Bidara Tak Berduri – Kupasan Lirik

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera Warga Sajakiri..

Pertama sekali saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Tuan Komposer Zainal Zulia kerana sekali lagi memberikan kepercayaan kepada saya untuk menulis lirik dalam lagu beliau.

Yang kedua, terima kasih kepada seluruh Warga SV yang menyokong dan memeriahkan komuniti ini. Yang ketiga, jom layan lagu terbaru dari Sajakiri..

 

Bidara Tak Berduri

Dimanakah Kunci..Pintu-Pintu Ilham?
Ingin Aku Terbang Mencari Jawapan
Yang Membawa Aku Hampir Kepadamu
Dan Memujuk Waktu Untuk Menungguku

Mungkinkah Kau Sedang Menanti
Di Pohon Bidara Yang Tidak Berduri
Episod Terakhir Dalam Hidup Ini
Tak Akan Sempurna Andai Kau Tiada

Dimanakah Aku..Berdiri Menunggu
Di Ketika Waktu Tiada Penghujung
Dan Mungkinkah Aku Akan Bersamamu
Di Episod Akhir Dalam Hidup Ini

Dimanakah Kunci..Pintu-Pintu Ilham?

Lagu : Zainal Zulia
Lirik : Shah Aspura
Artis : ???

Teruskan Bacaan....»

Pio – Juara Pusingan 1 Musim 5

Reviu Tim SV

8.2 Tim Arab SV
8 Mata (35 Tamu SV)
Azhar Imran
Tone n control yg baik. Satu2 nye peserta yg mampu dan berani mengolah lagu jadi lagu sendiri. Anda mempunyai Natural singing tone yang sedap di dengar. Be careful on the runs. Kalau sikit2 dia "tasty". Kalau byk sgt dia jadi "tawar".Contoh part "Naamuunn...", lenggok di "...muuun" tu sedap. Tp klu boleh jgn buat setiap kali lenggok yg sama. Cuba variasikan. Sy percaya Pio boleh buat lebih lagi sbb masih kedengaran Pio tak all out.Tp sy suka part last chorus bila pio main n lenggokkan phrasing tu. Itu tasty. Itu creative n original. Ia menunjukkan Pio ada knowledge mengenai choice of notes. Dan sebab ini lah, pio berjaya mendapat markah tertinggi dari saya utk P1 ni. Tahniah.
Shahrul Hafiz
Tahniah kerana anda berjaya menduduki top 3. Saya amat suka dengan tone anda dan scalling turun naik note anda yg cukup kemas. Feel anda sangat kene dengan lagu ini dan ianya nmpk lagu ini hidup. Anda pandai mewarnakan lagu ini dan berjaya membawa lagu ini ke dimensi RnB anda. Lagu anda nyanyikan ini mempunyai dinamik yang sangat bagus. Persembahan anda agak sempoi juga tapi saya tidak menghiraukan persembahan anda kerana hati sudah terpukau dengan gaya nyanyian anda. Tempo anda juga ada sikit saja lari waktu scalling itu dilakukan. Anda juga salah seorang peserta favourite saya. Tone anda ini ada seakan Haziq AF, tapi beliau adalah versi lagu asli dan anda pula adalah versi Haziq bergenre RnB. Lenggok kemas harus diteruskan utk nyanyian pada lagu2 lain tetapi kene berhati hati juga dengan tempo kerana takut nanti akan jadi tak sedap. Lenggok seakan macam ini adalah secukup rasa dan jangan berlebihan sangat. Tahniah sekali lagi saya ucapkan pada anda.
Zainal Zulia
Bagi pendapat saya, Pio layak memenangi pusingan ini. Lenggok R&B anda ini secukup rasa, tidak keterlaluan sepertimana Tebang Bersamamu tika P6M4. Penuh dengan feel dan kesyahduan juga. Dari segi teknikal juga baik, pemilihan kekunci nada yang betul, dan pic juga spot on.Anda boleh dibandingkan dengan Juara SVM1, iaitu Sam Muhammad, yang membawa lagu ini dengan gaya sendiri, dimana saya sebagai komposer telah 'lock' lagunya Kau Tak Pernah Tahu sebagai miliknya, tidak boleh 'ditarik-balik' sampai bila-bila.Adakah sama dengan lagu ini untuk Pio?
Pic & Intonasi
Penghayatan
Originaliti
Teruskan Bacaan....»

P1M5 telah bermula!

Kami menerima 20 penyertaan, dan memilih 12 Terbaik diantara mereka itu.

Inilah dia 12 Peserta pilihan ini.

  1. Iecha Hassan – Cinta Dua Dunia
  2. Maya Lyana – Cinta Dua Dunia
  3. Altaf Darwish – Cinta Dua Dunia
  4. Rifqi – Cinta Dua Dunia
  5. Oniey – Cinta Dua Dunia
  6. Amerul Farhan – Nan Semesta
  7. Kamal Hairie (Papa) – Kaca
  8. Asraf – Cinta Dua Dunia
  9. Dana – Cinta Dua Dunia
  10. Ainie Sarfen – Cinta Dua Dunia
  11. Shuhaizad – Kaca
  12. Pio – Cinta Dua Dunia

 

Trivia Menarik Pusingan 1 ini :

Teruskan Bacaan....»

Temuramah Zarul Umbrella Siri 1

Perbezaan Industri Muzik Dulu dan Sekarang 

Zarul Umbrella, penyanyi era-90 an yang masih hangat, dek kerana menduduki tempat ke-3 dalam Gegar Vaganza baru-baru ini, memberikan serba sedikit pendapat dan pengalamannya, perbezaan dalam industri muzik sekarang dan dahulu.

 

1 – Produksi Muzik 

Dulu : Pra-produksi (demo) dan rakaman instrumen dan vokal dilakukan di studio besar.
Sekarang : Pra-produksi boleh dilakukan di rumah saja, dan sebahagian rakaman instrumen dan vokal dirakam di studio besar.

 

2 – Adunan (Mixing)

Dulu : Selesai rakaman, adunan hanya boleh dilakukan di studio rakaman tersebut sahaja.
Sekarang : Di mana-mana pun boleh. Hatta seberang laut pun, email saja wav file ke situ.

Teruskan Bacaan....»

Final SVM4

  1. Bertempat di TopTen Music Production, Bukit Tinggi Klang, Selangor Darul Ehsan.
    Bermula pada pukul 8:30 malam sehingga 10:30 malam.
  2. Majlis dimulakan dengan celoteh 2 MC kita, iaitu Ahmad Shauqi dan Roti Sardin (Awi).
  3. Diadili oleh 4 Juri ; Zainal Zulia, Shahrul Hafiz, Azhar Imran dan Sam Muhammad.
  4. Muzik dirakam dan dijuterakan oleh Syahir Miswan bersama isterinya, Anis Syazwani.
  5. Video dirakam oleh Shahril Gamblerz.
  6. Pengurusan lantai (Floor Manager) oleh Asyraf Yusof.
  7. Penyediaan Makanan oleh Fazdley (Kurma Halus).
     
Teruskan Bacaan....»