Juara A
Juara B

Keseluruhan

Musim 10 Keseluruhan
7.73 Juri Pro SV
8.77 16 SVian
Pic & Intonasi
8
Penghayatan
6.85
Originaliti
8.35
8.03 Juri Pro SV
7.96 15 SVian
Pic & Intonasi
8.15
Penghayatan
7.9
Originaliti
8.05
7.37 Juri Pro SV
6.88 16 SVian
Pic & Intonasi
7.5
Penghayatan
6.95
Originaliti
7.65
7.47 Juri Pro SV
6.67 16 SVian
Pic & Intonasi
7.75
Penghayatan
7.25
Originaliti
7.4
7.2 Juri Pro SV
6.75 16 SVian
Pic & Intonasi
7.2
Penghayatan
7.25
Originaliti
7.15
7.5 Juri Pro SV
6.33 15 SVian
Pic & Intonasi
7.6
Penghayatan
7.3
Originaliti
7.6
7.03 Juri Pro SV
6.56 16 SVian
Pic & Intonasi
6.55
Penghayatan
7.45
Originaliti
7.1
6.72 Juri Pro SV
5.43 14 SVian
Pic & Intonasi
6.55
Penghayatan
6.75
Originaliti
6.85
6.55 Juri Pro SV
5.15 16 SVian
Pic & Intonasi
6.5
Penghayatan
6.65
Originaliti
6.5
6.5 Juri Pro SV
4.67 14 SVian
Pic & Intonasi
6.5
Penghayatan
6.5
Originaliti
6.5

SVM10(B)

 


 

Kedudukan Terkini
7.73 Juri Pro SV
8.77 16 SVian
Pic & Intonasi
8
Penghayatan
6.85
Originaliti
8.35
7.37 Juri Pro SV
6.88 16 SVian
Pic & Intonasi
7.5
Penghayatan
6.95
Originaliti
7.65
7.47 Juri Pro SV
6.67 16 SVian
Pic & Intonasi
7.75
Penghayatan
7.25
Originaliti
7.4
7.03 Juri Pro SV
6.56 16 SVian
Pic & Intonasi
6.55
Penghayatan
7.45
Originaliti
7.1
6.55 Juri Pro SV
5.15 16 SVian
Pic & Intonasi
6.5
Penghayatan
6.65
Originaliti
6.5

 

 

Syuib – Darah 2

(16 SVian)

7.03 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (16 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Tahniah syuib sbb anda tak pernah putus asa dari terus mencuba. Itu suatu yg positif. Nyanyian anda ni sangat sesuai utk menghiburkan atau menidurkan anak2 kecil. Sbb anda tiada projection dan gaya anda very animated. Nyanyian ala "whispering". Pitching dan intonasi tidak penting utk mghiburkan kanak2. Sy sarankan anda cuba nyanyikan kpd kanak2 bila ada peluang, sy percaya mereka akan terhibur. Ini bukan sarcasm ya. Ini suatu pujian buat anda sbb bukan semua org ada benda yg awak ada.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Oke syuib. Peralihan dari sebuah nyanyian legato ke staccato. nnt dlam next kelas, sy nk tahu reason ye. Baiklah, untuk penyertaan anda kali ini, percubaan yg baik. secara jujurnya, anda sudah mula faham teknik/disiplin asas dlm nyanyian dan ini telah anda nampakkan dari penyertaan musim lepas lagi. Resonance yg anda hasilkan ada kemajuan cume pada sy ia masih belum cukup ye ib. kene improve lg. breathing anda masih pendek pendek walaupun anda membawa lagu sebegini. sebutan anda jd dimakan makan kerana pengudaraan yg tidak kuat untuk menyokong diaphragm anda.
Zainal Zulia (Komposer)
Saya sukakan atitud Syuib yang tidak berhenti mencuba, dan berusaha mencari identiti sendiri. Sebelum ini, anda banyak menyanyikan lagu perlahan (mellow). Jadi kali ini anda berjaya juga menjumpai rentak sendiri : Syuib nampak lebih sesuai dengan lagu yang rancak dan groovy. Ini kerana saya memahami vokal anda yang 'bernafas pendek', jadi anda tidak boleh 'sustain' nota melodi terlalu lama. Saya tak pasti adakah ini cukup untuk memenangi pusigan ini, tapi pastinya persembahan anda yang paling menghiburkan setakat ini.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Rarah – Tenggelamnya Kapal

(16 SVian)

Rarah
7.37 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (16 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Lagu ini mempunyai mood yg dark dan sedih, anda berjaya mengeluarkan mood itu. Kami dapat rasa. Anda ada that "crying tone" yg efektif dlm penceritaan lagu ini. Tapi sy ingin mendengar lebih chest voice dari anda. Anda hanya memakai head voice/falsetto keseluruhan chorus. Walaupun ianya masih berkesan, tapi impaknya kurang. Kalau anda dpt mix kan between head n chest voice, lagu ni akan menjadi lebih epic
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Hai rarah. jujur anda punya satu tone yg pada sy sedap. tanpa perlu lontaran yg kuat, tone anda masih menyerlah dan sy yakin kalau anda meletakkan usaha dgn membuka mulut, lontarkan sebutan tak mustahil anda mampu memenangi pusingan ini. ok, kite fokus on vocal teknik ye. disiplin asas anda perlu dibaiki. pembukaan mulut anda terlampu minimal sehingga bunyi yg anda hasilkan kedengaran lemah dan malas. walaupun sedap, ttp ianya belum memukau. anda ada potential itu. sayang sgt. pernafasan belum cukup untuk support projection anda. saya nk tengok awak lagi untuk musim yg seterusnya. awak ade potensi itu.
Zainal Zulia (Komposer)
Persembahan Rarah ini merupakan personal favourite saya. Anda memang berbakat natural, dan itu yang jelas di sini. Nyanyian anda begitu naif, muda tapi cukup dengan penghayatan dan kawalan teknikal. Ada juga nampak yang anda tidak 'all-out', mungkin kerana ini lagu perlahan, ataupun anda segan. Tapi falseto anda di korus mengingatkan saya pada Misha Omar, tak tahu kenapa. Verse anda juga baik ; saya sukakan tone lemak anda, menambah misteri pada lagu ini. Anda juga bijak menjaga dinamik lagu ini, dengan menyanyikan korus lain dari versi demo.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Arif – Tidurku Lena

(16 SVian)

Arif
6.55 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (16 SVian)
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
arif. Saya perlu bagi kredit kepada anda untuk nyanyian anda kerana pada saya suka projection suara anda. projection yg baik akan memberi impak kepada bunyi dlm nyanyian. cume saya ade masalah dalam kawalan projection awak. terlampau lepas. kene kawal sikit ye kt situ. bile awak terlalu lepas, akhirnya kekuatan suara awak menjadi lemah kerana udara yg tidak mencukupi untuk sokong kekuatan suara untuk hold notes dan sebagainya. nampakkan setiap kali akhir melodi suara anda akan goyang. belaja untuk letakkan breathing phrasing dalam nyanyian. teruskan usaha untuk baiki nyanyian anda ye.
Zainal Zulia (Komposer)
Vokal anda mempunyai tone yang baik serta pitching yang ok. Tapi jelas masalah tempo anda pada kebanyakkan bahagian lagu agak ketara juga lah. Saya tak pasti adakah anda nervous ke apa, tapi saya percaya ini boleh diperbaiki dengan melakukan banyak latihan, seperti rakam banyak kali dan tengok balik. Anda seolah 'tidak sedar' akan masalah ini. Sayang juga, dan inilah kenapa ramai orang memberi anda markah rendah. Hilangnya penghayatan di situ. Saya luluskan juga penyertaan ini kerana saya mahu anda improve, kerana anda memang boleh menyanyi.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Relesion – Temankan Aku

(16 SVian)

7.47 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (16 SVian)
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
persembahan terbaik dari awak sern. kawalan teknik yang baik. ini yg tade dekat ariff. projection kedua kedua dah ade. cume extra kt sern sbb awak ade kawalan dalam projeksi suara anda. syabas ! secara teknikalnya anda telah membuktikan yg anda mampu menyanyi. tp sern, sy tak puas dlm nyanyian awak ni. oke sekarang dari vokal teknik, kite komen sikit dari aspek vokal performance. dinamik anda kurang menyerlah kerana dari awal nyanyian awak agak mendatar sahaja tanpa cuba untuk bagi lebih sikit. sayang sgt. secara asas vokal sy tiada masalah sgt, just try tambahkan kreativiti dlm nyanyian anda.
Zainal Zulia (Komposer)
Seingat saya, ini persembahan terbaik Sern. Ada sikit saja masalah pic pada korus kedua. Saya berpendapat vibrato anda sesuai dengan tempo lagu, jadi sebenar agak baik juga persembahan anda. Lagu ini agak mendatar (bukan salah anda), dan tidak mencabar. Jadi adalah menjadi tugas anda sebagai membuatkan ia dinamik dengan menambahkan adlib (kena harus lebih kreatif). Ini membuatkan markah anda rendah, walaupun persembahan anda agak ok.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Yasyer – Temankan Aku

(16 SVian)

7.73 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (16 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Anda mempunyai tone yg menarik terutamanya bila anda berada di pitch tinggi. Pujian juga harus diberikan dimana anda mengubah chorus kedua dan buat versi anda sendiri. Ini yg kami mahukan dalam setiap peserta. Membawa sesuatu lagu tu ke tempat baru. Tapi anda ada kelemahan di low pitch. Nyanyian anda tiada depth dan kurang feel di waktu verse. Sy juga ada masalah dgn riak muka anda yg tersenyum2. Lagu ni sgt sedih sebenarnya. Sebab tu nyanyian anda tiada rasa di waktu verse. Sebab sebenarnya anda tak merasa maksud lirik itu. Riak muka anda betul sewaktu chorus kedua. Ini sebab nyanyian tinggi yg lebih intense, bukan sebab lirik. Bila anda relax sewaktu verse, anda senyum (tak bertempat). Kesuluruhannya delivery anda sgt mixed. Ada bagus, ada lemah.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
musim kali ini saya suka komen sebb ape yg sy nak sampaikan pada peserta lain, peserta lain plak mampu tunjukkan. perhatian buat ariff sila rujuk komen saya dekat sern. untuk sern sila rujuk komen sy kt sini ye. voice ability antara yasyer dan sern pada saya adalah at par. apa yg membezakan awak yasyer, kreativiti awak mengolahkan suara awak sehingga ada warna warna tambahan yg tidak disangka sangka. untuk vokal teknik secara umunya, sy nk awak baiki disiplin asas nyanyian walaupun anda berjaya membawa saya ke arah yg positif sepanjang nyanyian awak, tetapi disiplin asas itu perlu awak baiki lgi. pembukaan mulut awak boleh dibesarkan lagi, dan breathing perlu berjaga jaga kerana ade part part yg nk tergelincir. tp mmg lumrahnye begini, bila secara keseluruhan tu nyanyian awak dh oke, bende yg kecil kecil ni akan terlindung. kire dihalalkan lah. tp untuk saya, sbb saya diarahkan menilai dari aspek teknikal vokal, anda perlu baiki lagi ye. overal tahniah !
Zainal Zulia (Komposer)
Yasyer mempunyai bakat nyanyian yang natural. Anda membawakan lagu ini dengan sangat bersahaja dan rileks. Mungkin lagu ini memang agak mudah untuk dibawakan. Ini saja pun cukup untuk anda menang. Tapi bila anda mengambil line harmoni di korus kedua, anda berjaya menghidupkan lagu yang mendatar ini. Terus anda pakukan yang anda layak menjadi juara keseluruhan. Bagi saya, ramai orang boleh menyanyi dengan baik. Tapi tak ramai yang berani ataupun pandai membuat improvasi sendiri dengan baik. Yasyer terdiri daripada golongan ini. Pengetahuan dan pengalaman muzik memang diperlukan. Tahniah.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}


SVM10(A)

 


Kedudukan Muktamad
8.03 Juri Pro SV
7.96 15 SVian
Pic & Intonasi
8.15
Penghayatan
7.9
Originaliti
8.05
7.2 Juri Pro SV
6.75 16 SVian
Pic & Intonasi
7.2
Penghayatan
7.25
Originaliti
7.15
7.5 Juri Pro SV
6.33 15 SVian
Pic & Intonasi
7.6
Penghayatan
7.3
Originaliti
7.6
6.72 Juri Pro SV
5.43 14 SVian
Pic & Intonasi
6.55
Penghayatan
6.75
Originaliti
6.85
6.5 Juri Pro SV
4.67 14 SVian
Pic & Intonasi
6.5
Penghayatan
6.5
Originaliti
6.5

Shazwan Ithnin – Temankan Aku

(15 SVian)

7.5 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (15 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Saya suka suara kamu. Pilihan lagu yg sesuai dgn jiwa anda. Tone kamu ada weight tapi juga ada sengau. Kombinasi tu menarik. Ramai yg sengau, weight nye kurang. Cuma lagu ni tiada bridge jadi jika anda cuba sesuatu yg lebih kreatif atau mencabar, dgn menukar sedikit phrasing atau letak adlib skit, akan kedengaran lebih dinamik.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Shazwan, tone anda sgt baik dimana suara anda punye weight yg setiap penyanyi perlu ade. dalam konteks teknikal vokal, pertamanye pembukaan rongga mulut anda masih tidak tepat kerana ianya masih ketepi bukan kebawah. try bukak mulut dengan lebih luas. kerana pembukaan mulut yg kecil, sebutan anda jadi tidak strong. lebih lebih lagi apabila anda menyebut konsonan ‘A’ ianya kedengaran sgt leper. breathing anda overall tiada isu, penggunaan chest voice yg pada saya bagus ttp masih boleh dibaiki untuk anda menghasilkan resonance yg lebih cantik dan rounded. try push yourself to your limit. overal satu cubaan yg baik dan terus sertai musim akan datang ye.
Zainal Zulia (Komposer)
Saya sukakan tone macho anda. bila tarik ada serak. best, memang jantan. tapi saya berpendapat nyanyian anda agak terlalu selamat, apatah lagu ini juga agak mendatar dan tiada dinamik yang jelas, hanya verse dan korus saja. Cadangan saya, harus dinaikkan key lagu, dan variasikan penyampaian anda dengan menambah adlib.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Fahmi Faezudin – Bidadari

(16 SVian)

7.2 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (16 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Menarik juga tone anda. Phrasing po anda ada tukar sikit. Agak tasteful phrasing2 yg anda pakai. Anda ada lenggok tu. Tapi kenapa setiap kali ending chorus "bertemu kitaa...." anda terlalu kaku? Tiba2 hilang semua lenggok, jadi terlalu lurus dan mcm org taktau nyanyi. Benda ni menganggu kualiti nyanyian anda.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Kawalan yg baik dan bersahaja daripada persembahan awak. tetapi apabila lagu yang berentak legato sebegini, anda harus tahu bagaimana untuk menghormati setiap patah lagu/notasi yang diabadikan dalam lagu ni. komitmen dalam nyanyian legato perlu diserlahkan dengan cara sebutan. sebut satu satu dan dalam masa yg sama berikan penghormatan pada setiap nota dengn cara hold every note dgn baik. ini adalah perkara yg awak perlu baiki dan pelajari. penguasaan ini akan membantu awak untuk menghasilkan dinamik dan kreativiti dlm lagu. secara keseluruhan, nyanyian yg baik. tp tiada apa yg menyerlahkan kekuatan vokal awak. lagi satu, nyanyian kene buka mulut ye dik. satu tips untuk awak dan semua, letakkan jari dibahagian depan telinga. kemudian buka rongga mulut kebawah secara pelan pelan sehingga terasa pada jari anda yg ade satu rongga bulat terbuka. cubeye.
Zainal Zulia (Komposer)
Pitching ada baik. vokal juga ada tone. Tapi sayangnya, penyampaian anda terlalu kaku. Lagu ini lagu emosional, tapi nyanyian anda umpama nyanyian robot. Tiada dinamik. Nyanyian anda terlalu selamat. Anda boleh menyuntik rasa sendiri, tapi tak dilakukan. Postur anda juga terlalu tegak, umpama terlalu berhati-hati.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Hizam Hazali – Teduh

(15 SVian)

8.03 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (15 SVian)
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
anda berjaya membawa sy untuk terus mendengar ape yg anda ada. posture nyanyian anda walaupun dlm keadaan duduk, namun kekuatan diaphragm anda berkerja sgt sy salute. Pernafasan anda baik dan konsisten. range anda juga agak besar, low register anda kuat, high register anda juga boleh tahan. cume ada beberapa perkara yg anda perlu baiki. satunya adalah setiap kali anda cuba hit high note, anda akan mendongak. untuk anda hit notasi notasi tinggi, anda tidak perlu mendongak sebaliknya ianya cukup dengan bantuan udara anda. sentiasa tamak dalam menghirup udara dan kedekut bile nk lepaskan udara. cuba berlatih dihadapan cermin untuk pastikan anda tidak mendongak. kedua adalah airy voice atau falsetto anda. untuk anda pamerkan kekuatan anda pada cara nyanyian sebegini anda perlu yakin dan fokus. sekali lagi udara yg cukup akan dapat membantu anda untuk menghasilkan falsetto yang lebih cantik. tahniah hizam atas cubaan anda menyanyikan lagu ini.
Zainal Zulia (Komposer)
Wah tahniah Hizam, anda merupakan peserta terkuat untuk pusingan ini. Projeksi/lantunan serta tone anda sangat menyerlah. Anda juga memilih key yang sesuai dengan anda, kerana lagu ini mempunyai julat (range) yang besar. Kawalan pic juga baik. Seolah-olah anda ada mengambil kelas vokal (ke ada?).
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Azhar Teres – Tidurku Lena

(14 SVian)

6.72 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (14 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Menarik suara anda ni. Cara anda nyanyi ni mcm Mail XPDC. Tapi masa umur 6 tahun pastu frust sbb mak dia taknak belikan dia ais kerim. Tapi anda ada jiwa rock leleh beb. Apa kata anda try rock dangdut lepas ni. Sbb anda anda lenggok2 kearah tu sikit. Cuba dengar ST12.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
terus terang tone anda unik. tetapi sy ade masalah dgn placement suara anda. placement anda lebih kearah hidung. banyak part part yg awak bawak die kearah hidung. bukan tak boleh, tp apabila placement anda terlampau tertumpu kepada nasal voice, ia akan menganggu kami sebagai pendengar. nasal voice adalah element element yg penting dalam memastikan resonance kite sedap. tp perlu dikurangkan dan dikawal. overal tahniah dan terus sertai musim akan datang kerana anda akan dpt belajar banyak bende dari penyertaan ini.
Zainal Zulia (Komposer)
Ini kali kedua anda sertai, dengan lagu yang sama. Kali ini lebih berhati-hati, macam takut hilang suara. Saya ingat persembahan sebelum ini lebih memorable dan berimpak, berulang kali saya tonton. Anda menduduki tempat ke-3 Tapi kali ini agak lemau. Satu yang saya suka Azhar buat adalah, anda mengubah melodi mengikut kesesuaian. Tak ramai penyanyi boleh buat ini.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Kamal Hairy – Kaca

(14 SVian)

6.5 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (14 SVian)
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
salam papa. tahniah atas berjaya untuk penyertaan kali ini. cume ade beberapa perkara yg saya perlu jelaskan bagi penambahbaikan buat anda. menurut saya, nyanyian anda agak straight dan dinamik nyanyian itu tidak kelihatan. walhal lagu ini terdapat banyak part yg kite boleh olah. disini nampaknya papa kekurangan kreativiti. kedua adalah resonance anda. gema yg terhasil agak kurang memuaskan. sekali lagi ini adalah berpunca daripada pembukaan mulut anda yg tidak dibuka dengan betul. dalam keadaan ini, ia menyebabkan kite menyanyi dalam keadaan yg sgt bersahaja.
Zainal Zulia (Komposer)
Persembahan Papa kali ini agak lemau, kerana mengambil key yang jauh lebih rendah dari kemampuan sebenar. Mungkin kerana hendak bermain dengan selamat. Berbanding sebelum ini P1M5, Papa menduduki tempat ke-4. Masa itu key adalah memang julat vokal sebenar Papa. Bila key rendah, tone vokal Papa memang tidak menyerlah. Cuba lagi ya.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}