Single SV : Mimpi oleh Arm Ariey

Setelah hampir 3 tahun, akhirnya pihak SV mengeluarkan single terbaru nyanyian Arm Ariey, berjudul Mimpi.

Ciptaan Zainal Zulia, dan lirik oleh Shah Aspura.

 

Profil Ariey Arm

Minat yang mendalam dalam bidang nyanyian sejak kecil mendorong Ariey menyertai pertandingan pentas Bintang Kecil (2001),sekaligus mengaktifkan diri di peringkat sekolah dengan menyertai pertandingan nasyid dari usia 10 tahun & memenangi tempat ke-2 di peringkat negeri.

Teruskan Bacaan....»

Bidara Tak Berduri – Kupasan Lirik

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera Warga Sajakiri..

Pertama sekali saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Tuan Komposer Zainal Zulia kerana sekali lagi memberikan kepercayaan kepada saya untuk menulis lirik dalam lagu beliau.

Yang kedua, terima kasih kepada seluruh Warga SV yang menyokong dan memeriahkan komuniti ini. Yang ketiga, jom layan lagu terbaru dari Sajakiri..

 

Bidara Tak Berduri

Dimanakah Kunci..Pintu-Pintu Ilham?
Ingin Aku Terbang Mencari Jawapan
Yang Membawa Aku Hampir Kepadamu
Dan Memujuk Waktu Untuk Menungguku

Mungkinkah Kau Sedang Menanti
Di Pohon Bidara Yang Tidak Berduri
Episod Terakhir Dalam Hidup Ini
Tak Akan Sempurna Andai Kau Tiada

Dimanakah Aku..Berdiri Menunggu
Di Ketika Waktu Tiada Penghujung
Dan Mungkinkah Aku Akan Bersamamu
Di Episod Akhir Dalam Hidup Ini

Dimanakah Kunci..Pintu-Pintu Ilham?

Lagu : Zainal Zulia
Lirik : Shah Aspura
Artis : ???

Teruskan Bacaan....»

Temuramah Zarul Umbrella Siri 1

Perbezaan Industri Muzik Dulu dan Sekarang 

Zarul Umbrella, penyanyi era-90 an yang masih hangat, dek kerana menduduki tempat ke-3 dalam Gegar Vaganza baru-baru ini, memberikan serba sedikit pendapat dan pengalamannya, perbezaan dalam industri muzik sekarang dan dahulu.

 

1 – Produksi Muzik 

Dulu : Pra-produksi (demo) dan rakaman instrumen dan vokal dilakukan di studio besar.
Sekarang : Pra-produksi boleh dilakukan di rumah saja, dan sebahagian rakaman instrumen dan vokal dirakam di studio besar.

 

2 – Adunan (Mixing)

Dulu : Selesai rakaman, adunan hanya boleh dilakukan di studio rakaman tersebut sahaja.
Sekarang : Di mana-mana pun boleh. Hatta seberang laut pun, email saja wav file ke situ.

Teruskan Bacaan....»

Temuramah : Zarul Umbrella

Zarul Umbrella adalah penyanyi era-90, yang popular dengan lagu ‘Ramalanku Benar Belaka‘ bersama bandnya Umbrella.

Kini beliau bertugas sebagai Pramugara MAS, dan masih aktif melahirkan beberapa single diatas pembiayaan sendiri.

Yang terkini adalah lagu di atas ini, Jangan Pernah.

Di atas pengalamannya yang luas dalam industri hiburan sejak 20 tahun, saya mengambil inisiatif untuk menemubualnya melalui telefon pada 5 Ogos 2016.

Terimakasih kepada abang Zarul kerana sanggup berkongsi ilmu dan pengalaman sebenar dalam industri. Semestinya, ilmu ini sangat bernilai untuk mereka yang mahu berjinak-jinak dalam bidang nyanyian secara serius.

Teruskan Bacaan....»

Temuramah : Azlan Abu Hassan

Walaupun beliau komposer yang hebat, tapi kerendahan hatinya berkongsi pengetahuan dan pengalaman (malah memberi saya pinjam bukunya lagi!) membuatkan saya lebih hormat kepadanya. Pertemuan kita berlangsung selama 3 jam di studio rumah ‘Groovework Studio’ di Kajang, pada 4 September 2013 lepas.

Teruskan Bacaan....»

Temuramah : Rosli Ahmad

Rosli Ahmad adalah seumpama ‘bapa’ kepada saya. Sering memberi saya kata-kata semangat. Telah menerbitkan beratus-ratus lagu. Temuramah ini dijadikan di Devi’s Corner (gerai) di Hartamas (berdekatan dengan ofis beliau, di Bahagian Teknologi Pendidikan, Bukit Damansara), pada Rabu 28 Mac 2012) selama sejam setengah.

Teruskan Bacaan....»

Temuramah : Zulkif Headwind

Abah saya yang memperkenalkan pada saya gitaris hebat ini ketika saya kanak-kanak lagi. Ketika itu Zulkif menerbitkan album gitar solonya, Pada Selasa 17 April 2012 yang lalu, saya berkesempatan bertemu dan menemubual gitaris idola , Zulkif dari band Headwind. Bertempat di halaman rumahnya, USJ 13.

Teruskan Bacaan....»

Temuramah : Karl Cromok

Karl adalah gitaris idola saya bersama bandnya Cromok. Pada Jumaat 27 April 2012, saya berpeluang menemubual abang Karl Cromok di restoran Old Town White Coffee di Manjalara, Kepong, kira-kira 2jam setengah (dari pukul 3 sehingga 5.30 petang).

Teruskan Bacaan....»

Temuramah : JD Pop Shuvit

JD Pop Shuvit ataupun nama sebenarnya Jedidiah Wong dikenali sebagai gitaris Pop Shuvit dan produser terkenal kepada banyak band yang berjaya seperti Bunkface, Estranged, dan banyak lagi.
Bagi saya pula, saya mula bekerjasama dengan JD dengan band lama saya, iaitu TuLanG. Sejak itu, JD menjadi jurutera adunan (mixing engineer) kegemaran saya. Segala projek saya, akan diadun olehnya.
Temuramah ini sudah lama, iaitu hampir 5 bulan (12 Mac 2013) yang lalu di One Utama. Kita makan ‘chicken chop’ bersama haha.

Teruskan Bacaan....»

Temuramah : Rafik (Rafikoncept)

Rafik adalah sahabat lama saya. Beliau banyak membantu saya set-upkan komputer untuk studio rumah saya dahulu. Beliau juga bertanggungjawab merakam album bersama band lama saya, iaitu TuLanG. Kini saya menemuramahnya pada 3 Disember 2011, di studionya Rafikoncept TTDI KL.

Teruskan Bacaan....»