Pusingan 2

 


 

Juara : Pio Rusley!


 

Kedudukan Muktamad
7.73 Tim Arab SV
6.41 14 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.8
Penghayatan
7.6
Originaliti
7.8
7.33 Tim Arab SV
6.1 13 Tamu SV
Pic & Intonasi
7
Penghayatan
7.3
Originaliti
7.7
7.37 Tim Arab SV
5.64 13 Tamu SV
Pic & Intonasi
7.4
Penghayatan
7.4
Originaliti
7.3
6.93 Tim Arab SV
5.69 13 Tamu SV
Pic & Intonasi
7
Penghayatan
6.8
Originaliti
7
6.33 Tim Arab SV
6.05 13 Tamu SV
Pic & Intonasi
6
Penghayatan
6.5
Originaliti
6.5
6.7 Tim Arab SV
4.72 13 Tamu SV
Pic & Intonasi
6.3
Penghayatan
6.6
Originaliti
7.2
6.07 Tim Arab SV
4.51 13 Tamu SV
Pic & Intonasi
5.8
Penghayatan
6.1
Originaliti
6.3
5.5 Tim Arab SV
4.82 13 Tamu SV
Pic & Intonasi
5.5
Penghayatan
5.5
Originaliti
5.5

 

 

Hairie – Sering Tertanya (Piano)

(13 Tamu SV)

6.33 / 10 Tim Arab SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (11 Tamu SV)
Azhar Imran
Papa K Anda tidak mempunyai "feel" ballad pop yg sebegini rupa. Pop ballad harus ada kelembutan di dalam penyampaian. Tone anda "cut through" tapi nyanyian terlalu tegak, tiada lenggok dan feel ballad tu. Saya berpendapat, anda seorang penyanyi rock, jika nyanyi ballad anda perlu sampaikan dgn cara rock juga, mungkin boleh membawa lagu ni ke tempat lain. Malangnya anda cuba utk sampaikan dgn cara pop tapi tidak sampai.
Penghayatan Papa K memang sangat baik, nampak feel nya dalam lagu ini. Semasa P1M4 setahun yang lalu pun, anda sertai dengan lagu ini juga kan, versi band tu. Cuma kali ini anda ambil baritone, dulu tenor. Dan ternyata penyampaian lebih kemas kali ini. Cuma tone vokal anda tak berapa sesuai, dengan diiringi piano sebegini. Kedengaran sedikit sengau di awal lagu.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Shuhaizad – Dari Syurga Dinikmati

(13 Tamu SV)

6.93 / 10 Tim Arab SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (10 Tamu SV)
Azhar Imran
Saya tak nampak dimana "rasa" lagu ni untuk anda. Mungkin nyanyi sambil driving ni membuat anda kurang penghayatan. Key pon mungkin sedikit rendah, kedengaran tiada "intensity" dlm nyanyian dimana lagu ini memerlukan nyanyian yg lebih padu dan intense. Tempo anda semasa verse ada yg tercepat, pitching semasa modulasi pon ada terkucil di awal phrase. Ada gangguan "multi tasking" (driving) disini. Lenggok ala ballad di beberapa end of phrase juga tidak sesuai dlm genre rock sebegini. Overall biasa sahaja.
Saya benar-benar terkesan dengan persembahan Shu kali ni. Melodi dialunkan berbeza, dan lebih baik berbanding demo. Dapat dirasakan feelnya. Ditambah dengan 'video klip' anda memandu, ini membantu juga dalam persembahan anda, tampak bersahaja, dan berkeyakinan. Bagi saya secara peribadi, ini persembahan terbaik anda dalam 5 penyertaan SV selama ini.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Neyjam Asmar – Sering Tertanya

(13 Tamu SV)

7.37 / 10 Tim Arab SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (9 Tamu SV)
Azhar Imran
Anda nyanyi okay utk lagu ni. Tidak lah "wow" tapi okay. Ini yg saya maksudkan jika anda rocker, bawa lagu sebagai rocker, jangan cuba nak nyanyi stail pop. Identiti perlu dikekalkan. Anda berjaya kekalkan identiti tu. Macam Amy Search dengan lagu Tiada Lagi. Ini yg saya mahukan. Boleh menjadi sebenarnya rocker dalam pop ballad. Tapi penyampaian anda okay sahaja. Intonation tak berapa solid. Rata2 anda nyanyi pun ikut saja original tiada apa2 dari segi creativity.
Neyjam memang punyai feel untuk lagu ini, cuma tone vokal anda tak sesuai dengan lagu balada sebegini. Kerana ada seorang 'rocker'. Contoh Amy Search juga tak sesuai nyanyi lagu sebegini. Mungkin kerana diiringi piano. Jika lagu ini dimainkan oleh band rock, lebih sesuai dengan anda. Apapun, anda masih merupakan pencabar terkuat dalam Pusingan ini.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

AbdullaSani – Sering Tertanya

(13 Tamu SV)

6.7 / 10 Tim Arab SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (10 Tamu SV)
Azhar Imran
Potensi anda besar sebenarnya. Tone, teknik, vibrato n intonasi anda bagus. Apa yg lagi impressive adalah anda mampu nyanyi nada yg tinggi dgn tidak menunjukkan sebarang kerutan di muka atau leher. Ini menunjukkan anda mempunyai teknik yg baik. Tp sayang anda tidak mengambil serius. Anda tidak study betul lagu tu dan banyak main langgar saja. Phrasing dan tempo yg dipotong2 n dilambat2kan sesuka hati. Pitching yg kelaut semasa modulasi, tapi anda tidak berusaha merakam balik. Mungkin anda tidak sedar anda out of pitch, ini juga satu kelemahan besar disitu. Bakat yg ada jgn disia2kan.
ersembahan AbdullaSani ni sebenarnya hampir tidak layak untuk P2M6, kerana i) melodi berlainan dengan ori, improvasi melampau, dan juga ii) pitching lari ketika modulasi (ini masalah biasa untuk lagu ini). Tapi saya luluskan juga kerana i) pitching keseluruhan agak baik, dan juga kerana ii) kekurangan penyertaan untuk pusingan kali ini. Dan juga kerana iii) saya nampak potensi anda boleh digilap lagi jika dipandukan dengan guru vokal yang baik.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Relesion – Lagenda

(13 Tamu SV)

6.07 / 10 Tim Arab SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (9 Tamu SV)
Azhar Imran
Kawalan vokal anda agak lemah. Dan saya rasa anda sengaja menebalkan tone anda sbb ia kedengaran tidak "natural". Pitching pon terlalu banyak lari. Kalau anda mmg berminat untuk nyanyi dgn lebih baik, wajar sekali meletakkan lebih effort utk join kelas vokal.
Saya teringatkan persembahan 'Sungai Alkali' tahun lepas. Menghiburkan, walaupun masih boleh diperbaiki lagi nyanyian. Saya berpendapat anda sesuai menyanyikan lagu rancak sebegini. Persembahan kali ini dapat saya rasakan tenaga dan feelnya. Di kala modulasi anda kira berjaya naik dan memberikan lebih tenaga. Tahniah. Diharap Sern akan terus setia bersama SV. Antara 'otai SV' (sudah setahun bersama kami). Terimakasih atas kesetiaan dan semangat tidak mudah berputus asa.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Ryan – Dari Syurga Dinikmati

(13 Tamu SV)

7.33 / 10 Tim Arab SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (11 Tamu SV)
Azhar Imran
Anda mempunyai tone sengau ala Jay jay dan Mail xpdc. Ini satu kelebihan sebenarnya. Anda mampu menyampaikan nada tinggi dgn baik dan ianya "cut thru". Tapi kelemahan disini anda hanya menyanyi. Tiada cerita disebalik nyanyian. Jadi penyampaian jadi kurang sampai. Anda harus menyanyi dgn "a sense of purpose". Nyanyi sbb anda boleh rasa liriknya. Bukan sekadar menyampaikan melodi. Tp dari segi talent, anda ada benda tu. Kena bijak memakainya.
Saya hampir 'tidak lulus'kan penyertaan ini, kerana melodi korus yang Ryan alunkan, walaupun masuk pic, tapi tidak sama langsung dengan demo asal. Seolah-olah ini lagu berlainan. Tetapi setelah anda menghantar penyertaan lain dengan mengambil melodi asal, takde feel pula. Saya mengambil keputusan untuk ambil saja penyertaan ini kerana feel anda lebih jujur. Ini membuktikan anda seorang kreatif, berkebolehan melakukan improvasi (tidak semua penyanyi boleh lakukan), demi punyai feel. Tapi harus hati-hati kerana boleh 'terlajak'.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

 

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Renelon – Sering Tertanya

(13 Tamu SV)

5.5 / 10 Tim Arab SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (10 Tamu SV)
Azhar Imran
Banyak masalah dalam nyanyian anda ni. Tempo, pitch dan intonation semuanya bermasalah. Perlu banyak lagi berlatih kerana talent anda limited.
Salam Elon. Timing anda 'off' pada bridge lagu. Agak hairan juga bagaimana ia boleh berlaku. Juga pitching lari ketika modulasi. Ini kali ketiga penyertaan anda, dan anda memilih lagu sukar ini. Nampak agak struggle juga. Tiada masalah dari segi feel dan tone. Cuma lagu ini 'terlalu tinggi' untuk anda. Cuba lagi ya Elon.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

[/pc-pvt-content]

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Pio – Sering Tertanya

(14 Tamu SV)

7.73 / 10 Tim Arab SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (10 Tamu SV)
Azhar Imran
Mic yg anda gunakan ni ada colour. So bukan suara pure yg keluar. Dan definitely ada juga delay/echo. Anda cakap gema bilik. Either anda tidak berlaku jujur atau anda tidak tahu. Tapi anda bernasib baik saya tak ambil kira effects tersebut. Ada improvement disini dimana anda dah kurangkan lenggok2 yg tak bermakna. Nyanyian anda agak baik seperti biasa. Pitch n tempo ok. Cuma intonation anda di nada tinggi perlu diperbaiki lagi. Isu pernafasan barangkali. Masih tidak solid n bulat disitu. Mgkin jika anda masuk kelas vokal, boleh mantapkan lagi nada tinggi anda.
Saya sukakan versi anda berbanding demo, kerana biarpun kurang sempurna, tapi punyai lebih feel. Nampak juga Pio cuba menjaga lenggok agar tidak keterlaluan. Yang penting melodi asal itu ada terjaga. Syabas saya ucapkan atas usaha ini. Markah Tetamu SV juga sangat tinggi diberikan, ini bermakna persembahan ini berjaya menyentuh kebanyakkan orang ramai. Tahniah Pio kerana sekali lagi menjadi Juara Pusingan. Jumpa anda di final.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti


*Kesan gema adalah kerana mulut terlalu rapat dengan mikrofon, BUKAN kesan khas.

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}