Kamal Koko


Biodata

Nama : Kamal
Umur :40
Asal : johor
Menetap : johor bahru
Impian Seni : muzikal band
Pekerjaan : pemandu
Link YouTube :
??

 

Pencapaian

Ke-5 SVM10(A)
Ke-5 SVM9(A)
Ke-5 P2M6
Ke-4 P1M5
Ke-8 P1M4.


SVM10(A):
Tempat ke-5 (5 Peserta)

(14 SVian)

6.5 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (14 SVian)
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
salam papa. tahniah atas berjaya untuk penyertaan kali ini. cume ade beberapa perkara yg saya perlu jelaskan bagi penambahbaikan buat anda. menurut saya, nyanyian anda agak straight dan dinamik nyanyian itu tidak kelihatan. walhal lagu ini terdapat banyak part yg kite boleh olah. disini nampaknya papa kekurangan kreativiti. kedua adalah resonance anda. gema yg terhasil agak kurang memuaskan. sekali lagi ini adalah berpunca daripada pembukaan mulut anda yg tidak dibuka dengan betul. dalam keadaan ini, ia menyebabkan kite menyanyi dalam keadaan yg sgt bersahaja.
Persembahan Papa kali ini agak lemau, kerana mengambil key yang jauh lebih rendah dari kemampuan sebenar. Mungkin kerana hendak bermain dengan selamat. Berbanding sebelum ini P1M5, Papa menduduki tempat ke-4. Masa itu key adalah memang julat vokal sebenar Papa. Bila key rendah, tone vokal Papa memang tidak menyerlah. Cuba lagi ya.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

SVM9(A):
Tempat ke-5 (8 Peserta)

(10 SVian)

6.82 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (10 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Yg bagus dgn anda ni. Anda ada confidence dan selesa bernyanyi lagu apa pun. Boleh bygkan kalau anda diatas stage anda mesti tak kekok. Konfiden. Bagus ke tak bagus tu lain cite la, haaaa kan? Stail rock dlm diri anda ni tebal. Tone suara kapak. Malangnya lagu ni tak sesuai dikapakkan. Tp props to u sbb stay true to urself dan x cuba jadi org lain.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
hi papa kamal. nyanyian abg menurut pendengaran saya kedengaran sgt ketat la bang. abg boleh nampak betapa tegangnya urat urat leher abg semasa menyanyi. semakin tinggi note abg, semakin mendongok abg menyanyi. ianya tak septtnya begitu. abg kene selesa dari setiap aspek (pernafasan, penyebutan dan lontaran) semuanya perlukan keselesaan. Untuk abg dptkan keselesaan yg sy maksudkan, abg kene pastikan yg diaphragm abg berkerja semasa menyanyi. voice placement yg agak tertumpu dibahagian hidung menyebabkan support kepada suara abg menjadi tidak strong dan akhirnya meleperkan suara abg. Terus maju ye bang !
Papa kelihatan sungguh bergaya. Mengenai nyanyian, ada feel semua. Tapi tona vokal Papa agak nipis untuk lagu ini. Tapi julat vokal memang sesuai. Tapi saya masih berasakan yang Papa boleh melantun lebih tinggi.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Pusingan 2 Musim 6 :
Tempat ke-5 (8 Peserta)

(13 Tamu SV)

6.33 / 10 Tim Arab SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (11 Tamu SV)
Azhar Imran
Papa K Anda tidak mempunyai "feel" ballad pop yg sebegini rupa. Pop ballad harus ada kelembutan di dalam penyampaian. Tone anda "cut through" tapi nyanyian terlalu tegak, tiada lenggok dan feel ballad tu. Saya berpendapat, anda seorang penyanyi rock, jika nyanyi ballad anda perlu sampaikan dgn cara rock juga, mungkin boleh membawa lagu ni ke tempat lain. Malangnya anda cuba utk sampaikan dgn cara pop tapi tidak sampai.
Penghayatan Papa K memang sangat baik, nampak feel nya dalam lagu ini. Semasa P1M4 setahun yang lalu pun, anda sertai dengan lagu ini juga kan, versi band tu. Cuma kali ini anda ambil baritone, dulu tenor. Dan ternyata penyampaian lebih kemas kali ini. Cuma tone vokal anda tak berapa sesuai, dengan diiringi piano sebegini. Kedengaran sedikit sengau di awal lagu.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

 

Pusingan 1 Musim 5 :
Tempat ke-4 (12 Peserta)

(34 Tamu SV)

8 / 10 Tim Arab SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (26 Tamu SV)
Azhar Imran
Intonation yg konsisten n kawalan yg baik di nada tinggi. Badan relax ketika nyanyi. Itu penting, ia menunjukkan anda masih santai n boleh pergi lagi. Nampak genre anda lebih kearah Rock sbb anda excel di higher register. Kawalan n intonation di lower register perlu improve lagi. Lebihkan tumpuan kepada lower range sebab di part verse lagu ni kedengaran mendatar, tiada dynamic. Kualiti suara anda keluar hanya di part chorus. Kita perlu tangkap minat pendengar dari mula lagi.
Shahrul Hafiz
Saya suka akan tone anda sebab ianya mempunyai clean tone rock dalam lagu ini. Apabila mendengar nyanyian anda, ibarat saya berada di era muzik awal tahun 90an. Lontaran yang padu dan dinamik. Anda telah berjaya menghidupkan genre rock ini. Feel yang amat bagus. Pengawalan suara, vibrato yang kemas. Sebutan juga jelas. Ada beberapa part saja pitching dan tempo lari tapi ianya tak nampak ketara sangat. Masih boleh disembunyikan lagi dengan lontaran padu anda itu. Syabas serta tahniah kerana berjaya membuat mata dan telinga saya tertumpu pada kelazatan nyanyian anda.
Pada permulaan lagu, ada kesilapan kecil dari segi tempo. Tapi selepas itu, Kamal cemerlang melantun vokal tenor yang padu, siap dengan gaya dan penghayatan yang menghiburkan. Ketika naik key semasa korus akhir juga, lantunan anda tetap konsisten. Tahniah Kamal, anda berjaya menghidupkan dengan persembahan bertenaga ini. Anda antara peserta yang layak menduduki top 3, tapi saya tak tahu mengapa Tamu SV tidak berpendapat sedemikian. Saya masih mencari di mana kelemahan ketara, tapi saya tak jumpa pun.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Pusingan 1 Musim 4 :
Tempat ke-8 (14 Peserta)

(17 Tamu SV)

5.33 / 10 Tim SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (16 Tamu SV)
Kelebihan
Korus barulah nampak sedikit selesa dan relaks. Korus kedua lebih menyerlahkan vokal anda, sesuai dengan julat.
Kekurangan
Permulaan lagu agak menggeletar sedikit. Mungkin nada terlalu rendah. Ton vokal agak sederhana.
Anda harus memperbaiki julat vokal bawah anda, kerana agak pitchy di situ. Rasanya anda boleh naikkan key lagi. Kerana secara keseluruhan, persembahan anda agak santai (walaupun lagu yang bernada tinggi dan tegang), menyebabkan emosinya tidak dirasai sangat.
Pic & Tempo
Penghayatan
Persembahan

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}