Syuib


Biodata

 

a) nama : Muhammad syuib bin hood

b) email : Syuib.hood@gmail.com

c) pekerjaan : Technician

d) tempat tinggal : raub pahang tinggal kuantan pahang

e) umur : 32 tahun

 

Pencapaian

Ke-4 SVM10(B)
Ke-7 SVM9(A)
Ke-11 SVM8(B)
Ke-5 SVM7(A)
Ke-5 P3M6


 

SVM10 (B):
Ke-4 (5 Peserta)

(16 SVian)

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

  

SVM9 (B):
Ke-3 (5 Peserta)

(12 SVian)


6.85 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (12 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Effort seseorang individu membuat sesuatu dgn ikhlas dan kesungguhan harus dipuji. Awak cuba utk improve. Itu bagus. Tp kdg2 minat kita tu supersede kita punya talent. Tak salah. Teruskan saja.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
nda berjaya menguasai beberapa teknik asas. tetapi penguasaan teknik teknik asas anda kurang membantu anda untuk menambahbaik kualiti tone suara yg anda hasilkan. tp sekurang kurangnya ada dpt sustain teknik asas tu mcm yg anda buat untuk musim lepas. oke syuib. 2 perkara ni sy nak anda improve untuk penyertaan musim hadapan. sy yakin awak ni bukan jenis cepat mengalah. teruskan penyertaan anda untuk sebuah ilmu. yg pertama adalah projection suara. mesti dan wajib project your voice forward. setiap lontaran tak boleh kedalam atau kebelakang. anda boleh rase bile lontaran anda tu kehadapan atau kedalam. banyak td sy dgr projection yg tak forward. kedua, is your resonance. tak sedap la syuib. puncanya adalah juga kerana projection. projection suara yg tak strong menyebabkan gema yg dihasilkan agak leper dan tak penuh. buang semua habit syuib yg suke buat bunyi "eeeyyhhh" kt lirik lirik dan adlib way anda.
Zainal Zulia (Komposer)
Wow, walaupun Ib pernah nyanyikan lagu ini sebelum ini, tapi kali ni lain sekali rasanya. Anda telah punyai keyakinan dengan vokal sendiri. Bukan saja feel, tapi anda berjaya 'memilik' lagu ini. Tahniah Ib, usaha anda kali ini membuahkan hasil. Tak jemu dengar.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

 

SVM9 (A):
Ke-7 (8 Peserta)

(10 SVian)


6.53 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (10 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Walaupun nyanyian anda tak sampai, langsung tiada projection di part chorus, tapi anda berjaya stay on pitch keseluruhan lagu. Itu harus dipuji. Pitch anda even lagi tepat dari tuan komposer sendiri 🤣
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
syuibbb !! tahniah untuk penyertaan kali ini dimana secara teknikal keseluruhan anda meletakkan effort dalam menghidupkan bunyi by dropping your jaw jelaskan sebutan dengn sebutan rounded satu persatu. saya agak impress dgn breathing technic syuib as compared tu previous penyertaan. penambahbaikan yg sgt ketara. cumenye syuib, syuib kene sentiasa menyanyi dngn keadaan yg selesa dan natural. teknikal part tu akan jd no 2 ketika persembahan. pertama yg paling penting adalah emosi dan sketch syuib dalam nyanyian. tp dlm latihan vokal, teknikal itu kene dtg dulu. untuk nyanyian syuib td, sy nampak syuib terlmpau berjaga jaga. seolh olah dalam fikiran syuib sentiasa pikir pasal teknik. jgan mcm tu. release your emotion build up your sketch. bru nyanyian syuib akan menangkap jiwa pendengar. bagus dan tahniah syuib ! teruskan usaha !
Zainal Zulia (Komposer)
Maaf Syuib, lagu ini terlalu besar dan epik untuk anda. Mungkin kerana anda tidak mempunyai tone yang besar, serta kurang sustain pada lagu. Penghayatan tu ada, pic juga baik, juga tidak memberi kesan mendalam. Saya akui lagu ini lagu yang sukar dinyanyikan. Apapun tahniah kerana berani mencuba.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

  

SVM8 (B):
Ke-11 (12 Peserta)

(17 Tamu SV)


6.67 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (11 Tamu SV)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Bagus nyanyi dlm kereta ni ye. Jelas kedengaran tone dan sebutan. Syuib ada masalah di pernafasan, angin tak cukup mengakibatkan anda tiada sustain yg mencukupi. Putus2 nyanyiannya. Jadi untuk 1st step ni, work on sustaining setiap phrasing tu n bagi kesinambungan dgn phrase seterusnya.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
[In reply to Zainal Zulia] Tahniah Shuib untuk percubaan kali ini dan secara jujurnya penyertaan kali ni lebih baik berbanding penyertaan yg lepas dri sudut technical nyanyian. Dimana sebutan anda jelas disebut satu persatu dan lontaran suara anda juga dalam keadaan yg konsisten tp belum baik lagi. Shuib kene ingat projection perlu dibantu dengan pernafasan yg baik dan cukup. Jd untuk peringkat awal, cuba elakkan menyanyi dlm keadaan duduk. posture nyanyian semasa duduk perlu dijaga dgn sgt teliti. Kemudian, nyanyian shuib agak mendatar dan penegesan dlam sebutan yg shuib buat menyebabkan nyanyian shuib kedengaran sedikit robot. Bagus untuk shuib membulatkan suara/sebutan tetapi ianya perlu kedengaran natural dan tidak dipaksa atau dibuat buat. untuk itu, shuib boleh cuba nyanyi lagu lagu yg upbeat (rancak) dan latih sebutan bulat itu didepan cermin. pastikan suara bulat, jaw dlm keadaan tepat dan ianya perlu kedengaran bersahaja. Overal tahniah Shuib.
Zainal Zulia (Komposer)
Nyanyian Syuib penuh penghayatan, walaupun adanya limit kepada penyampaian anda. Banyak nota ada 'pendek' (macam kurang harkat, kekurangan sustain), yang menyebabkan feel keseluruhan agak terencat, walaupun anda berusaha untuk beri yang terbaik. Saya secara peribadi salut Syuib kerana rajin belajar, dan tidak putus asa untuk mencuba. Tidak ramai yang ada kualiti ini. Cuma persaingan dalam platform ini agak sengit, dan anda harus ada kualiti unik dan kuat untuk terus berdaya saing.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}


SVM7 (A):
Ke-5 (6 Peserta)

No review found! Insert a valid review ID.



No review found! Insert a valid review ID.

No review found! Insert a valid review ID.


Pusingan 3 Musim 6 :
Ke-5 (6 Peserta)

(23 Tamu SV)


6.27 / 10 Tim Arab SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (14 Tamu SV)
Azhar Imran
Bagi saya anda mmg suka dan happy menyanyi. Anda mampu menyinar di dalam kategori "bathroom singer". Anda syok menyanyi untuk diri sendiri. Tetapi agak melucukan untuk kami yg mendengar. Apapun terima kasih kerana mencuba tapi bakat anda bukan disini.
Zainal Zulia
Tahniah Syuib, feel (penghayatan) dan range anda sampai dengan lagu ini. Serak anda juga ada peranan. Tone vokal juga sesuai. Adalah pitchy sana sini sikit. Tapi ini tak merencatkan persembahan. Diharap dapat sertai lagi Pertandingan SV di masa depan. Persembahan ini baik, tetapi tidak cukup untuk menjadi Juara. *siap baca doa di awal lagu ya hehe.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}