Pembacaan Kindle

Aku sebenarnya tak berapa minat membaca Kindle ini. Dah beli Kindle Paper White terpakai pada tahun 2018 dulu, dengan harga RM 260 sahaja. Tapi aku simpan saja dalam laci.

Aku tak gemar kerana i) aku berasakan harga ebukunya, murah sedikit saja berbanding buku sebenar, serta ii) aku ingin punyai perpustakaan dengan mengumpul buku di dalam rumah.

Tetapi kini aku merubah fikiran.

Ini terjadi ketika aku meluaskan pembacaan ku, keluar daripada buku bisnes, psikologi dan pengurusan. Kini aku mula
berminat dengan buku sains, terutama biologi.

Banyak perkataan baru aku tak biasa ; perbendaharaan kata aku tidak luas.

1) Dengan adanya fungsi kamus ini di Kindle, menjadi pembacaan mendalam dan menyeronokkan.

2) Cepat Sampai!

Biasa aku beli secara online dari laman Book Depository yang berpengkalan di UK, dimana ia mengambil masa sehingga 6 – 7 minggu untuk sampai.

Dengan Kindle ini, hanya mengambil masa 10 saat saja untuk dimuat-turun ; 400,000 ganda lebih laju!

3) Menjimatkan Ruang : perpustakaan kecil di rumahku hampir penuh. Aku bukanlah mahu berhenti terus membeli buku, cuma aku lebih memilih untuk membeli buku yang ku rasakan berbaloi diulang berkali-kali.

Ini akan membuatkan perpustakaan ku lebih padat dengan buku kegemaranku semata.

Jadi inilah sebabnya aku mahu menukar pembacaan ku ke Kindle.

Aku sudah pun memiliki Kindle Paper White terpakai, jadi boleh pakai ini saja, tak perlu beli baru lagi.

Adakah anda minat membaca?

Komen Lagu Original

Sepertimana aku tulis dalam entri blog sebelum ini, aku tiada apa-apa obligasi kewangan untuk Projek Sajakiri ini kan, tapi aku masih berminat untuk melakukan aktiviti bermanfaat kepada masyarat.

Apa dia ya?

Aku tak berminat menulis mengenai tips produksi muzik secara teknikal, kerana aku sendiri bukanlah seorang yang terlalu teknikal. Tengoklah cogan kata Sajakiri itu sendiri.

Apa yang aku berminat, adalah memberi reaksi (bukan video, tapi menulis) untuk lagu original pengkarya lain, daripada selera dan perspektif aku.

Selain gemar untuk mendengar muzik baru, aku juga ingin menjalin hubungan juga dengan mereka ini. Rakan seperjuangan katanya.

Syaratnya?

Harus ada rilisan digital di Spotify ataupun Apple Music.

Nanti aku siapkan barang pendaftaran. Siapa berminat?

Sajakiri : Band atau Penampilan (featuring)?

Aku ada menemukan seorang penyanyi lelaki yang sesuai untuk dijadikan penyanyi utama untuk segala projek lagu ciptaanku.

Dia bukan saja penyanyi lunak dan berpengalaman, malahan punyai studio rumah yang memudahkan rakaman vokal, jadi aku tak perlu bersusah payah membawanya ke studio rakaman.

Jadi atas asbab di atas inilah yang membuatkan aku ambil dia terus jadi penyanyi band Sajakiri (nanti aku umumkan namanya).

Cuma sebagai pencipta lagu yang banyak mencipta lagu (prolifik namanya), ada rasa juga tidak mahu terikat dengan mana-mana penyanyi, biarkan aku terus bebas memilih mana-mana penyanyi mengikut cita-rasa ku.

Jadi, mana satu ya?

SajaKiri Band ataupun penampilan sahaja?

Simpanan Awan : IceDrive

Kini aku sedang dalam proses muat-naik segala data rakaman dari PC lama ke perisian awan (cloud storage) ICEDRIVE yang berpengkalan di UK.

Aku mengambil pakej 1 Terabit (TB), dengan bayaran hanya RM 20 sebulan.

Ini kerana jumlah data simpanan aku berjumlah hampir 600 Gigabit (GB) ; dimana 80% adalah data muzik sahaja.

Terfikir juga untuk menggunakan cakera keras (hard disk) fizikal sahaja, tapi mengenangkan yang i) aku mahu bekerja
bebas bergerak (mobile), serta ii) juga mahu tukar komputer baru, dan terakhir sekali iii) khuatir jika cakera keras itu rosak ataupun hilang.

Jadi di atas sebab ini aku gunakan simpanan awan.

Banyak trek-trek lagu ku, akan diubah-suai kerana mahu menaiktaraf ke penerbitan rasmi, daripada sekadar demo.

Jadi aku akan menggunakan khidmat sahabatku JD untuk mengadun (mixing) karya ini.

Tiada Obligasi

Alhamdulillah, kini aku tiada punyai obligasi kewangan untuk Projek Sajakiri ini. Tidak seperti sebelum ini, aku puas memerah kepala bagaimana untuk menjana pendapatan daripada projek ini.

Yang tak seronoknya, kini Sajakiri seolah-olah tiada haluan ; tidak seperti sebelum ini, dimana aku menganjurkan ujibakat serta membina kelas vokal.

Aku kini hanya berminat untuk berkarya mengikut kata hati sepenuhnya, tanpa ada kekangan.

Semestinya, ini memerlukan modal dan masa (insyallah boleh diadakan).

Tapi isu sebenar adalah: dimana aku boleh cari pendengar?

Apa guna jika kita memasak sehabis baik, tapi tiada siapa pun nak makan?

Ini masalah untuk hari lain.

Evolusi Seterusnya

Aku dengan tidak sengaja termansuh kan (DELETE) laman web sebelum ini (sajakiri.com/vokal) ketika mahu membina subdomain baru, iaitu band.sajakiri.com.

Fail itu ada disimpan di Dropbox (menggunakan aplikasi Updraft), tapi untuk memuat-naik kembali, agak renyah juga.

Alang-alang, aku mengambil keputusan untuk membina dari bawah laman web ini, menggunakan tema WordPress ‘Read’.

Aku sukakan tema minimalis ini, terasa luas kerana bidang banyak ruang putih.

Apapun, ini menandakan evolusi Sajakiri ; daripada berseorangan, menjadi band, ujibakat vokal, dan akhir kembali berseorangan.

Kali ini tiada tekanan kewangan (kerana akademizz.com sudah berjalan), dan Sajakiri ini akan menjadi projek syok sendiri, untuk luahan kreativiti.

Terimakasih kepada yang masih menyokong, jika ada.