Pelacancaran MV Animasi : Kau Tak Pernah Tahu oleh Sam Muhammad.

Februari 2013

Sam Muhammad memenangi lagu pada awal 2013 lagi, iaitu sebagai Juara Sajakiri Vokal Musim 1.

Ini video pertama kami:

Terimakasih kepada Zukhri Mustapha, videographer yang menaja video ini.

Video ini mencapai tontonan sehingga 75,000!

Teruskan Bacaan....»

Perubahan Format

Sebelum ini, juara kami terus menangi single, buat rakaman, muat-naik dan terus berlalu begitu saja.

Jadi apa beza format kali ini?

Format SV
(terkini pada 17 Julai 2018)

Teruskan Bacaan....»

Interpretasi Lagu Gemuruh [Search dan Wings]

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Siapa pernah dengar lagi ni? Lagu ni cerita pasal ape yek? Mungkin ada yang perasan, ada jugak yang tak perasan, atau pun tak peduli pun sebab yang penting dapat melalak kat karaoke/smule sambil budget2 awieee..

Jom layan balik lagu ni, sambil menghayati liriknya. Ada beberapa versi tafsiran di google oleh orang2 yang berlainan. Boleh dikatakan hampir sama, walaupun ada sedikit perbezaan. Kali ni aku pulak nak menginterpretasikan lagu ni. Sebelum tu, aku nak cakap awal-awal yang artikel ini mengandungi unsur-unsur 18 SX..

 

Ingin Belajar Vokal?

 

Gemuruh [Search dan Wings]

Lagu : M Nasir
Lirik : Loloq

Di Dalam Gerimis Penuh Rahmat..Dia Tersentuh
Cendawan Akrab Sesegar Pagi..Nan Permai Damaikan
Tunggul Di Pinggir Rimba Lantas Mendambakan
Cinta Sempurna Dari Jiwa Bakal Surinya

Di Dalam Kelambu,Mendung Ungu..Dia Kesali
Hilang Kayangan, Pedoman,Ikhtiar Dan Arah
Persis Si Buta Mengangankan
Hidup Sederhana
Menjamahi Hari-Hari..Mimpi-Mimpinya

Sendiri Meratapi..Sekalungan Sengsara
Dan Menelan Sisa Pahit Maung Madah Pujangga
Terbukti Kasihnya Hanya Serampang Berbisa
Menguntum Gerigis Besi,Kaca dan Pawaka

Tak Tersedar Menyeresapi
Ke Pusar Keinsanan
Membibitkan Titis-Titis
Sepekat Warna Darah Dan Dosa

 

Teruskan Bacaan....»

Kenapa YouTube Penting untuk Artis?

Pada musim 1,2,3 dan 4, siapa Juara terus berpeluang merakamkan single. Tapi saya belajar, cara ini terlalu simplistik: tiada langsung promosi sendiri dari pihak mereka.

Silap saya sendiri kerana terlalu mengharapkan mereka sepenuhnya.

Selepas saya bereksperimen dengan cara biayasama (crowdfmding) juga tidak berjalancar kerana mendapati agar sukar meminta orang ‘duit’ kecuali Muadz Roslan, Juara Musim 6, dimana dia berjaya mengumpul RM2,000 ntuk singlenya.

Jadi dari situ saya nampak ia tidak diteruskan kerana ‘probability of success’ nya sangat rendah.

Jadi apa format terbarunya?

Saya berjumpa dengan beberapa pengedar digital, dan belajar bagaimana untuk menjana pendapatan di internet.

Saya juga belajar yang pengguna ‘dah tak beli CD’, malah mp3 sekalipun. Mereka lebih gemar melalui ‘streaming’ seperti Spotify.

lni pun taklah banyak artis dapat.

Teruskan Bacaan....»

Pelancaran Kelas Vokal SV

Salam SVian semua.

Berkurun lama sudah saya tidak menulis secara peribadi. Hampir setahun lamanya. Blog sejak itu hanya terbit sekadar pengumuman, atau penulisan penulis jemputan semua.

Jadi apa khabar semua! Harap sihat-sihat belaka.

Almaklumlah raya sebulan hampir tamat, dan saya percaya ramai yang naik berat badan dek memenuhi undangan rumah terbuka.

Baiklah, moh kita ke inipati Sajakiri Vokal.

Kelas Vokal baru dilancarkan!

Saya baru membeli kibod yang akan digunapakai oleh Cikgu Muadz kita, cikgu vokal pertama SV.

Kelas akan diadakan secara individu, selama 45 minit parsesi, ada 4 sesi secara keseluruhan.

Kelas akan diadakan di LOKASI bysynth, Kota Damansara (WAZE: LOKASI BYSYNTH).

Harga kelas RM 367, atau boleh buat pembayaran3 kali chorus ada kad debit/kredit.

Berminat?

Kelas Vokal

Ini bukan kali pertama SV menganjur kelas vokal.

Teruskan Bacaan....»