Cadangan, harus ikut melodi asal dulu, untuk improvise. Lebihkan buat 'kerja rumah', dengan praktis melodi asal berulang kali.
Kesimpulan
Nampak semacam Syakir mempersembahkan lagu ini secara lewa, asal cukup syarat. Jika lebih serius, mungkin hasil lebih baik. Anda punyai gaya sendiri, ini bagus, cuma harus memahami keseluruhan melodi, barulah boleh ikut stail anda tersendiri.
Pic & Tempo
Penghayatan
Persembahan

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}