TOP 3

 

Aida Ezreen
Cinta Dua Dunia 

Ryan
Anak Perang

Izy
Cinta Dua Dunia

 

UNDI 2 TERBAIK!

 

Tempoh Undian adalah pada 18 Jun sehingga 1 Julai.
HANYA 2 akan dipilih untuk ke peringkat seterusnya.

 

 

Keseluruhan

Final : Keseluruhan SVM9
7.87 Juri Pro SV
8.5 12 SVian
Pic & Intonasi
7.9
Penghayatan
8
Originaliti
7.7
7.32 Juri Pro SV
8.23 10 SVian
Pic & Intonasi
7.25
Penghayatan
7.35
Originaliti
7.35
7.43 Juri Pro SV
8.1 10 SVian
Pic & Intonasi
7.4
Penghayatan
7.45
Originaliti
7.45
7.07 Juri Pro SV
8.17 12 SVian
Pic & Intonasi
7
Penghayatan
7.1
Originaliti
7.1
7.08 Juri Pro SV
7.59 13 SVian
Pic & Intonasi
7
Penghayatan
7
Originaliti
7.25
6.93 Juri Pro SV
7.7 11 SVian
Pic & Intonasi
7.05
Penghayatan
6.65
Originaliti
7.1
6.85 Juri Pro SV
7.44 12 SVian
Pic & Intonasi
6.65
Penghayatan
6.95
Originaliti
6.95
6.97 Juri Pro SV
6.97 13 SVian
Pic & Intonasi
6.9
Penghayatan
7
Originaliti
7
6.95 Juri Pro SV
6.86 12 SVian
Pic & Intonasi
6.85
Penghayatan
6.95
Originaliti
7.05
6.82 Juri Pro SV
6.53 10 SVian
Pic & Intonasi
6.65
Penghayatan
6.95
Originaliti
6.85
6.57 Juri Pro SV
6.67 10 SVian
Pic & Intonasi
6.55
Penghayatan
6.6
Originaliti
6.55
6.53 Juri Pro SV
6.03 10 SVian
Pic & Intonasi
6.6
Penghayatan
6.65
Originaliti
6.35
6.4 Juri Pro SV
4.85 11 SVian
Pic & Intonasi
6.3
Penghayatan
6.45
Originaliti
6.45

 


SVM9(B)

 


 

 

SVM9(A) : Muktamad
7.07 Juri Pro SV
8.17 12 SVian
Pic & Intonasi
7
Penghayatan
7.1
Originaliti
7.1
7.08 Juri Pro SV
7.59 13 SVian
Pic & Intonasi
7
Penghayatan
7
Originaliti
7.25
6.85 Juri Pro SV
7.44 12 SVian
Pic & Intonasi
6.65
Penghayatan
6.95
Originaliti
6.95
6.97 Juri Pro SV
6.97 13 SVian
Pic & Intonasi
6.9
Penghayatan
7
Originaliti
7
6.95 Juri Pro SV
6.86 12 SVian
Pic & Intonasi
6.85
Penghayatan
6.95
Originaliti
7.05

 

 

Faizal Raman – Sesuatu

(12 SVian)

6.95 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (12 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Anda ada tone/color yg natural. Weight pon cantik. Tp ni semua berada di chorus. Verse anda tiada rasa, tiada depth. Anda langsung tidak mengambil berat ttg verse. Pdhl verse tu sgt penting sbg suatu statement "listen to me now". Verse ni org dgr 5 saat akan terus "nexxttt".
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Nyanyian ko ni mempunyai projection yg sgt baik dimana setiap kali lontaran suara yg ko buat die akan kehadapan which is bagus. Tp yg peliknya plak, projection ko dah ade tp die still kedengaran malas and tade wow untuk kami as pendengar. Knp ini terjadi ? pertama sekali work on your jaw bro. then put effort dalam hidupkan bunyi. jd bile ko buat bende ni dgn betul, ko akan counter isu makan suku kata atau bunyi lirik tu tenggelam dalam nyanyian. bile ko menyanyi dalam keadaan yg mcm ni (apa yg ko buat dlm video), ko dpt dgr tak yg ko tak dpt pegang note tu dgn konfiden, lagi lagi part hujung hujung notasi. serious beb, improved on that insyaAllah ko boleh bagi lagi yg the best. as i said previuosly, tone ko ade something yg sedap didengar.
Zainal Zulia (Komposer)
Tahniah Faizal aka Bob Kenzo. Nyanyian anda kali ini lebih feel dan kemasa berbanding sebelum ini. Mungkin kerana anda mengambil nota kami yang mencadangkan agar memilih key yang betul. Baru keluar tone jantan anda. Cuma adalah pitchy tu sikit, ketika not rendah.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Syuib – Mutiara

(12 SVian)

6.85 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (12 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Effort seseorang individu membuat sesuatu dgn ikhlas dan kesungguhan harus dipuji. Awak cuba utk improve. Itu bagus. Tp kdg2 minat kita tu supersede kita punya talent. Tak salah. Teruskan saja.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
nda berjaya menguasai beberapa teknik asas. tetapi penguasaan teknik teknik asas anda kurang membantu anda untuk menambahbaik kualiti tone suara yg anda hasilkan. tp sekurang kurangnya ada dpt sustain teknik asas tu mcm yg anda buat untuk musim lepas. oke syuib. 2 perkara ni sy nak anda improve untuk penyertaan musim hadapan. sy yakin awak ni bukan jenis cepat mengalah. teruskan penyertaan anda untuk sebuah ilmu. yg pertama adalah projection suara. mesti dan wajib project your voice forward. setiap lontaran tak boleh kedalam atau kebelakang. anda boleh rase bile lontaran anda tu kehadapan atau kedalam. banyak td sy dgr projection yg tak forward. kedua, is your resonance. tak sedap la syuib. puncanya adalah juga kerana projection. projection suara yg tak strong menyebabkan gema yg dihasilkan agak leper dan tak penuh. buang semua habit syuib yg suke buat bunyi "eeeyyhhh" kt lirik lirik dan adlib way anda.
Zainal Zulia (Komposer)
Wow, walaupun Ib pernah nyanyikan lagu ini sebelum ini, tapi kali ni lain sekali rasanya. Anda telah punyai keyakinan dengan vokal sendiri. Bukan saja feel, tapi anda berjaya 'memilik' lagu ini. Tahniah Ib, usaha anda kali ini membuahkan hasil. Tak jemu dengar.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Razman – Mutiara

(12 SVian)

7.07 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (12 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Tone ada weight. Jiwa pon ada. Tapi nyanyian terlalu tegak. Lagu ni perlu kehalusan dan sedikit lenggok. Intonation di higher registers juga tidak firm. Anda tidak berjaya membawa lagu ni kemana2. Tidak memorable.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
control technic yg baik angah. so dgr nyanyian angah pleasant je. tp jaga jaga la ngah, ade tempo and flat. always lock your singing way then jgn ubah ubah dah mase final record. bg ape yg dah diplan. resonance angah perlu dibaiki lagi dgn cara improve your breathing, control dah baik tp masih perlu dibaiki ye. sbb ade part yg anda terover project. control ni bukan kt part mane kite rase nk sedapkan baru kite control, tp along the way tu kene ade control mechanism. angah kene sedapkan lg gema yg dihasilkan tu. tak sustain la ngah sbb ade part yg sedap adr jugak yg kurang. erm, i would strongly suggest you to go for vocal class untuk improvekn lg ape yg angah dh ade dan betulkan ape ape yg salah dalam nyanyian.
Zainal Zulia (Komposer)
Wah, lain macam kali ini. Penghayatan penuh, teknik juga baik, tone dan key yang sesuai. Rasa macam Angah dah belajar dari kesilapan dan pengalaman sebelum ini, kali ini memang terbaik bagi saya. Cuma ada masalah tempo pada bridge. To be fair, anda ada beri video lain, tapi saya tetap pilih yang ini kerana ini lebih baik dari segi keseluruhan. Boleh kah anda menang pusingan ini? Sama kita nantikan.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Asraf – Bidadari

(13 SVian)

7.08 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (13 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Lu ni ada raw talent brader. Suara ada jiwa. Bg sy awak ni nyanyi mcm seorang songwriter. Teknik xda, feel ada. Tone pon ada. Tp intonasi dan kawalan suara tu yg kemana mana. Suara sedap tp melayang2. Tak centred. Tp lu jujur la.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
hi asraf ! tahniah untuk nyanyian yg saya nampak ade penceritaan suara yg baik. kelapangan suara anda yg ditonjolkan pada saya menampakkan anda menyanyi dalam keadaan yg selesa dan jujur. itulah tone awak dan itulah style awak. on technical part, still ada masalah tak firm dan masih ade note note yg yak sustain ye acap. isu ni mmg satu je care kite nk baiki which is breathing. tips untuk baiki your breathing is, nyanyian acap kene tahu kt mane nk amik/curi nafas. plan every bari baris lirik untuk memudahkan awak menarik dan mengawal dan mencuri nafas. then work to control your release technic. overall tahniah.
Zainal Zulia (Komposer)
Kedengaran Asraf nyanyi agak 'strain', iaitu semacam terlalu 'menekan', nampak tak selesa. Ini baik sebenarnya kerana adanya tension, tapi ia bermula terlalu awal, sehingga menjejaskan dinamik dan penceritaan lagu. Secara keseluruhan, nyanyian ada baik dan ada feel, tapi saya cadangkan agar ambil key yang lebih rendah.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Ryan – Anak Perang

(13 SVian)

6.97 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (13 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
1st time sy dgr suara ryan, x pasti bila maybe 3 ke 4 musim lepas. Sy impress. Tone mcm ni mmg ada market. Tp sejak tu, awak pegi backwards. Makin lama makin sy x impress. Maybe awak semakin terlalu cuba nak impresskan org, dia backfired. Awak ada nasal rock tone. Kekalkan benda tu. Bila awak buat2 serak, dia dah jadi fake. Pendengar hanya boleh relate dgn org yg nyanyi melalui jiwa. Jiwa awak dh tersasar, awk cuba nak impress dgn mengeluarkan tone "rock serak". Bagi sy bunyinya mcm kartun jepun budak menjerit. Awak rasa x bila nyanyi lagu ni? Confirm tak. Org lain pon tak.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Wutt wutt ryan. beb, aku jujur la ngan ko ye ryan. aku rase suara ko tak berat langsung. so pada aku on technical part ko mmg masalah buat aku. setiap attacking voice ko die tade impak. pendengar akan dengar then lupa dah ape yg ko nyanyi. semakin jauh sketch ko lontaran suara ko semakin sempit dan ketat. try to release your mouth/jaw more bigger, then try to lapangkan the way ko releasekan suara ko. ko boleh rase bile ko nyanyi dalam keadaan sempit tu. try tengok balik video ko ni, then cari penyempitan tu berlaku kt mane. aku rase aku ade komen pasal suara ketat n sempit kt penyertaan ko yg lepas, so harapnye ko dapat baiki style nyanyian sebegini. bukan tak sedap ryan, tapi ko boleh bg lagi sedap sekiranya ko dpt kuasai kelemahan yg ni. aku tahu, kite dah biasa menyanyi cara mcm ni tetapi dalam teknik vokal, kite mmg kene fahami teknik yg betul, baiki teknik yg terbiasa tu.
Zainal Zulia (Komposer)
Bagi saya, persembahan ini sungguh baik, penuh penghayatan, boleh jadi sama atau lebih baik berbanding pusingan sebelum ini, dimana anda mendapat tempat ketiga (hampir naib juara juga). Tapi menghairankan, setakat ini Ryan menduduki tempat terakhir kali ini. Mungkin juga kerana saingan kali ini lebih kuat. Tapi apapun, syabas saya ucapkan, bagi pendapat saya, ini penyertaan terbaik anda (sudah 7 kali penyertaan! berkongsi tempat dengan Syakir, dimana korang berdua adalah pemegang rekod SV!).
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}


SVM9(A)

 


 

 

SVM9(A) : Muktamad
7.87 Juri Pro SV
8.5 12 SVian
Pic & Intonasi
7.9
Penghayatan
8
Originaliti
7.7
7.32 Juri Pro SV
8.23 10 SVian
Pic & Intonasi
7.25
Penghayatan
7.35
Originaliti
7.35
7.43 Juri Pro SV
8.1 10 SVian
Pic & Intonasi
7.4
Penghayatan
7.45
Originaliti
7.45
6.93 Juri Pro SV
7.7 11 SVian
Pic & Intonasi
7.05
Penghayatan
6.65
Originaliti
7.1
6.82 Juri Pro SV
6.53 10 SVian
Pic & Intonasi
6.65
Penghayatan
6.95
Originaliti
6.85
6.57 Juri Pro SV
6.67 10 SVian
Pic & Intonasi
6.55
Penghayatan
6.6
Originaliti
6.55
6.53 Juri Pro SV
6.03 10 SVian
Pic & Intonasi
6.6
Penghayatan
6.65
Originaliti
6.35
6.4 Juri Pro SV
4.85 11 SVian
Pic & Intonasi
6.3
Penghayatan
6.45
Originaliti
6.45

 

 

Kamal Hairy – Cinta Dua Dunia

(10 SVian)

6.82 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (10 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Yg bagus dgn anda ni. Anda ada confidence dan selesa bernyanyi lagu apa pun. Boleh bygkan kalau anda diatas stage anda mesti tak kekok. Konfiden. Bagus ke tak bagus tu lain cite la, haaaa kan? Stail rock dlm diri anda ni tebal. Tone suara kapak. Malangnya lagu ni tak sesuai dikapakkan. Tp props to u sbb stay true to urself dan x cuba jadi org lain.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
hi papa kamal. nyanyian abg menurut pendengaran saya kedengaran sgt ketat la bang. abg boleh nampak betapa tegangnya urat urat leher abg semasa menyanyi. semakin tinggi note abg, semakin mendongok abg menyanyi. ianya tak septtnya begitu. abg kene selesa dari setiap aspek (pernafasan, penyebutan dan lontaran) semuanya perlukan keselesaan. Untuk abg dptkan keselesaan yg sy maksudkan, abg kene pastikan yg diaphragm abg berkerja semasa menyanyi. voice placement yg agak tertumpu dibahagian hidung menyebabkan support kepada suara abg menjadi tidak strong dan akhirnya meleperkan suara abg. Terus maju ye bang !
Zainal Zulia (Komposer)
Papa kelihatan sungguh bergaya. Mengenai nyanyian, ada feel semua. Tapi tona vokal Papa agak nipis untuk lagu ini. Tapi julat vokal memang sesuai. Tapi saya masih berasakan yang Papa boleh melantun lebih tinggi.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Faizal Raman – Sesuatu

(10 SVian)

6.57 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (10 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Apahal nyanyi tarik2 hand brake bro? Kasi tekann jaa minyakk tuuu. Chorus baru kluar feel. Sedap jugak tone anda sbenarnya. Jangan kedekut tarik2 hand brake lain kali aaa.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
hi bro faizal. tone ko pada aku ade something yg buat die sedap didengar dan ko kene makesure die rounded lg bro. first tone ko tak cukup strong untuk hidupkan sebutan ko. jd die dgr mcm tade wauu kt situ. again bro, always make sure air cukup nk support lontaran suara ko. klu tak cukup, kite akan jd tak de angin untuk sokong lontaran suara. tu yg suara makin ke hujung jd leper dan tade energy. ini juga yg buat suara kite terkucil atau berlakunya pemotongan dlm nyanyian. saya bro sbb banyak ruang yg kite boleh main lagi, tp tak dpt buat sbb angin kurang. part nk wat airy voice tu lg memerlukan udara yg cukup. selalu pegang konsep tamak dlm amik nafas, kedekut bile nk release udara. Overall tahniah, nyanyian yg perlu dibaiki tp kesedapan tu dah ade.
Zainal Zulia (Komposer)
Permulaan agak shaky dan pitchy. Tapi bila korus agak baik, baru tone anda dapat didengari. Tapi nota anda kurang sustain, mungkin kerana masalah pernafasan. Feel ada. Dapat rasakan kejujuran anda.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Izy – Cinta Dua Dunia

(10 SVian)

7.43 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (10 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Izy memiliki tone yg agak cantik. Cara izy mengolah cerita juga agak cantik. Dinamiknye ada situ. "Waktu ku pelukmu.." Izy ambil line harmoni disitu. Harus dipuji. Tapi lagi efektif kalau ianya dibuat sekali shj. Waktu last sahaja. Ini akan membawa suatu "surprise factor". Izy punya higher notes pon tak cukup projection. Izy hanya menggunakan head voice. Jadi kurang impak disitu. Overall okay.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
zy, secara jujurnya nyanyian izy sedap didengar izy. tp untuk kate nyanyian yg memberi impak tu masih belum lagi. kredit untuk cara izy olah suara dan menambahkan lgi warna dlm lagu. tp ade something yg missing la izy. izy need to work with your low register. jd kan die betul betul rounded, deep n strong. jaw need to be drop much bigger.. jaga jaga bile nk sebut lirik sbb ade tendency bunyi yg dihasilkan agak sengau pada saya. jage asas nyanyian izy which is breathing. legato style mmg need your 110% of commitment which required stronger support from your diaphragm. sy yakin yg klu izy dpt kuasai teknik asas menyanyi (breathing & projection) dan mampu produce tone yg deep lg sikit, insyaAllah persembahan anda lebih meyakinkan.
Zainal Zulia (Komposer)
Saya sebenarnya suka persembahan Izy kali ni. Memang fav saya. Jelas kedengaran tone dan kehalusannya bila ditarik. Falsetto anda sungguh nyaman sekali. Sesuai dengan susunan lagu berpiano sebegini. Tapi boleh menang kah? Kita nantikan.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Shaiful – Cinta Dua Dunia

(11 SVian)

6.4 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (10 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Fuh Farid Kamil la. Kalau bagi Farid tu nyanyi ntah2 sound camni gak kan? Mane tau? Sy suka tone tinggi anda, walaupun sengau tapi dia smooth. Ala aiman tino.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Hi epul. dalam nyanyian ni pul scr amnya ade 2 bende yg kene epul pegang betul betul. 1 adalah lagu itu sendiri (kene haul betul betul melodi patah lagu dn sbgnya) dan yg ke2 adalah sketch (cara pengolahan suara adlib dan emosi). pada sy epul perlu baiki banyak ruang ruang yg kosong dalam nyanyian anda. voice u sgt leper dan placement yg keluar tu bunyi die leper. suara yg baik perlu ade 3 element ni deep bright dan strong. open your mouth bigger.. drop your jaw even lower. dagu kite bile diturunkan ia akan kebelakang sikit dn akan menuju kearah berdekatan kawasan tekak. put more effort dlm memastikan suara yg kluar tu bulat.
Zainal Zulia (Komposer)
Epul boleh menyanyi, tiada masalah. Feel juga baik, kacak juga. Tapi tone anda agak sengau, terutama ketika tarik tinggi. Dinamik juga boleh diperbaiki, tiada perbezaan ketiga-tiga korus, menyebabkan ia agak bosan didengar. Harap boleh sertai lagi.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Syuib – Lindungi Dia

(10 SVian)

6.53 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (10 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Walaupun nyanyian anda tak sampai, langsung tiada projection di part chorus, tapi anda berjaya stay on pitch keseluruhan lagu. Itu harus dipuji. Pitch anda even lagi tepat dari tuan komposer sendiri 🤣
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
syuibbb !! tahniah untuk penyertaan kali ini dimana secara teknikal keseluruhan anda meletakkan effort dalam menghidupkan bunyi by dropping your jaw jelaskan sebutan dengn sebutan rounded satu persatu. saya agak impress dgn breathing technic syuib as compared tu previous penyertaan. penambahbaikan yg sgt ketara. cumenye syuib, syuib kene sentiasa menyanyi dngn keadaan yg selesa dan natural. teknikal part tu akan jd no 2 ketika persembahan. pertama yg paling penting adalah emosi dan sketch syuib dalam nyanyian. tp dlm latihan vokal, teknikal itu kene dtg dulu. untuk nyanyian syuib td, sy nampak syuib terlmpau berjaga jaga. seolh olah dalam fikiran syuib sentiasa pikir pasal teknik. jgan mcm tu. release your emotion build up your sketch. bru nyanyian syuib akan menangkap jiwa pendengar. bagus dan tahniah syuib ! teruskan usaha !
Zainal Zulia (Komposer)
Maaf Syuib, lagu ini terlalu besar dan epik untuk anda. Mungkin kerana anda tidak mempunyai tone yang besar, serta kurang sustain pada lagu. Penghayatan tu ada, pic juga baik, juga tidak memberi kesan mendalam. Saya akui lagu ini lagu yang sukar dinyanyikan. Apapun tahniah kerana berani mencuba.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Ryan – Anak Perang

(10 SVian)

7.32 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (10 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Lagu yg sesuai utk ryan. Stailing yg mengena dgn lagu. Tapi ryan hilang control di higher range. Kawalan suara selalunya lebih mudah dtgnye dari dada atau chest. Ryan terlalu nasal. Sy x kisah nasally voice. Singers yg power2 byk juga yg cenderung ke nasal. Tapi diorg bkn nasal shj. Diorg mix dgn chest voice. Bila tiada lgsg chest voice. Tone anda jadi nipis dan tiada weight/depth seterusnya tiada impak. Mid range okay. Sampai. Boleh masuk kelas vokal utk belajar terapkan chest voice dlm nyanyian anda ya.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
erm ryan, pada pendengaran sy nyanyian awak kali ni agak tak firm la ryan. maksud saya tak firm tu adalah sketch yg ryan cuba tampilkan tu agak tak tersusun. tp diawal sketch ianya sgt berkesan. sampi second verse je, sketch awak terganggu. sketch ni die merngkumi bukan sahaja penceritaan dlm lagu tp ia juga membawa makna yg lebih besar. dlm sketch juga kite boleh tonjolkan die melalui sisi sisi suara yg berbeza. ade part part yg klu ryan lebih firm ia akan lebih wau. ade few part yg sy rase ryan tak hold the note dgn firm, adlib way ryan juga tak confiden. setiap nyanyian yg baik tu bukan bergantung pada sejauh mana tinggi suara kite boleh pegi, tetapi ianya bergantung pada kualiti tone yg dihasilkan, klu tinggi menggunung suara kite tp tone jd leper dan nyaring tak kemana ryan usaha tu.
Zainal Zulia (Komposer)
Tahniah Ryan, anda kini sedang menuju untuk memecah rekod penyertaan, ini kali ke-6 (yang tertinggi masih Syakir, iaitu 7 kali). Tapi mengikut pendapat peribadi saya, ini penyertaan terbaik anda. Memberi saingan sengit kepada Aida. Ini kerana anda sudah berani memilih key yang lebih tinggi, dan sememangnya vokal anda punyai julat yang tinggi pun. Tapi selama ini anda tak berani pilih, tak tahu kenapa, mungkin kerana kurang keyakinan. Adakah anda akan jadi juara? Menarik untuk disaksikan.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Shuhaizad – Mawarni

(11 SVian)

6.93 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (11 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Shu ni antara peserta SV yg mempunyai intonasi yg baik. Volume n lontaran yg sgt stabil. Bila sy dgr nyanyian Shu ni mcm dengar nasyid pon ada. Cara anda mewarnakan tone tu mcm stail nasyid. Ada pula lenggok asli tetiba diselit. Lenggok tu agak fresh tp kurang mengena utk lagu balada pop sprt ini. Adlib2 mini anda pon byk yg tak firm dan tiada halatuju. Kalau tak sure nak mainkan note tu mcm mana elok nyanyi straight je, lagi telus n menusuk jiwa mcm tu.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Salam bro ! selalu dgr suara kot voice note group je. Tahniah untuk penyertaan ini dan tahniah juga kerana anda memberikan kualiti tone yg sy cari. ade deep and strong disitu. posisi suara yg baik dan projection juga bagus. untuk penambahbaikan buat anda adalah, setiap bait bait melodi, patah lagu dan lirik ade peranan masing masing dalam mengindahkan sesebuah lagu. jd bro shu kene faham betul betul setiap melodi yg ade dlm lagu ni untuk bantu awak tentukan patah patah lagu. kat mane nk tarik nafas kt mane nk letak cengkok kt mane nk adlib dan sebagainya. selalu apa yg sy buat sy akan print lirik lagu dulu, kemudian ingat melodi dan lepastu baru kite conteng lirik tu dgn ape plan yg kite nak buat. pasti anda akan lebih firm dan persembahan anda akan lebih mengancam. overall tahniah bro, anda salah seorang pencabar bagi musim ni.
Zainal Zulia (Komposer)
Sudah lama Shu tak join. kali terakhir adalah Julai tahun lepas. Selamat kembali. Shu nampak lebih berkeyakinan dengan tone vokal anda sekarang. Macam sudah temui indentiti dan stail sendiri. Cuma untuk lagu balada ini, lenggok anda terlalu "naysid" menjadikan ia kombinasi yang tidak sesuai. Tapi memang boleh nampak anda selesa dan menjadi diri sendiri.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Aida – Cinta Dua Dunia

(12 SVian)

7.87 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (12 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Peserta2 utk musim ni kurang menyerlah jadi peluang anda utk juara mungkin ada. Bagi saya anda lebih selesa berada di mid range. Sini dimana tone dan vibrato anda thrive. Control dan richness dlm tone aida hilang sedikit di higher range. Mgkin disebabkan kurang udara yg menghadkan chest voice aida. Aida kerap tak dapat nak sustain note pada end of phrases (di higher range). Disitu Aida patahkan dgn adlib yg kerap lari temponye. Ini akan menganggu kesinambungan dlm ceritanya. Ini dari segi teknikal. Boleh dengar yg aida lebih banyak memikir dari merasa. Aida dah ada tools nye. Tapi tools tu ada yg tajam ada yg tumpul. Misinye skrg utk menajamkan tools yg tumpul tu.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
As i said aida, suara anda punye sesuatu yg istimewa. overall in term of technical you memang dh ade knowledge. that is why your placement, projection and breathing semua tak ade isu sangat. oke aida, lagu cinta dua dunia ni mempunyai value yg sgt besar dr aspek lirik dan melodi. so you kene bring it up. 1st your dynamic. makse sure you paham betul betul every melody yg ade dalam tu untuk you variety kn your sketch. always remember 1st verse n 2nd verse kene berbeza. try cr ruang ruang yg possible untuk you show your adlib skills. even ni version pop rock, you kene make it color. sy percaya, ini akan bantu you untuk warnakan lagu tu dgn sedikit emosi yg sy tak dpt dlm vedio ni. overall tade major issue n your delivery is oke but there is nothing that i can remember from you performance. tu je. so teruskan belaja sbb seni persembahan adalah sesuatu yang kita sebagai anak seni perlu rasa terlebih dahulu sebelum orang lain dapat rasa ape yg kite ingin sampaikan. tahniah untuk anda !
Zainal Zulia (Komposer)
Salam AIda. Saya suka persembahan ini. semuanya serba cukup ; tone, rasa dan teknikal. tiada masalah untuk memenangi pusingan ini. anda juga memilih versi rock ini (bukan versi piano) dan ia memang sesuai dengan stail dan kelantangan anda. Tahniah.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}