Syuib


Biodata

 

a) nama : Muhammad syuib bin hood

b) email : Syuib.hood@gmail.com

c) pekerjaan : Technician

d) tempat tinggal : raub pahang tinggal kuantan pahang

e) umur : 32 tahun

 

Pencapaian

Ke-11 SVM8(B)
Ke-5 SVM7(A)
Ke-5 P3M6


  

SVM8 (B):
Ke-11 (12 Peserta)

(16 Tamu SV)


6.67 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (16 Tamu SV)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Bagus nyanyi dlm kereta ni ye. Jelas kedengaran tone dan sebutan. Syuib ada masalah di pernafasan, angin tak cukup mengakibatkan anda tiada sustain yg mencukupi. Putus2 nyanyiannya. Jadi untuk 1st step ni, work on sustaining setiap phrasing tu n bagi kesinambungan dgn phrase seterusnya.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
[In reply to Zainal Zulia] Tahniah Shuib untuk percubaan kali ini dan secara jujurnya penyertaan kali ni lebih baik berbanding penyertaan yg lepas dri sudut technical nyanyian. Dimana sebutan anda jelas disebut satu persatu dan lontaran suara anda juga dalam keadaan yg konsisten tp belum baik lagi. Shuib kene ingat projection perlu dibantu dengan pernafasan yg baik dan cukup. Jd untuk peringkat awal, cuba elakkan menyanyi dlm keadaan duduk. posture nyanyian semasa duduk perlu dijaga dgn sgt teliti. Kemudian, nyanyian shuib agak mendatar dan penegesan dlam sebutan yg shuib buat menyebabkan nyanyian shuib kedengaran sedikit robot. Bagus untuk shuib membulatkan suara/sebutan tetapi ianya perlu kedengaran natural dan tidak dipaksa atau dibuat buat. untuk itu, shuib boleh cuba nyanyi lagu lagu yg upbeat (rancak) dan latih sebutan bulat itu didepan cermin. pastikan suara bulat, jaw dlm keadaan tepat dan ianya perlu kedengaran bersahaja. Overal tahniah Shuib.
Zainal Zulia (Komposer)
Nyanyian Syuib penuh penghayatan, walaupun adanya limit kepada penyampaian anda. Banyak nota ada 'pendek' (macam kurang harkat, kekurangan sustain), yang menyebabkan feel keseluruhan agak terencat, walaupun anda berusaha untuk beri yang terbaik. Saya secara peribadi salut Syuib kerana rajin belajar, dan tidak putus asa untuk mencuba. Tidak ramai yang ada kualiti ini. Cuma persaingan dalam platform ini agak sengit, dan anda harus ada kualiti unik dan kuat untuk terus berdaya saing.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}


SVM7 (A):
Ke-5 (6 Peserta)

(19 Tamu SV)


5.57 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (17 Tamu SV)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Terima kasih kerana mencuba. Talent anda mungkin ditempat lain. Tapi tak salah kita mencuba nasib kerana minat.
Hatta (SVM7A) / Shahril (SVM7B)
Saya seharusnya memuji Syuib atas dua perkara. Pertama syabas kerana menyempurnakan minat sendiri dan kedua syabas kerana menyanyikan lagu ini dengan betul. Tetapi untuk melangkah jauh, jika orang lain memerlukan 100% usaha, mungkin Syuib perlu 300% usaha kerana 'Syorga' lagu ini tidak mencipta karekter dan tidak memberi jiwa. Tetapi ingat Syuib, walau komentar ini negatif, bukan bermakna anda gagal. Berani itu patut dipuji walau ini bukan 'syorga' dunia yang sepatutnya untuk anda.
Zainal Zulia (Komposer)
Syuib memang benar meminati lagu ini ya. Ini penyertaan kali kedua dengan lagu yang sama. Saya akui nyanyian anda sederhana, tapi anda telah beri sebaik mungkin dalam menjiwainya. Tiada cacat cela, kerana memang saya sendiri boleh merasainya. Tapi dalam pertandingan, ada aspek lain seperti tone dan karakter yang kita lihat. Anda ada kedua-duanya, tapi tidak sekuat peserta lain.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Pusingan 3 Musim 6 :
Ke-5 (6 Peserta)

(23 Tamu SV)


6.27 / 10 Tim Arab SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (14 Tamu SV)
Azhar Imran
Bagi saya anda mmg suka dan happy menyanyi. Anda mampu menyinar di dalam kategori "bathroom singer". Anda syok menyanyi untuk diri sendiri. Tetapi agak melucukan untuk kami yg mendengar. Apapun terima kasih kerana mencuba tapi bakat anda bukan disini.
Zainal Zulia
Tahniah Syuib, feel (penghayatan) dan range anda sampai dengan lagu ini. Serak anda juga ada peranan. Tone vokal juga sesuai. Adalah pitchy sana sini sikit. Tapi ini tak merencatkan persembahan. Diharap dapat sertai lagi Pertandingan SV di masa depan. Persembahan ini baik, tetapi tidak cukup untuk menjadi Juara. *siap baca doa di awal lagu ya hehe.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}