Keputusan Keseluruhan:

 

Keseluruhan Musim 13
7.72 Juri Pro SV
8.32 13 SVian
Pic & Intonasi
7.65
Penghayatan
7.85
Originaliti
7.65
6.98 Juri Pro SV
8.52 13 SVian
Pic & Intonasi
7.1
Penghayatan
6.85
Originaliti
7
7.22 Juri Pro SV
7.78 6 SVian
Pic & Intonasi
7.15
Penghayatan
7.15
Originaliti
7.35
7.3 Juri Pro SV
7.61 6 SVian
Pic & Intonasi
7.25
Penghayatan
7.5
Originaliti
7.15
6.55 Juri Pro SV
7.23 13 SVian
Pic & Intonasi
6.65
Penghayatan
7
Originaliti
6
6.5 Juri Pro SV
6.12 6 SVian
Pic & Intonasi
6.45
Penghayatan
6.5
Originaliti
6.55
5.33 Juri Pro SV
6.36 13 SVian
Pic & Intonasi
5.5
Penghayatan
4.85
Originaliti
5.65
4.92 Juri Pro SV
4.74 13 SVian
Pic & Intonasi
4.75
Penghayatan
5.5
Originaliti
4.5

*Hanya Shazwan yang layak kerana mencapai markah minimum 7.5 / 7.5.
 

 

SVM13(B)

 


 

Keputusan :

 

Musim 13 (B)
7.22 Juri Pro SV
7.78 6 SVian
Pic & Intonasi
7.15
Penghayatan
7.15
Originaliti
7.35
7.3 Juri Pro SV
7.61 6 SVian
Pic & Intonasi
7.25
Penghayatan
7.5
Originaliti
7.15
6.5 Juri Pro SV
6.12 6 SVian
Pic & Intonasi
6.45
Penghayatan
6.5
Originaliti
6.55

 

 

Akmal – Nan Semesta

(6 SVian)

7.22 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (6 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Tak ramai org yang sanggup mempamerkan jersey MU dinihari. Pujian harus diberikan kerana anda masih bangga dan berani.
Sam Muhammad (Juara SV)
Tiada komen. Hanya markah diberi.
Zainal Zulia (Komposer)
Zainal Zulia [Komposer] : Penyertaan Akmal kali ini lebih padu berbanding sebelum ini. saya sukakan idea anda yang mengambil lagu ini 'menjadi' kepunyaan anda, dengan mengubah melodi secara tidak keterlaluan, dan masih menjaga konteks. Cuma di permulaan lagu, mungkin terlalu rendah, agak santai penyampaian anda. Secara keseluruhan, walaupun baik, tapi saya tak rasakan yang anda memberi sepenuh jiwa raga pada lagu ini. Mungkin kerana lagu ini lagu serius, bukan lagu pop nyanyian petang.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Jazliy – Sesuatu

(6 SVian)

7.3 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (6 SVian)
Sam Muhammad (Juara SV)
Tiada komen. Hanya markah diberi.
Zainal Zulia (Komposer)
Zainal Zulia [Komposer] : Nyanyian anda kali ini lebih baik berbanding penyertaan lepas (yang mengantuk tu). kali ini lebih serius dan kurang mengantuknya, serta pemilihan kekunci lagu yang lebih sesuai. Setelah dengar berkali, saya dapat rasakan juga penyatuan penghayatan anda dengan melodi lagu yang kuat ini. Secara keseluruhan, nota dipegang tidak kemas (terutama pada awal lagu), dan selepas lebih baik, walaupun agak sederhana dari awal sehingga tamat.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Syakir Mansor – Jihad

(6 SVian)

6.5 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (6 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Tiada komen. Hanya markah diberi.
Sam Muhammad (Juara SV)
Tiada komen. Hanya markah diberi.
Zainal Zulia (Komposer)
Zainal Zulia [Komposer] : Nyanyian anda menghiburkan, nampak anda benar enjoi dalam melantunkan lagu ini. Tona vokalnya yang nipis mengurangkan macho lagu ini. Ini mungkin menjadi jika kita ubahkan susunan lagu ini ke akustika contohnya. Tapi apapun tahniah kerana menjadi pertama yang mencapai 8 penyertaan. Harap terus setia bersama SV.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

[/pc-pvt-content]

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}


SVM13(A)

 


 

Keputusan :

Musim 13 (A)
7.72 Juri Pro SV
8.32 13 SVian
Pic & Intonasi
7.65
Penghayatan
7.85
Originaliti
7.65
6.98 Juri Pro SV
8.52 13 SVian
Pic & Intonasi
7.1
Penghayatan
6.85
Originaliti
7
6.55 Juri Pro SV
7.23 13 SVian
Pic & Intonasi
6.65
Penghayatan
7
Originaliti
6
5.33 Juri Pro SV
6.36 13 SVian
Pic & Intonasi
5.5
Penghayatan
4.85
Originaliti
5.65
4.92 Juri Pro SV
4.74 13 SVian
Pic & Intonasi
4.75
Penghayatan
5.5
Originaliti
4.5

 

 

Arif – Demi Masa

(13 SVian)

Arif
6.55 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (13 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Tone anda agak baik. Anda ada "crying tone" yg sesuai dgn lagu leleh sebegini. Vibrato agak berat. Pitch pon ok. Sy bole bygkan anda bernyanyi dlm grup nasyid. Ada rasa nye disitu. Tapi tempo anda bermasalah. Byk ahead of the beat. Maybe anda tak selesa dgn time signature 6/8. Anda kena aware dimana downbeat nya utk memulakan sesuatu phrasing tu.
Sam Muhammad (Juara SV)
salam dan hye. Thanks untuk penyertaan anda dalam sajakiri kali ni. Dari segi tone suara saya rasa tone anda sesuai dengan lagu ni dan key yang dipilih juga bersesuaian dengan julat suara awak. Cuma sedikit komen dari saya untuk awak improvekan lagi nyanyian awak : 1) Saya tak sure dengan sebutan dalam beberapa part dalam setiap nyanyian awak tu memang dibuat buat ataupun memang bunyinya begitu especially sewaktu nak "tarik" namun personally saya rasa bunyi yang dihasilkan agak disturbing. Contoh : begiiiiiniii terjaaaaa diiii leebihhhhhh kalau tak dijaga, kedengaran nyanyian agak meleweh sedikit. Mungkin latihan yang lebih dan ulang dengar rakaman kita sendiri semula setiap kali menyanyi boleh improvekan lagi masalah ni. 2) tempo awak nyanyi ada perubahan, better dari sebelum ni tapi kena hati-hati ada kedengaran sedikit part yang lari tempo. Saya faham keadaan ni especially masa kita sedang seronok menyanyi dan ingin sampaikan feeling tu kepada pendengar tapi kita kena hati hati ya supaya tempo tidak lari. 3) Penyertaan awak ni agak bland dan tak ada keunikan atau "Arif" di situ.Saya selalu menasihati peserta ujibakat sajakiri supaya "put your own stamp" dekat lagu sajakiri ni. Jadikan penyertaan anda lebih menarik dan ada beri impak yang lebih berbanding dengan peserta yang lain. Kalau sekadar nyanyi semula ikut nyanyian asal, bagi saya itu adalah karaoke. Namun bila kita improvise sedikit (namun kena hati hati ya jangan berlebihan) , lagu ni akan kedengaran seperti "Lagu Arif". Banyakkan mendengar lagu2 yang mempunyai key yang sesuai dengan anda, dan untuk 1st step mungkin boleh tiru gaya penyanyi yg anda minat tapi anda harus ingat, anda kena cipta gaya nyanyian anda sendiri dan bila anda sudah tahu dan familiar dengan diri anda, apa sahaja lagu yang anda nyanyikan anda boleh letak "Arif" di situ. Selamat menyanyi bos 🙂
Zainal Zulia (Komposer)
Zainal Zulia [Komposer] : Anda punyai tona dan julat vokal yang sesuai dengan lagu. Penghayatan juga baik. Walaupun terlalu berhati-hati, dan 'tidak keluar' sepenuhnya, menjadikan lagu ini agak 'tawar' kerana tiada keunikkan ditonjolkan. Apapun tahniah kerana berusaha membaiki masalah tempo (penyertaan pertama sebelum ini lebih teruk). Saya tak pasti kedudukan anda dalam pusingan ini. Macam ok, tapi biasa saja.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Untuk Komen / Reviu, Sila
Register

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Mazlan – Tidurku Lena

(13 SVian)

4.92 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (13 SVian)
Sam Muhammad (Juara SV)
salam dan hye. Thanks untuk penyertaan anda dalam sajakiri kali ni. Beberapa komen saya terhadap penyertaan awak ialah : 1) Posisi semasa menyanyi : Bro kena ambil perhatian tentang posture badan kita sewaktu menyanyi especially kalau melibatkan prtandingan nyanyian. Kelihatan macam sedang berbaringan, meniarap kalau lebih tepat lagi atau mungkin sedang duduk. Posisi ni adalah posisi NO NO NO untuk menyanyi kerana memerlukan voice control serta voice projection yang bagus. Kalau nak praktis boleh guna teknik berbaring ni untuk keluarkan "chest voice" tapi bukan secara meniarap tapi berbaring secara terlentang. If dah biasa dan pro, menyanyi sambil duduk should be no problem for you. Tolong take note ya. 2) Keselesaan semasa menyanyi : Benda ni penting sebab jika anda menyanyi dengan tak selesa nanti akan affect kualiti nyanyian anda. Saya tengok bro macam TERLALU SELESA dan its a good thing kalau key betul, posture betul dan paham lagu yang nak disampaikan. Saya rasa mcm bro tengah dengar radio then ada lagu best lepas tu cuba sing-a-long lagu tu dengan menyanyi secara tidak serius. My advice, study lagu ni elok2 dan fahami apa yg cuba nak disampaikan oleh pencipta lagu/lirik dan try deliver it the best possible way you can dengan identiti bro tersendiri. 3) Menyanyi dengan lebih perasaan : Saya tak dapat rasa apa yang bro ingin sampaikan. Terasa kosong dan feeling tu dah lost sejak dari awal lagu lagi. Lagu ni agak berat dan memerlukan penghayatan yang tinggi. Mungkin bro boleh lebihkan sedikit dekat bahagian penghayatan tu dan bro akan rasa lebih seronok untuk menyanyi dan tak tergesa gesa untuk menghantar penyertaan anda
Zainal Zulia (Komposer)
Zainal Zulia [Komposer] : anda tiada impak. Tone juga kecil walau ada kesungguhan. Boleh cuba lagi dengan lain ya. Terimakasih.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Untuk Komen / Reviu, Sila
Register

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Ayie Mamat – Terbang Bersamamu

(13 SVian)

6.98 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (13 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Bagi sy nyanyian anda ni seolah video tugasan utk guru vokal. Mcm anda baru belajar teknik dan nak tunjuk kepada guru vokal, "ok tak ni cikgu?". Teknik jaw kebawah yg selalu ditekankan oleh Muadz. Anda terlalu memikirkan teknik utk mencantikkan suara drp menyanyi kpd seorg kekasih. Tiada suntikan emosi dpt kami dengar disini. Walaupun anda cuba mendinamikkan nya. Dinamik ni dtg dari perasaan+teknik. Anda seolah pelakon yg menangis. Tiada jiwa. Hanya cubaan yg tak berhasil. Nasihat saya, teknik mmg penting. Practice sehabis baik kesemua teknik nyanyian. Bila time persembahan, cuba ketepikan sedikit teknik tu, focus kepada jiwa dan rasa. Focus kpd siapa anda nyanyikan lagu ni
Sam Muhammad (Juara SV)
salam dan hye. Terima kasih untuk penyertaan anda dalam sajakiri kali ni. Tak dinafikan bahawa penyertaan bro adalah antara one of the best entries dalam pertandingan kali ni dan sebab sebabnya adalah : 1) Penghayatan yang menarik dari anda : Dapat dilihat disini yang bro sudah pun buat "homework" terlebih dahulu dan memilih lagu ini setelah merasakan yg ianya sesuai dengan anda. Pilihan lagu yang betul dapat dilihat dalam keselesaan kita semasa menyanyi dan feel yang dibawa semasa menyanyikan lagu ni. Ternyata anda tahu kemampuan diri sendiri dan sebagai penyanyi its a good thing when you know our strong part in singing. 2) Good voice control : Saya merasakan anda ada mengambil kelas vokal sbb pada pemerhatian saya anda menjaga diction anda especially huruf "a". Key yang dipilih agak rendah namun anda masih berjaya menunjukkan dinamik anda dalam nyanyian. Beberapa perkara yang saya boleh komen untuk improve : 1) Pilih key yang lebih tepat : Saya rasa kalau anda pilih key yang lebih tinggi sikit, anda boleh menunjukkan lebih lagi dinamik dalam nyanyian anda. Key yg anda pilih bagi saya adalah key "play safe" dan saya percaya anda boleh buat dengan lebih baik lagi. Kenapa kena pilih key yg lebih tinggi? Personally saya rasa tone awak boleh mencorakkan lagi lagu ni dan dengan pilihan key yang lebih tepat, pendengar boleh nampak crescendo dan decrescendo anda semasa anda menyanyi. Lagu yang dinyanyikan pula akan nampak dia punya "build up". Start slow dan santai then akhiri dengan a big "bomb" at the end. Key yang lebih sesuai = feel yang lebih menusuk jiwa dan perasaan. Anda kena masukkan "tangisan" dalam nyanyian ini dan kalau itu berjaya dilakukan, sumpah best.
Zainal Zulia (Komposer)
Zainal Zulia [Komposer] : Nyanyian anda, dari segi teknikal sangat baik. Semacam mengambil kelas nyanyian. Nyanyian stail koir juga. Nampak ada teknik lantunan vokal yang baik. Tapi ada beberapa isu : kekunci lagu ini rasanya agak rendah untuk anda. Jadi 'ketegangan' (tension) lagu ini tidak cukup optima bagi saya, walaupun penghayatan baik. Juga nampak Ayie terlalu berhati-hati sehinggakan semacam 'tak keluar' karakter jujur itu. Tapi apapun anda penyertaan terbaik musim ini.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Untuk Komen / Reviu, Sila
Register

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Shazwan – Demi Masa

(13 SVian)

7.72 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (13 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Sy suka tone anda. Anda ada weighty nasal tone. Anda ada potensi besar sebenarnya utk pergi lagi jauh. Tp kena lagi asah dan byk lagi prektis. Intonation tak konsisten. Otot diafragma belum cukup kuat utk menolak udara yg konsisten. Jadi kena byk nyanyi dan push push push utk kuatkan otot tu, supaya setiap nota tu keluar dgn jelas dan bulat. Ambil la kelas vokal, jgn sia2kan bakat dan tone yg ada.
Sam Muhammad (Juara SV)
Salam dan hye. Thanks untuk penyertaan anda dalam sajakiri kali ni. Tahniah sebab berjaya sekali ke pusingan ini dan sejujurnya saya mengharapkan bro hantar penyertaan lagu Mimpi skali lagi dan touch up mana yang kurang dalam penyertaan sebelum ini dan saya juga sebenarnya tidak tahu untuk menilai penyertaan bro ni macam mana. 😅 Namun percubaan anda untuk menyanyi lagu Demi Masa ni harus saya puji dalam beberapa aspek. 1) Kawalan suara : Saya nampak kesungguhan anda untuk menyampaikan lagu ini dengan penuh penghayatan dan dengan dinamik tersendiri. Nampak dah buat "homework" terlebih dahulu dan tahu mana part yang kena "rendahkan" dan "naikkan" volume suara semasa menyanyi tu. Part "berlaluuuu", "lebihhh", "dewasaaa" tu memang ada rasa sikit padu feel yang diberikan. Nyanyian anda tak terlebih dan tak terkurang bagi saya. Anda just menyanyi sahaja dan follow the flow tanpa memikirkan di mana part nak rift,run, adlib dan sebagainya. Good job. 2) Penghayatan : Saya dengar ulangkali nyanyian anda ini dan saya rasa penghayatan yang anda berikan semasa menyanyi juga adalah antara yang terbaik dalam penyertaan kali ini. Menyanyi dari hati ni boleh dirasai oleh pendengar especially bila dengar sambil tutup mata. Anda build up lagu ni dari slow dan santai dan you give it your all towards the end (not 100% tapi still menarik dan ada dinamik). Personally saya rasa anda boleh do a better job dengan lagu ni tapi untuk penyertaan kali ni saya boleh berikan pujian atas effort yang diberikan. Beberapa komen yang boleh saya berikan untuk improve nyanyian anda : 1) Warm up suara terlebih dahulu : Suara jenis yang serak serak basah ni dapat dilihat jelas kurang "warming up" nya bila sampai part high note. Nasihat saya, bangun awal pagi dan biasakan tekak anda dengan menyanyi lagu2 key rendah tapi jangan teran suara anda. You can damage your vocal chord. Rakaman suara paling cantik mungkin boleh dilakukan pada waktu malam. 2) Breathing control : Ini masalah biasa bagi seorang penyanyi termasuklah saya. Bro kena mahirkan diri dekat bahagian mana nak "curi nafas" supaya kita boleh sustain note yang kita inginkan dan tak lari dari tempo. Mungkin boleh berguru dengan Cikgu Vokal kita Muadz Roslan. Dua aspek ni kalau anda dapat mahirkan, insyaAllah boleh kuatkan lagi kita punya self confidence semasa menyanyi. Good luck 🙂
Zainal Zulia (Komposer)
Zainal Zulia [Komposer] : Semestinya nyanyian anda adalah terbaik dalam pusingan ini. Sangat konteks. penghayatan secukup rasa. Walaupun rasanya macam ada sesuatu tak cukup, mungkin agak rendah juga key nya. Apapun tone macho anda sesuai dengan lagu. Saya sebenarnya lebih sukakan persembahan lagu Mimpi anda sebelum, kerana ia lebih dinamik, ada bahagian tarik. Tapi lagu ini agak mendatar dan tak mencabar untuk anda. Kita lihat apa kata juri lain pula.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Untuk Komen / Reviu, Sila
Register

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Kamal Hairie – Terbang Bersamamu

(13 SVian)

5.33 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (13 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Saya taknak komen apa2 pasal vokal sbb sy percaya bro pon tau tahap vokal anda utk lagu ni. Apapun saya respect dgn semangat bro yg acap kali join dan tak putus asa, walaupun setakat utk memeriahkan contest saja
Sam Muhammad (Juara SV)
Salam dan hye papa. thanks sebab selalu support sajakiri dan saya difahamkan penyertaan papa adalah yang ke 7 kali ini!! Tahniah!! Untuk penyertaan kali ni maaf papa tapi saya tak dpt rasakan feel yang ingin disampaikan dan saya pasti mungkin intention papa adalah sekadar untuk menyerikan majlis kali ni. Harapan saya, untuk penyertaan ke 8 papa saya harap papa pilih lagu yang betul betul sesuai dan nyanyikan dengan sepenuh jiwa dan lebih serius kerana saya tahu anda boleh lakukan dengan lebih baik lagi. Saya akan tunggu penyertaan serius dari papa untuk siri yang akan datang!! 🙂
Zainal Zulia (Komposer)
Zainal Zulia [Komposer] : Ini penyertaan ke-7 Papa. Satu lagi, jika 8 penyertaan, akan memecah rekod baru. Takde siapa lagi mencapai ini. Apapun agak santai penyertaan kali ini, semcam di karaoke. Nampak memang Papa hanya ingin beri sokongan kepada Sajakiri, dengan memeriahkan majlis. Terimakasih atas sokongan ini. Apapun, key ini terlalu tinggi juga untuk Papa, kontra dengan si Ayie Mamat yang mengambil rendah. Menjadi agak nipis dan tawar nyanyian Papa.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Untuk Komen / Reviu, Sila
Register

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}