*Rayme seorang saja yang layak ke Grup Juara kerana matanya melebihi 7.5/7.5

Keseluruhan SVM12
7.7 Juri Pro SV
7.73 15 SVian
Pic & Intonasi
7.9
Penghayatan
7.45
Originaliti
7.75
6.97 Juri Pro SV
7.79 16 SVian
Pic & Intonasi
6.85
Penghayatan
7
Originaliti
7.05
7.58 Juri Pro SV
7.09 15 SVian
Pic & Intonasi
7.55
Penghayatan
7.7
Originaliti
7.5
6.53 Juri Pro SV
7.41 13 SVian
Pic & Intonasi
6.85
Penghayatan
6.35
Originaliti
6.4
6.85 Juri Pro SV
6.9 13 SVian
Pic & Intonasi
6.7
Penghayatan
6.85
Originaliti
7
6.57 Juri Pro SV
6.39 15 SVian
Pic & Intonasi
6.7
Penghayatan
6.5
Originaliti
6.5
6.85 Juri Pro SV
5.99 15 SVian
Pic & Intonasi
6.65
Penghayatan
6.75
Originaliti
7.15
5.8 Juri Pro SV
6.25 13 SVian
Pic & Intonasi
5.65
Penghayatan
5.9
Originaliti
5.85
6.25 Juri Pro SV
5.55 15 SVian
Pic & Intonasi
5.75
Penghayatan
6.25
Originaliti
6.75
5.27 Juri Pro SV
5.15 13 SVian
Pic & Intonasi
5.15
Penghayatan
5.55
Originaliti
5.1

SVM12(B)

 


 


Musim 12(B)
6.53 Juri Pro SV
7.41 13 SVian
Pic & Intonasi
6.85
Penghayatan
6.35
Originaliti
6.4
6.85 Juri Pro SV
6.9 13 SVian
Pic & Intonasi
6.7
Penghayatan
6.85
Originaliti
7
5.8 Juri Pro SV
6.25 13 SVian
Pic & Intonasi
5.65
Penghayatan
5.9
Originaliti
5.85
5.27 Juri Pro SV
5.15 13 SVian
Pic & Intonasi
5.15
Penghayatan
5.55
Originaliti
5.1

Ridwan – Tenggelamnya Kapal

(13 SVian)

5.27 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (13 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Saya rasa kalau awak main tiup bubbles dalam tu tentu lagi menghiburkan. Tapi apa pun kita harus berani mencuba dan itu harus diberi pujian. Tapi talent anda bukanlah di bidang nyanyian. Tentunya talent anda ada di tempat lain
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Salam diq. Tahniah untuk berjaya terpilih dalam musim kali ini. Bermaksud awak ade something yg menarik perhatian komposer Sajakiri. Namun diq, perjalanan awak masih jauh. banyak yg perlu awak kuasai. disiplin asa tu perlu dibaiki lagi. baca komen komen kami di peserta peserta yg lain di musim yg lain, cube aplikasikan. antara perkara penting yg awak perlu beri perhatian adalah perletakan suara awak. Kalu teknik asas awak kuasai, tp perletakkan suara awak masih salah, ia tak membantu awak membaiki nyanyian awak.
Zainal Zulia (Komposer)
Zainal Zulia [Komposer] : Tona ada, penghayatan pun ok. Tapi malangnya nyanyian tidak solid dari segi keseluruhan. Picing flet sana sini. Rasanya jika masuk kelas boleh perbaiki kot. Hampir tidak lulus, tapi lulus juga kerana ada jugalah bentuk lagunya.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Untuk Komen / Reviu, Sila
Register

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Akmal Nordin – Bila Bulan

(13 SVian)

5.8 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (13 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Sy dengar anda nyanyi ni. Tak dapat struktur lagunya. Kabur. Chest voice anda ok. Tapi anda kerap confuse placement. Kejap nasal, kejap throat, kejap chest. Nyanyian kena ada center. Anda lgsg takda center, kesana kemari entah kemana. Kelemahan paling ketara anda adalah tempo. Dok cepat je nak kejar apa teww? Cuba berlatih menyanyi dgn hanya menggunakan metronome. Disitu anda akan nampak.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Ok Akmal, dalam nyanyian yg pertama is rasa kedua is teknikaliti. Dalam aspek rasa, nyanyian perlu disampaikan secara tenang dan tidak terlampau memaksa maksa. die akan dtg with natural, bile kite benar benar rasa lirik dan melodi lagu tu. Feeling kite ni dibantu oleh beberapa aspek teknikal nyanyian spt pembukaan mulut, pernafasan, tone placement dan lain lain. Dalam persembahan ko ni, jaw ko agak kecil pembukaannya, ini menyebabkan suara yg terhasil agak leper dan ketat. Buka lagi rahang mulut ko, ini juga dpt bantu bile ko nak hit high notes. Ade part part yg ko teran suara ko tu die nampak ko tak cukup support on your diaphragm.
Zainal Zulia (Komposer)
Zainal Zulia [Komposer] :Saya menaruh harapan tinggi pada anda, tapi malangnya anda tidak 'deliver' dalam persembahan ini. Serba tidak kena : tempo tidak kemas, tona vokal tidak padu, serta kekunci lagu yang tidak sesuai menampakkan anda agak struggle dalam penyampaian. Mungkin ia terlalu tinggi untuk anda, tiada unsur 'ketenangan', hanya 'ketegangan' yang tak best.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Untuk Komen / Reviu, Sila
Register

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Hasrul Hisham – Dalam Diam

(13 SVian)

6.85 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (13 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Lagu ni terlalu "sweet" utk anda. Anda ada tone dan karakter rock. Kesantaian lagu ini hilang terus bila anda nyanyi. Tp tak salah anda pilih lagu ni kalau anda boleh execute dgn betul. Disini boleh nampak yg anda tak betul2 "grasp" lagu ni. So jadi byk pitch placement anda yg tak firm dan lari sana sini. Chest voice anda agak baik, sy teringin juga nak dgr anda nyanyi lagu yg kearah rock
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Tone anda sedap Hasrul. Tp kesedapan tone anda tu agak terganggu dengan kesilapan kesilapan yg mana berpunca dari kawalan teknik yg kurang kemas. Asas nyanyian awak sudah ada namun seperti biasa kedudukan jaw awak perlu dibaiki, die ibarat awak bercakap, takkan mulut awak terbuka besar tu je. kemudian baiki lagi penghasilan bunyi awak kerana die banyak leper berbanding rounded voice. untuk dptkn rounded voice ni, ape yg hasrul perlu lakukan adalah setiap kali nyanyi letak suara diantara kawasan lelangit lembut dan hidung kite, disitu adalah rumah yg perlu digunakan. bile org kate suara kene selalu diaatas, letak suara kt depan. situ adalah kawasannye. tp bukan bermakna sengau ye. kene ade latihan dan pemahaman yg jelas, baru anda akan dapat faham maksud sy. Namun ini adalah satu percubaan yang memuaskan. Tahniah.
Zainal Zulia (Komposer)
Zainal Zulia [Komposer] : Saya terfikir, dengan kemampuan anda, lebih sesuai kiranya memilih lagu yang lebih mencabar dan komersil, tapi anda memilih lagu mudah dan kurang 'meletup' ini. Takpelah yang penting anda suka dan ada feel dengan lagu ini. Ini lebih penting. Nyanyian anda solid. Cuma ada pici sana sini kerana kurang stadi lagu serta buat dalam tergesa-gesa. Ini boleh diperbaiki dalam studio kelak.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Untuk Komen / Reviu, Sila
Register

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Jazliy Ghani – Sering Tertanya

(13 SVian)

6.53 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (13 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Sejujurnya tone awak ni baik. Sy dpt rasakan anda sendiri pon tak tau bakat yg anda ada. Part 1st chorus anda masuk tu sgt enak skali feel, tone n lenggoknya. Tp sygnya disini kelemahan2 anda overpower kebaikan2 yg ada. Phrasing byk yg anda tak sure dan tak firm. Part modulate atau part tinggi mcm nak tercekik tgk leher tu. Kena belajar mengeluarkan suara melalui chest. Anda ada bakat, kalau ada duit sikit masuk la kelas dgn cikgu Muadz
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Hurm, lagu yg sgt komplex tetapi awak tampilkan dengan usaha yg minimal. bayangkan klu awak letakkan satu usaha yg lebih, anda mampu untuk meletakkan diri anda dalam kelompok juara. namun kemungkinan ini tak akan terjadi jika anda katakan ini adalah the maximum yg anda boleh berikan. banyak yg awak boleh mainkan dlm lagu ini, tetapi awak mungkin tak nampak atau tak berjaya memahami melodi lagu ini secara menyeluruh. Bile awak bagi minimal, keupayaan kami untuk menilai juga akan hanya minimal. jd belajar untuk berikan sesuatu yg berupaya meninggalkan kesan buat diri anda dan pendengar.
Zainal Zulia (Komposer)
Zainal Zulia [Komposer] : Saya tak tahu mengapa SVian memberi markah yang tinggi untuk anda. Walaupun nyanyian anda kiranya baik dan tidak terlalu buruk, tapi mood mengantuk anda itu mengurangkan impak lagu ini secara keseluruhan. Lagu ini memerlukan 'conviction' dan karisma yang tinggi, tapi segalanya spoil begitu saja kerana ada benar letih dan mengantuk. Harap boleh cuba lagi di masa depan.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Untuk Komen / Reviu, Sila
Register

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

SVM12(A)

 


Musim 12(A)
7.7 Juri Pro SV
7.73 15 SVian
Pic & Intonasi
7.9
Penghayatan
7.45
Originaliti
7.75
6.97 Juri Pro SV
7.79 16 SVian
Pic & Intonasi
6.85
Penghayatan
7
Originaliti
7.05
7.58 Juri Pro SV
7.09 15 SVian
Pic & Intonasi
7.55
Penghayatan
7.7
Originaliti
7.5
6.57 Juri Pro SV
6.39 15 SVian
Pic & Intonasi
6.7
Penghayatan
6.5
Originaliti
6.5
6.85 Juri Pro SV
5.99 15 SVian
Pic & Intonasi
6.65
Penghayatan
6.75
Originaliti
7.15
6.25 Juri Pro SV
5.55 15 SVian
Pic & Intonasi
5.75
Penghayatan
6.25
Originaliti
6.75

Syuib – Darah 2

(16 SVian)

6.97 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (16 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Ada sedikit improvement dari segi projection. Tahniah buat anda, mgkin hasil dari masuk kelas vokal. Tapi ada dlm 8% nyanyian anda out of pitch. 8% itu sgt ketara cukup utk membuat telinga ini berdesing. Byk di ending phrase pada verse yg anda senget. Chorus anda ok, kecuali part adlib seblom solo yg anda kelaut habis. Kukuhkan pitch tu dulu.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Semakin hari ib sudah berjaya menguasai teknik asas dlm nyanyian. ib juga sudah sedar dimana kekuatan dan kelemahan ib. dr lagu melow kepada upbeat, air lagu ib lebih kepada lagu lagu begini kerana apa. 1) Nafas yg pendek. Ib menyedari kesukaran ib untuk mengawal teknik nyanyian legato, jd ib terus keluar dr zone tersebut dengan menyanyikan lagu berentak staccato 2) Olahan Kreativiti yg jelas. as bile nyanyian with jiwa, die akan increase our ability at least 10% dengan cara penyampaian. sy yakin pendengar semua dapat menikmati kreativiti anda melalui lagu ini. 3) Penjagaan tempo. Sebenarnya lagu staccato sgt sukar dari aspek penjagaan tempo, tetapi kite mampu kuasai nye apabila ade minat dan kite suka lagu tu. Tetapi ib, muadz still tak dpt kesedapan dalam warna suara ib. perkara ni muadz dh bagi tahu dari penyertaan penyertaan ib yang lepas. bile kate pasal resonance, bende ni yg kurang dapat dri ib. lepasan bunyi ib perlu ada kawalan lagi. next class insyaAllah kite baiki lagi part ni. Cubaan ib yang sentiasa ade tambah baik perlu diberikan kredit
Zainal Zulia (Komposer)
[Zainal Zulia/Komposer SV] : Lagu ini memang sesuai dengan Ib. Memang saya sendiri cadangkan lagu ini kerana ia mempunyai melodi yang pendek, sesuai dengan pernafasan Ib. Jadi hasil, bagi saya ini adalah persembahan terbaik anda. Saya juga mula mendengar gemersik tona vokal anda, mungkin kerana sudah selesa dan berpengalaman menyanyi dengan Smule. Saya juga boleh bayangkan lagu ini dirakam dengan betul di studio. Tapi saya tak jamin anda boleh menang dengan lagu ini, tapi ini persembahanah terbaik anda dalam 7 penyertaan sebelum ini. Tahniah.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Rayme Zainal – Cinta Dua Dunia

(15 SVian)

7.7 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (15 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Nyanyian secara amnya takda banyak masalah. Ok je sedap didengar. Props utk anda di last chorus dimana anda mereka phrasing sendiri. Ia menunjukkan anda ada musical knowledge n ability. Itu bagus. Tapi bg sy masalah anda adalah pada "core". Anda tiada "centre" kukuh. Ini membuatkan nyanyian anda sedap tp berada di awang2an. Terlalu byk tarian di dalam vokal. Jiwa dan "core/centre" itu perlu diketengahkan dulu. Bagi satu tone yg solid, simple dan padu. Coloring tu boleh disekalikan, setelah "core" itu didahulukan.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
[In reply to Zainal Zulia] Hi Ray. Pada pendengaran saya, secara keseluruhan anda memiliki teknikaliti yg terkuat untuk musim kali ini. Tetapi masih ade ruang yang kite boleh sama sama belajar spt sebutan anda tidak cukup strong pada saya. Teknik articulation perlu diperbaiki. Keduanye adalah penghayatan, die tak sampai kepada apa yg sy nak awak ceritakan. penceritaan dari aspek melodi dan patah lagu itu tidak mencukupi. Lagu sebegini die berat. Perlu ade dinamik dan kreativiti yg lebih. Namun demikian, ini adalah satu percubaan yg baik dan sy yakin anda mampu memberikan yg lebih baik dari ini.
Zainal Zulia (Komposer)
[Zainal Zulia / Komposer SV] : Tahniah Ray, nyanyian anda mendapat sambutan baik setakat 4 komen SVian ; mendapat markah lebih 9.0 secara konsisten menunjukkan ia ada nilai komersil. mungkin masih awal, tapi ini juga jarang berlaku sebelum ini. tapi bagi saya, nyanyian anda secara teknikalnya baik dan impresif, cuma kurang rasa bagi saya. ini lagu yang berat dan 'dark', tapi pembawaan Ray agak santai dan ringan. tak rasa ada 'kesakitan' di situ. kerana itulah lagu ini sangat sukar dimenangi : ia mudah dinyanyikan, tapi tak ramai boleh membawanya dengan rasa 'deep' dan 'sakit'. atau mungkin juga 'expectation' saya untuk lagu ini terlalu tinggi.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Ridzuan – Bidadari

(15 SVian)

Ridzuan
6.25 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (15 SVian)
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
[In reply to Zainal Zulia] Hi mas. dalam nyanyian ni kite perlu letak diri kita as pendengar. klu kite dengar bunyi kite tu ade something yg tak kene, pendengar akan lebih rasa ade yg tak kene. Mungkin mas sebelum ni pendedahan menyanyi itu kurang, menjadikan nyanyian mas melalui lagu ini terdapat banyak tempat yg perlu dibaiki. Lontaran dan pembukaan mulut itu antara perkara yg awak perlu kuasai. Mungkin apa yg boleh membantu awak adalah selalu menyanyi di hadapan cermin dan tengok cara sebutan kite untuk melatih mulut untuk terbuka. bile mulut tak dibuka, die akan menganggu asas asas nyanyian lain seperti nafas. Jangan putus asa ya mas, teruskan penyertaan kerana dari sini anda mampu untuk belajar. 6.5 6.5 7
Zainal Zulia (Komposer)
[Zainal Zulia / Komposer SV] : [In reply to Zainal Zulia] Anda hampir tidak lulus, tapi lulus juga kerana sekurang2nya ada lah bentuk lagu. Elemen yang menarik saya adalah kerana anda kelihatan begitu seronok dengan ghairah dengan lagu ni, padahal ini adalah lagu sadis. Terus bersama kami kak Ogy.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Kamal Hairie – Cinta Dua Dunia

(15 SVian)

Papa Kamal
6.57 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (15 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Paling ketara kelemahan disini adalah di segi pernafasan. Banyak parts yg tak cukup nafas lalu mencacatkan intonasi. Lagu sprt ini juga memerlukan jiwa yg kukuh, kalau tak akan didengari seperti sekadar nyanyian karaoke.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Salam Papa. menurut saya, warna suara yg dihasilkan oleh papa agak leper untuk lagu ini. Dari sudut teknikaliti, kite kene usaha untuk menyanyi dengan vokal yg bulat. untuk dpt rounded voice ni, jaw wajib turun ke bawah. penghasilan bunyi yg bulat dibantu juga dengan permukaan lidah yg melengkung kedalam. jd bile jaw kita tak dibuka, lidah kite tak akan jatuh kebawah. Kemudian perletakkan suara itu perlu sentiasa diatas, supaya ia tak kedengaran bunyi leper. Kesan bile papa tak kuasai asas ini adalah nyanyian kite ketat. boleh nampak papa agak kerap mendongak bile menyanyi. Placement suara papa juga perlu dilatih dan dibaiki. semoga terus berusaha ya papa.
Zainal Zulia (Komposer)
[Zainal Zulia / Komposer SV] : Julat vokal Papa padan dengan kekunci. Tiada cacat celanya persembahan ini. Dengan susunan C2D sebegini dan tona vokal Papa, membawa lagu ini menjadi lagu era rock kapak 80an. Sangat sesuai. Dalam konteks ini, memang sudah cukup. Tapi dalam ujibakat ini, Papa bersaing dengan Rayme (lagu yang sama) yang membawa lagu ini dengan nafas moden serta susunan piano, jadi ini membawa dimensi berlainan. Menjadikan versi Papa ini agak kedengaran 'lama' dan 'ketinggalan zaman'.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Syazwan – Mimpi

(15 SVian)

7.58 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (15 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Kalau sy jadi judge utk AF dan awak audition, sy bagi kad hijau. Potensi tu mmg ada. Sy suka chest voice anda, ada depth yg jarang kita dgr kalangan SVians. 2nd verse tu tau ke awak ambil harmoni situ? Harmoni yg tak disengajakan, tp itu bermakna awak ada telinga muzika. Kalau org lain lost tu, akan kelaut terus. Awak lost tp pegang kt harmoni pastu masuk balik chorus seamlessly. Itu agak impressive walaupun tak sengaja. Bagi saya "money part" anda tu berada di bridge. Enak. Chorus pon cantik. Cuma kawalan vokal je kena bagi firm lagi. Dan kurangkan senyuman2 manis tu ya dik. Ni lagu sedih.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Shazwan. Penyampaian anda melalui lagu ini saya dpt 2 bahagian yg berbeza dimana bahagian pertama anda agak kurang kemas nyanyian dari segi projection awak. ini berlaku sbb nada rendah yg awak bawak di awal lagu. bile key terlampau rendah, anda perlu pastikan kekuatan diaphragm untuk menyokong lontaran suara awak, dan sebenarnya awak mampu lakukan itu kerana sepanjang nada rendah awak ade sikit sikit je yg kedengaran tenggelam. contoh kt “Terjaga dari mimpi” nafas awak tak dpt support bunyi awak sampai abis perkataan mimpi tu. Bile masuk bahagian 2 lepas solo lagu tu, kamu berjaya tutup kekurangan awal kerana kami nyanyi dengan selesa. chorus part awak yg paling win. tahniah untuk itu. namun masih perlu baiki ye placement dan opening jaw awak. bunyi leper dan articulation awak agak menganggu. 7.7 7.6 7.5
Zainal Zulia (Komposer)
[Zainal Zulia / Komposer SV ] : Dalam 6 peserta pusingan ini, nyanyian Shazwan yang paling mengesankan bagi saya. penghayatan penuh. keindahan melodi begitu dirasai. cuma bila anda menyanyi dengan nota harmoni yang salah pada verse kedua, menjadikan dinamik lagu ini agak membosankan. tapi bagi saya ia tidak menjejaskan keseluruhan persembahan. apa yang menghairankan saya, mengapa majoriti SVian memberikan mata anda begitu rendah, padahal persembahan anda begitu baik.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Hidayat – Hilang Dalam Kabus

(15 SVian)

6.85 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (15 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Nyanyian pada babak kedua jauh lebih baik darinyg pertama. Ini bermakna vokal anda perlu di warm-upkan dulu. Enjin lambat panas. Lain lali pastikan tekak vokal tu dh panas dulu baru start rekod ya.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
bang yat, persembahan kali ni agak ketat ye bang. lontaran vokal abg agak kurang maksimal. placement suara juga berada ditempat yang salah. Nyanyi dalam posisi duduk bukan satu perkara yg boleh diambil mudah ye bang. lebih lebih lagi kalu lagu nada tinggi, skill dan pengalaman perlu ade untuk membantu. keseksaan abg untuk menyampaikan lagu ini nampak jelas. Saya kurang pasti kalau kondisi kesihatan abang agak kurang baik, tetapi kualiti tone suara abg sy tak dpt untuk nyanyian kali ini. Saya hilang sesuatu dr nyanyian abg.
Zainal Zulia (Komposer)
[Zainal Zulia / Komposer] : Ini kali kedua Hidayat menyanyi lagu yang sama. Saya akui saya tak ingat penyertaan pertama pada musim lepas pun. Tapi jika dibandingkan, persembahan kali lebih diingati kerana Hidayat menyuntik gaya dan melodi mengikut feel sendiri. Lagu ini memang 'deep', agaknya Dayat memang terkesan dengan karya ini. Sayangnya tidak ramai nampak kesan itu. SAya sebagai komposer lagu ini juga merasakan 'kesakitan' itu dan oleh itu saya rasa layak untuk diberikan markah yang lebih tinggi.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}