Juhari


Biodata

Nama: Juhairi Rasimin
Tarikh lahir: 22.07.1969
Umur: 48 Tahun
Alamat: Keningau Sabah.

Pencapaian

Ke-3 SVM8(B)


 

SVM8 (B):
Ke-3 (12 Peserta)

(16 Tamu SV)

6.98 / 10 Tim AJK SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (8 Tamu SV)
Azhar Imran (Ketua Juri)
[In reply to Zainal Zulia] Lagu baik yg dipilih. Stail abg mengingatkan sy dgn Jimmy Palikat. Kelantangan org sabah. Projection dan vibrato yg baik. Sy juga suka dgn komitmen yg abg bagi dalam melontarkan setiap phrasing. Sedikit kekurangan mungkin di bab styling dan dynamics. Delivery style n tone nyanyian mgkin lebih kpd genre lain. Bukan kearah pop ballad sprt lagu ini. 7.2 7 7.2
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Salam Juhari. Tahniah kerana berjaya melayakan diri ke top 12 SVM8(B). Permulaan lagu sy nampak anda tiada kawalan dalam voice projection dimana ia spttnya kedengaran lebih soft. kene kawal projection anda disitu kerana banyak berlaku over pressure di setiap phrasing anda. dalam nyanyian ade 3 jenis attacking voice yg boleh digunakan. dan perlu juhari faham, tiada kesalahan dlm penggunaan teknik tersebut cume ianya perlu hadir dengan kawalan. itu yg akan membezakan dan mencantikan nyanyian anda. Apabila anda tiada kawalan anda akan sukar untuk membezakan sketch anda sbb tu ia kedengaran sama je dr verse awal hingga akhir. sayang bang. untuk latihan kawalan suara, cuba nyanyi di hadapan lilin atau letak tapak tangan dihadapan mulut. lepasan udara dr mulut perlu dikawal jgan smpi lilin terpadam atau tapak tangan kite rase lepasan angin dengan kuat. InsyaAllah kuasai kawalan suara, anda akan dapat bina sketch nyanyian yg lebih baik.
Terimakasih Juhairi kerana menyertai pertandingan ini. Mengikut rekod, anda merupakan peserta paling senior yang menyertai. Saya hargai usaha anda untuk terus belajar dan belajar. Harus dicontohi oleh anak muda kita. Mengenai vokal anda, saya berpendapat yang anda mungkin pernah belajar vokal, kerana anda punyai teknikal dan kawalan vokal yang baik. Cuma tempo di akhir lagu semacam lari (macam ada glitch dalam smule). Cuma dari segi feel, kedengaran seperti agak robotik. Terlalu menegak dan keras. Lagu ini memerlukan alunan 'merayu' dan 'mendayu'. Ini perkara yang Ju boleh mempertingkatkan lagi.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}