Shazwan


Biodata

Nama:MOHAMAD SHAZWAN SHAUQI BIN ITHNIN
Umur: 21 TAHUN
Asal: Johor Bahru
Kemahuan: Mahu belajar teknik bernyanyi dengan betul dan menjadi penyanyi

Pencapaian

Ke-3 SVM11(A)
Ke-3 SVM10(A)


 

SVM11 (A):
Ke-3 (8 Peserta)

(13 SVian)

7.23 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (13 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Bakat tu ada. Kesungguhan pon ada. Cuma bak org puteh kata, rough around the edges. Gema terlalu banyak agak menganggu. Tone awak ok. Fefeeling tu ada. Cuma kena kurangkan sikit lenggok tu. Sbb banyak kantoi pitching kat lenggok. Awak ada cuba mengubah skit2 tu bagus. Yang tarik last tu, idea tu bagus. Tapi kekantoian pitching nya disitu sgt lah terserlah. Harap awak tau lari pitch tu kat mana. Sbb kalau taktau akan jadi masalah
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Wan, tahniah untuk penyertaan ini. nyanyian awak sy nampak dari segi teknikal nye masih ade ruang yg perlu diberikan perhatian. pernafasan jage ye. awak banyak menarik nafas, tp ia tak bantu awak untuk hasilkan bunyi yg lebih firm dan jelas. sbb ape ? awak menarik nafas, perasan tak bahu awak naik. bile amik nafas, bahu tak boleh bergerak taw. tengok balik video awak. atau nyanyi depan cermin. ingat taw, tanpa udara yg cukup kita tak mampu untuk menghasilkan bunyi yg sedap dan firm. sayang wan. ade part part yg projection awak agak keras dimana ia kedengaran anda seperti menekankan di kawasan tekak. secara asanya, kite kene nyanyi tnpa cuba serakkan suara. kene lapangkan projection dan emosi itu boleh hadir dengan lebih cantik dan memberi impak.
Tahniah Wan, walaupun ada sedikit cheat (gema), tapi kejantaan vokal anda tetap menyerlah. Nyanyian ada cukup konteks, tapi feel dan tone anda cukup dirasakan. Dari segi julat lagu, memang padan dengan anda. Seperti selalu saya cakap : lagu ini mudah dinyanyikan, tapi sangat sukar untuk menyanyikan dengan penuh penghayatan. Dan di sinilah kekuatan anda. Tapi mampukan anda memenangi pusingan ini?
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

SVM10 (A):
Ke-3 (5 Peserta)

(15 SVian)

7.5 / 10 Juri Pro SV
{{ reviewsOverall }} / 10 Mata (15 SVian)
Azhar Imran (Ketua Juri)
Saya suka suara kamu. Pilihan lagu yg sesuai dgn jiwa anda. Tone kamu ada weight tapi juga ada sengau. Kombinasi tu menarik. Ramai yg sengau, weight nye kurang. Cuma lagu ni tiada bridge jadi jika anda cuba sesuatu yg lebih kreatif atau mencabar, dgn menukar sedikit phrasing atau letak adlib skit, akan kedengaran lebih dinamik.
Ahmad Muadz (Guru Vokal)
Shazwan, tone anda sgt baik dimana suara anda punye weight yg setiap penyanyi perlu ade. dalam konteks teknikal vokal, pertamanye pembukaan rongga mulut anda masih tidak tepat kerana ianya masih ketepi bukan kebawah. try bukak mulut dengan lebih luas. kerana pembukaan mulut yg kecil, sebutan anda jadi tidak strong. lebih lebih lagi apabila anda menyebut konsonan ‘A’ ianya kedengaran sgt leper. breathing anda overall tiada isu, penggunaan chest voice yg pada saya bagus ttp masih boleh dibaiki untuk anda menghasilkan resonance yg lebih cantik dan rounded. try push yourself to your limit. overal satu cubaan yg baik dan terus sertai musim akan datang ye.
Saya sukakan tone macho anda. bila tarik ada serak. best, memang jantan. tapi saya berpendapat nyanyian anda agak terlalu selamat, apatah lagu ini juga agak mendatar dan tiada dinamik yang jelas, hanya verse dan korus saja. Cadangan saya, harus dinaikkan key lagu, dan variasikan penyampaian anda dengan menambah adlib.
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti

Komen Lain : Tulis Di Sini :
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}